14 Февруари, 2004 17:45 809 0

За бога братя, купувайте!

  • streamliner


Днес се смята за нормална практика фирми-производителки на най-различни стоки и услуги да финансират създаването на шоу автомобили, които да рекламират дейността им. Първите стъпки в тази маркетингова техника обаче са предприети преди повече от 70 години. Дистанцията на времето е обрекла много от тези чудати опити за оригинална реклама на забрава. В колекцията на Hemmings Motor News днес се съхранява един такъв шоу-кар, в чиято история също има доста празнини. Невероятният за 30-те години автомобил е създаден от компанията McQuay-Norris от Сейнт Луис, която произвежда бутала, сегменти и други части за преработка и реставрация на двигатели и шасита.

Идеята за т.нар. Streamliner се ражда през 1932 г. Тогава Hill Auto Body Metal Co. от Охайо получава поръчка за изработката на шест демонстрационни автомобила. Макар да изглеждат като возила за подобряване на рекорди за скорост, тяхната функция е съвсем различна. Капкообразните коли трябва да служат за подвижни домове на дилърите на McQuay-Norris по време на обиколките им из Щатите и да правят реклама на фирмата. Каросериите са изработени от дървен скелет, обкован със стомана. Вратите обаче са алуминиеви. За база е използвано немодифицирано шаси на съвсем новия тогава Ford V8. Задни стъкла и чистачки липсват. По време на изпитанията инженерите на McQuay-Norris забелязват, че купето е с толкова добра обтекаемост, че капките вода просто се стичат назад по каросерията и колкото по-висока е скоростта, толкова по-добра става видимостта. Заоблените стъкла са изработени от плексиглас. В интервю години по-късно създателят на Streamliner-ите Джордж Лютуилър споделя: "Колите се управляваха лесно, но си имаха някои особености. Заради подобните на понички гуми човек трябваше да внимава доста по завоите. Него време пътищата бяха предимно чакълени и при първото пътуване от Сейнт Луис до Мемфис и Ню Орлийнз на няколко пъти "потанцувахме" по завоите."

Streamliner притежава феноменален коефициент на въздушно съпротивление дори по днешните стандарти, но създателите му целят единствено да привличат вниманието с дизайна. Макар да развива доста по-висока скорост от обикновения Ford V8, в шоумобила впечатляват не толкова динамичните характеристики, колкото уникалното оборудване. На арматурното табло има цели 15 уреда, които следят за здравето на различни компоненти, произведени от McQuay-Norris и монтирани на Streamliner-ите. Повечето от тях са подслонени в грамадния дървен контейнер в предната част, където се намира двигателят. В задната част има пневматичен датчик, който отчита нивото на недоизгорелите газове. Сред другите уреди са газов анализатор, вискометър, термометър на отработените газове, датчик за компресията и различни вакуумни джунджурии, които да докажат на недоверчивите купувачи колко по-добри са компонентите, произведени от McQuay-Norris. Отрупаното с циферблати арматурно табло шашва и сега.

Шофьорите-рекламни агенти старателно събират и записват цялата информация, за да могат да я представят пред публика на специално организирани семинари из цялата страна. Обиколките им продължават до 1940 г., след което Strealiner-ите са разпродадени на частни лица. Произведени са общо 15 шоумобила, от които до днес е оцелял само деветият. През 1973 г. го купува реставратор на състезателни автомобили от Великобритания с намерението да го възстанови. Две години по-късно обаче го препродава на някой си Майкъл Шоън, който го връща в движение. Истинската реставрация е дело на Hemmings Motor News, които участват с него на почти всички престижни ретропаради.

Димитър ДИМИТРОВ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА