Last news in Fakti

15 Октомври, 2015 07:00, обновена 15 Октомври, 2015 21:36 4 403 1

Стартира Автомобилен салон София 2015

  • sofia motor show

Днес в "Интер експо център" се проведе официалната пресконференция на Автомобилен салон София 2015. Тазгодишното събитие се очертава като най-мащабното досега и е първото, което се провежда през средата на месец октомври. Позитивите на тази промяна са, че автосалонът се случва месец след най-голямото европейско изложение във Франкфурт и повечето нови модели, представени там, ще може да види и родната публика. Общо над 100 автомобила ще бъдат показани на живо. Основни премиери ще бъдат 58 от тях.

За посетителите тази година организаторите са подготвили тест драйв на общо 64 различни автомобила, като записването ще се извършва на щандовете на съответния производител. Голямата награда в организираната томбола е автомобил по избор - Hyundai i20, Ford Fiesta, Peugeot 208, Suzuki Celerio, Skoda Fabia, Volkswagen Up! или Citroen C1. Има и много други изненади, които ще бъдат разкрити след старта на събитието.

Организаторите препоръчват метрото като най-удобен удобен транспорт до "Интер експо център", но хората, които са решили да дойдат с автомобили, могат да ползват паркинга на подземната железница, който разполага с 1 300 места.

Цената на билета е 8 лв. за възрастни и 4 лв. за ученици и пенсионери. Деца до 7 г. влизат безплатно. Също така има промоция – детето на семейство с двама възрасти влиза на салона безплатно. Салонът отваря врати в събота, 17-и октомври, в 10 часа, а утре - петък - е ден за пресата. За повече информация може да посетите официалния сайт на автосалона www.sofiamotorshow.eu.

По време на пресконференцията Стоян Желев, председател на ААП, обърна внимание на много наболяла тема - липсата на стимулиране на закупуването на нови автомобили и остаряващия ни автопарк, като представи обезпокоителни данни. През 2008-а са продадени 42 000 нови автомобила, докато тази година за същия период от време са реализирани само 21 хиляди. Автомобилите на възраст над 20 години за 2010-а са били 27%, а сега достигат цели 39%. Делът на автомобили до 5 години пък е намалял от 8.4% на 3.5 % за същия период.

Интересен факт е, че когато автомобилът навърши 14 години, пътният данък намалява, вместо да се случва обратното. Това е "стимулът", който получаваме от държавата. Статистиката дава обяснение и за много от зачестилите произшествия, причина за които се обикновено се посочва "несъобразена скорост". Въпреки тези негативи се очаква ръст на продажбите с до 10-12% за последното тримесечие на годината, което е добра новина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bay Ivan

    0 0 Отговор
    И в Германия карат коли над 20 г., макар че се срещат много по-рядко.