17 Януари, 2012 22:36 1 140 0

RWE може да се откаже от “Набуко”

  • rwe-
  • набуко-
  • газопровод

Проектът е твърде скъп при сегашните условия

Германската енергийна компания RWE AG може да напусне проекта за изграждането на газопровода “Набуко”, тъй като го смята за твърде скъп в сегашните условия. Това заявява в интервю за The Wall Street Journal Deutschland главният изпълнителен директор на компанията Юрген Гросман.

“Основният ни приоритет е да получим достъп до газ срещу възможно най-ниски разходи”, обяснява той. “Правителството в Берлин принуди с антиядрената си политика компанията да започне да спестява средства и да продаде част от активите си”, допълва Гросман.

RWE ще е доволна да получава газ и по други канали, важното е каспийският газ да достигне в Европа в необходимото количество и там, където трябва, казва още той. “Дали газопроводът ще се нарича "Набуко" или "Турандот" (имената са на опери на Джузепе Верди - бел.ред.), за нас не е толкова важно. Напротив, ще се радваме на всички варианти (за транспортиране на каспийски газ до Европа), които няма да изискват от нас сериозни финансови инвестиции."

Според The Wall Street Journal Deutschland думите на изпълнителният директор на RWE са първият реален сигнал от един от основателите на “Набуко” за евентуален отказ от проекта.

Основната цел на проекта е да достави синьо гориво от Каспийско море и да намали зависимостта на Европа от руските доставки.  Споразумението за строеж на газопровода скоро ще навърши 10 години. То се поддържа от ЕС и включва австрийската OMV AG, турската Botas, българската "Булгаргаз", унгарската MOL Nyrt и румънската Transgaz.

Никой не знае колко може да струва проектът. Като официална - но според специалистите силно занижена - стойност се сочат около 8 млрд. евро. Най-новият план предвижда строителството да започне през 2013 г., а първите доставки да са факт през 2017 г.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА