Last news in Fakti

28 Май, 2010 13:28 4 319 3

Новозенландски суперкар

През 1967 година шампионската титла във Формула 1 се печели от новозенландския състезател Дени Хълм. Едва ли тогава новоизлюпения световен шампион е предполагал, че след повеме от 40 години на негово име ще бъде кръстен първия новозенландски суперкар.

Разработката на Hulme CanAm отнема повече от осем години. Първите ескизи са направени през 2002 година. Прототипът е показан пред широка публика през 2006-а по време на "Фестивал на скоростта" в Англия. Още четири години са необходими на новозенландците да доведат проекта си до край.

Hulme CanAm се отнася към рядката порода суперкари, направени по мотиви от болидите на Формула 1. Характерни за него са откритите колела, ярко изразените предно и задно антикрила, двуместния кокпит, липсата на ветруопорно стъкло и четириточковите предпазни колани.

Други подобни проекти са британския  Caparo T1 и испанската Tramontana. Истината е, че тези автомобили така и не се утвърдиха сред лидерите в този клас и до ден днешен се възприемат като екзотика. При Hulme CanAm нещата, за сега не стоят точно така. Въпреки подчертано състезателната конструкция на автомобила, той е предназначен за използване в "цивилната" пътна мрежа.

Hulme CanAm тежи 980 кг. и е снабден със седемлитров осемцилиндров мотор от Chevrolet LS7. Мощността му е 600 к.с., а максималният въртящ момент също е 600 Нм. Двигателят работи съвместно с шестстепенна механична скоростна кутия, а като опция се предлага и секвенциална трансмисия.

Динамичните характеристики на Hulme CanAm също не са за подценяване. От 0 до 100 км/ч автомобилът ускорява за 3.5 секунди, а максималната му скорост е 322 км/ч. Като се прибави към това липсата на челно стъкло и таван усещането за водача и пасажера до него е уникално. Поради тази причина производителите препоръчват автомобила да се кара със състезателни очила, а най-добре с каска с шлем.

Hulme CanAm ще бъде произведен в серия от 20 екземпляра. Продажбите ще стартират през пролетта на следващата година, а цената е $425 000. Интересно е предложението за тест-драйв на колата. Той струва $15 000, като при евентуална покупка на автомобила тази сума се приспада от крайната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 roni

    12 0 Отговор
    po 1 vpe4atleniq super kara nikak ne e lo6 no 15 000$ za test draiv si e sumi4ka:)
  • 2 kiko

    11 2 Отговор
    С тази тръбна конструкция наподобява Ариел Атом :)
  • 3 анонимен

    11 1 Отговор
    Аз бих взел Атом