7 Март, 2009 16:45 740 0

Lagonda

  • lagonda

18 години след края на производството на последната Lagonda аристократичната британска марка се завръща на голямата сцена с... кросоувър. По думите на шефа на Aston Martin Улрих Бец с този ход компанията ще си осигури осезаемо присъствие на пазарите в над 100 страни и ще привлече много нови клиенти. Най-ухажвани ще бъдат богатите купувачи в Русия, Средния Изток, Южна Америка, Индия и Китай. Едва на втори план са поставени Европа, Северна Америка и Далечния Изток. Това вероятно обяснява до известна степен радикалното скъсване с традициите и славната история на марката.

Прототипът, представен в Женева, е четириместен SUV с двойно предаване. Технически подробности не се съобщават, но ако стигне до серийно производство, най-вероятно ще се екипира с 12-цилиндровия 6.0-литров двигател на Aston Martin. Към момента разработката не достига по-далеч от фазата на дизайнерските упражнения, които - ако се съди по реакцията на огромна част от публиката - не са особено успешни. Концептът наподобява на мелез между Infiniti FX, Chrysler 300C и 9-4X. Недотам ласкави са и оценките за идеята да се пренебрегне така брутално историческото наследство на Lagonda, като вместо класическа лимузина с консервативен дизайн под марката се предлага модерен кросоувър. Улрих Бец обаче е убеден, че така изглежда “луксозният автомобил на бъдещето”.

В противоречивите планове за възраждане на Lagonda с всъдеход има известна доза логика. Достатъчно би било да се припомнят сензационните пазарни резултати на Porsche Cayenne, които са отровен трън в очите на пуристите. Британците явно имат намерение да тръгнат по неговата отъпкана пътека, включително и в областта на алтернативното задвижване. В официалната информация се споменават енергийни решения като дизел с ниски нива на вредните емисии, биоетанол и хибридни системи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА