Last news in Fakti

20 Май, 2006 08:19 44 568 9

Червена точка

  • daihatsu-
  • terios-
  • daihatsu terios-
  • daihatsu terios 1.5 l 4wd overfender

Отвъд страната на Изгряващото слънце сравнително малката автомобилна компания Daihatsu се ползва с недотам голяма известност и с репутацията на производител на микролитражки. В сравнение с останалите японски марки Daihatsu може да мине и за екзотика. В България, например, много по-често по улиците ще видите Merecedes S-klasee, но малцината собственици на Terios са на мнение, че липсата на популярност е просто незаслужена. Вече сме споменавали, че фирмата е дъщерно предприятие на гиганта Toyota и моделите са прочути с надеждност, здравина, но и с недотам привлекателен външен вид. С появата на новия Terios нещата вече не стоят така. Световно известинят германски дизайнерски център Nordrhein Westfalen тази година присъди ежегодната си награда Red Dot (червена точка) именно на новия Terios. И според специалистите този приз е абсолютно заслужен. Новият субкомпактен SUV впечатлява с отличен екстериорен дизайн и много добра проходимост. Тестът, който направихме засяга 1.5-литровата модификация с перманентно предаване на въртящия момент и на четирите колела и с най-високо ниво на екипировка. У нас този изключително малък всъдеход няма аналог, тъй като съотношението габарити, силово предаване, по което се определя сегментът на автомобилите с висока проходимост, не съответства на нито един автомобил от останалите марки, предлагани на нашия пазар. Новият Terios може да се определи като мини всъдеход с максимална проходимост.

Екстериор

Когато зърнете за първи път Terios, ще се убедите, че возилото е от групата на т.нар. “джипове”, но в умален вариант. В чертите се забелязва сходство с някои от моделите на Toyota, но това е напълно обяснимо. Все пак екстериорният дизайн е индивидуален и се характеризира със заоблени форми, като в същото време не е лишен от необходимата доза агресия. Надкалниковите арки са продължение на ефектните брони, като са свързани с масивни странични прагове. Този “пояс”, освен че се явява своеобразна защита, придава на автомобилчето повече солидност. Агресивната осанка идва от интегрирания в долната част на бронята ефектен въздухозаборник, а иновационната неправилна форма на предните светлини придава на Terios значително по-модерен вид в сравнение с този на предшественика му.

Интериор

В предната си част купето предлага значително по-голям комфорт. Малките седалки са удобни, ергономични и за всеобщо учудване доста меки. Те са добри и за по-дълги разстояния. Отзад обаче ще ви бъде тясно при продължително пътуване. Освен това задният “диван” е доста твърд, а облегалката е разположена спрямо седалката почти под прав ъгъл. Това е и един от малкото интериорни недостатъци на Terios. Иначе уредите са информативни, материалите качествени, а сглобката е на познатото прецизно японско качество. Лукс в салона внасят декоративните елементи, обрамчващи основните уреди и средната конзола, които много успешно имитират матиран хром. Багажното отделение не е голямо, но е функционално и практично. Петата врата се отваря настрани, като борд от долната страна на купето няма.

Подът е абсолютно равен, а асиметрично делимата задна седалка може да увеличи значително обема на малкия товарен отсек. Един от недостатъците в това отношение е липсата (в базовото оборудване) на прикриваща товарите кора. В обобщение може да се каже, че салонът е сравнително удобен и практичен, качествените материали и сглобка, както и наличието на всички необходими екстри подобряват значително комфорта при пътуване.

Двигател и ходови характеристики

Вече споменахме, че тестваният от нас автомобил бе оборудван с 1.5-литров бензинов агрегат с мощност 105 к.с. Напомпаното двигателче впечатлява с рязък старт, ниско ниво на шум и сравнително ниски максимални обороти. Проблемът при него е по-слабото доускорение на трета, четвърта и пета предавка.

Още един минус е малко по-големият от обичайния крен в завои. Иначе автомобилът е изключително стабилен, като главна роля за това играе система, наречена Vehicle Stability Control или съкратено VSC. Тя обединява в себе си функциите на ABS, TRC (тракшън контрол) и донякъде на ESP (електронно стабилизираща програма). С бутон, разположен отляво на водача, се блокира централният диференциал. Това се прави при ниска скорост и трудно проходима пресечена местност. Посредством този бутон, образно казано, се “заключват” и четирите колела. Задните пък могат да се обособят в едно цяло, чрез т.нар. шпер диференциал, който сработва по електронен път само при нужда без намесата на водача.

Иначе в нормална пътна обстановка предаването на въртящия момент е и на четирите колела, като съотношението между преден и заден мост е 50:50. С други думи, стабилността и най-вече проходимостта на Terios е дори по-добра от тази на по-големите “паркетни” всъдеходи (Grand Vitara, Santa Fe и т.н.).

Цена

Тъй като Terios няма пряк конкурент у нас е трудно да я сравним, но тя не е по-висока спрямо по-големите конкуретни. И ако искате малък, но проходим автомобил с елегантен външен вид и отлично качество на изработката, запишете “Червена точка” в актива на новия Terios.

Daihatsu Terios 1.5 L 4WD Overfender
Плюсове
1. Изключително добре обновен дизайн, характеризиращ се с доста иновации и едновременно с това с фирмена идентичност.
2. Проходимостта и стабилността на новия Terios е по-добра от тази на доста от по-големите всъдеходи.
3. Багажното пространство не е голямо, но е изключително функционално.
4. Качеството на сглобката е на доста високо ниво.
5. Двигателят е безшумен и впечатлява с отличен старт.
Минуси
1. Доускорението на трета, четвърта и пета предавки е по-слабо от необходимото.
2. Задната седалка не предлага нужния за по-дълги пътувания комфорт.
3. В базовото оборудване липсва кора, покриваща багажния отсек.
4. При завои с голяма скорост кренът се усеща осезаемо.

 

Daihatsu Terios 1.5 L 4WD Overfender
Технически характеристики
Двигател
редови четирицилиндров
четири клапана на цилиндър
Работен обем
1 495 куб. см.
Максимална мощност
77 Kw/105 к.с. при 6 000 об./мин.
Максимален въртящ момент
140 Нм при 4 400 об/мин.
Скоростна кутия
механична,петстепенна
Степен на сгъстяване
10.0:1
Маса на единица мощност
11.1 кг/к.с. (15.2 кг/Kw)
Габарити:
дължина, мм
широчина, мм
височина, мм

4 055
1 695
1 690
Междуосие
2 580
Маса, кг

1 170

Допустимо натоварване, кг
550
Обем на багажника,л.
380
Вместимост на резервоара, л
50

Разход на гориво:
градско
извънграско

комбиниран

9.7 л/100км
7.2 л/100км
7.9 л/100км
Ускорение:
от 0 до 100 км/ч, сек
14.7
Максимална скорост
155 км/ч.
Гуми
215/65 R 16
Спирачки:
отпред
отзад

дискови, вентилирани
барабанни

 

Цена на автомобила
Цена/лв. 42 500

 

Базово оборудване
Имобилайзер, централно заключване с дистанционно управление, четириканален ABS+EBD, четири въздушни възглавници, климатик, сервоусилител на волана, регулируеми предни светлини от мястото на водача, регулируем по височина волан, регулируема и по височина седалка на водача, ел. стъкла, ел. отопляеми странични огледала, аудио CD система с четири високоговорителя, релси за багажник на покрива, Асиметрично делима задна седалка, подкартерна защита, блокаж на централния диференциал, лети джанти, борд компютър, хром пакет, допълнителни фарове за мъгла, 12 V изводи в купето и в багажното отделение, проекционни предни светлини, тонирани стъкла, оборотомер и др.
Цените са за България с включени мита, такси и ДДС


Радослав СЛАВЧЕВ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 avgo

    16 8 Отговор
    ако не пътувате често на дълги разтояния, това е едно прекрасно возило.
  • 2 I az

    6 18 Отговор
    Кефи някакси, въпреки че обективно погледнато е зле, освен ако не живееш в дън горите тилилейски където проходимостта е важна Иначе: Двигател - зле. Макс мощност и момент са много високо като за мен Разход на гориво - доста въпреки че като за джип е приемлив Цена - ами за тези пари могат да се купят доста добри коли, даже и 4х4. Може да не са джипове но за нормална употреба няма да има разлика а ще са доста по-комфортни, широки и икономични
  • 3 дайхацу в Европа --кола за 13500 Евро

    14 1 Отговор
    Европейската му цена започва от 13500 евро , тук търсят балъци! http://news.automedia.bg/read/5896.html за 2008 вносителят "Автотранссервиз" е продал 32 автомобила Дайхацу от ВСИЧКИ модели .т.е. може и да не е продал повече от 10-15 скъпи джипчета , колкото до продажната цена...........но продадените Бройки говорят достатъчно

    Коментиран от #4

  • 4 прав си

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "дайхацу в Европа --кола за 13500 Евро":

    в мобиле.бг стоят за продажба от миналата година поне 10 бр - ту ги показват,ту ги крият ,,,,,но не се продават !
    един от вносителите които ги продават (УНИКОРНО) има поне 20 бр на склад - чистак нови .....и май е сгрешил при "инвестирането"
    реално трябва да са по 25 - 26 000 лв
    за 42000 лв си купувам Тойота РАВ , Туарег и други
    ДАйхацу няма продаване , който го купи-вечно негово си е
  • 5 ktk

    7 1 Отговор
    abe ne e losha mashinkata razglejdah ya ama naistina ne tova e realnata cena ne struva pove4e ot 25-30 000
  • 6 Господин Делчев Господинов

    3 1 Отговор
    Имам от три години първия Териос от 10997,с двигател Дайхатсу 1,3i-страхотна машинка!207000км е,а двигателят цъка като часовник- и на бензин и на газ!Комфортът е достатъчен,все пак това е СУВ!(джип е само Jeep-дженерал пурпозе(минаващ отвсякъде)!!!Разходът също е нормален според мен--8/100 бензин,9/100 газ при норнално каране в границите до 100км/ч!Това в края на краищата не е спортен автомобил!Наистина минава навсякъде,ако знаеш кога и как да вкл. блокажа!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.