Last news in Fakti

26 Март, 2012 13:10 9 598 27

Кои са най-агресивните шофьори?

  • агресия на пътя-
  • шофьори-
  • малолитражки

 

Може би повечето хора у нас на прима виста биха отговорили на този въпрос с "младежи със стари, но мощни коли". Не така обаче смятат специалистите от компанията Newspoll. Те правят задълбочено изследване по темата, което обаче се отнася за водачите от "по-цивилизованите" страни.
 
Според проучването най-агресивните шофьори управляват градски малолитражки. Това обикновено са млади водачи на възраст от 18 до 24 години. Още по-любопитното е, че като най-агресивни са определени жените в този възрастов диапазон.
 
Хората от Newspoll са на мнение, че резултатите от тяхното изследване са напълно закономерни. Те ги обясняват по следния начин: Водачите на градски малолитражки се усещат по-малко защитени в общия поток на движение и с агресивното си поведение се стремят да компенсират това.
 
75% от анкетираните собственици на малолитражки си признават, че са склонни към "агресивно шофиране". 46% пък осъзнават, че често псуват или обиждат останалите участници в движението, а 23% обичат да дразнят с поведението си другите на пътя.
 
В същото време тези проценти за шофьорите на автомобили от среден и по-висок клас са значително по-ниски. Очакваме и вашето мнение по темата и по-конкретно какви според вас са най-агресивните шофьори у нас.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Anonymous

    4 3 Отговор
    Интерестна анкета но кое аджеба да избера,Младежи със стари, но мощни коли ВЯРНО ! Водачи с нови луксозни возила Също е вярно ! и на последно място но не и по значение Мутреси със скъпи коли ОТНОВО ВЯРНО !
  • 2 FMC

    5 0 Отговор
    А най-вярно май е шофьори на баничарки, на които им дали безгранична власт на пътя. Вярно, че шофьорите на новите и мощни возила са агресивни, но не повече от тия на старите и мощни возила. Дори бих казал, че тия със старите са доста по-агресивни, защото завиждат на тия с новите :) Младежите че са агресивни, агресивни са. И не само тия с мощните возила. Преди няколко дни една кака ме изкефи с малолитражка. Караше като мъж пред мен и направо и завидях за уменията. За жалост, рядко се срещат подобни жени на пътя, дето палят от раз като светне зеленото. Представям си как са в леглото ;)
  • 3 амънъза айдем

    4 1 Отговор
    Какичките се справят най добре в леглото,а мъжете в колите!!! Иначе агресивният шофиор е човек с агресивен характер!
  • 4 FMC

    4 0 Отговор
    Абе аз съм с агресивен характер или по-точно избухвам понякога, но на пътя рядко съм агресивен и рядко псувам останалите шофьори. Карам с 50-60 максимум или да кажем с 80-90 извън града. давам предимство на пешеходци и други автомобили, дори понякога да нямат такова. Не мисля, че агресията извън автомобила трябва непременно да се пренесе и в автомобила. И между другото, доста често псувам шефовете си, дори понякога удрям и ги замярам с разни предмети. Това мисля, не ме прави агресивен на пътя. Напротив - мъжете под чехъл или дупел.зците на работа, са много агресивни зад волана - включително и това, че карат много често пияни. Имам наблюдения над колеги, които иначе са тиха вода ненапита и думичка не обелват, но като седнат зад волана стават зверове. Вероятно това се дължи на подтисканите емоции. Аз между другото и понякога играя някоя игра с автомобили. Така каквото имам да избивам като агресия, го избивам зад монитора. Освен това си избивам и над щангите така, че колкото повече агресия извън автомобила, толкова по-спокойни шофьори на пътя :) Може и да не е правило, но при мен е така.

    Коментиран от #10

  • 5 Kobester

    2 2 Отговор
    Гласувах за "Пилоти" на маршрутни таксита, защото те найстина са откачани. Според мен бият всичко, и младежи и мутри и мутреси и т.н. А иначе киселите псевдо гъзарчета с бмв 3 от 1990 и... също не са от най-безопасните и най-приятната гледка.
    Старите хора са опасни шофьори, не са агресивни, но са много разсеяни, те са най-опсните от всички.
    Другото което е относно малотиражките, нормално да са по-агресивни, с малки коли няма кой да и/му даде предимство(така де да го пусне да мине пред него, да се престрои и т.н.), за разлика от някой с голяма кола(ес класа или джип) и шофьорите на малотиражки си го знаят това, за това и са по-изнервени, по-агресивни и по-нахални.
  • 6 Коко Мартинов

    4 0 Отговор
    Агресивни са комплексарите,затова си купуват по едно строшкано БМВ без гърне и дават газ като луди за да може някой да ги забележи.Всеки е ядосан на нещо или някой но не е решението да седнеш в колата и да се правиш на Шумахер из тез разбитите улици,защото ще отнесеш някой невинен и тогава какво правим ... ?
  • 7 W203

    3 2 Отговор
    Nai-agresivnite shofiori sa tezi, koito pishat na latinica, nika im e model na mercedes ili bmw i pliuiat po iaponskite koli. Da vi davam li primer?!
  • 8 avgo

    2 0 Отговор
    наи-лоши ситуации съм имал с жени, нарушават и не се извиняват!
  • 9 нннт

    1 1 Отговор
    Най глупави шофиори са жените!!!! Отидох аз в кауфланд една жена паркира до мене и като си отвори вратата одразка хубавата ми кола!!!!Направо побеснях и я направих на нищо,накрая успях да и взема 40лв със зор.Отогава съм агресивен шофиор към глупавите жени уш шофиори!!!!!
  • 10 The Bear

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "FMC":

    @4 - Да - много логично, това сочи и 22-годишният ми опит като шофьор, каращ ежедневно. Аз също съм си страдал най-много от млади шофьори със стари мощни коли в съмнително техническо състояние, или шофьори на баничарки (най-често също млади хора) които не чувстват отговорност за съсипването на служебната кола... често съм се канел някои такива да ги докладвам на шефовете им как карат или пък да се обаждам на 165 за да ги спрат някъде.... също така и разни камионджии, които се чувстват недосегаеми на пътя поради размера и теглото на управляваното от тях возило... Пътищата ни изобилстват на примери, но агресията трябва да се озаптява и да се изразходва извън колата, защото зад волана ти си все едно с пръст на спусъка на мощно оръжие и застрашаваш много невинни...
  • 11 FMC

    1 0 Отговор
    Като каза Кауфланд, се сетих за един случай преди 3-4 години с моята тогава почти нова кола. Та спирам на паркинга, пазарувам и се връщам към колата си. Гледам, едно старо Пежо 309 се забило в моята под остър ъгъл - одрало вратата, бронята, огледалото. Отначало се шашнах какво става, защото пежото бе опряно в моята дясна врата, а неговата лява , където е шофьора, бе смачкана в моята кола. Почнах да се чудя какво става и как тоя дето кара е излязъл. И ако е излязъл, защо е оставил колата така, а не я е дръпнал! Докато се чудя дали да се обаждам на полицията или не, дръпнах малко колата назад. В това време идва една жена над 30-те, колкото мен и крещи - кой е тоя идиот, дето е опрял бронята в колата ми! Гледам, пред Пежото един Вартбург, в който също е опряно. Почнах да и обяснявам, че и моята кола закачена, а тя не спира да нарежда по идиота, дето дал назад в колата и. Мислех си, че Вартбургът е неин, ама след малко разбрах, че говори за Пежото. Е тук вече хептен се обърках какво става, а оная продължава да псува каруцарската пред 5-6 годишната си дъщеря. Намесих се и и викам, че Пежото бе опряно в моята кола. Тя вика, че не може да бъде! Е, викам, как да не може, като и моята и нейна кола е одрана? Тя продължава, че като паркирала, нямало никой до нея. Просветна ми каква е работата още преди това. Явно колата бе тръгнала по инерция, защото паркингът имаше лек наклон. Обаче я питам, къде бе паркирала. Тя твърди, че е паркирала точно там, където е сега! Тогава дъщеря и вика - мамо, ти бе паркирала отсреща! Майка и отначало не се съгласи, но малкото не спря да повтаря, че е била паркирала отсреща. Тогава тая се съгласи, че ръчната може да е отървала, но като я питах, дали е била на скорост колата ми вика, че била! Е, спрях да споря, а оная вика сега какво ще правим. Да ми дава пари. Викам и, не искам пари, аз ще се оправя. Имам автокаско. Така и стана. Благодари ми и си замина със здраве. Та такива ми ти работи с паркиращи жени. От тогава избягвам да спирам на това място. Добре, че децата не са като майките си :) Колко от вас биха постъпили като мен, без да се развикат и да искат пари?

