Last news in Fakti

4 Август, 2010 08:08 2 266 2

Пшеницата скочи с 60% на световните борси

  • пшеница-
  • ссб-
  • световните борси

София /КРОСС/  Цените на пшеницата нарастват с темпове, невиждани през последните 50 години, пише в. "Класа". На Чикагската борса цената на фючърсите е над 7 щ. д. за бушел, което е повече от 250 щ. д. за тон. Нивото е най-високо от септември 2008 г. Тази стока познава и доста по-високи равнища, но през последните два месеца изненадва с бързия темп на промяна. От началото на юни цената на хлебното зърно се е увеличила с цели 60%.

Само в понеделник на европейския пазар пшеницата поскъпна с 8% и достигна 211 евро за тон. Сериозната суша в някои райони на Русия, Украйна и Казахстан е причинила скока. Страните са сред основните производители и износители на жито в света. Слабата реколта може да доведе до ограничаване на износа, за да се покрият вътрешните нужди.

Проблеми със зърното има също в Канада и Австралия. Нарастват и притесненията за възможен глобален недостиг на зърно. Това заплашва с високи цени всички отрасли, зависещи от суровината. Повишението на зърното ще доведе до по-високи разходи за фураж и в крайна сметка ще се отрази по цялата верига - от пилешко месо до бира. "Това е най-бързото поскъпване на пшеницата, наблюдавано от 1972 - 1973 г. насам“, коментира за вестника Гари Шарки, ръководител на отдела за пшенични изделия в Premier Foods.

Сега всички насочват погледа си към Черноморския регион. Брокерите живеят с новините от руската карта. На борсите се разиграват сериозни котировки, а според западни брокери това се дължи на спекулативни технически фактори – просто се правят много пари, коментираха за "Класа“ от Софийската стокова борса (ССБ). От там обаче уточняват, че от гледна точка на реалната фактология положението не е толкова лошо, защото има сериозни предходни запаси. Няма основание за критично положение в света. Това е по-скоро заиграване и наливане на пари, за да се направят пари.

В България от известно време няма предлагане на пшеница. През миналата седмица на ССБ има сделка за фуражен ечемик на 220 лв. за тон, но страната ни никога не е била определящ фактор на световно ниво. Поскъпването на хляба, ако се случи подобно нещо, е твърде предсрочно и се прави за печалба. За мелниците брашно има в изобилие и всякаква категория и тип. Има дори от предишни реколти. По-скоро трудностите са в реализацията. В България ще поскъпне само пшеницата с високо качество и за износ.

Пазарът е непредвидим, цените наистина растат главоломно. Хората са объркани коя е добрата цена, на която да продадат продукцията си. Обикновено капризният пазар за качество, за показатели и т. н. в момента не гледа нищо, гледа само да има стока. Пазарът симулира хаос, коментира Васил Петров, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Няма как да се направи обобщаваща оценка за поведението на производителите. В зависимост от регионите, от потенциала, от успеха всеки има различно поведение. Общото между всички е, че не знаят кой е верният ход. Според него всяка цена над 250 – 300 лв. за тон е добра.

Източник: Информационна агенция КРОСС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 purvan

    1 0 Отговор
    dano se digne o6te,4e stezi niski ceni zemedelcite rqdko vzimat dobra pe4alba za prodykciata si
  • 2 NIK

    0 0 Отговор
    a zimata da izmtrat jivotnite :)