Last news in Fakti

7 Октомври, 2011 12:04 51 197 4

Военните се отказват от УАЗ

  • уаз-
  • 3151

Руското министерство на отбраната е взело решение да се откаже от услугите на ветерана УАЗ 3151. Тази информация изнесе изданието "Известия", позовавайки се на висшестоящ източник от генералния щаб на руската армия. Според нея легендарните всъдеходи са вече морално остарели и военните се нуждаят от по-съвременни командирски превозни средства.

 
Взето е решение до 2015 година да се използва сега съществуващата техника, като единственото възможно обновяване на военния транспортен парк за период от три години ще включва ограничено количество специализирани всъдеходи УАЗ 3151. 
 
Руските военни са в етап на разглеждане и избор за нов всъдеход, който ще обслужва армията. Възможните варианти са няколко, като не е изключено новите войскови автомобили с повишена проходимост пак да са дело на Уляновския автомобилен завод. 
 
Ако този вариант бъде приет обаче, новите "джипки" ще са от моделите Hunter или Patriot. Не се изключва и възможността някой от руските заводи да проектира специален армейски всъдеход по подобие на този, използван в американската армия.
 
Ръководителят на Военния център за прогнозиране Анатоли Цъйганок заяви, че при смяната на Hummer с новите машини, американците са допуснали една основна грешка - новите армейски возила на САЩ не са защитени от евентуален взрив под колата.
 
Тази грешка американците осъзнаха в Афганистан, където от взривове под автомобилите загинаха немалко военни. Цъйганок добави, че бъдещият руски военен автомобил с повишена проходимост трябва задължително да бъде брониран.
 
От Уляновският автомобилен завод казаха, че не са получавали никакви документи от Министерство на отбраната и разбират за "пенсионирането" на УАЗ 3151 от медиите. От поточните линии на УАЗ все още продължават да слизат старите военни всъдеходи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валентин Вълканов

    1 9 Отговор
    От Уляновският автомобилен завод да бяха внесли някакви подобрения все пак. Не е нормално толкова години да не се разработи и предложи нещо по-добро. Колко вода изтече, едва ли и военната доктрина на Русия е същата като на СССР.
  • 2 bugs_bunny

    14 1 Отговор
    Военната доктрина им е същата! Водка и гонка на новобранците :)
  • 3 Адриан Станков

    13 3 Отговор
    По-нов модел УАЗ означава и по-сложен. А стария е сравнително прост, лесен за ремонт, но стар като решения, двигатели и т.н. Виждал съм и новите Патриоти на УАЗ да затъват. Те ще си решат какво им трябва.

    Коментиран от #4

  • 4 520 zender

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Адриан Станков":

    @3 Е добре де-ами тогава да го произвеждат още 100години щом прост лесен за ремонт и др...То май да ти е кеф да го ремонтираш по твоята логика-джиповете са за да се преодоляват трудни терени извън пътя а не да се ремонтират в повечето случаи като при уаз.А да спомена ли нещо за двигатела-харчи като ламя-и газова неможе да те спаси...дизел незнам да ли се предлага в последните години но ако не се предлага не съм учуден..