10 Декември, 2018 17:13 19 328 74

Защо само две зимни гуми са лоша идея (ВИДЕО)

  • гуми-
  • зимни гуми-
  • летни гуми-
  • видео
Защо само две зимни гуми са лоша идея (ВИДЕО) - 1

С предпазливо шофиране комплект качествени всесезонни гуми вършат работа през зимата в райони с по-мек климат и спорадични снеговалежи, макар че нищо не може да се сравни с добрите зимни "обувки" за колата. Както показва това видео от Tyre Reviews обаче, опитът да се мине метър с две зимни гуми на само една от осите е още по-лоша идея.

Различните гуми на предния и задния мост предизвикват дисбаланс между предницата и задницата на автомобила. Това не е кой знае какъв проблем при движение направо, но става изключително опасно в завой.

Дори шофьорът да кара много бавно и внимателно, колата лесно може да се завърти и даже най-ловката реакция не е в състояние да възвърне контрола върху управлението. Рискът грози не само "спестовника", а и останалите участници в движението, за които също не остава време и място за избягване на сблъсъка.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Driving pleasure

    13 63 Отговор
    Нагледно доказателство за това, което тръбя от години, че хубавите гуми винаги се слагат отзад! Много народ трябва да е без книжки - много!

    Коментиран от #3, #6, #21, #42

  • 2 Патриот

    71 29 Отговор
    Спонсорирана статия. От съюза на българските гумаджии.
  • 3 Голф ГТИ

    89 4 Отговор

    До коментар #1 от "Driving pleasure":

    Хубавите гуми се слагат и на ЧЕТИРИТЕ колела а не само отпред или само отзад , ти май нищо не разбра от статията ?

    Коментиран от #8

  • 4 съвет, към бмв шофера

    52 7 Отговор
    На бмв е36 задължително отпред се слагат две зимни на старо от олх-а, а отзад се кара с летните дет лятото си дрифтил с тях! Така гарантирано и на най-лекия завой, ще въртиш задница и всички мацки, че и пичове наоколо, ще се подмокрят от кеф! И не забравяй да качиш записа от го прото у фейсу ! И после почвай да бегаш бате !
  • 5 гост

    21 7 Отговор
    А защо са сложили летните гуми на задни колела при БМВ?!Дори и да е Х драйв,пак основно се задвижват задните. И све пак,не трябва да се прави компромис с гумите,трябва да са си зимни ,и 4те.

    Коментиран от #9, #10

  • 6 Глупости говориш

    30 7 Отговор

    До коментар #1 от "Driving pleasure":

    Ако ти поднесат задните гуми, колата по-лесно може да бъде овладяна, но, ако в завой ти поднесат предните, колата става неуправляема. При двуколесните превозни средства, това ясно се вижда. Качи се на един мотор или колело и ще разбереш защо е важно предната гума да не губи сцепление.

    Коментиран от #7, #32

  • 7 Driving pleasure

    17 22 Отговор

    До коментар #6 от "Глупости говориш":

    Пак ще ви кажа ХВЪРЛЯЙТЕ СИ КНИЖКИТЕ!!! Така нареченото недозавиване, което дефакто е захуба на сцепление на предния мост се овладява по-лесно от свръх завиването! Поучета малко теория преди да се качите и да трепете хора! Всички автомобилни производители стандартно правят настрйки на шасито към недозавиване, защото дава ранни сигнали и е лесно за овладяване! Не сучайно при много от моделите и то спортни модели имаш по-тесни гуми отпред и по-широки отзад, защото за да е безопасно влизането ти в завой задницата ти трябва да е стабилна! Не случайно в годините коли, като Порше 911 и Ламборгини Диабло, които изненадващо поднасяха със задниците си ги наричаха Widow maker! Създатели на вдовици. НАУЧЕТЕ ЕЛЕМЕНТАРНИ ПРАВИЛА ПТДИ ДА СЕ КАЧИТЕ ДА СЕ КАЧИТЕ В КОЛИТЕ!!! Това не е шега работа!

    Коментиран от #11, #13

  • 8 Driving pleasure

    3 19 Отговор

    До коментар #3 от "Голф ГТИ":

    Явно, че ти нищо не си разбрал! Карай гоуфу и се небой!
  • 9 Иван 2

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Автомобила е БМВ-серия 2,което е с предно предаване.

