Last news in Fakti

29 Октомври, 2011 17:36 6 946 33

Иде акция „Светлина” за фаровете

  • автомобили-
  • кат-
  • мвр-
  • фарове

Акция „Светлина” стартира на 1 ноември а територията на цялата страна. Служители на КАТ „Пътна полиция” и представители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” ще проверяват изправността на фаровете и подготовката на моторните превозни средства за есенно-зимния сезон и ще сигнализират за установени нередности в пътната маркировка и уличното осветление, съобщават от пресцентъра на МВР.

Партньори в инициативата са Съюзът на българските автомобилисти, Асоциацията на автомобилните производители, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, БЧК и Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”. Основната цел, която си поставят организаторите, е намаляването на предпоставките за пътнотранспортни произшествия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tuzemeca

    1 1 Отговор
    С тия тъпи измишльотини за светлините през деня,освен че се повишава разхода на гориво,няма абсолютно никакво друго преимущество.Идеята,че като караме с включени светлини,ще спасим живот,е пълна глупост.Човек сам не се ли пази и внимава,и с прожектори да караме-файда няма.
  • 2 Йордан

    1 0 Отговор
    Това за включените светлини през деня, и липсата на преимущество от това не е точно така според мен. Един автомобил с включени светлини се забелязва във всички положения от такъв без включени светлини.
    Според мен трябва да се помисли ( и евентуално да се забрани ) за тези които използват ксенон на фарове чиито стъкла ( пластмаси ) са оребрени. Светлината се разсейва и дори да са добре регулирани заслепява насрещно движещият се водач, което пък от своя страна може да доведе до инциденти.
  • 3 Ники

    0 0 Отговор
    Напълно съм съгласен и с двамави !!!
  • 4 Kobester

    0 0 Отговор
    ахахахахаха разхода на гориво вика, еи с тоя разход си е е***о майката, все се оплаквате.
  • 5 Rustang412

    0 1 Отговор
    Иде акция: "КАТ да ме хване за за х*я'' !!!!
  • 6 иван

    0 1 Отговор
    поредният узаконен рекет
  • 7 мето

    0 1 Отговор
    Туземец,ти май караш в 1968 год.
  • 8 !!!!!

    0 1 Отговор
    иван
    (гост)

    Неутрално
    6 19:41

    29.10.11 Отговор
    поредният узаконен рекет


    АБСОЛЮТНО!
  • 9 bellator

    0 1 Отговор
    До komentar N 1
    Ей заради такива тарикати като теб дето си мислят че разхода им много ще се вдигне и правят какви ли не "номерца" ,дори ако може колите им да се движат на въздух стават птп-тата,.Аз съм за да се кара целогодишно на фарове.
  • 10 ceco

    0 1 Отговор
    туземец ами извади си крушките на стоповете и мигачите, все пак колата гори повече!!!
  • 11 ото

    0 0 Отговор
    Няма смисъл от светлини през деня . Според мен не трябва да е
    задължително , а който иска да си кара на светлини . Много по
    важно от светлините е състоянието на гумите , голямата част от
    колите ползват нискокачествени марки гуми .
  • 12 check

    0 0 Отговор
    neznam samo kakvo sporite v nai poslednite obnovleniq na pravilnika si pi6e 4e e zaduljitelno ot 1 noemvri do 1 mart da se kara na farove i prez denq...v smisal ni6to novo ;]
  • 13 check

    0 0 Отговор
    "v nai novite*"
  • 14 медиатор алфа

    1 0 Отговор
    Казват, че кучетата дето тичали подир колите били преродени катаджии.
  • 15 ilifettsing

    0 0 Отговор
    Аз сам за каране на светлини през цялата година .
    Доказано е , че така стават по малко ПТП - та.
  • 16 Рачо Рачев

    1 0 Отговор
    vaprosat ne e ti da vijdash,a da te vijdat teb .Az sam za celogodishno karane na farove.I ne zabraviayte, ch ikonomiiata e mayka na mizeriiata
  • 17 Chefo

    0 0 Отговор
    Ste si karam kakto iskam zaplata ne sum vzimal ot Fevruari are bez mnogo iziskvaniq.

    Коментиран от #18

  • 18 Jesika

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Chefo":

    @17 Прав си, както искаш ще си караш. Ма как я караш тая кола щом не си взимал заплата от февруари???
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 МАКЕДОНЕЦ

    0 0 Отговор
    Истото и е во Македонија бе луге шо дигате тревога само еееееееееее ?????????
  • 21 Осрам Лампов

    0 1 Отговор
    Доказано е, че светлините пречат и следствието от това са повече ПТП.

    В България загиналите от 2002 до 2005 година са: 959, 960, 943, 957.
    От 2006 влезна в сила сегашният чл. 70. (3) от ЗДП за задължителни светлини четири месеца в годината. Загинали при ПТП след това: 1043, 1006 и 1061.

    Същият сценарии се повтаря във всяка страна, въвела подобно лобистко изискване (Австрия, Хърватска, Полша, ...).

