12 Август, 2020 11:38 4 847 6

Има ли шанс RS Q8 срещу R8 в драг състезание? (ВИДЕО)

  • carwow-
  • audi-
  • r8-
  • rs q8-
  • драг

Това е двубой между битурбо V8 и атмосферен V10 с идентични конски сили

Има ли шанс RS Q8 срещу R8 в драг състезание? (ВИДЕО) - 1

Единият е умираща порода, докато другият е на върха на вълната. Става дума за един от последните спортни автомобили с атмосферен двигател, изправен срещу най-мощното и бързо SUV на Audi досега. Британският Youtube-канал Carwow успя да събере заедно R8 от актуалното поколение в спецификацията преди фейслифта и RS Q8, за да разбере кой от двата автомобила е по-бърз в драг състезание.

Дисциплините, в които атмосферният суперкар и високопроизводителният всъдеход ще се съревновават, по традиция са спринт на четвърт миля (402 метра), доускорение от 50 мили/ч (80 км/ч) и спиране от 70 мили/ч (112 км/ч). Преди да гледате видеото обаче, нека разгледаме двата автомобила в технически план.

Audi RS Q8 е оборудван с 4.0-литров битурбо V8, който генерира от 600 к.с. и 800 Нм максимален въртящ момент. Мощността се предава на четирите колела чрез осемстепенна автоматична трансмисия, а теглото на всъдехода е 2 315 кг.

Това R8 пък е базовата версия на модела, а не по-горещата Plus конфигурация. Въпреки това, суперкарът е доработен, така че неговият атмосферен 5,2-литров V10 FSI двигател да доставя 600 конски сили и 580 Нм максимален въртящ момент. Мощността се предава на четирите колела чрез седемстепенна автоматична трансмисия с двоен съединител, а теглото на автомобила е 1 650 кг. 

Интересно е да видим дали тези допълнителни 220 Нм, с които RS Q8 разполага, ще могат да компенсират разликата от 665 кг.

Докато Мат Уотсън на Carwow е доста умел, когато става въпрос за драг състезания, това беше първото такова съревнование за собственика на R8-цата. Заради това не е изненадващо, че реакцията му при старта в първия спринт не беше особено добра, което позволи на RS Q8 да спечели преднина, която суперкарът не успя да навакса. 

Във втория спринт обаче ситуацията беше съвсем различна. Шофьорът на R8 успя да стартира значително по-добре и въпреки че RS Q8 все още беше по-бърз в началото, това не беше достатъчно. Допълнителното тегло указа своята тежест и високопроизводителното SUV трябваше да се примири с второто място. В крайна сметка тези 665 килограма са голям недостатък в драг състезание. 

Застрашеният суперкар на Audi също триумфира в доускорението от 50 мили/ч (80 км/ч), докато победителят в теста за спиране от 70 мили/ч (112 км/ч) беше малко по-сложен за определяне.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    15 2 Отговор
    За пореден път - теглото е враг номер едно (за сравнение на аеродинамиката на двата автомобила да не говорим)!!! Въпреки повечето нютони, теглото си пречи доста!!!

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Митьо Пищова

    4 2 Отговор
    Така е
  • 3 Алфа Чакал

    5 7 Отговор
    Да ама аз искам джипарата.
  • 4 vasik atanasova

    8 1 Отговор
    аз искам и двете
    едното за лятото другото за зимата
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тони Монтана

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ивайло":

    Това е извратено автомобилостроене. За чии са конструирали Q8 ама РС които тежи 2тона+ има 800нм и 600 коня , и ми го слагат на чрраттаа с атмосферен V10 супер аеродинамипното Ауди Р8 и какво целят турбото да свърши във високите макс. ресурс 2та тона да издишат на дълго и р8-ка да падне от лшкамиона хахахах е това е абсурдщина :)