Last news in Fakti

6 Септември, 2008 10:06 8 711 2

Къмпинг накрай света

  • xv-jp-
  • earthroamer xv-jp

Моторизираните каравани са благо изобретение. Гарантират практически пълна автономност, могат да предложат наистина забележителни удобства и са единственото обединяващо звено между движимото и недвижимото имущество, измислено от човека. За съжаление страдат от липсата на една задължителна способност, която да направи независимостта на собственика безусловна. Не могат да се похвалят с кой знае каква проходимост, а често именно най-желаните места за къмпингуване са и най-труднодостъпни. Конструкцията им се тресе и клати на всякаква повърхност, различна от гладкия асфалт, а за преодоляването на по-сложни терени и дума не може да става.

Американците от EarthRoamer (Скитащ по Земята) твърдят, че са намерили решение за тези недостатъци. Техният XV-JP е построен на базата на Jeep Wranger Rubicon Unlimited. Може да не е най-комфортният и просторен кемпър, но гарантирано е единственият, който се справя дори с най-ужасяващите участъци в пресечена местност и не би се катурнал безпомощно настрани при преодоляването на първата бабуна.

На мястото на задните седалки на стандартния Jeep има монтиран контейнер с вградено канапе, миниатюрна кухничка, тоалетна (!) допълнителни шкафове за различни вещи. Всеки, който дори е поглеждал пространството в задната част на Wrangler, би разбрал какво геройство са извършили от EarthRoamer. Тесничко е, но когато покривът “Loftop” се вдигне, пространството над главите с височина близо 280 см става далеч по-поносимо. Самият таван се отваря назад и образува платформа, на която има място за легло с направо царски размери.

Над шофьорския отсек е монтиран модул със слънчеви батерии с капацитет 80 вата, който зарежда акумулатора, когато XV-JP стои паркиран. За захранването по време на движение пък се грижи 160-амперов алтернатор. На борда има фурна с мощност 6.44 МДж, воден резервоар с обем 95 литра, вътрешен и външен душ. Мащабите на всичко напомнят за преживяванията на Снежанка в къщичката на седемте джуджета, но пък не липсва нищо за истински запалените покорителите на Дивото.

Точно за техните нужди EarthRoamer XV-JP предлага внушителен арсенал от действително необходими екстри. Всъдеходният кемпър разполага с електрически блокируеми диференциали Dana 44 отпред и отзад, стабилизиращи пръти с електрическо отключване и свръхмощна лебедка Warn 9000. Двигателят на Jeep-а не е модифициран. Той е V-образен, шестцилиндров, с мощност 202 к.с. и максимален въртящ момент от 322 Нм. Удоволствието обаче не е евтино. Конверсията на стандартния Wrangler Unlimited Rubicon с цена към $33 000 в кемпър струва цели $77 000. Така базовият вариант на XV-JP излиза $110 000.

Димитър Димитров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gogo

    3 4 Отговор
    ne e losho za siromah
  • 2 pe6o

    3 3 Отговор
    Dwama po 150 kila kat legnat otzad i moji da sa ozovat na zemqta :D