19 Декември, 2017 11:15 4 665 8

Убиецът на Tesla Model X e... китайски!

  • nio-
  • es8
Убиецът на Tesla Model X e... китайски! - 1

Компанията Nio представи серийната версия на своя електрически кросоувър, който към днешна дата се явява единственият сериозен конкурент на Tesla Model X. Новият модел носи обозначението ES8 и представлява електрически кросоувър със седем места. Дължината му е почти пет метра, а междуосието - 3010 мм.

Автомобилът разполага с два електромотора, които са със системна мощност 653 конски сили. Максималният въртящ момент е 840 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч е равно на 4.4 секунди. Още нещо любопитно е, че ES8 е първият автомобил, каросерията на който на практика е изцяло изготвена от алуминиевата сплав 7003, характеризираща се с висока якост на усукване (44 140 Нм/градус).

Убиецът на Tesla Model X e... китайски!

Най-основното, което до момента, нито Tesla, нито Renault са успели да направят, е възможността за бърза смяна на батерията. Кросоувърът е снабден с акумулатори с капацитет 70 киловат часа, които по заводски данни могат да осигурят автономен пробег от 355 километра. На специални станции обаче батерията може да бъде сменена за точно три минути.

Към момента има само няколко такива станции в Пекин, но намеренията на компанията са тази мрежа да бъде сериозно разширена. През 2020-а от Nio обещават 1 100 станции за смяна на батериите и още 1 200 - за бързо зареждане, които ще бъдат равномерно разпределени по пътната мрежа на Поднебесната държава.

Убиецът на Tesla Model X e... китайски!

Иначе кросоувърът ES8 е богато оборудван, седалките са тапицирани със скъпа естествена кожа, а комфортната возия се дължи на интелигентно пневматично окачване. Мултимедията Nimo е снабдена с т.нар. изкуствен интелект, който се свързва с останалите автомобили и дори може да разговаря с водача.

Полуавтономният режим се нарича Nio Pilot и обединява иновационна трифокална камера, четири камери за кръгов обзор, пет радара, 12 ултразвукови сензора и камера, която следи реакциите на водача. Според китайците системата е напълно готова да поеме контрола над автомобила, както на високоскоростни шосета, така и в градски задръствания.

В Китай Nio ES8 ще се продава за $67 725 - сума, която е почти два пъти по-малка от тази, за която се продава в Поднебесната държава Tesla Model X. Следващата година китайската компания планира да стъпи и на американския пазар, което означава, че на хегемонията на Tesla ще бъде сложен край. Но дали Nio ще стане убиец на Tesla... е рано да се прогнозира.

Убиецът на Tesla Model X e... китайски!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    16 1 Отговор
    Няма лошо да има конкуренция.
    Тесла са много готини,ама малко с цената са се поувлекли.
  • 2 гост

    18 1 Отговор
    Първо да го пуснат на пазара, да го покарат малко хората и тогава да се каже дали е убиец на тесла или не. Според мен 70квч батерия за 5метрова кола са достатъчни за не повече от 200-220км пробег. Големите коли харчат към 20кв на 100км, малките електрички падат до 14-15кв на 100км. БМВ и3 е едно от най-икономичните на пазара, Тесла модел С и Х харчат към 20кв. Китайското с какво ги превъзхожда и какво е различното, за да е по-икономично? Има стотици килограми кабели, компютри, камери, радари и копчета. Кога ще направят проста електрическа кола с електродвигател, волан и е-педал, без излишни неща по нея, само с голяма батерия и просторно купе на ниска цена? Към момента една 60квч батерия струва 9х.долара, още 6х.долара за купето и сме на 15х.долара или 20х.лв. за кола с 400-500км реален пробег. Кога да я чакаме? Не искаме големи и спортни електрички, а такива за всекидневието и ежедневно каране.

    Коментиран от #5

  • 3 PETER

    2 4 Отговор
    модел x е пак по добре
    тесла е s3xy
  • 4 гост

    2 3 Отговор
    Цената не е наполовина, просто цената на Теслата в Китай е двойна.
  • 5 Пазарен Либерализатор

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Един вид искаш кола за всекидневно каране, а не само за ежедневието.
  • 6 ДДД

    7 0 Отговор
    много убиици станаха ще вземат да си пречат?
  • 7 Домакина

    1 0 Отговор
    Потърсете в тубата "Tesla Xmas" и ще си говорим..
  • 8 Патриот

    0 0 Отговор
    Тия "дръпнатите" ще сложат край на всички съвремени идеали на пъпчивите тийнове - едните на Тесла, другите САЩ.
    Само Самсунг се бори още с Епъл, ама на сходна цена няма как да ги убие.