Last news in Fakti

19 Октомври, 2017 23:00 6 912 12

Venturi - забравените френски суперспортни коли

За никого не е тайна, че през 90-те години се създават едни от най-култовите автомобили в историята. Там попада и една малка френска компания искаща парче от пая - Venturi. Името звучи като италианско, но e измислено от създателите на марката и автомобилни инженери Клод Пойро и Жерард Годфрой. Отначало те започват с прототипи, но първият им реален модел се нарича 260 - идващо от конските сили на автомобила, които се осигуряват от 2.8-литров V6 двигател, а въртящия момент е 410 нютонметра. Благодарение на ниското тегло от 1275 килограма, автомобилът ускорява от 0 до 100 за приличните за времето си 5.2 секунди. За седемте години на производство на модела са произведени само 188 екземпляра, което го прави доста рядък, а визията му е доста апетитна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бърз и яростен

    21 0 Отговор
    Готина машинка, външния вид кърти, но е по-скоро като от 80-те години дизайна.
  • 2 онзи същия

    9 0 Отговор
    Марката има малко по-интересни модели от представения - например Atlantiquie и 400 GT

    Коментиран от #4

  • 3 Shmeker

    9 8 Отговор
    По-добре кажете кога ще могат българите да си купуват нови коли, дори и дачии. Тук гледаме проекти, които са погълнали поне най-малко 30 000 Евро, а има такива и до 300 000 Евро. Супер депресиращо, то и коментарите са оскъдни.

    Коментиран от #7

  • 4 Драйвър

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "онзи същия":

    Колега други модели НЯМА!Цитирания от теб Atlantiquie всъщност е феис лифт на този модел(260 GT),а 400 GT е спортна версия на фейс лифтовия модел,това са три имена на една и съща кола,бегла реплика на Ферари от онези години (по мое скромно мнение естествено)
  • 5 Vasik Atanasova

    13 1 Отговор
    КОЛАТА МИ ХАРЕСВА ДОРИ МНОГО
  • 6 АНАХРОНИзм

    29 0 Отговор
    Музиката, колите та дори и порното от 80-90-те ме кефят много повече от ... (§§€%$@!№$%€§*) съвременни ИКОНИ !!!
  • 7 filo

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Shmeker":

    Като гледам има доста дачии по улиците и предполагам се карат от българи.
  • 8 Гост

    6 0 Отговор
    Тази статия днес ме усмихна! Браво на автора, в Petrolicious има какво още да се разгледа от феновете на автомобилите с дух!
  • 9 дадсаф

    3 1 Отговор
    на село Засмяно Варненско има такава на един дядка стои от 10 години запустяла много поне аз от толкова я помня ако не и повече а той от кога я има не знам ама е цялата в тор и пепел и кал и без един фар доколкото помня но не е удряна някой ако има интерес да си напише телефона или емайл за връзка ще се опитам да направя пазара за някой лев и на мен

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Volkswagen

    2 1 Отговор
    двигателите са произведени от волксваген само за тази марка
  • 11 вижся

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "дадсаф":

    колега, прати снимки на [email protected]
  • 12 6simvola

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "дадсаф":

    Здравей,
    изпрати ми телефона си на [email protected]