Last news in Fakti

23 Декември, 2018 10:41 63 288 31

Завръща се стара схема за кражба на коли от молове

  • автокрадец-
  • кражба-
  • схема
Завръща се стара схема за кражба на коли от молове - 1

На мода се връща стара уловка за кражба на автомобили, която е била популярна през 2011 г., предупреждава полското издание Wp.moto. За щастие на метода може да се противодейства лесно.

Схемата е проста, но ефективна. Водачът сяда в колата и при потегляне чува странно чегъртане, което чийто източник най-често е някое от задните колела. Шофьорът слиза, за да провери дали всичко е наред, но обикновено не гаси двигателя, а криещият се наблизо крадец използва момента и се мята вътре, след което отпрашва или задига каквото може от купето.

Звукът идва от обикновена пластмасова бутилка, поставена между гумата и подкалника така, че да не се вижда веднага. Такива кражби по правило стават в паркингите на търговски центрове, където крадците могат да следят жертвите си необезпокоявано. Престъпниците знаят разположението на охранителните камери, използват техните "слепи" зони и старателно крият лицето си с качулка или шал.

Защитата от старата-нова схема е елементарна - просто ключовете не бива да се оставят на таблото. Това важи с двойна сила за собствениците на модерни автомобили със системи за безключов достъп. През зимата много такива водачи държат дистанционното в джобовете на връхни дрехи, които мятат на задната седалка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 МОЛ България

    61 71 Отговор
    Какви глупости пишете наистина! Предполагам после с мръсна газ разбиват бариерата, защото билетчето на човека му е в джоба...

    Коментиран от #4, #9

  • 3 зарко

    101 7 Отговор
    до номер 2 : не всички молове имат бариери, билетчета и тем подобни. Пример: Велико Търново
  • 4 Жоро

    116 6 Отговор

    До коментар #2 от "МОЛ България":

    Ако си тръгнал да крадеш коли, но не си сетил да си вземеш едно билетче преди това, си сбъркал занаята :)

    Коментиран от #6, #26

  • 5 Димитър

    43 19 Отговор
    Не са глупости за жалост. Направих си миналата седмица точно по тоя повод експеримент. В МОЛ няма спомена къде точно и кой. Пробвах по доста по-прост начин да видя колко са залюхани хората. Слизайки от колата си, предполага са с пари за да са в МОЛ-а пред коледно нали, аз се доближавам и им казвам че имат проблем с задна дясна гума. (спукана, спаднала, тропа хлопа май нещо там съм забелязал минавайки оттам за входа) От 30/25 излезнаха директно отиват и гледат какво има докато се върнат вече съм си взел парите от чантата и. Заключва си колата и отива да "пазари" вече обрана. Нито ще ме помни кой съм, нито ще ме намерят по описание после след 1ч като се осети че и липсват парите. Аз вече ще съм на другия край на София. Естествено им казах за експеримента, какво ги грозеше и не съм им вземал пари а двама приятели бяха с мен, ако някоя вземе да скача нещо или да излезне някой да се бие докато се разясним да има хора около мене че става въпрос за експеримент. За жалост народа ни не е дисциплиниран за живота във БГ. Заключвайте си колите винаги като излизате за каквото и да било, включително като товарите багажника не си оставяйте портмонетата и документите отпред на седалките. С маска отваря вратата и бяга. Вие го погвате естествено, докато се осетите че не носи нищо другия зад вас ви е взел всичко от колата, което ценно в чантата. Около празниците има всякакви индивиди с всякакви чудновати схеми за кражба по паркингите. В повечето МОЛ камерите са на изхода и
  • 6 Ивайло

    9 29 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    Нали на входа ти заснема номера на колата, за да не влезнеш 3 пъти за деня с нея и безплатно цял ден паркинги. Как точно ще излезнеш с кола Х като си взел с кола У билета, а ако няма кола няма дигне бариерата и билета си го поглъща обратно след 15 сек ако не види колата отпред с чист адекватен номер. Случва ло ми се е на джип каран по чистите ни пътища номера да е толко мазан, че системата не приема и слезнах избърсах го и след това пак теглих билет наново като погълна предишния и ми даде вече да влезна.

    Коментиран от #20, #25

  • 7 главния секретар на ме ве ре

    13 11 Отговор
    краино време по празниците да назнача жандрамерията да пазят по всички тьрговски обекти , хората спокоино да си пазаруват , хванат ли някои келеш веднага , директно в затвора , не ме познавате кои сьм това не вие бившия ми колега , младен маринов аз не цепя басма на никого дори ина братми ако го заловя отдавна ме сьрбят рьцете да вкарам няколко тиквеника на топло та да кажат хората наи после нешо се вьрши с престьпноста в тая дьржава по празниците ще има засилено полицеиско присьствие и жандрамерия , ако трябва и от гдбоп
  • 8 главния секретар на ме ве ре

    23 15 Отговор
    да имат касмета да пипнат моя джип или на някои от моите роднини ; стрлям без предупреждение на месо после не отговарям за последствията трябва наи на края да разберат че живеем в модерна и европеиска дьржава

    Коментиран от #23

  • 9 гост

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "МОЛ България":

    Е има ли значение кое билетче цъкнеш, твоето или неговото? Умник.
    На приятел така му изиграха номера със спуканата гума, задна дясна. Потегляш и като забележиш, че нещо не е наред с колата задължително гасиш, прибираш си картата или ключа в джоба и заключи колата преди да се дупиш от задната й страна й да клякаш. Повечето коли нямат обхват на чип картата в задната част, но все пак през стъклото може и да стане запалване, така че внимавайте в нетипични ситуации особенно ако сте с чантички, карате скъпа кола и др.

    Коментиран от #10

  • 10 МОЛ България

    21 17 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Да, има значение билетчето, защото ти сканира номера на колата и с друго не може да излезеш. Та ти от кое село каза, че си?

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Азимир

    25 9 Отговор

    До коментар #10 от "МОЛ България":

    Ти в МОЛ ходил ли си? Нищо не ти сканира номера, можеш да си влизаш и излизаш, с каквото искаш билетче стига да е платено. Има камера ако някой вземе да я гледа след една седмица ще видят кой е излязъл с колата ти, еве туално.
  • 12 Чипа

    11 2 Отговор
    Обикновено селските пръчки бръмчат на застраховки
  • 13 Точно

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "МОЛ България":

    Точно така
  • 14 vasik atanasova

    7 14 Отговор
    АБЕ ФАНТАЗИИТЕ ВИ МНОГО РАБОТЯТ
    НО НА НЯКОЙ ЖЕНА МОЖЕ И ДА И МИНИ НОМЕРА
    НО ПЪК КАМЕРИТЕ ЩЕ ГО ЗАСЕКАТ
    А И БАРИЕРИТЕ ЩЕ ГО ВЪЗПРЕПЯТСТВАТ
  • 15 АЛ КУРОПАТКИН

    9 7 Отговор
    голфо е толкова нисък че никакви бутилки не влизат
  • 16 Караминел

    13 2 Отговор
    Защо трябва да ходи до МОЛ като има пазари , банки и спортни центрове.А и тия са алабаши дето крадат така и рискуват много да ги гръмнат
  • 17 Иван м

    19 1 Отговор
    Кражби си стават най_редовно!Изобщо не си мислете,че записа от. камерите има някаква стойност,дори и някой да се задейства,дори и да хванат извършителя,вземат му данните го пускат!Особенно до 300 лв. НИ ЩО!!!! Бой ,на място и чупене на пръсти на вратата!
  • 18 horus

    6 3 Отговор
    Същата схема има доста други вариации - в банкнота от 20 или 10 лв на стъклото, някаква дреха върху капака и тем подобни т.е идеята е да има някакъв предмет който да ти отвлече вниманието за няколко секунди.
    Добрата новина е че това много лесно се преодолява с най - елементарно внимание. Крадците разчитат имено на съзнанието "на мен няма да ми се случи"
    Просто когато тръгвате един оглед на колата ПРЕДИ да сте я отключили за няколко секунди и готово. Джобни фенерчета за по 1,5 лв колкото щеш от кажи речи всеки магазин !
    Ама народ тъп и мързелив - после ревет че им откраднали колите
  • 19 The TRAPPER

    17 3 Отговор
    И на мен ми скроиха същият номер , но питбула ми стоеше до мен на предната седалка . И познайте какво стана ?
  • 20 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ивайло":

    Твоят коментар не е актуален.Имам работа в един столичен мол и всеки ден влизам с автомобила си по няколко пъти в работно време. Мога да ти кажа , че бариерата се вдига без да си слагам билетчето в машинката.Предполагам защото не се застоявам повече от час.
  • 21 Benelli

    8 2 Отговор
    Да има различни бариерни и с-ми,безплатни с билетни талони,други се плащат ,като има гратисен период от определено време на престой 10-15 мин.( примерно Летище "Сарафово"). Има бариери и четци за безконтактни карти.
    Има и бариери с по два вида камери-те са с различни функции,в повечето случай,ще виждате само едната от тях.През 2010-11 изграждахме такива в няколко нива на подземният паркинг на някакъв МОЛ по спомен на Цариградско шосе в гр.София. Няма проблем да се "пробие" на всякъде и да излезете през наблюдение и всякакво загрждение.Стига да имате нужните,познания,техника и умения. Опита вече, пък be дава доста повече рутина и спокойствие!
  • 22 Debil

    1 4 Отговор
    Дори да е така документите винаги в джоба и ключове дубликат вкъщи.На застрахователите казвате че колата е открадната на паркинг някъде където няма камери и готово ... айде без драма

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Случайно минаващ

    3 0 Отговор
    Абе къде е веско маринов бе

    Коментиран от #31

  • 25 гощо

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ивайло":

    Ама къв филм ни пусна и ти тцтцттцтц......от миналата седмица викаш и не помниш къде точно и в кой МОЛ си провел експеримента тцтцтцтцт
  • 26 shtangi

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    Ти най-вероятно си го практикувал тос занаят :D щом знайш :D
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Nikoi

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Debil":

    Те са съдружници в схемата,така че може да ги пробваш дали ще повярват!
  • 29 Тъпа тъпа тъпанари

    1 1 Отговор
    Защо давате съвет как да ни крадат колите, бе. С какво трябва да ни е интересна тая глупост точно?!?
  • 30 Georgi

    0 0 Отговор
    Аз като карам кола за 3000 лв триябва ли да се притеснявам от тази схема?
  • 31 сретьн иьосич

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Случайно минаващ":

    попитаи Цветанов за това ,сигурно му прави свирки