    Коментиран от #66

  • 10 Гостун

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Този модел е с предно
  • 11 Иванов

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Driving pleasure":

    Да сложат по две торби с цимент в багажника и само газ!
  • 12 Кольо Дапа

    21 1 Отговор
    И на мен ми се случи същото много отдавна когато слагах зимни само отпред. Набих спирачки и задницата ми дойде отпред.
  • 13 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Driving pleasure":

    Никой не говори за по-хубаво те и по-лошите "зимни " гуми ,хората говорят за две зимни и две летни отзад което е огромна грешка! И който я направи ако изпадне в такава ситуация каквото и да прави газ,спирачка волан Ел система нищо не може да му помогне! И за някой който не знаят модела от видеото е с предно предаване нищо че е БМВ.

    Коментиран от #14

  • 14 Driving pleasure

    10 18 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Абсолютно същото е дали ще сложиш летни отзад или зимни с по-малко сцепление от предните. Щом предницата ти има повече грип от задницата, рано или късно си труп (а и ще утрепеш някой невинен), защото колата няма да те предупреди, че губиш сцепление. В точката на загуба задницата се завърта неконтролируемо и е късно даже и да се прекръстиш! ПО ДОБРИЯ КОМПЛЕКТ ГУМИ ВИНАГИ Е ОТЗАД! ЗАПОМНЕТЕ ГО!

    Коментиран от #16

  • 15 Анани Куртев Пурков

    19 13 Отговор
    Давайте, плямпайте ОЩЕ за тези зимни гуми бе, ПАЛЯЧОВЦИ :) Средата на декември е още, може още двама-трима будали да си купят! Иначе я свършихте цялата работа, всичко пее и свири в България, останаха само зимните гуми и сме като Швейцария :)))
  • 16 OpOp

    17 8 Отговор

    До коментар #14 от "Driving pleasure":

    Ти сериозно ли говориш ? Какъв идиот трябва да си, да си отидеш и целенасочено да си купиш САМО 2 гуми, които да сложиш отзад ишк отпред ?
    Автомобила има 4 гуми, от което следва, че отиваш и слагаш 4 гуми читави с размер указан от производителя. Тогава проблемите на пътя са сведени до минимум, като изключим всичките състезатели, които каквото и да сложат е без значение.

    Коментиран от #17

  • 17 Driving pleasure

    8 22 Отговор

    До коментар #16 от "OpOp":

    Да но не става така! И както виждаш не само в БГ дето пестим от всичко! А зад това има и логика, ако не "въртиш" гумите на 5000 км като би трябвало (а много малко хора го правят) тези на движещия мост се износват по-бързо и така имаш чифт гуми отзад които са горе долу добре - отиваш и купуваш нови за отпред - и изцяло прецакваш динамичната устойчивост на колата. Така че аре да ни ми държите тон щото не сте ми на нивото с вашите безумни теори какво трябва и какво не!

    Коментиран от #20

  • 18 123

    11 7 Отговор
    Ама това е БМВ! Тук и децата знаят кога да се карат и кога не. Тоя къде е тръгнал в това лошо време с БМВ-то?!

    Коментиран от #22

  • 19 Driving pleasure оная ми работа

    7 7 Отговор
    Бате, понеже те гледам си мноу наясно - енглиш, менглиш туй-онуй, два тома теория си изписал по темата.. Дано на практика да си поне една десета толкова добър, колкото и на теория - а дано, ама надали. Навярно практиката ти се свежда до бъзикане на джойкстика на некой play station.., но както и да е. Всеки си има право на мнение, независимо колко е тъпо то за другия! Та, да те питам нещо... Ти, като дойде зимата, зимните си патъци на краката ли ги слагаш или на ръчичките? На задвижващия мост или... Щот аз и най-вероятно всички други, барабар с тебе (надявам се) ги слагаме на "задвижващия мост".
    Друг е въпроса, че ако сакаш всичко да ти е ок - колкото допирни точки с настилката имаш, толкова зимни/летни гуми ти трябват.
    За двуколесните един колега също беше писал - там въпроса е... да не започваме и тази тема. Не напразно казват, че откриват и закриват мото сезона! Има некви екземпляри единици изключения дето си карат и зимата, но те са толкова малко, че в момента сигурно дори не се сещаш дали си виждал от тях, или ако се сещаш, те са само за да потвърдят правилото, че зимата - нищо на две гуми... освен , ако не я караш на Хавай.

    Коментиран от #27, #29

  • 20 Ο Άρχοντας

    8 7 Отговор

    До коментар #17 от "Driving pleasure":

    Аман от такива клавиатурни разбиратели като тебе тук във форума!
  • 21 Иванов

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Driving pleasure":

    По-хубаво от четири нови гуми няма колега

    Коментиран от #24

  • 22 Иванов

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "123":

    То зависи от задкормилното устройство като го нямаш в главата и с предно не можеш да тръгнеш . Преди като е имало повече с задно задвижване да не се закъсвали
  • 23 Ккк

    7 3 Отговор
    Изядохте човека. Той до някъде е прав. Кола с предно е по стабилна когато има хубави гуми от зад, защото в завой задницата която е доста по лека губи сцепление. Но нямаш ли от пред читави пак лошо. Предните се хабят повече. Така, че сами си правете сметка. Аз не съм чел изпробвал съм го. Хубави са и екстремните преживявания
  • 24 Driving pleasure

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "Иванов":

    Това не го споря, ама това е идеален вариант, който пак казвам видно е, че и в богати държави не е гарантиран, камо ли в БГ дето сме все тарикати. Ако си с 4 нови гуми - добре, но ако не по-стария чифт е на предния мост, а по-новите отзад, за да ти държат задницата да не бяга! И не зависи дали са за зимни, за летни, за комбинация между двете - по-добрите гуми винаги са отзад!

    Коментиран от #74

  • 25 Вальо

    6 8 Отговор
    Това автомобилно недоразумение наречено бмв снимано във видеото ако ще и шипове да му сложите пак ще боксува и ще се върти като пумпал в снега
  • 26 ВАГ

    1 13 Отговор
    Ако имаш Ауди куатро можеш и 4 износени летни да сложиш.

    Коментиран от #28

  • 27 Driving pleasure

    7 11 Отговор

    До коментар #19 от "Driving pleasure оная ми работа":

    Аз за разлика от повечето от вас съм потрошил пари за да се уча. Карал съм сейфти драйвин академията на митко Илиев, сега събирам пара за Порше драйвинг Академията, за 40тия си РД да си подаря един пистов ден тренировки с Порше инструктор. Моето не е само теория - твоето обаче е измъчена практика! Ти слагаш добри гуми на задвижващия мост в разрез с всички теории за безопасност на пътя ЗА ДА МОЖЕ ДА КАЧИШ БАИР! А не защото е по-безопасно! Това да не закъсаш е съвсем различн задача от това да останеш на пътя! Там е разликата! Ако искаш да катериш - да зложи на задвижващите! Но ако искаш стабилност при странични ускорения и преразпределение на масите - ако искаш да не си опасен на пътя добрите гуми са за отзад! И не аз никога не съм слагал по-добрите гуми на водещите колела и никога няма да го направя, защото не съм самоубиец! И да 4те ми гуми са нови и еднакви - но това не значи, че при всички шофьори е така! Та малко ще ти е трудно да ми четеш конскои да ми даваш акъл за това какво става на пътя :)
  • 28 Driving pleasure

    10 5 Отговор

    До коментар #26 от "ВАГ":

    Същитя тия пичове имат и клипче на 4х4 с летни гуми и 4х2 със зини - и тук правя още една уговорка - че предимството на зимните е само и единствено на сняг!

    Коментиран от #33

  • 29 Бате плежър межър говежър

    6 6 Отговор

    До коментар #19 от "Driving pleasure оная ми работа":

    Ас па да те питам: тИ, като одиш да караш ски - щеките на краката ли ги слагаш или на ръцете?!

