Last news in Fakti

2 Април, 2005 13:54 3 889 4

FIAT 850

  • fait-
  • fait 850

Италианците отдавна са познати с разработката на малки градски автомобилчета. Сега ще стане дума за едно такова творение, слязло от конвейера през 1967-ма година и наричано днес “Възрастния малчуган”. Това четириколесно е обозначено с моделен номер 850 и има доста дълга предистория.

За маниаците на тема италиански коли не е тайна, че животът на фирмата започва още през 1898 г. Малко по-късно се създава и сдружението FIAT (Fabbrica Italiana Automobili Torino). Както и при много други компании, след края на Втората световна война моделната гама на FIAT не е много променена. Един от първите следвоенни модели е 1 100. Производството му започва през 1947 г. и слага началото на серията “малолитражки”.

Автомобилчето, което е тема на материала ни, е собственост на Красимир Каменов. Той наследява доста позанемареното FIAT-че, но от сантиментални подбуди решава да го реставрира. Започва от двигателя – пълен основен ремонт, следва кърпене и боядисване на каросерията, претапициране на салона, подмяна на елементи от окачването и колата възвръща отличното си техническо състояние. За целта обаче са необходими две години, както и доста средства. Ефектът обаче е забележим. Всички възли и агрегати са оригинални.

Двигателят на модела 850 е редови, четирицилиндров. За работния му обем подсказва моделният номер на колата. Той е точно 850 см3. Мощността е 36 к.с., а диаметърът на цилиндъра и ходът на буталото са съответно 70/73 мм. Към агрегата е монтирана четиристепенна, механична скоростна кутия. Двигателчето са захранва от карбуратор, производство на фирмата Weber. Агрегатът е с долен разпределителен вал, но не това е най-странното техническо решение. Той е задно разположен, като прикрепената директно към него трансмисия предава въртящия момент на задните колела през чупещи се полуоси.

Отпред окачването представлява един напречен ресор, а отзад то е торсионно. Агрегатът се монтира на т. нар. в разговорния език “магаре”, което от своя страна се закрепва с яки болтове за купето. 13-цоловите джанти правят малкия автомобил да изглежда значително по-солидно. Спирачките са барабанни и на четирите колела, но предвид лекото купе си вършат работата идеално.

Интериорът не блести с лукс и разкош, но предлага приличен комфорт за возило от този клас. Уредите показват температура на водата, ниво на горивото в резервоара, а скоростомерът е разположен хоризонтално и заема по-голямата част от арматурното табло пред водача. Купето е доста малко и е снабдено само с две врати. Максималнната скорост на модела 850 е 110 км/ч и в момента FIAT-ът е способен да я достигне. Досега този автомобил не се е появявал на официални състезания от календара на БАК “Ретро”, но собственикът му твърдо е решил да се включи в нашенското ретро движение. Усещането, управлявайки тази кола, е страхотно. Тя изглежда като детска играчка, но всъщност навремето се е използвала като градски автомобил, подобно на днешните “малолитражки” За толкова години нещата не са се променили много, нали?

Технически характеристики
FAIT 850 (1967 г.)
Двигател
редови четирицилиндров
Работен обем
850 см3
Мощност
36 к.с.
Скоростна кутия
механична четиристепенна
Окачване отпред/отзад
независимо/зависимо
Гуми
13 цола
Максимална скорост
110 км/ч.
Спирачки
барабанни и на четирите колела


Радославъ СЛАВЧЕВЪ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 :)

    3 0 Отговор
    klasika :)
  • 2 :)

    2 0 Отговор
    davam 1000 lv obadi se na o883462169
  • 3 kolio

    1 0 Отговор
    приятелю , първо статията е от преди 5 години и второ , нали не мислиш че този автомобил , в това състояние струва 1000 лв. ако някой ти го продаде за толкова или е за освидетелстване или е адски много на зор
  • 4 DONIOM

    0 0 Отговор
    Гумите са 12 цола !