    Коментиран от #19

  • 12 tralala

    0 1 Отговор
    Не съм съгласен с това, агресивни с малолитражки, е колко ще си агресивен с 65 коня примерно... а пък наще жени толкова са наплашени от мъжките псувни, че хич не са агресивни милите ами просто си се пречкат както винаги хаха. В България, който си купи скъпа кола става нагъл веднага, това е истината...
  • 13 Скарлет Монтани

    0 1 Отговор
    Младите водачи са най-агресивни ;)
    Понеже искат да се покажат или докажат избивайки комплексите си за неопитност зад волана
  • 14 FMC

    1 0 Отговор
    tralala, не знам какво разбираш под скъпа кола, но моята струва около 30000. Никога не съм се опитвал да се налагам на пътя защото видите ли, карам черна, нова и сравнително мощна кола в сравнение с повечето около мен. А и съм виждал много като мен с нови коли, които просто си спазват правилата, придвижват се и вероятно пазят придобивката си за по-дълъг период от време. Всичко е до човека, не до автомобила. Вярно, че който купува мощна кола я купува с едно на ум, че ще настъпва по-често педала на газта. Но също е вярно и друго - кола може да се кара за удоволствие и с ниска скорост. Сещам се за един приятел, фен на BMW и каращ вече няколко тройки. Ами той макар и да бе млад, тая кола я караше като пенсионер и то въпреки, че парите за бензин не бяха проблем! Какво от това, че кара мощно БМВ? Сещам се и за един колега с дизел, 75 коня на 1998 година. Ами не съм го виждал да кара под 100 при ограничение 50. Където може, натиска до 160-170, колкото му върви бараката. И това всеки ден. Не съм го виждал да кара бавно, освен като има съмнения за ченгета. Все пак си има и антирадар, както и връзки в КАТ. Та такива ми ти работи по белия свят.
  • 15 Личо

    0 1 Отговор
    според мен агресивния шофьор нама значение ко кара него и на талига да го качът пак ша се проеви и ше изкара на някой акъла когато крещат и махат като току що издухал от болница за умствени смущения добре че никой не им обърща внимание но идва момент когато на едно крастовище са саберат двама агресивни и цирка почва
  • 16 Нема Бира

    1 0 Отговор
    Аз лично не съм съгласен с коментарите, че агресивния шофьор е с агресивен характер. Много често на вид хрисими и "тихички" води са във еуфория като седнат зад волана, като че ли ламарините ги правят невидими. Особено водачи с по-смотани коли които не им пука за последствията. Моята лична класация:

    1. Маршрутка!
    2. Мутреса с BMW X6
    3. Служител с баничарка или MiniVan

    Според мен мутрите отдавна не са толкова агресивни. Тези, които още ги има си пазят колите. Същото е и за гъзарите!
  • 17 Адаша

    1 0 Отговор
    Карайте в Италия за да видите най-некадърните и малоумни шофьори. За тях да си пуснеш мигача е ''грешка'' няма значение къде. Да не говоря за другите нарушения. Превишена скорост и т.н. Как да не ги наредиш по ''нашенски'' :-)
  • 18 ТРОШАЧА

    1 1 Отговор
    ДОСТА КОЛИЦИ СЪМ ПОНАСМЕНИЛ И ДАЖЕ ПОЧТИ 9 ГОДИНИ СЪМ КАРАЛ БЕЗ КНИЖКА ДАЖЕ БЕЗ ДА СЪМ ДОПУСНАЛ ПРОИЗШЕСТВИЕ НО ТОВА СИ БЯХА 90-ТЕ !!! ЛИЧНОТО МИ МНЕНИЕ И ОПИТ КАЗВАТ ЧЕ ЗА ДА СИ НАИСТИНА АГРЕСИВЕН ШОФЬОР ТРЯБВА ОСВЕН МОЩЕН И ТЕХНИЧЕСКИ ИЗПРАВЕН АВТОМОБИЛ ДА МОЖЕШ ДА КАРАШ И ДА ИМАШ ПРАВИЛНА И БЪРЗА ПРЕЦЕНКА ЗА СИТУАЦИЯТА КОЯТО ПО НЯКОГА БЪРЗО СТАВА КРИТИЧНА ! ВАЖНО Е УБЕДИТЕЛНО И ХЛАДНОКРЪВНО ДА КОНТРОЛИРАШ ПОЛОЖЕНИЕТО ! АКО ТЕЗИ НЕЩА ОТСЪСТВАТ ТИ СИ ПРОСТО ПОРЕДНИЯ КЛИЕНТ НА ,,ПИРОГОВ'' ИЛИ СЛЕДВАЩИЯ ЖИТЕЛ НА ,,ОРЛАНДОВЦИ'' ... ДА НЕ ГОВОРИМЕ КАКВО СЛЕДВА ЗА НЕВИННИТЕ ПОСТРАДАЛИ ... !? ( темперамента не кара колата нито пък книжката - това по някога е предпоставка да сгрешиш фатално ) ТА ТАКИВА МИ ТИ РАБОТИ . ,, НЕ ПИТАЙ СТАРИЛО А ПИТАЙ ПАТИЛО '' !
  • 19 Kobester

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "FMC":

    @11 Ако е готина майката няма да и искам парите и ще я поканя на кафе, мисля че няма как да ми откаже. :D:D:D
  • 20 FMC

    1 0 Отговор
    Абе ти сега :) Тогава бях сгоден, само това ми липсваше. То като казах на моята тогава, такава ревност настъпи, че не е истина :P Щеше да ме убие, дето не съм и взел парите. Какво да ги правиш, жени.

    Коментиран от #21

  • 21 Kobester

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "FMC":

    @20 Ахахахахах да, така е.
  • 22 Николай Попов

    1 0 Отговор
    Шофьори на служебни "баничарки"
  • 23 диан

    3 0 Отговор
    аз пък не съм агресивен
    но на пътя псувам наред селяни и старозагорци
    (жена ми е от стара загора)
  • 24 Илич Рамирес

    1 0 Отговор
    Във всеки нормален човечец,няма значение дали е мъж,жена,млад или стар шофьор,любител или професионалист,се спотайва агресийката и чака удубният момент да се освободи.Наближава сезона,повечето от вас са идвали на море(казвам-идвали-защото аз съм от Бургас)и искам да ви кажа,че пътя от Бургас за Созопол прилича на гробище.Ценете живота си,шофирайте разумно,обръщайте внимание на знаците-те ще ви приберат във къщи живи и здрави.Лек път и късмет на всички. всички
  • 25 Марсола

    1 0 Отговор
    Агресивни са почти всички които карат служебни коли.Карат ги и демонстрират някакво превъзходство ,но не знам на какво.Дали че са много добри шофьори или че карат коли които в реалния живот никога няма да имат.Тези нито спазват предимство нито намалят на дупките като принуждават и хората със собствени коли да карат по бързо заради тях.
  • 26 Kobester

    0 2 Отговор
    тия с колите надпис Econt или Pizza доставки по домовете са най-агресивните и летат с 300. :D
    A какво ще рече стари, но мощни. Колко па да са мощни. БМВ 3ките, и разни други разпадащи се хонди, монди и тем подобни ч***и са по 150 коня(горе-долу), което не е много хич.
  • 27 Циник

    1 0 Отговор
    Още по-любопитното е, че като най-агресивни са определени жените в този възрастов диапазон." - то не е въпрос на наглост, а на неумение. Повечето жени на тая възраст имат полезрението на кон с капаци и ориентацията на пиян скакалец. Те в повечето случаи дне са съвсем наясно какво точно се случва на шосето около тях и просто си карат.