Last news in Fakti

24 Февруари, 2017 10:40, обновена 24 Февруари, 2017 19:38 7 767 8

Смъртоносните автогонки

  • германия
Смъртоносните автогонки - 1
Снимка: shutterstock

Нелегални автогонки има и в Германия. Те вземат все повече жертви. Шофьорите, които ги организират и причиняват смъртта на други хора, заслужават строги наказания. Нерядко обаче се отървават само с условни присъди.

Марвин Н. е на 24 години и в злополучната нощ управлява бял Mercedes AMG CLA 45. Той е изправен на подсъдимата скамейка в берлинския окръжен съд, също както и Хамди Х., който е на 27 години. Той също управлява бял автомобил - Audi A6. Двамата се срещат в ранните утринни часове на 1 февруари 2016 година на Тауентциенщрасе в Берлин. И тук се случва катастрофалното събитие, което прокурорът окачествява като убийство в съучастие. Двата бели автомобила практически се превръщат в смъртоносно оръжие. Хамди Х. кара с минимум 160 килочетра в час, когато неговото Audi се врязва в джипа на един 69-годишен пенсионер. Часът е 00:50. Джипът на жертвата се влачи 70 метра и се обръща на една страна. Зад волана е пенсиониран лекар, който загива на място. Аудито на Хамди Х., което е туинговано до 225 к.с., се сблъсква с Mercedes-а на Марвин Н. Двамата младежи се отървават с леки наранявания. Автомобилите им са напълно съсипани.

Убийци с условни присъди

Нелегална автомобилна гонка в Берлин? Една свидетелка в процеса си спомня случката. Тя разказва, че видяла Аудито на един светофар. Двамата шофьори спрели на улицата, свалили страничните стъкла и се заговорили. След това Хамди изненадващо потеглил с мръсна газ. Последвал го и другият шофьор. И двамата не спирали на червен светофар. Според прокуратурата в Берлин, фактите говорят за убийство в съучастие. И ако на 27 февруари съдът действително издаде доживотни присъди, това ще има особено значение за жертвите на подобни автогонки и техните близки. Защото те с основание се оплакват, че в повечето случаи подобни катастрофи минават за нарушаване на обществения ред и участниците в автогонките се отървават с условни присъди. "Това, което вършат тези шофьори в градовете, където максималната разрешена скорост е 50 километра, е недопустимо", казва Фриц Шрама. Бившият кмет на Кьолн е загубил сина си Щефан при подобна автогонка в родния му град. Щефан загива на 31 години.

"Хващаш се за главата и се питаш защо не се слага край на това?", казва Фриц Шрама в разговор с ДВ. И наистина постоянно се появяват съобщения за организирането на нелегални автогонки. Въпреки, че нещастието със сина му се е случило преди близо 16 години, Фриц Шрама и съпругата му Ула следят процеса в Берлин с голямо внимание. В случая със сина му двамата извършители (на 24 и 22 години) са осъдени на първа инстанция на три, а на втора инстанция - на две години условно. Дали това е справедлива присъда? "Когато извършителите напускат съдебната зала с условни присъди, това е шамар в лицето на жертвите. Много често те възприемат условната присъда като оправдателна", казва Шрама, който от години се ангажира с явлението и е създал в Кьолн дружество в помощ на жертвите.

Нужен е ясен сигнал

"Желателен е поне някакъв знак на извинение от страна на извършителите. Или на техните родители. Извинението може би поне малко би облекчило нашата скръб", казва той. И до днес семейство Шрама напразно очаква подобен знак. Вместо това извършителите на подобни претъпления използват всички възможности по юридически път да избегнат затвора. В началото на януари обаче федералният съд потвърди ефективната присъда от две години и девет месеца срещу един участник в автогонка. Мъжът е карал нает под наем спортен автомобил със 109 км/ч. в центъра на Кьолн. При тази скорост той блъска 26-годишен велосипедист, който умира от раните си след три дена. "С тази присъда искахме да дадем ясен сигнал, че така просто е недопустимо да се шофира", заяви председателят на съда в Карлсруе Бенямин Рьоленблек.

Фриц Шрама и неговата съпруга посещават всяка седмица гроба на сина си, който имал планове да се ожени за приятелката си. В къщата на семейство Шрама има един вид семейна галерия със снимки и на Щефан. Съпричастието на кьолнчани дава сили на семейство Шрама. "И до днес всеки таксиметров шофьор ме заговаря за случая", казва Фриц Шрама. Почти всеки ден той посещава мястото на катастрофата на Рудолфплац в Кьолн. "Там има едно много старо дърво. Сега обаче ще го отсекат", допълва той. Кой знае? Може би тази промяна ще облекчи поне малко бащината мъка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нафарфорий

    19 2 Отговор
    Съгласен. Ма дет има изоставени полигони и т. н. трябва да се разреше на адреналинаджийде да карат, поне ако се убият няма никой друг да пострада!
  • 2 Хост

    23 1 Отговор
    Око за око, зъб за зъб!
    Това е формулата!

    Да видим Йоан, убиеца на Георги до къде ще го осъдят!
    Баща му държавен крадец на Калотина!
  • 3 бай Иван

    21 3 Отговор
    Шрама, Хамди.
    Тъпи турци.
    Айде тука може да се оправдае че няма къде, ама там имат Ринг-а.
  • 4 мнение

    10 1 Отговор
    Строги наказания, вкл. ефективни присъди за грубо превишаване на скоростта в града, създаване на опасни ситуации и преминаване на червен светофар - всичко това се прави с умисъл, но без дебилите да си дават сметка за последствията. А при смърт да ги съдят като за непредумишлено убийство с утежняващи вината обстоятелства.
  • 5 User

    8 4 Отговор
    AUDI>>>Mercedes
  • 6 Зузу

    5 5 Отговор
    Това няма причина да се счита за престъпление, по простата причинаа, че "народните избранници", пердън законотворците с техните лоби интереси не искат да го криминализират. затова ако искате да се оправи проблема, решете го по простият начин - като разберете къде правят гонките по улиците, оставете един военен с ЗРПК или нещо като "Игла" и обещанието, ако не разруши нищо извън гонкаджиите, да се пенсионира след това! бас държа, че само след като десетина автомобила литнат със собственниците си към свети Петър да ги съди за рая или за ада са, то останалите зад всеки ъгъл ще виждат насочено към дисагите си гранатометче. но няма с кого да сключа бас, понеже не искате да го приложите. Това също е законно - гранатометчика може да чака нападение на извънземни и да е взел летящите автомобили за НЛОта? А срещуу нападение на яростни десептокони се стреля.... това е спасение на човечеството. Ами то с колите в тая скорост не знаеш НЛО ли е или коли? Абе няматев ъображение да решавате проблемите май? Аз искам да помогна на хората, но никой не ми позволява само пилея думи на вятъра? Досега щях да изправя косите на гонкаджиите...и топките....

    Коментиран от #8

  • 7 S-line

    5 1 Отговор
    До зузу много плява напишиго с два реда .нищо не се разбира.
  • 8 бай Иван

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "Зузу":

    кой се разхожда/пътува в 2 часа сутринта?
    Просто да се определи някой булевард и там да ходят да правят каквото искат.