Last news in Fakti

19 Август, 2019 13:41 7 695 16

$19.8 млн: Най-скъпият McLaren в историята

  • mclaren-
  • f1-
  • speedtail-
  • алекс алексиев
$19.8 млн: Най-скъпият McLaren в историята - 1

Серийното производство на McLaren F1 започва през 1992 година, а премиерата на колата е направена в Монако. От модела F1 са направени само 106 екземпляра, 64 от които са предназначени за движение по цивилната пътна мрежа.

.8 млн: Най-скъпият McLaren в историята

От 1993-а до 2005 година този автомобил държи титлата за най-бърза серийна кола. Максималната скорост, която развива, е 386 км/ч. През 1994 година е направена и една специална версия на McLaren F1, получила индекса LM-Specification. Произведени са само два такива автомобила.

.8 млн: Най-скъпият McLaren в историята

Именно един от тези два специални McLaren-а беше продаден на търг за умопомрачаващата сума от $19.8 млн. Под капака на автомобила е монтиран доработен 6.1-литров V12 мотор, мощността на който е 680 к.с. Ускорението до 100 е 4 секунди.

.8 млн: Най-скъпият McLaren в историята

В момента на продажбата, организирана от аукционната къща Sotheby's, уникалният McLaren е с пробег от едва 21 500 километра. За рядката кола са наддавали четирима анонимни колекционери, като в крайна сметка печели автомобилен ценител от САЩ.

.8 млн: Най-скъпият McLaren в историята

Плащайки сумата от $19.8 млн, той прави въпросната кола най-скъпата в историята на марката за цялото и съществуване. В момента McLaren разработва наследник на F1, като дизайна на Speedtail е дело на българина Алекс Алексиев.

.8 млн: Най-скъпият McLaren в историята


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    29 4 Отговор
    Красота

    Коментиран от #2

  • 2 Киро

    21 9 Отговор

    До коментар #1 от "Миро":

    и мощ от BMW

    Коментиран от #4

  • 3 Сухо строителство

    7 3 Отговор
    Купувам го за 1 милиарда долара

    Коментиран от #12

  • 4 Plameni

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    Да не забравяме и Mercedes CLK GTR който е създаден в отговор на McLaren F1

    Коментиран от #8

  • 5 РЗС

    13 7 Отговор
    най-добрия и истински макларън, абсолютна икона, не като тия новите им комерсиални кочини, грозновати и натруфени като евтини японки, звук на мъртвец и абсолютно безлични.
  • 6 ;))

    10 3 Отговор
    Сърцето му е на BMW
  • 7 Кам

    6 3 Отговор
    Най-красивата кола на всички времена...майната му на мотора че е от Бмв. Един автомобилен дизайнер казваше, че когато я гледа изпитва тъга защото осъзнава, че това е върха на професията му...нагоре няма и няма да има....тутто финито
  • 8 Le Mans

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Plameni":

    И да не забравяме, ме тоя Мерцедес Mercedes CLK GTR летя като лайнян вестник из драки 3 пъти за два дни, щеше да си изтрепе пилотите, и на Мерцедес им отиде хомологацията да се състеват там, заради сбъркано шаси ;)

    Коментиран от #13

  • 9 Факт!

    1 11 Отговор
    не е по красива от Рено Вел Сатис върха на автомобилния дизайн и си е с двигател на Рено В6 а не някви бмв-та и простотии.

    Коментиран от #10

  • 10 Разбииш ли ?

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Факт!":

    Отивай си пии хапчетата с двигател на Рено била хахаха ти си ненормален... Двигателя е на БМВ

    Коментиран от #11

  • 11 Някой

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Разбииш ли ?":

    Те от Мак Ларън сега щели вече да слагат двигатели от Дъстър. Много добри били.
  • 12 Стоян Колев

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сухо строителство":

    ще купиш сухата ми палка салам.
  • 13 Plameni

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Le Mans":

    Нещо да кажеш за шампионата FIA GT Championship за който е създаден Mercedes CLK GTR и CLK LM .Да си чувал за автомобил който да откаже всички други да се състезават ,защото нямат шанс ,именно това е Mercedes CLK GTR и по късно преименуван на Mrecedes CLK LM който печели всички състезания и принуждава FIA да прекрати шампионата.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Le Mans

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Plameni":

    Пич, осъзнай се, много моля !
    FIA GT Championship
    GT шампионата винаги си е съществувал и Льо Ман е част от него, въпреки, че пускат и външни екипи...
    CLK-GTR го пуснаха за клас GT1 и от раз им отлетя лиценза...
    После опитваха да се пускат в някаква версия в GT4, където колата няма нищо общо с тази, която била предвидена да бие МакЛаръна и особено, това е в скорошни години...
    а GT4 e с променливо съществуване поради липса на приходи от него

    Коментиран от #16

  • 15 Le Mans

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Plameni":

    Между другото мога да ти пусна и текущото класиране на GT шампионата, там Мерцедес няма и не са влизали и в 4те основни категории, които мога да ти изредя:
    LMP1, LMP2, GT Pro, GT Am ... в момента водещи са прототипите на Тойота, хибриди с номера 7 и 8...

    Шампионатът GT4 е основно за аматьорски и се прекъсва заради липса на финанси, но и там не бият Мерцедес ... има едни им викали Ферари, Порше, Астън Мартин, Рено, БМВ ... ама пусти му мерцедес
  • 16 Plameni

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Le Mans":

    Шампионата на FIA GT Championschip е създаден 1997 г.и съществува още една година. През 1999г.единствено Мерцедес подават заявка за участие, всички други се отказва след като през 1998г.всички стартове са спечелени от Мерцедес също стават и шампион през 1997гСлед това са създадени другите шампионати.Има Google може да провериш. Що се отнася до това къде Мерцедес се състезават и да ли печелят ,ще те попитам едно: Кое е най - високотехнологично ,най-гледано ,въобще НАЙ при автомобилния спорт състезание и кой го печели последните години?