Last news in Fakti

16 Декември, 2016 12:05 12 264 14

Колко бензин е нужен, за да се пресече Америка?

  • kia-
  • niro-
  • рекорд
Колко бензин е нужен, за да се пресече Америка? - 1

В Америка бе поставен нов световен рекорд за икономичен автомобил, изминал разстоянието от Ню Йорк до Лос Анжелис. Дистанцията от 5979 километра беше измината само със 183.6 литра бензин.

Постижението е официално вписано в Книгата на рекордите на Гинес и е направено с автомобил Kia. По-конкретно става дума за новия хибрид на марката, носещ името Niro. Средният разход по време на пътешествието е 3.07 литра на 100 километра пробег.Колко бензин е нужен, за да се пресече Америка?

Тайната на тази икономичност се крие в хибридния силов тракт. Той е съставен от 1.6-литров бензинов двигател с мощност 105 конски сили и от електромотор с мощ от 43 коня. Системната мощност на силовия тракт е 148 конски сили, а максималният въртящ момент - 264 Нм.

Коефициентът на въздушно съпротивление на колата не е от най-ниските, но може да се каже, че е много добър - 0.29. Продажбите на Niro стартираха тази година. Моделът беше пуснат първо в Корея, през пролетта на тази година.

През лятото се проведоха и първите тестове на Kia Niro в Европа, където беше и наш екип. Автомобилът вече се продава и в България, като цената му стартира от 63 996 лева. Повече за модела, можете да прочетете ТУК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чоко

    8 5 Отговор
    Колата е страхотна - визирам съчетанието ДВГ и електро. Това в комбинас икономичният разход, просторното СУВ купе и 5 местната концепция с 5 врати прави автомобила просто - СУПЕР! Жалко,у че немам парици да сес набдя с това. Но говорим принципно. Новият i20 и i30 на Хюндай също гонели разход откъм 3 на сто среден... А някои казват, че корейците не правели коли? При това поне 5 години няма да пипнеш нищо по тях, освен консумативи... Страхотни са новите корейски автомобили.
  • 2 гост

    16 1 Отговор
    В нормални условия, промени в климата, палене и гасене тази кола няма да даде под 5-6л. Това са определени начини на каране, далеч от нормалното ежедневие. То и Тесла Модел С измина над 800км с едно зареждане, но в ежедневието минава към 350-400км.
  • 3 До гост

    9 1 Отговор
    В линка към статията пише ,че за двата дни на тестове разхода не е надвишил 4,5 литра БЕНЗИН , а не дизел. Което е страхотно постижение за автомобил от този клас, плюс това е автоматик !Дори и 6/100 км е много по-добър разход от дизелите в класа .
  • 4 ром с БМВ

    18 1 Отговор
    В България като течеше проверка на бензиностанциите и в една намериха 60% примеси и 12% непознато вещество. Много ме съмнява с БГ бензин да измине толкова км. Въобще не ги гледайте тея автомобили, защото в БГ само ще им прецакате двигателите. В селянията, където вирее само чалга, мутри, цигани и 20годишни БМВ-та по-добре си купете Дачия, Лада или Фиат...
  • 5 BG citizen

    10 1 Отговор
    Момчета, поне три пъти съм пътувал от Лондон до Варна (че даже и от Бирмингам до Варна) и Атина за периода от 2006 до 2010-а. Колата е обикновено Мицубиши Каризма 1.9 ДИ-Д от 2004-а (последните преди да спрат модела от производство). Ако някой не знае - използват мотор от Лагуна и Меган - 1.9 ДЦИ 102 к.с. Резервоарът е точно 60 литра, с резрва 5 литра - със 130 литра и смесен разход на магистрала, градско и планинско - през Румъния ( който е минавал от там знае за какво говоря) съм стигал до Варна. Среден разход 4.4 по бордовия компютър. Само едно пояснение - горивото е зареждано преди Унгария. След зареждане от Сърбия насам - разхода е поне 5.8 на 100. Е, направете си сметка - дори и да си купите такъв хибриден автомобил, откъде ще си купувате качествено гориво? Може да отскачате до Унгария, ще ви е по евтино! Хайде със здраве и весели празници на всички в България!.
  • 6 башмайстора

    4 0 Отговор
    а какво ще кажете за кола,която няма нужда от бензин(нафта,газ и др.),а също и няма нужда от зареждане в ел. мрежа...?
  • 7 Гошко

    8 0 Отговор
    за качеството на горивата и колко точно ни сипват по бензиностанцийте-някой ако може да ми обясни в газова бутилка от 30литра как може да ми сложат 32литра-при условие,че знам че има вътре между 4 и 8литра газ(не бутам до там..),все пак колата гори и не мога да кажа точно,но има,а да забравих да кажа,че температурата на въздуха 20градуса по Целзий..
    не мога да си позволя да остана без газ защото нямам бензинова помпа...

    Коментиран от #9

  • 8 Дани

    2 1 Отговор
    Я сравнете с цената му в САЩ :)
  • 9 НекЪФ пич

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гошко":

    Обяснението е доста просто :) Бутилката ти я продават за 30 литра, но тя реално е 37-8 литра и има един клапан , който не позволява да се пълни повече от 30 ( от гледна точка на безопасност, нали се сещаш, ако е пълна на 100% през лятото, какво може да стане). Та в случая най - добре си провери бутилката. Хайде със здраве и успешен ден :)
  • 10 GURU

    3 1 Отговор
    Хибридите и изцяло електрическите коли са бъдещето и то рано или късно ще дойде. Абсолютен привърженик на идеята съм. Имам и приятели с такива автомобили, които са много доволни. До тогава обаче ще си карам трилитровия бензин 220 коня на газчица и ми дреме на шишарката колко харчи. Освен това е по-малко вреден за околната среда от повечето дизели.
  • 11 Дженев

    4 0 Отговор
    Не си в час с бутилките,не подвеждай хората.Реалното е,че на другите газ станции изключва на 34 л ,а на Петрол в Луковит изключи на 42,8л.До скоро си пазех бележката.
    Сега да не ми обяснявяш, че ми я продават за желязна,ама тя реално е гумена и се раздува. Ха със здраве....
  • 12 негърска пот

    3 1 Отговор
    .... и десет негри бутаха изодзадзе хахахаха
  • 13 Надолу

    0 1 Отговор
    Който го е страх от лошото гориво в БГ да си купи електромобил - тока е еднакъв навсякъде !!!
  • 14 GTE

    2 0 Отговор
    В последно време, като карам на дълги разстояния и зареждам V-Power Racing. Смея да твърдя, че единствено с това гориво реализирам икономия от литър литър и малко на 100 и същевременно с това мощността на двигателя е осезаемо подобрена. Но това усещане го имам, като си заредя в Австрия 95 октана.