    Коментиран от #35

  • 30 Чичо Манчо

    6 2 Отговор
    А нещо за три зимни гуми да споделите, а? Щот' ня'ам кинти за четири и си джиткам с три зимни цървула :-)))))

    Коментиран от #37

  • 31 Японеца

    7 4 Отговор
    Пълна измама, на лед само шиповете помагат!
  • 32 bibendum

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "Глупости говориш":

    По малко износените гуми се слагат ОТЗАД. Презумпцията е че, дават по добро сцепление. Автомобила се управлява от предния мост, дори и при спукана една предна гума, автомобила остава управляем.
  • 33 майстора

    7 4 Отговор

    До коментар #28 от "Driving pleasure":

    Така клипчето не съм го гледал само от заглавието ми е ясно какво се случва в него без начение с каква дирекция е колата предно задно 4х4 все тая .. прочетох обаче всичките коментари и това което се опитваш да им набиеш в главиците е абсолютно вярно !!!! Няма значение метеорологичните условия ако имаш само две нови гуми ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се слагат на задния мост няма значение голф ли е 124 ли е рав4 ли е !!! Но понеже масово хората зад волана са крайно неадекватни смятам че е редно четирите гуми да са нови и съобразени със сезона и по възможност да не са китайски !!!! Става дума за вашата собствена безопасност и тази на околните ..всеки има правото да се прибере жив и здрав в къщи при семейството си моля ви не го отнемайте ....още повече за да спестите някакви смешни пари ....вместо да се репчите на колегата прочетете коментарите му пак и ги осмислете ...за ваше добро е

    Коментиран от #39, #40

  • 34 яверевре

    7 1 Отговор
    на сняг по-добре новите гуми да са отзад.

    по време на проливен дъжд и в локви обаче бих ги сложил задължително отпред. с гладки гуми отпред и голям грайфер отзад ми стана предницата като шейна в буря на магистралата - трябваше да свяля до 50 за да може да взима завоите на слизане от тунела.

    Коментиран от #38

  • 35 фанима защеката

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Бате плежър межър говежър":

    аз па да та да та питам, щот май на ски ич ни си съ качвал. или ако си - муцуната ти е била като снегорин на втория метър.
    ти на ски уроци ходил ли си? ама за пълни аматьори, дето хал хабер си нямат от ски? ако не си ходил (очевидно не си) или не си виждал - там ги учат да карат без щеки. тъй че сам си прави изводите къде да си ги сложиш. само внимавай после да не береш срам цел живот :)

    Коментиран от #70

  • 36 dsadsa

    8 2 Отговор
    В Бургас имаме сняг не повече от 1 седмица, маняк! Дадох пари за 4 зимни гуми и съм ги карал в сняг общо около 3 пъти за 2 години!
  • 37 Plameni

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Чичо Манчо":

    Като нямаш пари за четири зимни гуми , недей да джиткаш.
  • 38 Driving pleasure

    7 3 Отговор

    До коментар #34 от "яверевре":

    Точно това се опитвам да обясня, но пичовете не зацепват! Ако по-лошите гуми са отпред ти през волана ще започнеш да усещаш кога предницата започва да се лъзга и ще съобразиш скоростта си и ще я намалиш до такава, в която имаш нужното сцепление. Даже и при екстрена ситуация е достатъчно леко да върнеш газта, без да пипаш спирачка, за да си върнеш контрола... Ако обаче добрите гуми са отзад си прецакан, защото през волана получаваш информация за добро сцепление на предните ти гуми, и докато те са със сцепление задницата ти е на ръба и само малък завой, малка корекция с волана може да доведе до преразпределение на масите и да наруши сцепленито им и да се завъртиш в насрещното. Затова попедесетвам - забравете, че не може да изкатерите баира това е най-лошото което може да се случи с калпави гуми отпред. Ще си съобразите скоростта, ще слезете, ще намерите кой да бута - ще стигнете! Ако са отзад обаче най-малкото е пълна загуба на контрол на празен път а по-вероятно е катастрофа и невинни жертви като налетите в насрещното!
  • 39 Driving pleasure

    8 3 Отговор

    До коментар #33 от "майстора":

    Няма разберат и след 100 години! Всички разиват теории, как колата буксувала и не можело да мръднат, за това трябвало добрите гуми да са отпред... никой не мисли, че ако са калпави предните гуми ще си нагоди шофирането към тях, но че ако са калпави задните няма да знае кога да реагира и ще се пречука - българина си е говедо и някакви си доказани с години теории не го интересуват... Предавам се! Да мрат като искат - просто ми остава да се моля като се трепят аз или мои близки да не са около тях :(

    Коментиран от #45

  • 40 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "майстора":

    Колега ,коментирах другия колега N13 и се опитах да му обясня че става въпрос за2 зимни и 2 летни гуми!!! А той ми обясни в следващия коментар че нямало разлика между износени зимни и летни гуми! И продължава гасенето пише едно и също което не съм напълно съгласен с него и теб! При движение в завой по добрите гуми отзад безспорно ще дадат по-добро сцепление, но не всичко опира до това! Ами при спиране когато по-голямото усилие се поема от предните гуми, тогава?

    Коментиран от #43

  • 41 Алфа Ромео

    1 0 Отговор
    Да бе язе затова от миналата зима минах напрао на четири летни и никъде не са завъртях, разочаровах се напрао, преди това десет години карах със две летни и две зимни и па не са въртях.
  • 42 Алфа Ромео

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Driving pleasure":

    Добре ама нали знаеш че колата спира най-вече със предните гуми, като знаеш че отзад си със по-скапани просто няма да караш бясно по завоите. Даже да ти тръгне малко задницата всеки средно добър водач би трябвало да овладее положението.
  • 43 майстора

    9 1 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    Веднага ти отговарям ... Вземаш една кола дето да е по-тежичка за да е по-осезаемо и разбираемо .. слагаш чисто нови гуми от пред и "галоши" на задния мост ..изключи абс-системата (просто махни бушона) ако има така ..вдигни порядъчна скорост от 100-120 км/ч и пробвай да спреш до 0 ...ако е песъчливо още по-добре ... И ще разбереш как точно действат законите на физиката ... Размени после гумите и повтори теста ...да вероятно ще имаш по-дълъг спирачен път (но не много)във втория опит но идеята е да разбереш разликата в поведението на задницата ... Връщайки се в реалните условия ти си имаш там сякакви системи който да спомогнат нали да не се случва това така наречено не контролируемо поднасяне но имаш и други обстоятелства в пътната обстановка !! Има листа има дъжд лед сняг пясък завой с обратен вираж т.н. и т.н. едно такова поднасяне в неподходящ момент може да струва живота на много хора ...не само на тези дето возиш ти ..ами и на тези в автобуса който е срещу тебе .. как се живее после с такова нещо представяш ли си ?? Не мисля че си заслужава риска ..шега с тези забити не бива ... Не се заяждам нито колегата се перчи със знание ...опитваме се да ви спасим живота ..за добро .. нещо друго не ясно ако има питайте ..на драго сърце ще загубя няколко минути да обясня (сигурен съмче и не само аз) .. статиите се четат от хиляди 2-ма да разберат и послушат заслужава си!! Лека от мен
  • 44 Ккк

    10 0 Отговор
    Хубавите гуми отпред. Караш внимателно и незакъсваш. Общо взето опасността идва от центробежните сили при завой. Ако си с висока скорост излизаш от пътя без значение къде са ти хубавите гуми. При всички останали ситуации е по добре хубавите гуми да са отпред.

    Коментиран от #49

  • 45 Аман от разбирачи

    11 1 Отговор

    До коментар #39 от "Driving pleasure":

    Брат прав си , много си прав ама БайГаньо като си реши " че ни моиш да му кажиш на него кво да прай" вари го печи го той е като магаре на мост! Аз лично съм със 4 нови зимни и 4 нови летни гуми. Така съм си решил проблема със сигурноста на мен и семейството ми. Нямам голям шофьорски стаж -20г.само , със по 15~20хил.км годишно . Но разбах едно : "по-хубава от новата гума е само по-скъпата нова гума ". А пък който си кара колицата със галошки щото няма парици за нови и в същото време дава по 160~200лв на месец за цигарки и толкова за алкохол да се позамисли малко за приоритетите си във този живот, и тогава да сяда зад волана !
    "СЕКУНДА НЕВНИМАНИЕ -ЦЯЛ ЖИВОТ УМРЯЛ"

    Коментиран от #46

  • 46 ИВО78

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "Аман от разбирачи":

    МНОГО ТОЧНО И МНОГО ИЗЧЕРПАТЕЛНО СИ ПИСАЛ ПО ТЕМАТА!БРАВО! ТОВА Е ИСТИНАТА! НЯМА КАКВО ДА ДОБАВЯ ОСВЕН ЕДНО -АБСОЛЮТНО ВЕРНО!
  • 47 Driving pleasure

    4 2 Отговор
    Грешка! Грешка! Грешка! И пак грешка! Изхождате от грешната гледна точка! Да колата спира повече с предните гуми! Но имено за това говорм, че както спира по-добре с тях така и предава информация от пътя! Предницата, а не задницата ти дава информация за пътя и така ти избираш скоростта си съобазявайки я с усещането от волана! И когато усетиш, че волана ти олеква, което е немимуео при липса на сцепление ти връщаш газта и поддържаш по-голяма дистанция осигурявайки си място за спиране. Ако обаче "галоша" е отзад (в коментар 38 съм объркал реда) ти от предницата получаваш добър отзив и си караш нормално и когато колата поднесе не става както Алфа Ромео казва "да тръгне леко" тя поднася рязко и неконтрулируемо - то е същото като да задържиш вода с бент - пропука ли се няма спиране. И тук си имал сцепление до максималната точка и си го нарушил, вместо да го градираш и контрираш когато се загуби. И не говорим да караш като алтав по завоите - погледнете клипчето - тестващия е относително опитен и губи контрол без да може да го върне при смешно ниска скорост, да хвана ли бас, че няма да карате са 30-40 ако усещате предницата си стабилна?! Пак казвам има причина дори и на спорни коли като Ферари и Порше да се правят настройки за недозавиване но при тях все пак се търси баланс, докато при семейна кола това е осезаемо, за да те предупреди и да те спаси, а чрез гумите вие го обръщате към свръх завиване. Майстора ви е дал пример как да пробвате преразпределението на маси

    Коментиран от #62

  • 48 Driving pleasure

    4 1 Отговор
    Майстора ви е дал пример как да пробвате преразпределението на масите. Аз мога да добавя пробвайте го с 4те си нови гуми, но натиснете спирачката в завой, но моля направете го на паркинг! И това, че трябва да сложите хубавите гуми от зад и ще ви е стабилна задницата не отменя по никакъв начин, че трябва да съобразявате шофирането си с условията, а че така получавате по-ясна представа какво става под колата ви, и имате повече време и шанс за реакция отколкото ще имате когато "се скъса бента".
  • 49 Driving pleasure

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Ккк":

    Ккк: - когато излизаш от пътя с висока скорост то става заради недозавиването - задницата ти е стабила по курса и те бута напред, а предните гуми се плъзгат без сцепление. Това е по-лесно за овладяване - много по-лесно! Пример1: Нови гуми отпред - имаш сцепление усещаш пътя, мокро е, не снежно караш си със 70 на завоя усещаш, че колата е стабилна обаче там от дола има течение и леко е замръзнало започваш да губиш сцепление и да го изправяш - какво става? Връщаш леко газта и В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ СПИРАЧКА, лека корекция на волана, гумите вече не са под голям ъгъл и си захапват - ти си връщаш контрола. Но при 70 това е било твърде много за новите ти гуми отпред, а какво ще е тогава за старите отзад?! на тях даже и 60 ще им е било прекалено виока скорост и те изпързалват и завъртат в насрещнот където те посреща автобус - ти си мъртав заедно с много други! Пример 2: Същата ситуация, същите корекции но отпред са по-калпавите гуми - тогава предницата тие тази, която губи сцепление при 60 и когато си го възвърнеш с корекците с педала и волана задницата ти все оше има 10км резерв преди да започне да губи "почва" и да ти бяга. Отваряш завоя малко повече, поспичаш се, но се разминаваш с автобуса и после разказваш на приятели къде да си сложат хубавите гуми! НАДЯВАМ СЕ СХВАЩАТЕ РАЗЛИКАТА! Надявам се няма нужда са обясняваме повече?!
  • 50 Driving pleasure

    4 1 Отговор
    и последен П.С. това пак казвам важи и за лятото с 2 броя летни гуми, но по-добрите ако са отпред задницата няма резерв. А зимата дори не се нуждаеш от завой, за да тръгне да се паразял - достатъчно е коловоз, който да те плейне, или буца лед или дупка, която да разлюлее окачването и да създаде малък дисбаланс в масите и си готов. И ако за предницата взе пак имаш някаквъ контрол, за да я насочиш, но за отзад нямаш много инструменти ако нямаш гуми да захапят...

    Коментиран от #52, #58, #71

  • 51 Димитър Кънев

    4 4 Отговор
    Такова чудо като всесезонна гуми няма.Както и да се силите просто НЯМА.Набийти си го в главата и не се лъжете.Е не ви пожелавам нищо лошо.Но лошото ще дойде с вашата лична помощ.

    Коментиран от #60

  • 52 Kkk

    3 2 Отговор

    До коментар #50 от "Driving pleasure":

    Не се ядосвай. На простия човек каквото и да му обясниш той си знае неговото. Глупавия от умния се различава по това дали иска да научи нещо или си знае замо неговото.
  • 53 Разбирко

    4 3 Отговор
    Големи капацитети имало тук.Явно,като не можеш да си купиш четири нови гуми по-добре е да караш с четири галоша вместо да си купиш две за водещите колела.Ц ц ц,брей от 20 години шофьор и научавам все нови и нови умнотии.

    Коментиран от #54

  • 54 нервен

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "Разбирко":

    Може и от 50 години да си шофьор и пак да имаш какво да научиш !!
  • 55 Варненец(натурализиран).

    3 1 Отговор
    Глупости. От 12 години си карам колите по този начин и съм жив, като първата ми кола нямаше ни ABS. Няма да пълна гушите на Жижо, Голямата гума и други бизнесмени. Сега зимните гуми си сложих на отделни стоманени джанти. За 5 болта няма да давам 10 лева за гума.
  • 56 гощо

    6 3 Отговор
    Под подобни статии продължават да се изказват хора които наистина мислят,че слагането на зимни гуми или изобщо карането с адекватни на сезона гуми са рекламни трикова да ги накарат да си купят гуми тцтцттцтц....Прост народ сме си няма спор!!!
  • 57 бббббб

    1 3 Отговор
    Тоя на тъпаци ли ни има?!?!? Всички знаем,че БМВ-то е със задно и всеки ще сложи зимните гуми отзад. Макар,че с 4 зимни си е най-добре.
  • 58 Галош

    5 5 Отговор

    До коментар #50 от "Driving pleasure":

    ХаХа това беше тъпизмът на деня, ти явно си някакво лапе а???
    Зимата щял да тръгне да се пързаля :))) Ти ако тръгнеш да се пързаляш пиши се отписал, или си голям състезател или късметлия как зимата ще се пързаляш бе галош нали затова се вземат мерки преди това. Иначе другият ти тъпизъм ти на рали състезания ходил ли си че ги ръсиш едни та там хората постоянно я пързалят тази задница и без проблем овладяват колата ама пак казвам ти се пишеш на много отворен ама като започнеш да се пързаляш ще напълниш гащите, пързалянето е напълно недопустимо!!!!
  • 59 Кольо Камиона

    5 1 Отговор
    Много ще ми е интересно да видя сравнение между най-добрите и скъпи всесезонни и евтини зимни "куче марка"
  • 60 Кольо Камиона

    5 1 Отговор

    До коментар #51 от "Димитър Кънев":

    Евтините китайски гуми, уж летни или зимни, са всесезонни боклуци
  • 61 Един

    4 0 Отговор
    Като не усещаш къде е границата на възможностите е така!
    Цяла зима мога да карам с летни гуми( като знам кога мога и кога не трябва) или веднага след като сложа новите зимни гуми да "сбръчкам" колата или някой багажник или ... в дола!

    Има една категория : "мяра" се нарича. Резултат нея е "естествения подбор"!
  • 62 Кольо Камиона

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Driving pleasure":

    Като тръгне задницата и си с предно, или газ за да може предницата да изпревари задницата, или се въртиш неконтролируемо като пумпал, но ако си хванат натясно и в двата случая дано се отървеш само с уплаха...

