Last news in Fakti

6 Януари, 2011 09:53 1 188 0

Дакар 2011: Марк Кома изригна в 3-ия етап

Изключително изненадващо приключи третият етап на рали „Дакар“, при който моторите и АТВ-тата трябваше да се справят с прехода от Сан Мигел де Тукуман до Сан Салвадор де Жужуи, включващ 231 км пътна секция и тежки 521 км по часовник. Този път специалният етап беше разделен на две части от неутрална зона, като през първата състезателите минаваха през серия каньони, покрити с червен прах. След това им предстоеше пълна промяна в пейзажа, тъй като навлизаха в гориста местност, а рязката смяна на терена пък изискваше по-прецизни навигационни способности от страна на участниците.

Марк Кома завърши първи в края на деня, а само на 2 минути 21 секунди зад него остана лидерът във временното класиране Сирил Депре. Това не беше от най-щастливите дни за Депре, чиито проблеми започнаха малко след старта. Заради грешка в навигацията френският състезател изгуби повече от 6 минути още при първата контрола. След 113-тия километър пък французинът изоставаше с над 4 минути от състезателя на BMW Paolo Goncalves, който донесе най-голямата изненада за деня, финиширайки трети – на 3` 36`` от победителя. Забележително беше представянето и на Oliver Pain, който преди старта на вчерашния ден заяви, че се цели в първата си етапна победа в рали „Дакар“. В крайна сметка състезателят на Yamaha се нареди на привлекателната за него четвърта позиция в третия етап.

Депре продължава да води във временното класиране на рали „Дакар“, но след като Кома прекъсна победната му серия, борбата за титлата стана ожесточена. В момента разликата между двамата е едва 14 секунди и всичко може да се промени още в следващия етап. С доброто си представяне пък Paolo Goncalves се изкачи едно място нагоре във временното класиране и в момента се е настанил удобно на четвърта позиция. Пет места напред беше постижението на Oliver Pain – това е истински прогрес за състезателя на Yamaha, който се придвижи от 11-то до 6-то място в генералното класиране.

Преди малко започна четвъртия етап на рали „Дакар“, при който пилотите ще изминат 554 км пътна секция и 207 км специален етап. Обстановката се променя изцяло, тъй като състезателите ще пресекат Андите, за да напуснат пределите на Аржентина. Ситуацията става изключително екстремна, тъй като машините ще се изкачат на удивителната надморска височина от 4800 м – на такава се издига и Монт Бланк. Състезанието става наистина страховито, тъй като с навлизането в Чили, пилотите ще се изправят пред жестокото предизвикателство – пустинята „Атакама“ - най-сухото място на планетата. Там теренът прелива от камъни в дюни и е толкова разнообразен, че всеки етап от тук нататък ще е още по-непредвидим.

Класиране след 3-ти етап: 

1. Cyril Despres, Andorra, KTM 09:38:58
2. Marc Coma, Spain, KTM, at 0:14
3. Ruben Faria, Portugal, KTM, at 9:38 (Penalty 00:01.00)
4. Paolo Goncalves, Portugal BMW at 10:43
5. Jose Rodrigues, Brazil, BMW at 16:07


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА