Last news in Fakti

23 Март, 2010 15:18 791 0

Пренасочват 1 млрд. EUR за пътни ремонти

  • автомагистрала-
  • люлин-
  • фондове

Около 1 млрд. евро по оперативните програми може да бъдат използвани за основен ремонт на пътната мрежа в страната. Средствата ще дойдат от проекти, които не могат да се реализират, каза вчера регионалният министър Росен Плевневлиев след работната закуска с посланиците на страните от ЕС. За да може парите да се пренасочат към пътни проекти, България ще поиска разрешение от ЕК.
„Пренасочването на средства от една оперативна програма към друга не е правено досега в България. Затова съм възложил вече да се проучи опитът на европейски страни, в които това е извършвано“, коментира за „Класа“ министърът по европейските фондове Томислав Дончев. Той уточни, че преди да се вземе окончателно решение, ясно и категорично трябва да се докаже, че за определен проект няма шансове да бъде реализиран, а парите ще останат неусвоени. Дончев обаче отказа да назове проблемните проекти, чийто бюджет ще бъде пренасочен.
Министърът по еврофондовете е поискал всяка една оперативна програма да се раздели на т. нар. светофарен принцип. В зелената зона са проектите, по които средствата със сигурност ще бъдат усвоени. В жълтата са рисковите проекти. Проектите, по които няма да успеем да усвоим средства до края на програмния период през 2013 г., попадат в червената зона.
След като се направи преоценка на програмите, искането за пренасочване на пари трябва да се обсъди с ЕК. Тъй като с европейските средства се реализират цели, заложени в Националната стратегическа референтна рамка, ще се наложи и промяна в нея, уточниха експерти.
Постигната е договорка с турския консорциум „Мапа Дженгиз“, изграждащ автомагистрала „Люлин“, с колко да се увеличи цената на обекта, съобщи още регионалният министър. Той обясни, че от исканите 210 млн. евро успяхме да свалим сумата до 189 млн. евро, но се надяваме до края на седмицата да достигнем 185 млн. евро. Ако това се случи, оскъпяването на магистралата ще бъде с около 48 млн. евро от първоначално договорените 137,3 млн. евро.
До средата на юни трябва да приключи разширението на южната дъга от столичното Околовръстно шосе, каза още Плевнелиев. Строителните дейности на обекта са форсирани, за да може пътят да бъде завършен по-рано. 

 

До края на месеца обявяват лот 4 на „Тракия“

Конкурсът за избор на строител за лот 4 (Ямбол-Карнобат) от автомагистрала „Тракия“ ще бъде обявен до края на месеца, съобщи шефът на пътната агенция Божидар Йотов пред bTV. Договорът с избрания изпълнител за втория лот, обединение „Магистрала Трейс“, ще бъде подписан, след като изтекат законовите срокове за обжалване на процедурата. Съвсем скоро ще бъде избран и надзор за същата отсечка, обясни още Йотов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА