Last news in Fakti

26 Октомври, 2019 12:00 4 339 76

САЩ ще се електрифицират за $454 млрд.

  • чък шумър-
  • сенатор-
  • електрификация

Сенаторът от Демократическата партия Чък Шумър предлага грандиозен план за преминаването на САЩ от автомобили с ДВГ на електромобили, съобщава Reuters. Стратегията предвижда през следващите 10 години в електрификация на личния транспорт да бъдат инвестирани колосалните $454 млрд. (€409 млрд.).

$392 млрд. (€354 млрд.) от сумата ще бъдат изхарчени за субсидиране на покупката на електромобили. Държавна помощ ще получават собственици на коли в движение на възраст най-малко 8 години, които ги сменят с нов автомобил на ток, водород или плъгин хибрид.

Субсидиите ще варират от $3 000 до $5 000 (€2 707 - €4 512) плюс $2 000 (€1 805) за социално слаби купувачи, които изберат електромобил, произведен в САЩ. Шумър е убеден, че помощите ще помогнат да бъдат заменени 25% от автомобилите с ДВГ или 63 млн. возила в страната с коли на ток само за 10 години.

Според сенатора планът му "намали драстично броя на превозните средства с въглеродни емисии, ще създаде хиляди добре платени работни места и ще ускори достигането на нулеви въглеродни емисии в средата на века". $45 млрд. (€41 млрд.) ще бъдат инвестирани в разрастването на зарядната инфраструктура в САЩ, а $17 млрд. (€15.3 млрд.) - в насърчаване на компаниите да строят нови фабрики и преоборудват старите за производство на електромобили и зарядни устройства.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Игор Сечин

    30 22 Отговор
    Казах-електромобилите нямат бъдеще. Колко пъти да го казвам?

    Коментиран от #11, #15, #73

  • 2 mediator37

    30 13 Отговор
    Като си електрифицират:
    - военния, гражданския и търговския флот със 100000- тонни съдове;
    - авиацията- товарна, военна и пътническа, дато гори по 6 тона керосин на час;
    - танкове, САУ, БМП, БТР и колесни влекачи, джипки и др. подобни на армията с по над 1000к.с. всяко парче на нафта,
    другарят Чък Шумър да дойде да ми се обади.

    Коментиран от #5

  • 3 Браво

    20 23 Отговор
    Това е политика!А сега Ганчо да се изкаже!

    Коментиран от #7

  • 4 mediator37

    26 20 Отговор
    Като видя зарядни станции за ток на средата на океана, по реките и каналите, на балони във въздуха и на бойното поле, ще повярвам в еко-глупостите.

    Коментиран от #6, #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ганчо

    11 10 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    И да се електрифицират па нема да се движат по ефтино от мене.Я сека седмица си точим по едно тубе нафта от бусо дет карам безалкохолни и кат си сипем у Голфо ми стига и до село да си идем.Кой е по на сметка?

    Коментиран от #62

  • 8 Последния софиянец

    11 16 Отговор
    Най после американец да измисли нещо умно.

    Коментиран от #9, #16, #17

  • 9 гост

    10 7 Отговор

    До коментар #8 от "Последния софиянец":

    Така е, досега умните неща ги измисляха само руснаците.
  • 10 onq s konq

    10 11 Отговор
    не кой да е,а самият ИГОР СЕЧИН - директор на "Роснефт" заявява ,че Електромобилите са БЕЗСМИСЛИЦА И НЕРЕНТАБИЛНИ/има го и на снимка усмихнат в рубриката "Технологии".Което значи,че тия 454 милиарда ДОЛАРА/не рубли/ са пари,хвърлени на вятъра от Американците!

    Коментиран от #76

  • 11 онзи

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Игор Сечин":

    Метанови хибриди,с резерва от 5л.синтетичен бензин,така виждам аз нещата...Всичко друго е напразен опит да се бяга от Руския Азербайджанския,Катарския и всякакъв друг подобен газ....
  • 12 Borislav Popov

    19 9 Отговор
    Щом и американците, правят сериозни планове за електрофицирането на автомобилния си парк, значи работата е сериозна. Едно съм сигурен, че те хиляда пъти ще си направят хубаво сметката преди да вложат такива огромни финансови средства, но ще го направят, щом са казали А, ще кажат и Б, друг път няма.
  • 13 666

    11 11 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    Да ти кажа че има танкери изцяло на ток от батерии. Много си неграмотен друкпат прочети педи да пишеш.

    Коментиран от #19, #43

  • 14 Антиелектрика

    28 8 Отговор
    Гръмка статия, която няма нищо общо с реалността. Някакъв си сенатор от Демократическата партия, която дори не е на власт, ПРЕДЛАГА СУБСИДИИ. Страшна електрификация ще му ударят САЩ - все едно тук някой депутат от БСП да предложи България да се електрифицира за 50 млрд евро и ние да бием тъпана, че България се електрифицира.

    Коментиран от #24

  • 15 Borislav Popov

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "Игор Сечин":

    На времето, директорите на пощите и на телефонните централи в Русия, точно така са се изказвали и за джиесемите, че нямали никакво бъдеще и в никакъв случай, нямали били шаннс да изместят домашните телефони от масова употреба.
  • 16 стоян

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Последния софиянец":

    До 8 ком -Като ти прочетох глупавия коментар и разбрах -че си,, последния софиянец,,
  • 17 Borislav Popov

    13 6 Отговор

    До коментар #8 от "Последния софиянец":

    От всички страни на света, американците има най много спечелени Нобелевски премии - 380 във всички области на науката + медицина и литература, след тях следват Великобритания - 133 и Германия - 108 !! Почти всички нобелевски лауреати в науката и медицината, са наградени именно за това, че са измислили или изобретили нещо ново, което рано или късно е донесло огромна полза на човечеството.

    Коментиран от #22

  • 18 Бачо Киро

    16 7 Отговор
    Че кво, те така или иначе сами си печатат доларите, като тоалетна хартия, не им пука за дълговете им и само по този начин Мъск може да окряка.

    Коментиран от #25

  • 19 Бачо Киро

    9 7 Отговор

    До коментар #13 от "666":

    Аре дай да ги видим тея танкери, а? Защото Норвегия, Япония и тн все още ги проектират ... Има разни корабчета на къси разстояния. Ма като вземете да си измисляте, що си мислите, че другите хора интернет нямат и не могат да четат ...
  • 20 Грета Тунберг

    9 1 Отговор
    Гретерасти от всички страни, съединявайте се!
  • 21 Грета Тунберг

    6 2 Отговор
    Гретерасти от всички страни, съединявайте се!
  • 22 Бачо Киро

    14 8 Отговор

    До коментар #17 от "Borislav Popov":

    Само дето забравяш, че така наречените от теб "американци" са точно хора от Англия, Германия, Франция, Русия, Индия, Китай, Мексико и тн ... САЩ винаги е гледала да привлече мозъците от другите страни, та не знам какво се пъчиш с тея нобелови награди, все едно са дадени на сиуси, апачи и кайови ...

    Коментиран от #26, #30, #31

  • 23 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Малко си объркал кпд-то с една нула , ама ще го пишем на сметка на бързането !! В момента добрите панели са около и над 17% , а вече се водят разработки за 35-40% кпд !
    Монокристалните силициеви фотоволтаични панели се използват като изходен елемент за фотоволтаични паркове и за индивидуални решения. Монокристален е силициев кристал с чистота 0.9999 или по-голяма.КПД-то е от 14% до 17.7%, като единичен модул може да достигне производителност 300 Wp. Това са фотоволтаичните елементи с най-висок КПД на пазара. Максималната производителност на PV е при температура до 25 °С, след което постепенно започва да намалява.

    Поликристалните силицеви фотоволтаични панели също се използват като изходен елемент за фотоволтаични паркове, както и за индивидуални решения. Поликристален е силициев кристал с чистота 0.999. Максималната производителност при тези панели също е при температура до 25 °С . КПД на поликристалните панели е от 10% до 14%.
  • 24 гост

    5 11 Отговор

    До коментар #14 от "Антиелектрика":

    А ти пък страшно сравнение направи , хахахах !! 450 милиарда за 10 години са 4,5 милиарда годишно !!! При икономика за 20 ТРИЛИОНА и военен бюджет от над 700 милиарда ГОДИШНО !!!! Че те само дъвките на пентагона да отрежат и ги имат тия 4,5 милиарда , бе петролчо , хахахах !!! То верно че в матушката такива суми са баснословни , ама не става въпрос за там !! И ако трябва да бъда съвсем циничен , те тия 4,5 милиарда ще ги избият по три само от петрола в повече , дето ще остане за износ , тоест даже ще са на печалба !!!

    Коментиран от #29

  • 25 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо Киро":

    И за теб коментар 24 !!
  • 26 Borislav Popov

    9 8 Отговор

    До коментар #22 от "Бачо Киро":

    А ти задавал ли си си въпроса, защо всички тези мозъци са напуснали родните страни си и са отишли да се учат, да работят и да творят именно в Америка ?? Никой от тях не е отишъл насила там и съвсем не е факт, че всичките тези учени, щяха да направят същите открития, които са ги направили в САЩ, ако бяха си останали в страните, където са се родили и израснали. Ако Иван Атанасов не беше емигрирал на времето в Америка, сега никой нищо, нямаше да знае за Джон Атанасов.
  • 27 type-R

    6 1 Отговор
    A WC пък ще пуснат еко Гоуф TDI на кюмюр с "изсечен багажник" и "агресивен преден капак" Ха сега да уидим!
  • 28 kjl

    11 4 Отговор
    С какви пари бе, сенатор Шумър??? Току що ви завърши финансовата година и бюджета ви е на минус с един трилион долара! такива инфраструктурни проекти се правят с пари! Или ще вземете от някой друг. Я ще му "пазите" нефта, я нещо друго ще вземете да му го пазите.

    Коментиран от #33

  • 29 Стефан

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Нещо ви куца математиката, гост! 10х4,5 милиарда прави 45 милиарда, а не 450!!!!

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мая Без партийната

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бачо Киро":

    Значи няма да те привлечът в САЩ, те искат само мозъци, при теб липсва!
  • 32 гост

    6 8 Отговор

    До коментар #29 от "Стефан":

    Ей браво , хвана ме , хахаха !! Значи освен дъвките ще трябва да спрат и кафето и безалкохолните на Пентагона и ето ти 45 млд годишно !! Само пак да припомня , че в САЩ се употребяват около 15-16 милиона барела нефт ДНЕВНО !! От които поне половината се падат на леките и лекотоварните автомобили !! И над 70-75% от тях са произведени в САЩ !! Тоест това прави по 7-8 милиона барела на ДЕН повече за износ !! По сегашните цени това прави 4 МИЛИАРДА НА ДЕН !!! Или 1,5 ТРИЛИОНА годишно !! Срещу 45 млд субсидия !! Май е супер далавера , какво ще кажеш тоя път за сметките ??

    Коментиран от #36, #37, #75

  • 33 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "kjl":

    В коментар 32 можеш да се увериш как тоя трилион дефицит ще стане на половин трилион излишък точно по тоя начин , чрез едни дребни 45 млд годишно !!
  • 34 Дъ Клаш

    6 2 Отговор
    И тия почнаха да викат ще...като руските пияници и немските вурстаджии.
  • 35 Язе

    5 2 Отговор
    Тоя Чък Шумър ще вземе надника на Госта.Гост стягай се,че тоя ще те надскочи.Може да му пишеш да се обедините.Покани го в БГ,снимай се с него и те избирам за кмет.хахахаха
  • 36 Антиелектрика

    7 5 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Наистина понякога удивляваш с уникалните си глупости! На кой ще го продават този петрол, на теб ли? Те всички свиват добива на петрол, за да вдигат цените, но видиш ли САЩ щели да продават петрол на извънземните. Ама страшна логика е да се продава нефт и да се дават повече пари за батерии. От утре спри да ядеш, ще спестиш за 10 години едни 60 000 лева - тъкмо за една Тесла втора употреба.

    Коментиран от #38

  • 37 Ех,че си ми мозъче

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Само не можах да вдяна въпросните тонове петрол,които ще продават навън,в момента без пари ли ги продават на вътрешният пазар,ма на магарето сеното не мой да раздели,акъл ръси

    Коментиран от #40

  • 38 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #36 от "Антиелектрика":

    А ти продължаваш да удивляваш с късогледството и ограничеността си !! Даже Саудитска Арабия тръгна по тоя път още преди 2-3 години , като почна да подменя електроцентралите си на петрол с такива на газ , който преди просто изгаряше при кладенците , щото го смятаха за незначителен за търговия и с фотоволтаични паркове !!! Именно със същата цел , по-голяма част от добива да отива за износ !! Да не говорим за Норвегия , където това е основен принцип от бая години !! И може да се каже , че САЩ тръгват точно по пътя на Норвегия !!

    Коментиран от #39

  • 39 Антиелектрика

    7 2 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Абе то по ограниченост няма кой да те бие. Тръгнал да сравнява държави без никакво производство като Саудитска Арабия и Норвегия с държава като САЩ. Ти подскачаш, а дори не може да схванеш, че това е някакво предложение на незнаен сенатор от опозицията. Ама карай да върви, ти дори не може да смяташ, какво остава да покажеш рационално мислене.

    Коментиран от #44

  • 40 гост

    1 8 Отговор

    До коментар #37 от "Ех,че си ми мозъче":

    Еми ти още много работи не си вдянал , ама си въобразяваш , че си "мозъче" !! Първо да ги вземеш тия пари от износ вместо от вътрешния пазар е чист прираст за икономиката ! Второ освобождават място за развитие на нова индустрия , не по-малка от петролната ! И трето си гарантират лидерство в света в тая индустрия , която ще е водеща в света в следващите години и напълно ще измести традиционните петролни автомобили !! И ако не го направят навреме , после ще бъдат безнадеждно изостанали , така като вече се вижда на къде отиват любимите ви немци !!

    Коментиран от #42, #46

  • 41 Julio

    8 1 Отговор
    Нещо не схванах? Защо зеленото чучело ще раздаде 500 млдр бонуси? Не се ли избиват баш в САЩ да си купуват "бъдещето"? Нали така ни спами пропагандата?
  • 42 Язе

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Тесла нали са хамериканска компания?Един път били номер1 в електричките,сега пък щели да изостават.Последно?
  • 43 mediator37

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "666":

    Не само танкери, а и подводници има в детмага на ток. И аз като малък имах подводница на ток с тънко кабелче.
    Я кажи като тръгнат 150000 коли от София за морето, ако са на ток , какво ще правим с тия две зарядни станции.
    Да предположим, че са 22. Кога ще стигнем?
  • 44 Borislav Popov

    5 4 Отговор

    До коментар #39 от "Антиелектрика":

    Освен, че Норвегия е най големия прозводител на нефт и газ в Северна Европа, те имат и много хидроелектроцентрали и вятърни електроцентрали, които произвеждат ток за нуждите на същата тази най-развита нефто-газова промишленост ! Тоест не купуват ток, а сами си произвеждат и въобще те са на първо място в света по производство на електроенергия на глава от населението. Норвегия има и много развит търговски флот и произвеждат оборудване за газо-петролни морски платформи, най голямата такава платформа в света е прозведена в Норвегия (445 м.височина) и заедно с това имат много добро развито корабостроение. Още, Норвегия е и най голям производител в Европа на алуминий и магний, а рибоперерабатващата им промишленост е почти токова важна за икономиката им както и нефто-газовата. За лесопереработващите им и за целулознохартиените им заводи и за развитото им селско стопанство + млечна промишленост, ще премълча, щото май бая производство им се посъбра на норвежците, като за страна без никакво прозодство. Други път не се изказвай неподготвен !

    Коментиран от #45

  • 45 Антиелектрика

    6 4 Отговор

    До коментар #44 от "Borislav Popov":

    Теб кой те пита, производителю на МАГНИЙ?

    Коментиран от #47

  • 46 Ех,че си ми мозъче

    8 3 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Пак нещо не моа да вдяна,според твоето мозъче изразено в горенаписаното, САЩ които са едни от водещите производители на петрол,трябва да преустановят това производство,за да "освобождават място за развитие на нова индустрия , не по-малка от петролната !"......абе ти си бил гений,значи но каиш,да затварят петролопроизводството и да почват да правят зарядни станции,от къде ти идват на акъл подобни щуротии,ти без проблем може да фалираш Амазон ( пример) за една седмица
  • 47 Borislav Popov

    5 3 Отговор

    До коментар #45 от "Антиелектрика":

    Никой не ме пита, просто не мога да търпя когато някой тук, така нагло и безочливо лъже, а може и да не лъже, а просто да не знае, но пък да се прави, че много знае и това също не мога да го търпя. Между другото, това не е пълния списък на норвежското прозводство, не ръчих да пиша за останалата им промишленост, щото можеше да не ми стигне мястото за цял коментар. Та, пак ти казвам, като не знаеш нещо и не си сигурен, по добре премълчи, за да не ставаш смешен.

    Коментиран от #48

  • 48 Антиелектрика

    4 3 Отговор

    До коментар #47 от "Borislav Popov":

    Аз нямам вина, че си проговорил първо на украински и не знаеш български език. Обаче в българския език ДОБИВ и ПРОИЗВОДСТВО, са коренно различни неща. Все едно да кажеш, че любимата ти Русия произвежда най-много в света. Та като заговори за смешен, да знаеш, че държиш лидерство с МАГНИЙ.

    Коментиран от #49

  • 49 Borislav Popov

    3 3 Отговор

    До коментар #48 от "Антиелектрика":

    Ти сега не се извъртай, като прани гащи, аз ти говоря именно за производство, а не за добиви, именно по производство на алуминий Норвегия заема първо място в Западна Европа.....) Но нима това е важното, добив не добив, магний, магнезий, ти друго ми кажи - Има ли сега, производство и промишленост в Норвегия или няма ??

    Коментиран от #50

  • 50 Антиелектрика

    6 1 Отговор

    До коментар #49 от "Borislav Popov":

    Абе ти български език разбираш ли? Алуминия не се произвежда, а се добива, също както нефта! Какво ми обясняваш колко са велики норвежците, щото карали Тесли, като са същите готованци като саудитците и печелят само и единствено от нефта!

    Коментиран от #51, #53

  • 51 Borislav Popov

    3 2 Отговор

    До коментар #50 от "Антиелектрика":

    Те тук ти вече, се изложи съвсем, добива се Боксита бе каскет, а вече от него металургическите заводи ПРОИЗВЕЖДАТ еднр нещо дето му викат алуминий бе, каскетчооо, алуминий в чист вид в природата не съществува, това да не ти е злато...)

    Коментиран от #52

  • 52 Антиелектрика

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "Borislav Popov":

    Ами то и бензина за САЩ не съществува в суров вид бе глупи. Ето, чети за производството на Норвегия - "Недостатъци: много голяма зависимост от нефта. Малък вътрешен пазар, периферно разположение. Твърде малко високо квалифициран персонал. Суровият климат ограничава развитието на селското стопанство, високите данъци и много скъпата работна ръка също забавят развитието". Хайде вече бягай от тук с украинските си тъпни, МАГНИЙ.

    Коментиран от #54, #56

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Borislav Popov

    1 3 Отговор

    До коментар #52 от "Антиелектрика":

    Ти сега алуминия го оправи и се хвана за бензина и сам не се усещаш, как си противоречиш и как се оплиташ в собствените си простотии ! Именно, защото не съществува бензина в природата в чист вид, затова и умните хора са построили едни заводчета, които преработват петорла и ПРОИЗВЕЖДАТ бензин, същата работа, както и с металургическите заводи, които ПРОИЗВЕЖДАТ ( а не добиват) Алуминий...) Та да си дойдем на пак на думата, алуминия добива ли се или се произвежда и в Норвегия прозвеждат ли се и други неща, или там само нефт и газ добиват, а каскет ??

    Коментиран от #55

  • 55 Антиелектрика

    4 1 Отговор

    До коментар #54 от "Borislav Popov":

    За бавноразвиващи се същества, май е доста трудно да схванат, че суровините се добиват. Същото се отнася и за пшеницата в тъпата ти Украйна и за това се казва добив, не производство. Алуминия също е суровина и се добива и за това съм ти дал линк да четеш, че Норвегия е силно обвързана към нефта но като си неграмотен, аз нищо не мога да направя. Казах ти и вчера - у лево, неграмотник!

    Коментиран от #57

  • 56 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #52 от "Антиелектрика":

    Ами ти пък вземи почети нещо по-актуално , а не опорки от н-тия конгрес на КПСС !!
    Cтoйнocттa нa aĸтивитe нa дъpжaвния фoнд нa Hopвeгия, нaй-гoлeмият в cвeтa, нapacнa дo peĸopднитe 10 тpилиoнa нopвeжĸи ĸpoни ($1,09 тpилиoнa) в пeтъĸ, пoдĸpeпeнa oт пoĸaчвaнe нa aĸциитe и cилaтa нa eвpoтo и дoлapa, пpeдaвa Rеutеrѕ.

    Cъздaдeн пpeз 1996 г., в нeгo ce вливaxa пpиxoдитe oт пeтpoл. Зa тeзи гoдини тoй нapacнa дo тpи пъти бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт нa Hopвeгия, дaлeч изпpeвapвaйĸи пpoгнoзитe oт пpeди нaчaлoтo нa нoвoтo xилядoлeтиeтo.

    "Koгaтo фoндът бe cъздaдeн, ниĸoй нe cмятaшe, чe щe пpeминe 10 000 милиapдa ĸpoни. Taĸивa ĸъcмeтлии cмe, чe oтĸpиxмe пeтpoл", ĸaзвa глaвният мy изпълнитeлeн диpeĸтop Ингвe Cлингcтaд. И пocoчи, чe възвpъщaeмocттa мy e тoлĸoвa гoлямa, чe "вce eднo oтĸpиxмe пeтpoл oтнoвo".

    Taĸa cтoйнocттa нa aĸтивитe вeчe ce paвнявa нa пo нaд $200 000 зa вceĸи мъж, жeнa и дeтe в Hopвeгия.

    Oĸoлo 70 пpoцeнтa oт cpeдcтвaтa в нeгo ca инвecтиpaни в aĸции, a 28 пpoцeнтa в oблигaции. Ocтaнaлитe 2 пpoцeнтa ca влoжeни в имoти.

    Peĸopдът идвa в мoмeнт, в ĸoйтo cтpaнaтa oбмиcля пpoмянa нa cтpaтeгиятa. Ha 27 aпpил цeнтpaлнaтa бaнĸa пpeдлoжи пpoмянa, cпopeд ĸoятo фoндът мoжe дa изтeгли $100 милиapдa oт eвpoпeйcĸитe ĸaпитaлoви пaзapи и дa ги пpeмecтeи в CAЩ.

    Коментиран от #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Да да

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ганчо":

    Аз пъ си краднем тока преди електромеро и тичам да мъкна туби! Кво речи за сметката?
  • 63 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #58 от "Антиелектрика":

    Информацията в Уикито е стара. Норвегия бързо се ориентира,за да бъде независима от нефта.Започнаха да пускат кабели,по дъното на морето до Германия,за ток от възобновяеми източници.Имат възможност за високо производство на водород и висок добив на природен газ,като се очаква ,че голяма част от немските ТЕЦ,ще преминат на газ от Норвегия,за да могат да влязат в СО2 нормите.Имат много мощности на които да разчитат.Нефта осигурява работа,но нефтения им фонд печели повече пари от нефтената промишленост.

    Коментиран от #64

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Borislav Popov

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "Антиелектрика":

    Е и, какво от това, че копираш и даваш тук цитати от уикипедията и повтаряш едни и същи глупости, като папагал ?? Твоите цитати от уикипедията, доказват ли, че в Норвегия освен добива на нефт и газ, няма абсолютно никакво друго производство, както твърдиш, ти каскет в своя си 39-ти коментар ?? Не доказват ! А доказват ли тойти цитатчета, че алуминия се добивал, а не се произвеждал, както ти твърдиш в своя си 50-ти коментар. Пак не доказват ! Е, какъв ти е проблема тогава, какво ми се пъчиш тук, с тези твои цитати от уикито, които абсолютно нищо не доказват в нашия спор ?? Ако става за въпрос, аз толкова цитати от Уикипедията, за промишленоста и за различните видове производства, на Норвегия, мога да прекопирам и да ти ги наблъскам тук, че свят ще ти се завие тук от четене. Само, че кел файда от тези цитати ? Достатачно е само БВП-то на Норвегия, на душа от населението да погледнеш - 74 000 долара и да го сравниш с това на Русия - 11 000 д, която е много по богата от Норвегия или с на любимата ти Украйна - 9 200 д. която също не е от най бедните страни в света и мнооого работи ще ти станат ясни....)
  • 66 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #64 от "Антиелектрика":

    Норвегия ВИНАГИ е приемала нефта и газа като нещо временно !! И то временно от порядъка на под 100 или даже 50 години и точно това доказва отделянето на приходите от тях в този държавен фонд , който ВЕЧЕ сам по себе си носи по-голям доход от петрола и газа !! И Норвегия дори днес да секнат до нула приходите от петрол и газ , няма да усети сериозен спад в стандарта , понеже приходите от тях така или иначе не се използват за надуване на БВП !! И забележи , Норвегия НЕ произвежда нито електромобили , нито батерии !! Напротив , те са изцяло внос , тоест разход за държавата и не може да очаква някаква печалба в бъдеще !! Нещо което е напълно обратното в САЩ !!! Те в момента имат НАЙ-ГОЛЕМИЯ производител и на електромобили и на батерии !!! Нещо с което не могат да се похвалят нито Европа нито Китай !! Тоест могат да очакват само бъдещи ползи от развитието на тази индустрия !!

    Коментиран от #67

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #67 от "Антиелектрика":

    БЯХА , нане , БЯХА !! Вече е Китай !! И вносител и потребител !! И то при над 30% ПО-МАЛКА икономика от САЩ !!! И именно защото в САЩ много по-рано тръгнаха по пътя на енергийната ефективност !! Най-големите компании в СВЕТА в момента Епъл , Фейсбук , Майкрософт , Амазон , Гугъл отдавна ползват или 100% чиста енергия или са намалили тази от изкопаеми горива да 10-15% с тенденция напълно да я изоставят до 3-4 години максимум !! Дори такива динозаври като Уолмарт минаха на ВЕИ и не само че ползват , ами все повече си я ПРОИЗВЕЖДАТ сами !! Тоест стават абсолютно независими от всякакви външни намеси , доставчици , международно положение и т.н. !! Изобщо мнооого са ти изостанали представите за нефта , той вече е БРЕМЕ , а не предимство !!! И не е въпроса кой какво искал , въпросът вече е кой ще успее да се отърве от него преди тоталния му срив , който вече е сигурен в следващите не повече от 10 години !! След това и да искаш вече ще си безнадеждно закъснял !!!

    Коментиран от #69

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #67 от "Антиелектрика":

    И фонда на Норвегия отчете средна доходност над 15% за последните десетина години !! Тоест ако от утре всички в Норвегия легнат по гръб и спре всякаква друга дейност , само от него всеки "мъж , жена или дете " в Норвегия САМО от него може да получава 30 000 долара годишно или 2500 долара месечно !!! За целия си живот без да работи !!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Borislav Popov

    4 3 Отговор

    До коментар #71 от "Гост":

    А бе, каскет, на коментиращите с хмосексуални отклонеия, като твоите, все хомосексуални простотии са им и в акъла и в устата...)
  • 73 Иванов

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Игор Сечин":

    Ма кой си ти , бай х.й? Че да казваш . Ей , пълно с луди в тоя интернет.
  • 74 Димов

    3 0 Отговор
    Я! Ти да видиш?! Казах ли аз, миналата година, че САЩ искат час по-скоро да си електрифицират колите? Казах. Казах ли, че за целта са отпуснали хиляди хектари в пустинята Невада, да правят соларни централи за тая цел? Казах. Казах ли, че искат да спрат да зависят от чужд петрол, и им писна да трошат млрд $ за войни? Казах. А кой беше умника, дето викаше, че съм луд, щото Дончо искал да възроди старата слава на въглищният бизнес на САЩ, и нямало нищо такова? Кой? Електрика или гост?
  • 75 12345

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Ще кажа, че тези приходи от продажбата на петрол, не са чиста печалба. Май забравяш разходите за добиването му и доставката до крайния купувач. Аман от пишман икономисти и екоджендъри.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.