    Гъзарите, рейсърите и другите , на които това им харесва, нека карат с включено парно през лятото, докато аз натискам бибитката през цялото време.
  • 22 han omyrtag

    0 0 Отговор
    i az bih karal cqla godina na farove no v zanqma da imame hybavi pati6a, osveteni ylici, ka4estveni goriva i noramalni zaplati
    boli me togava za kry6ki, alternator akymylator tiq izkazvanqiq po doly kolegi sednete si na ga.ovete malko be golemi gazari izlezahte za cqla godina na farove a
  • 23 aaa

    2 0 Отговор
    Да забранят фалшивите ксенони, дето си ги слагат .
    Всичките блестят и заслепяват.
    Да си слагат сини лампички на чистачките, да се правят на баровци без да пречат на нормалните хора
  • 24 Цветомир Попов

    0 0 Отговор
    И аз съм за целогодишно каране на фарове. Аз лично карам цялата година с пуснати фарове. Нито съм обеднял нито нищо.А ако на някои му се свидят десет лева за две крушки Н4 тогава да не кара въобще, колкото до акумулатора както казах карам целогодишно на фарове и въпреки това акумулатора ми изкарва по 4-5години , за разхода което се тръби на ляво и дясно че скачал там също не съм забелязал разлика или поне борд компютъра не я е засякъл , но като цяла разбирачи и философи много , но съм сигурен че почти всеки ще се съгласи че една кола се вижда по от далече ако е с пуснати фарове....
  • 25 Бръм

    0 0 Отговор
    Уф...дай да драсна неколко реда. @24 - Цветко, мило дете, аз съм за повече боб за децата в Сомалия, и? Не му се свидели 10 лв, ма то с Н4 са на дедо ти антиките... Цветко вземи прочети малко, помисли малко па пак се хвърляй... По същество: За - виждало се по рано... Някой да се сеща друг +?!?! До тук добре, ама статистиката не потвърждава очакваният резултат. Слънчев ноемврийски ден, 13,00 часа, фаровете са задължителни! Е хубаво, ама аз пускам сенника да виждам нормално?! Септември, лек дъжд, мрачно междуградско, особенно ако караш след някой и отсрещният е без фарове - виждаш го като изскочи пред теб! Подобни примери безброй! Затова в закона си пише - при намалена видимост - светлини! Толкос! Ако ти караш, а не факта, че имаш книжка ще пускаш фарове когато си требе и без закон! Като не е нужно си е излишен разход! (Държавен рекет!) Та всикчо е до СЪВЕСТ, калпавият шофьор и с фарове и без ще е опасен! Относно разхода - свидело ни се, не се вдигал и т.н... Ами ще ви хвърля малко цифри пък вие смятайте. Фактът, че си пуснал къси увеличава консумацията с едно минимум 200 вата. Явно ви е трудно ( а може би и невъзможно?!?!) да напарвите връзката м/у горивото и "светенето" та слушам глупости за акумулатори и крушки и т.н., ами четете бе...Аман от неграмотни.
    Накратко тези 200 вата ви дигат разхода с 0.5-1.5 %. Да, минимално е, но умножено по броя на МПС и по колко пъти по 100 км изминават за въпросният период се получават милиони левове! Накратко - и без това бедна България се бърка ежегодно с 10-на милиона за допълнително гориво за съмнително намаление на инцидентите! Ами нали и това повишено разходване на гориво води и до повишено замърсяване на и без това замърсената среда в която живеем?! Кво става с екологията, например? Не случайно съвремените автомобили имат така наречени "дневни" светлини. Хем светят, хем и изразходват минимална мощност, а и държавите със закон за ежегодно включени светлини са доста по на север от нас. При нас винаги магарето пред каруцата...сефте.

    Коментиран от #26

  • 26 Цветомир Попов

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бръм":

    @25 Не те знам какъв си и какво си , то поне да беше написал едно име преди да ме коментираш , аз за разлика от теб и от мнозинството пишещи тук си заставам с името и изказвам своето мнение което , поправи ме ако греша но не съм налагам на никого , колкото до това кои колко е чел и какви са на дядо ми антиките не мисля , че ти си човека които трябва да го коментира още повече че дори не можеш да ми прочетеш името и да го напишеш правилно Но е хубаво човек да отстоява свой те идеи макар и те да са "повече боб за децата в Сомалия" няма срамни каузи все пак ...
  • 27 hienata

    0 0 Отговор
    Бръм , просто ми взимаш думите от клавиатурата (нямаше да мога да го напиша колоритно като теб) ,а на г-н Попов (човека държи на културното отношение - евала) ще кажа да се опита да отвори прозореца на стая в блок до някой от булевардите "Борис", "Сливница" или "Цариградско" и тогава ще го питам дали като чуе за намаляване на отработените газове няма да се радва като малко дете.

    Коментиран от #28

  • 28 Цветомир Попов

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "hienata":

    @27 Раздела за вредните емисии е на другата страница!
  • 29 hienata

    0 0 Отговор
    Г-н Попов, докато четете ТАЗИ страница,захапете ауспуха на Вашата кола и си лягайте има приспивно действие, а заради подобно мислене (опазването на околната среда е за другите,мен не ме засяга,аз съм безсмъртен - демек нещо като шотландски боец) не мога да си отворя прозореца в апартамента и филтрите на климатиците ги сменям през две седмици(добре,че са евтини)
  • 30 Цветомир Попов

    0 0 Отговор
    Г-н. Някои си. Кога точно написах че опазването на околната среда не ме интересува и сме безсмъртни и че опазването е за другите... А пък съм сигурен , че ти като такъв върл защитник на околната среда не ти е минавало и на ум да си смениш катализа на колата или да си сложиш филтър за твърди частици... Или пък да се предвижваш с колело например
  • 31 330 хонди не струват 1 бмв

    0 0 Отговор
    според мен увеличения разход ще се изразява в литри на час (моточас) а не в проценти
  • 32 hienata

    0 0 Отговор
    И двете ми коли са нови.
  • 33 vasil

    0 0 Отговор
    Здравейте ще проверяват ли за зимни гуми