    Коментиран от #63

  • 63 Галош

    3 2 Отговор

    До коментар #62 от "Кольо Камиона":

    Кольо ти сериозно ли, газ до съседното дърво??? Като тръгне задницата трябва да дадеш предницата в същата посока без да даваш газ ама пак казвам пързалянето е напълно недопустимо !!!!!!! Затова си има зимни гуми, съобразена скорост, дори и глупаво да ти звучи НЕКАРАНЕ ако жена ти не умира примерно или нещо от този сорт и навън е страшно и т.н.
  • 64 Сивата гъска

    11 0 Отговор
    Стане ли въпрос за каране на автомобил,българина веднага си слага чурката.
    Жалко че половината карат с отнети книжки,а другата половина очаквайте по новините.
    Българчето ще даде Петък 60 лв. за чеверме, Събота 80 лв.за Водка....но не може да събере цяла година 100 лв. за гума.
  • 65 Татко ти

    4 2 Отговор
    На туй пикливо бенве каквито и гуми да му сложат все си е пикливо на сняг.Да бяха взели едно Ауди куатро или Субару да видим дали щяха да мръднат от пътя.Те взели лятна кола и искат да се държи зимата,как да стане.
  • 66 Голф ГТИ

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иван 2":

    Как пък реши че е 2 серия. автомобила е Х1

    Коментиран от #67

  • 67 Не е

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Голф ГТИ":

    Новото Х2 е.

    Коментиран от #68

  • 68 Голф ГТИ

    3 0 Отговор

    До коментар #67 от "Не е":

    Не е виж на 2:25 секунда даже си пише отзад X1
  • 69 Карданов

    1 1 Отговор
    Driving pleasure е обяснил много добре защо и как работят нещата. Само в едно не е прав:

    " Добре ама нали знаеш че колата спира най-вече със предните гуми, като знаеш че отзад си със по-скапани просто няма да караш бясно по завоите."


    Карат и ще продължават да карат, за съжаление.
  • 70 защеката мафани

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "фанима защеката":

    скити съм ги измислил ас, уе, мафани защеката! ма то и сички инструкТОРи съм ги учил ас, уе, пацуланко!
  • 71 hienata

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Driving pleasure":

    На всичките ти изписани теории ще задам един въпрос (майстора да се включи също). Преди няколко дни заваля сняг на Петрохан и натрупа (колата е Поло) , гледам хората слагат вериги, аз също и всички сложихме веригите на двигателните колела . Сложихме ги за да ПОВИШИМ СЦЕПЛЕНИЕТО на двигателните (в моя случай са предните). Не видях завъртяла се лека кола с вериги на предните колела, но имаше обаче завъртяли се камиони с вериги само на заден мост (единия беше "соло" на правата при Бързия). Я кажете защо така?
  • 72 Здравомислещ

    1 1 Отговор
    По провокативно видео ме съм виждал. Този умишлено вкарва автомобила в приключение.
    По повод предно със задни летни.
    До момента не ми се е случило унасяне на задница (дори на лед), без да съм дръпнал умишленно ръчката. Този вариант съм го практикувал дълги години. Беден съм, не съм като вас!!! Свестен шофьор съм със стаж и опит.
  • 73 Отвън

    1 0 Отговор
    Ей, аман от безкрайни опровергавания на всичко! Ясно, че с 4 зимни е най-добре, но следващото добре е с две зимни, като предимството е да са отпред с колите с предно задвижване. Карах така няколко години и нямам оплаквания. Но умно, кротко и предимно в града. Сега съм с 4 еднакви летни с голям грайфер за мокро и още не съм усетил проблем, макар че и на сняг още не са стъпили. Важно е умението и самоконтрола - като млад шофьр със семейното жигуле търкалях все на видинки и никога не съм закъсвал през зимата.
  • 74 Хахо

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Driving pleasure":

    Егати и простия народ пише тук! Сложи си на предно две галошки и на задно две хубави гуми и очаквай да уцелиш пътя! На предните две хубави зимни и на задните две по-малко хубави ама зимни и ти си човека! Всичко останало е компромис с живота ти и с живота на всички лумпени, които те слушат какви малоумни брътвежи цъкаш в общия пейзаж!😁