Last news in Fakti

31 Януари, 2020 17:57 12 168 35

Mercedes-Benz се отказва от "наварата" си

  • daimler-
  • mercedes-benz-
  • x-klasse-
  • икономии

Mercedes-Benz потвърди официално слуховете, че смята да преустанови производството на първия пикап в историята на марката по силата на план за свиване на моделната гама с цел съкращаване на разходите, съобщава Auto Motor und Sport. От Щутгарт аргументират решението си с обяснението, че X-Klasse е прекалено нишов продукт със значимост единствено на регионални пазари като Австралия и Южна Африка.

"Марката регулярно преразглежда гамата си от модели, за да прецени кои от тях трябва да бъдат запазени и от кои да се откаже. Въпреки своята младост Mercedes-Benz X-Klasse спада към вторите", гласи изявлението на компанията.

Първоначално Daimler планираше да произвежда пикапа на базата на Nissan Navara в Аржентина и да го продава в Южна Америка. Марката и купувачите обаче не постигнаха разбирателство по ценовата политика и X-Klasse се оказа прекалено скъпо удоволствие.

Базовата цена на товаро-пътническия Benz в родната Германия е €48 790, което го прави по-скъп от конкуренцията. През 2018-а от модела бяха продадени 16 700 бройки, а миналата година търсенето на луксозния пикап спадна до 15 300 екземпляра.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха сега де

    62 19 Отговор
    Този красавец не го щат, а за онзи грозил на Тесла има четвърт милион заявки, въпреки че е по-скъп и не е Мерцедес.

    Коментиран от #2, #10, #14, #15, #28

  • 2 Хасан

    36 13 Отговор

    До коментар #1 от "Ха сега де":

    Е да ама той е еко вибратор на Мъск , пък и сега нали е налегнал поклонение към Гретенизъм

    Коментиран от #6

  • 3 Чавдар

    27 7 Отговор
    Симпатична джипка беше . Липсваха му мотори , не друго . Amarok стартово е 10к по-евтин ко толкоз
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анонимен.

    43 15 Отговор
    Двигател на Рено 190 к.с. На този танк е много слаб. Отзад е на ресьори и вози като Уаз. Пълен провал е джипа. Освен това и скъп.

    Коментиран от #16, #17, #23

  • 6 Хасане, хасане

    30 28 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Не гретенизъм, кретенизъм е, да си купиш толкова маломощен пикап, при положение, че за същите пари може да си вземеш cybertruck, който ускорява три пъти по-бързо, има 4 пъти по-голяма мощност и е с въздушно окачване и може да го товариш яко, почти без да му нарушаваш динамичните характеристики. Какво ли ще стане, ако на този Мерцедес му закачат едно тежко огромно ремарке?

    Пикапите се купуват за работа, а не да ги пазиш да не ги надереш, за да лъщят, като ги спреш пред чалготеката.

    Коментиран от #20

  • 7 HitDoabvki

    21 0 Отговор
    Време беше!
  • 8 HitDobavki

    35 2 Отговор
    И сеа кво праим ние селските гъзари!

    Коментиран от #11

  • 9 Анонинен

    28 2 Отговор
    И за товарене не става. Багажника има едно твърдо чергило,което трябва да затвориш(да дръпнеш и щракнеш),че да ти разреши да караш и тогава повече от 50 см високи неща не влизат вътре. Шефа ми го изтрая месец само и им го върна боклука,недодялан.
  • 10 Бачо Киро

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ха сега де":

    Успокой се де, те дали по 100 долара, които не се броят за капаро даже, понеже можеш да си ги вземеш... Аз се учудвам, че само 250000 в световен мащаб са прежалили по 100 долара... То няма как и реално да им вземат капаро тъй като сайбъркашона с дизайн на третокласник от 70те и 80те въобще не се продава, тъй като няма завършен и минал тестовете вариант. Който си мисли, че крайният продукт ще е като това недоразумение си няма и на идея от регламентите... Може и да стане по-читав на вид, а може и по-грозен (трудно, но не невъзможно). А като си помисля, че имаше страхотен вариант за пикапа в нета от доста време, на един от ентусиастите. Неговият беше страхотен на вид.
  • 11 Plameni

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "HitDobavki":

    Споко ! Mercedes -Benz обмислят да пуснат изцяло техен пикап ,като започнат от Mercedes -Benz GLA Pickup
  • 12 колко да е нишов цял свят

    27 1 Отговор
    А бе кажете че не може да пробиете на тоя "малък" световен пазар, а и като сте лъскав бранд къде се навирате при бачкаторите? Това не е никакъв Мерцедес след като е базиран на Навара...
    Пикапи се карат и в Азия, а на втория по големина пазар в света (щатския) пък са най-продавани. Форд с Ф-серията се е бетонирал там с над 30 милиона продадени досега и като едно от най-продаваните возила на планетата. Малък им бил пазара......

    Коментиран от #24

  • 13 Бил скъп.........

    5 13 Отговор
    Ама това е Мерцедес бре хора.

    Коментиран от #21

  • 14 Borislav Popov

    38 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ха сега де":

    Не, че не го щат, просто народа не иска да кара Нисан Навара с цена на Мерцедес незнам си там, каква класа.
  • 15 Алфа Вълкът

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ха сега де":

    На мен ми трябва кола днес не след 2-3г.
  • 16 Все тая

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен.":

    Нали е пикап, на кво да е отзад!?!!?? Ако няма да го товариш не ти треа пикап....
  • 17 Plameni

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен.":

    За ОМ 642 да си чувал ,явно НЕ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Случаен

    4 2 Отговор
    Утре ще се появи една много кофти новина, европедалчетата Попов и гост да замълчат.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хайл

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бил скъп.........":

    То и на москвичи се слагаха емблеми на мерцедес преди мерцедес да се усятят да слагат на други коли официално
  • 22 richi235

    6 7 Отговор
    Имам познат,който си купи чисто нова Navara 2015 година.За 4 години и навъртя почти 200 000км и като цяло беше много доволен,като единствен недостатък каза,че е маломощния 2300cm3 двигател,с неговите 190к.с.Миналата година си купи нова X класа,с 3 литров мотор и 258к.с.,от които е значително по-доволен.Дразнеше се обаче,че в мерцедеса нямало къде да си слага цигарите и телефона!!! :D Питах го,защо толкова държи да кара този модел пикап(Рено,Нисан и Мерцедес са на една и съща платформа и окачване),защото мерцедеса му излезе доста по-скъпо(Х-класата е по-скъпа не само заради по-големия двигател,но и защото носи трилъчата емблема ;) ).Отговори ми,че е пробвал почти всички пикапи,но понеже са на ресори,возели като камион,а Х-класата и Наварата са на пружини и комфорта бил като на лека кола.
  • 23 richi235

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен.":

    Аман от обикновени момчета като теб,дето говорят и пишат глупости и лъжи,защото не са запознати!Мерцедес Х клас,Нисан Навара и Рено (май Аласкан беше) са със пружини на задния мост!!! https://www.mercedes-benz.bg/passengercars/mercedes-benz-cars/models/x-class/x-class-pickup/explore/pickup.module.html Защо лъжеш хората?!Освен това,на Х-класата се монтира и 3 литров двигател на мерцедес,който е с 258 к.с.!!! https://www.auto-data.net/bg/mercedes-benz-x-class-x-350d-v6-258hp-4matic-automatic-32830 Аман от лъжливи и кухи бастунчовци като теб!
  • 24 Менте Мерцедес

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "колко да е нишов цял свят":

    То си е 100% Навара, със емблема на Мерцедес !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Минчо

    5 4 Отговор
    Мерцидиса просто ни става !!!!!!!
  • 27 Бмв

    4 7 Отговор
    Само бмв и тесни пи*ки

    Коментиран от #35

  • 28 Пич

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "Ха сега де":

    Тази квадартна табуретка с неестетично голяма емблема като на Рено първо за да ти хареса трябва да си много ощетен откъм естетика, и второ, за да я сравниш тая грозна табуретка с аеродинамичната,ниска,широка и спортна Тесла трябва или да си някакъв фермер не ислизал от селото си, или да си просто човек незнаещ какво означава думата естетика.Благодаря за вниманието!

    Коментиран от #29

  • 29 Естет

    11 1 Отговор

    До коментар #28 от "Пич":

    Как успя да сложиш думата естетика и пикапа на Тесла в едно изречение? Ти май си ампутиран от естетика.

    Коментиран от #30

  • 30 Пич

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "Естет":

    ОК, говоря за Тесла по принцип, така разбрах. Но ако имаш предвид CyberTruck, ами той е като кола от филма Завръщане в бъдещето сравнен с тая баничарка на Мерцедес , естете в кавички, разбира се!
  • 31 Алекс

    12 2 Отговор
    Преди два месеца си купих новия пикап на мерцедес Х-350 Имам и Мицубиши L200, както и БМВ Х6. Който не е карал или притежавал този уникален пикап, не може даде адекватна оценка или сравнение. Той е 258 к.с. и върви повече от Х6-та наБМВ. Вози по конфортно. На десетия ден докарах до София от Търново цистерна с жива риба закачена на теглича тежаща около 2 тона. В багажника бях качил и около 700 кг каси също с риба. По шосето и на магистралата вървеше и се ускоряваше страхотно. Всеки ден е удовоствие да се возиш на него. Тези негативни коментари са малко като приказката за киселото грозде!
  • 32 Алекс

    6 3 Отговор
    Искам да попитам всички тези преди мен на каква база дават такива “компетентни” мнения. Има ли някой от вас да е карал такъв пикап, или поне да се е возил? Аз съм запален ловец и го тествах и на тежък офроуд терен. Държи се превъзходно, макар, че не е с офроуд гуми.
    Много мощ, комфорт, лукс и много, много завист!
    Това е най-краткото с което мога да го опиша.

    Коментиран от #33

  • 33 ала бала

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Алекс":

    Е как няма да се държи добре,като караш Нисан Навара с друга емблема. Кой Нисан СУВ не е добър на Оф Роуд, говоря не за паркетници като Кашкай,а за Патрол,Навара и др.
  • 34 Jacques Yvec Moineau

    1 0 Отговор
    Ами те искат с трици маймуни да ловят.
  • 35 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бмв":

    И айфон