Last news in Fakti

9 Април, 2018 11:18 4 401 1

Великденските яйца на колите

  • великденско яйце-
  • изненада-
  • тайна

Освен традиционния смисъл изразът "великденско яйце" има и преносно значение. Това обикновено е шеговито изображение, скрито послание или тайна, маскирани в предмет със съвсем различно предназначение. Терминът произлиза от католическата традиция децата да търсят скритите от родителите боядисани яйца на Възкресение.

Автомобилните дизайнери обичат да оставят подобни знаци в творенията си. Понякога тези малки тайни се виждат лесно. Друг път обаче са така изкусно прикрити, че ако иска да ги намери, собственикът трябва да обследва колата си с лупа и пак да удари на камък. Немският сайт automobil-industrie.vogel.de разконспирира някои от тези "великденски яйца".

Главният дизайнер на Volvo Томас Ингенлат, например, е оставил малко подаръче за дъщеря си във флагманския всъдеход на марката XC90. На капачето на отделението за съхранение на вещи има усмихнато паяче.

В черния кант около ветроупорното стъкло на Jaguar E-Pace пък може да се види ягуар с малкото му.

Дъното на жабката в подлакътника между предните седалки на кросоувъра пък е тапицирано с плат, чиято шарка напомня кожата на голямата котка.

В някои модели на Opel също са скрити "великденски яйца". Отстрани на жабката на Corsa, например, има акула. Същото изображение може да се види в Zafira Tourer (на пода под гумените стелки) и Adam (на дъното на нишата за чаши).

Дизайнерите на Jeep също са позабавлявали при разработката на Renegade. По черната ивица, обрамчваща предното стъкло, се "движи" миниатюрен Willis.

Ако потърсите внимателно, ще откриете "великденско яйце" и в Renault ZOE. На дръжките на задните врати има пластмасов отпечатък от пръст. Той е съвсем автентичен и принадлежи на дизайнера Жан Семерива, който е решил така да увековечи работата си по електромобила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 VAG

    11 0 Отговор
    В автомобилите, които произвеждаме, сме оставили разтеглен ланец на мястото на ангр. верига, както и други интересни неща свързани с двигателя, заради които някой ден с подходящия майстор ще го отворите, за да видите изненадите, които сме ви приготвили вътре, а също така и лесно драскащ се лак по пластмасите в интериора, за да може всеки собственик да изрази себе си.