Last news in Fakti

13 Август, 2005 15:16 1 185 0

Новият претендент

  • dodge-
  • caliber-
  • dodge caliber

Само след около месец автомобилните запалянковци ще разполагат с възможността да се потопят в емоциите, предлагани от следващото голямо събитие в света на четириколесните - Франкфуртското моторшоу. Един от вече известните герои, които ще вземат участие във фиестата във финансовата столица на Германия, е студията Caliber на Dodge. С нейна помощ янките се надяват да се

настанят

трайно на европейския пазар и по този начин да доразвият успешно експанзията на марката извън границите на Страната на неограничените възможности, макар че там засега Dodge се нарежда на едно от челните места по брой на продадените автомобили от началото на годината. Отчитайки съвсем точно предпочитанията на Стария континент, американците решават да пробият, залагайки на компактен автомобил с пет врати, който според специалистите разполага с всичко необходимо, за да се превърне в сериозен конкурент на вездесъщия Volkswagen Golf. За сериозните намерения на янките свидетелства и фактът, че дългата 4 140 мм студия е абсолютно изчистена от нереалистични елементи и почти готова за серийно производство.

Иначе Dodge Caliber впечатлява с масивната си и подчертано респектираща предница, където изпъкват огромната радиаторна решетка и типичният за Dodge хромиран кръст. Фаровете също са с подобни колоритни размери и отчитат най-съвременните тенденции в жанра. Изпъкналите дъги на калниците и деветнадесетцоловите алуминиеви джанти допълват страховиятия облик на возилото и допринасят за постигането на ярка идентичност. На разположение ще бъде и широка

гама

от подходящи двигатели, които да се грижат за задвижването на американския компактен автомобил. Вече е категорично решено от страна на фирмения мениджмънт, че в Европа Dodge Caliber ще се предлага с четири бензинови и един дизелов агрегат.

Купувачите ще могат да правят избор между мотори с работен обем 1.8, 2.0 и 2.4 литра, осигуряващи съответно мощност от 140, 150 и 170 к.с. Особено впечатляващо предложение е двулитровият турбодизел, който предоставя на своя собственик потенциал от 136 к.с. и пикова стойност на въртящия момент от 310 Нм. В оборудването място намира и шестстепенна секвенциална скоростна кутия, чиято плавна и прецизна работа се очаква перфектно да допълва изживяванията с Dodge Caliber. Според конструкторите в Dodge тя е пригодена така, че във всеки един момент да предоставя на водача максимум мощност и тяга, което ще допадне особено много на водачите с по-спортен маниер на каране. Освен всичко друго трансмисията спомага и за оптимално минимизиране на разхода на гориво.Засега от Dodge отказват да разкрият повече технически подробности около студията Caliber както и да се обвържат с конкретни срокове за появата й в серийно производство. Обещанията в тази насока са обаче това да се случи в съвсем обозримо бъдеще, като цената, срещу която бихте могли да се превърнете в горд собственик на американския автомобил, също се очаква да бъде изключително умерена.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА