Last news in Fakti

26 Март, 2010 00:33 892 0

Стартът на "Набуко" се забавя с 4 години - Март 2010

  • набуко-
  • газопровод-
  • строителство

Строителството на подкрепяния от ЕС газопровод „Набуко“ ще се забави с четири години - най-рано през 2018 г. той може да влезе в експлоатация. Това обяви вчера комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер пред в. „Зюддойче цайтунг“. "Надявам се, че през 2010 г. ще постигнем окончателното решение за строеж на тръбопровода", посочи Йотингер. Според еврокомисаря „Набуко“ няма да може да разреши евентуален проблем с газовите доставки през зимата на 2013 г. Досега се планираше газопроводът да бъде пуснат частично в експлоатация през 2014 г., а строителството да струва 7,9 млрд. евро.
Еврокомисарят очаква до две години да е готов газопроводът „Северен поток“, а „Южен поток“ също трябва да бъде завършен.
„Набуко” и „Южен поток“ могат да се обединят на българска територия и това ще бъде изгодно и за двата проекта, смята заместник-председателят на Държавната дума Валерий Язев, цитиран от БНР. „Ние строим подводната част на „Южен поток” и тръбата влиза в България. „Набуко” от своя страна се отказва от изграждането на азербайджанския, турския и грузинския участък от газопровода и се присъединява към „Южен поток” в България.“ По-нататък, на европейска територия „Набуко” може да стане част от „Южен поток” и ние сме готови да разгледаме този вариант, добави Язев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА