Last news in Fakti

23 Юни, 2007 15:05 884 0

Ford Expedition Limited

  • ford expedition limited-
  • expedition-
  • ford expedition-
  • dodge caliber-
  • startech dodge caliber

Ди джей Фънкмастер Флекс без съмнение е първият афроамерикански хип-хопър, който създава студия за доработка на автомобили. Неговото сътрудничество с концерна Ford започна през 2005 година, когато ди джей Флекс тунингова модела Fusion. Сега в ръцете му е попаднал всъдеходът Expedition. От автомобилния гигант откликват с радост на предложението на Фънкмастер, тъй като почти половината от продадените автомобили Ford Expedition са подложени на различна серийна или индивидуална разработка. Освен това рапърът вече е доказал качествата си и в тунинговането на автомобили. Това което се получава след намесата на ателието Funkmaster Flex, е типичен американски градски фънмобил или, иначе казано, кола за забавления.Външният вид е променен най-вече отпред. Нов въглероден боди-кит прави оформлението на капака и решетката доста по-агресивно. От същия материал са изработени декоративни детайли, покриващи задната част на колата. Праговете също са изработени от въглерод. Автомобилът е боядисан в два цвята - черно и ярко червено, наречено Colorado Red. Летите джанти са естествено хромирани и са с размер 20 цола. Логото на рапъра е отпечатано на предните калници и на доста места в салона. Последният пък е тапициран с черна кожа, която впечатлява с двойните си декоративни външни шевове, които, както се досещате, са червени. Централната конзола и част от останалите детайли в купето са боядисани в споменатия вече цвят Colorado Red. Може би не е нужно да се споменава за качеството на съраунд системата - само ще кажем, че мощността є е 1800 вата. От есента се очаква Ford Expedition Funkmaster Flex Edition Limited Edition, както всъщност е пълното название на автомобила, да започне да се продава от дилърите на Ford. Цена засега не се съобщава.

Dodge Caliber

И преди сме ви разказвали за туниг студиото Startech, което всъщност е подразделение на Brabus, но се занимава с доработка на американските модели на концерна DaimlerChrysler. Наскоро компанията представи свой вариант на популярния зад Океана Dodge Caliber. Различията във външния вид не са много, но превръщат автомобила в доста по-агресивно изглеждащ. Те се дължат на нови предна и задна брони, както и на ефектни прагове и нов заден спойлер. Двата овални ауспухни накрайника също са силно впечатляващи. Този “грим” освен естетически смисъл има и друга задача. Така например, предната броня, посредством въздушната сила, увеличава притискането на автомобила към асфалта.Програмата за доработка на дизеловия турбо двигател 2.0 CRD се казва SD3 и повишава обема на агрегата с 40 единици, като мощността достига 180 к.с. при 4 000 об/мин. Към въртящия момент се прибавят 50 Нм и той нараства до 360 Нм при 1 750 - 2 500 об/мин. По този начин тунигованият Caliber може да достигне максимална скорост от 201 км/ч, а ускорението до 100 се съкращава почти със секунда. Startech Dodge Caliber достига от 0 до 100 км/ч. за 8.6 секунди. Клиренсът е понижен с 30 мм, монтирани са нови пружини с прогресивни характеристики, като е и пренастроена работата на амортисьорите. Размерът на новите петспицови лети джанти Monostar IV е 20 цола, а върху тях са поставени гуми 245/35.

Промените по салона са по-скоро декоративни, но са доста ефектни. Алуминиеви педали, ергономични ръкохватки на скоростния лост и вратите, както и бели циферблти са само част от нововъведенията. Повечето от иновациите са щамповани с логото на тунинг компанията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА