Last news in Fakti

20 Септември, 2020 13:00 5 744 199

Продава се изключително рядък Rimac Concept One

  • rimac-
  • concept one-
  • обява-
  • продажба

Нюйоркският дилър на екзотични автомобили Manhattan Motorcars обяви за продажба една от най-редките коли в света. Все още не е съвсем ясно дали от Rimac Concept One са произведени седем или осем бройки, като една от тях бе разбита от Ричард Хамънд в швейцарския курорт Санкт Гален през 2017 г.

Продава се изключително рядък Rimac Concept One

Информацията за продавания електромобил е оскъдна. В обявата се споменава единствено, че е в цвят Riviera Blue, а интериорът е тапициран в Cognac Gold. Цената е $1.6 млн. (€1 351 386).

Продава се изключително рядък Rimac Concept One

Хърватската хиперкола има четири електромотора със съвкупна мощност 913 кВтч/1 241 к.с. и въртящ момент 1 600 Нм. Concept One ускорява от 0 до 100 за 2.5 сек., до 200 - за 6 сек., а до 300 - за 14 секунди. Пробегът с едно зареждане на 90-киловатчасовата батерия варира между 330 и 350 км.

Продава се изключително рядък Rimac Concept One

Продава се изключително рядък Rimac Concept One

Продава се изключително рядък Rimac Concept One

Продава се изключително рядък Rimac Concept One


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ок имаме зделка

    25 5 Отговор
    1000лв и си стискаме ръцете.

    Коментиран от #45, #72

  • 2 Пурко

    19 12 Отговор
    Всичко хубаво, но липсва един 12 цилиндров звяр за да е пълно щастието!
  • 3 ФауВе

    18 9 Отговор
    90 КВтч батерия се зарежда със 120 КВтч ток от мрежата х 0.22 ст/КВтч = 26лв Това са под 8лв/100км. Никоя бензинка от подобен клас не вози толкова евтино.

    Коментиран от #5

  • 4 Митрополит Николай

    15 3 Отговор
    Ще взема да си го взема. Набожен съм. Ще ми отива на каишката на ролекса.
  • 5 Бачо Киро

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "ФауВе":

    Е па тя без пари, да не беше и цената... Иначе относно бройката в статията, бяха 8, сега са 7. Разбитата от Хамънд още тогава казаха, че няма да бъде направена нова бройка на нейното място. Между другото, за кола в супер лимитирана серия от 7 реално, покачването на цената от 1 милион на 1.6 милиона не е особено много. Всяко Бугати или лимитирано Ферари или Ламборгини е донесло повече на първоначалния си собственик. Та да ти кажа, май накрая бензинките в тея вселени не само са те возили безплатно, ми си и изкарал повече...

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Спомням си

    10 4 Отговор
    кадри от катастрофата с такава кола когато един от откачалките на Топ Гиър се обърна в една поляна покрай шосето.Цяло чудо е,че след каскадата излезе невредим а колата е горяла 5-6 дни като през цялото време пожарникарите са се мъчели защото когато я угасели след няколко часа пламвала спонтанно наново.
  • 7 ФауВе

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бачо Киро":

    Проблемът е там, че дори да беше обикновена Ел кола за пазар, пак щеше да вози за същите пари. Нямаше да е по-евтино на ток, от аналогична кола с ДВГ за пазар. И щом Хамънд я е блъснал, представи си какво ще направят тукашните ни джендърчета, като си повярват, че могат да летят с толкова коне на колелата.
  • 8 гост

    5 15 Отговор

    До коментар #5 от "Бачо Киро":

    Тази кола е излязла 2014 година , преди 6 години и дори според теб е вдигнала цената си с 60% за тия години !! Айде да видим едно Бугати поне , да не говорим за Ферари или други , дето за 6 години е вдигнал цената с 60% ???!!! Щото на това ще продължава да расте и то с много , не забравяй че същото Бугати вече ще му е ПОДмарка , хахахах !! Айде след 10 години да видим Бугати 2014 г или това ще е по-скъпо , при положение , че от Бугати ще има поне 350-400 броя , а от това пак 7 , ако не и по-малко !! Май ще струва колкото 10 бугатита поне , да не кажа 20 , хахахах !!!

    Коментиран от #9, #18

  • 9 Чичко Жужъл

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Конкретната кола, която се продава е произведена 2019 според сайта на автокъщата и е на под 1000 мили.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 гост

    4 13 Отговор

    До коментар #9 от "Чичко Жужъл":

    Значи още по-зле за петроюофилчетата , за една година 60% , а след 10 ??? По- добре да не питам , хахах !! А и още едно въпросче , що великото Бугати не купува Римак , а обратното ??? И кой е бъдещето в случая ?? Нищо де , като вземе Тесла да купи Мерцедес и БМВ и то с месечния си прираст на борсата , тогава ще питам , хахахаха !!!
  • 11 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #9 от "Чичко Жужъл":

    Също да им припомня , че китаеца , дето вече е най-големия акционер в Мерцедес , купи тия 15% въпреки , че компанията му Джийли все още е почти три пъти ПО-ЕВТИНА от Мерцедес на борсата !! А какво ще стане за човек , чиято компания е 10 пъти ПО-СКЪПА ??? За Тесла говоря , който не е наясно , хахаа !!

    Коментиран от #13

  • 12 ха ха ха

    6 5 Отговор
    1.5млн за 350 км пробег това колело ли е или лагерна колица. бегай

    Коментиран от #14, #70

  • 13 И за какво им е Mercedes на Тесла?

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Какво ще получат, като купят Mercedes? Технологии - не мисля. Продажби? За справка фиаското с Mercedes EQC. Заводи? И това не. Строежа на нов завод е по-бърз и по-евтин от преоборудването на готов завод. Зарядна инфраструктура? Няма такава. Производство на батерии? Няма такова. Ами за какво тогава да си хвърлят парите на вятъра? Много по-логично е да си построят заводи, зарядна инфраструктура и сервизи с тези пари. Така или иначе Дори сега започнатите заводи имат планиран производствен капацитет колкото този на Mercedes.

    Коментиран от #16

  • 14 Аха

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха ха":

    Колко ли пък минава Вейрона? Може би 300?

    Коментиран от #17

  • 15 Радев

    5 3 Отговор
    Най новата изцепка на момчето с многото никове.Двг с мощност 7.5kw при 6000 оборота.Голям смях!

    Коментиран от #21, #37

  • 16 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "И за какво им е Mercedes на Тесла?":

    Ами за съжаление не е точно така ! След определено количество мултинационалните концерни имат нужда от повече от една марка за да продължат да растат ! Преки примери бол ! Практически няма производител от първите десет , който не ползва поне 4-5 различни бранда за продукцията си , макар че задвижванията и платформите са практически идентични ! Така че и Тесла с нарастването на продажбите ще трябва да мисли за нарастване на брандовете , тоест "марките" !!

    Коментиран от #19, #20

  • 17 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Аха":

    Зависи ! Ако кара с 90 може и да мине 300 , хахаха !!
  • 18 ФауВе

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Има един Форд от 19 век, с 12 коня, който го продадоха за четвърт милион долара. И той си е качил цената сериозно, само защото са останали два като него.

    Коментиран от #48

  • 19 ФауВе

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Да правиш нови брандове е едно. Да правиш нов бардак със стари К, не е същото. Тесла биха купили Мрежа и БМВ само за да унищожат петролната конкуренция.
  • 20 ФауВе

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Но за целта, тези брандове първо трябва да се продават. Тесла не може да купи дори и твоята лимонададжийница, ако не се продава.

    Коментиран от #36

  • 21 ФауВе

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Радев":

    Ами не се учудвам. Така става, когато някой с диплом от спортно училище си е повярвал, че става за инженер.

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Не е така

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "ФауВе":

    Ето го още един, инженер! Не е така, както мислите момчета! Графиката е вярна, че при високи обороти ДВГ има по-голяма мощност, но това е под натоварване. Ако скоростта е постоянна, на теб ти трябва една и съща мощност, без значение дали я изкарваш от 2 хиляди или 6 хиляди оборота. Това е за постоянна скорост, а не ускорение когато мощността трябва да се покачва, за да имаш ускорение.
  • 23 Ввв

    5 3 Отговор
    Тук някакъв джендър-електрофил пак бленува електрическо бъдеще,смеххх
  • 24 Разбира се Радев лъже

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "ФауВе":

    Ставаше въпрос за мощност за поддържане на 50 километра в час. Той твърдеше, че неговия автомобил харчи 2,5 литра на 100, на пета при 1200 оборота и КПД на двигателя не зависело от оборотите и натоварването и винаги било 40%.

    Предложих му да пробва дали разхода няма да се вдигне, ако вдигна оборотите на 6000 като включи на първа, въпреки че мощността ще си остане 5 киловата. Тогава Гост каза че на 6000 оборота мощността била 80 киловата и разхода щял да се вдигне, защото и мощността била по-висока. Радев се съгласи с него и продължава да го твърди. Точно както твърди че е инженер по ДВГ. Оставям на вас да прецените кой прав кой крив. Питам конкретно тебе, прав ли е Радев/ Гост? Моментната мощност само от оборотите ли се определя без други фактори?

    Коментиран от #25, #26

  • 25 ФауВе

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Разбира се Радев лъже":

    Чел съм коментари на Радев и няма как да ме убедиш, че е твърдял подобно нещо. Чел съм и твои коментари И ЗНАМ, че винаги извърташ думите на опонентите си, за да ги злепоставяш, когато не си бил прав. Съжалявам но, репутацията ти те изпреварва.

    Коментиран от #34, #35, #38

  • 26 ФауВе

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Разбира се Радев лъже":

    В подкрепа на Радев ще ти кажа, че автомобил с ДВГ може да поддържа 50 км/час на всяка от петте си предавка, но при различни обороти. Естествено, разходът винаги ще е различен, зависи на коя предавка си.

    Коментиран от #27, #32

  • 27 Не е така

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "ФауВе":

    За една и съща скорост, получаваш една мощност от различни обороти! Натоварването върху самата кола е все едно и също - поддържане на скорост от 50 км/ч! Човека е прав, но малко трудно хващате! Оборотите не играят роля, когато няма натоварване! Колко е мощността на Бугати Вейрон когато е на 5000 оборота и отнеме крака от газта, не подава газ? Знаеш ли колко е мощността от мотора? Нула!

    Коментиран от #28

  • 28 ФауВе

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Не е така":

    Писането с различни никове не те прави по-умен.

    Коментиран от #29

  • 29 Не е така

    1 5 Отговор

    До коментар #28 от "ФауВе":

    Сега пиша с ника "не е така"! По-умен ли съм вече?

    Коментиран от #30

  • 30 ФауВе

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Не е така":

    Пробвай с друг.

    Коментиран от #31

  • 31 Не е така

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "ФауВе":

    Съсредоточи се върху темата, не върху ника! Ще изглеждаш по-умен!
  • 32 Въпросът е друг

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "ФауВе":

    Радев твърди, че на всяка предавка, мощността на двигателя за поддържане на 50км/ч ще е различна. Я да видим дали ще развалиш своята репутация, за да подкрепиш твърдението на Радев и Гост?

    Коментиран от #33, #47

  • 33 Не е така

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Въпросът е друг":

    Аз подкрепям, че мощността е една и съща за поддържане на 50 км/ч!
  • 34 Я провери кой извърта?

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "ФауВе":

    "Чел съм коментари на Радев и няма как да ме убедиш, че е твърдял подобно нещо.Чел съм и твои коментари И ЗНАМ, че винаги извърташ думите на опонентите си, за да ги злепоставяш, когато не си бил прав. Съжалявам но, репутацията ти те изпреварва."

    Няма нужда аз да те убеждавам, убеди се сам. Заглавието на статията е 10 Септември, 2020 13:5516 468477
    Над 1000 коня и 800 км с едно зареждане: Lucid обяви цената на Air

    Можеш да идеш направо на коментар 341 , което визира "инженера" . Цитирам:
    Например при Мазда скайактив при една и съща отдавана мощност на вала на двигателя от 7,5 киловата, при 6000 оборота, двигателя харчи 750грама гориво за всеки произведен киловатчас, а при 1000 оборота, харчи само 250грама за същата извършена работа. Значи от 3 килограма гориво веднъж получаваш 4kWh енергия, а в другия случай 12kWh - три пъти повече от същото количество гориво/енергия само от смяна на оборотите. Това едно и също КПД ли означава? И 100 ника да смениш, няма да промениш физичните закони.
  • 35 След още 100 мнения обяснения и примери

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "ФауВе":

    В мнение 452, Радев си държи на думата, че въртящия момент не играе никаква роля за мощността:

    "Верно е това дето си го преписал от нета.Мазда да отдава 7,5 kw при 1000 об. е възможно.НО ПРИ 6000 ОБ. ДА Е ПАК ТОЛКОВА КОЙ ЩЕ ИСКА ДА Я КАРА- ЛЪЖЕШ Гост е ПРАВ.Три пъти се вдига разхода защото 6 пъти се вдига броя цикли на двигателя от 1000 на 6000 оборота.Четиритактовият двигател прави 1 цикъл(всмукване сгъстяване работа изпускане) за 2 оборота на к. вал. Какво е кпд?Пример при 40% кпд При 1200об. при 2,5 л/100км -1л/100 за движение 1,5л/100 загуби При 4000об. при 5л/100км -2л/100 движение и 3 л/100 загуби Който разбрал разбрал.
  • 36 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "ФауВе":

    Ами значи толкова ти е ясно и какво значи борса !! ВСИЧКИ компании на борсата се продават , стига да имаш парите да ги купиш !! И обикновено за това е достатъчно само 20% по-висока цена от тази в момента !! Защото при такова предложение почти винаги 35-40 % от акционерите са съгласни да продадат акциите си !! Това , че никой още не е купил любимците ти е защото никой не дава ПОВЕЧЕ от текущата им цена , а не защото не се "продават" , не си прави илюзии , хахах !!
  • 37 Професия блондинка

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Радев":

    "Най новата изцепка на момчето с многото никове.Двг с мощност 7.5kw при 6000 оборота.Голям смях!"

    Когато човек е прост, обикновено само той не го знае. Познай на кой се смеят сега? Мога да се обзаложа че не знаеш. Познай защо! Колкото повече го копираш във всички теми, толкова повече смях ще има. Продължавай в същия дух.

    Между другото може да провериш колко е мощността на ДВГ на резачка и на какви обороти работи. 1,5 киловата на 13 хиляди оборота.

    Коментиран от #40

  • 38 Радев

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "ФауВе":

    Благодаря за подкрепата!

    Коментиран от #39

  • 39 Не бързай да се радваш

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Радев":

    Той още не е прочел какви глупости си писал. Повярвай ми ще предпочете да запази своята репутация, а не твоята и на Гост. Не виждаш ли, че цялата ваша агитка замлъкна.

    Освен това подкрепи мен, а не тебе. Той потвърди, че с 50 км в час може да се движиш на всяка една предавка, включително на първа и разхода ще е различен на всяка предавка, следователно и КПД ще е различен.
  • 40 Радев

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Професия блондинка":

    Май наистина си блондинка.Смеят се на теб и поредната си изцепка.Фау Ве ме подкрепи и Гост също.Ще има и още.

    Коментиран от #41

  • 41 Чакай от умрял писмо

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Радев":

    Има да чакаш! 80 киловата на първа за поддържане на ПОСТОЯННА скорост 50км/ч при 5 киловата за същата скорост на пета? Мощността не зависи от натоварването, а само от оборотите? Кой друг ще ги мисли тези глупости, че да те подкрепи?

    Коментиран от #42

  • 42 Радев

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Чакай от умрял писмо":

    Погледни графиката мощност обороти въртящ момент.Виж и формулата за мощност.Да виждаш някъде да има натоварване?

    Коментиран от #44, #46

  • 43 Игра на думи

    0 3 Отговор
    Нали ти казах че дори не знаеш какво е въртящ момент. Погледни онова за простия и предположи на кого се смеят.
  • 44 Не е така

    0 3 Отговор

    До коментар #42 от "Радев":

    Радев, пишеш глупости! Чувал ли си за Дино стенд? Влез, погледни как се тества! Този стенд, ти дава натоварване, за да натовариш мотора, за да му измериш мощността! Запознай се, инженер си!
  • 45 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ок имаме зделка":

    С кого си стискате ръцете ? Тези пари дали ще Ви стигнат до Ню Йорк ?
  • 46 Не е така

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "Радев":

    Но графиката е естествено вярна, но тя се мери под натоварване, ускорение. А не постоянна скорост. Там просто поддържаш скорост, за което не ти трябва голяма мощност. Мощност ти трябва за ускорението!
  • 47 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Въпросът е друг":

    Я, каква кашичка сте си забъркали тука?! Чак не мога да схвана за какво спорите. А колицата изглежда джиджана. Рядък екземпляр - скъп екземпляр. Нормално е.

    Коментиран от #49, #52

  • 48 тъпанар

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "ФауВе":

    Охх, мъка. Приятелю "Форд" съществува от 1903г., няма как да има 2 броя от 19 век. хайде малко по-сериозно.
  • 49 Е как ще разбереш

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Димов":

    Твоя колега реши да се изложи във всички теми и диалогът е пръснат между тях. В общи линии твърди, че не е възможно да имаш моментна мощност 7,5 киловата при 5000 оборота, защото при такива обороти по графика мощността била максимална. Въртящият момент нямал нищо общо в случая. Мощност се мерела само според оборотите и графиката. Колкото покаже графиката, толкова била и мощността при тези обороти, дори когато на оста няма никакво натоварване. Разходът на гориво също зависел само от оборотите, а натоварването на колелата нямало значение. КПД при всякакви обороти и при всякакво натоварване винаги било 40%. Дори без натоварване.

    Хайде защити го, ако можеш. И на мен ми трябваха 100 мнения, за да схвана, че някой инженер Дори може да си го помисли това.

    Коментиран от #51, #53

  • 50 Димов

    3 0 Отговор
    Скоростите не променят КПД на мотора. Ако можеха, щяхме да го повишаваме с предавки, докато стане над 1. Скоростите само променят момента за сметка на оборотите, и обратно. Що се касае до мощността, скоростната кутия само отнема част от моторната мощност. Каквато мощност отнема първа предавка, толкова отнема и пета.
  • 51 Димов

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "Е как ще разбереш":

    "че не е възможно да имаш моментна мощност 7,5 киловата при 5000 оборота" ------- На какъв двг? От скутер ли? Ако става въпрос за двулитров съвременен мотор - забрави. При тези обороти дори само инерционният момент от маховика му е с повече мощност. А за някой В8 с неговите 7 литра, това ще да е мощността му само на стартер. Много общо сте го казали.
  • 52 Сега погледнах 32 мнение

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Димов":

    Конкретния въпрос е, ако при 1200 оборота, мощността на двигателя за поддържане на 50 км в час е пет киловата, тази мощност ще се променя ли ако поддържаш същата скорост на друга предавка? Според мен ще се променят само оборотите и въртящия момент на двигателя, но мощността ще остане постоянна. Според Радев, ако двигателя работи на 6000 оборота за поддържане на същата скорост при друга предавка, мощността ще е 80 киловата според графиката и затова разхода бил по-висок. Кой е прав според тебе?

    Коментиран от #54, #57

  • 53 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Е как ще разбереш":

    "Въртящият момент нямал нищо общо в случая." --------- Това няма логика. Щом имаш обороти и мощност, значи имаш и момент. Трите са неразривно свързани с проста формула. N=9550*P/n.

    Коментиран от #55

  • 54 Димов

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "Сега погледнах 32 мнение":

    Ако трябва да поддържаш една и съща скорост, при еднакви условия на движение, но при различни предавка, мощността е една и съща. Натоварването е различно, при различните предавки. Разходът на километър ще е различен, но ДВГ си няма хал-хабер с колко караш, че да го е еня колко път ще минеш с горивото, което той гори. Той си гори някакви литри на час, а колко път ще минеш ти с това гориво зависи от предавката и от натоварването. ПРИ ЕДНАКВИ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ.

    Коментиран от #56

  • 55 Това го обясни на Радев

    0 3 Отговор

    До коментар #53 от "Димов":

    Той мисли, че има въртящ момент, дори когато няма натоварване на оста на двигателя и този въртящ момент го пише в графиката. В какъв ли шок и ужас ще го хвърля, ако му спомена за отрицателен, освен за нулев въртящ момент при всякакви обороти?

    Коментиран от #58

  • 56 Благодаря!

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "Димов":

    Мислим еднакво. Сега остана да се съгласиш, че разхода е различен, заради различното КПД на двигателя при различни обороти и натоварване.

    Коментиран от #60, #64

  • 57 Димов

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "Сега погледнах 32 мнение":

    Казано накратко: за движение на колата с една и съща скорост нужната мощност зависи само от теглото на колата и от съпротивленията при движение (търкаляне, аеродинамика, наклон.....). Щом някое от тези неща не се променя, нужната мощност също не се променя. Значи и генерираната от мотора мощност няма защо да се променя.

    Коментиран от #62

  • 58 Димов

    5 0 Отговор

    До коментар #55 от "Това го обясни на Радев":

    Въртящ момент имаш и без натоварване на оста. Натоварването е съпротивителен момент. Без въртящ момент нямаш завъртане на вала - нямаш обороти. Виж формулата и преподреди за оборотите : n=9550*P/N. Без момент оборотите ще са 0. Ако си на свободна и си настъпил до макс обороти, моторът генерира мощност и момент. Просто ти не ги ползваш, а ги пилееш навятъра. Те са повече, отколкото мотора му трябват за да се върти сам себе си, затова той ускорява ход, докато не го отреже електрониката или друга защитна система, ако има такава. Ако няма, ще вдига обороти, заради генерираните излишък от мощност и момент, докато инерционните сили не го разпилеят на парчета.

    Коментиран от #59, #67, #73

  • 59 Радев

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Димов":

    Благодаря за подкрепата.Стаха трима.Гост Фау Ве и Димов.Колко човека още ще трябват да убедим момчето с многото никове?

    Коментиран от #61, #63

  • 60 Димов

    5 0 Отговор

    До коментар #56 от "Благодаря!":

    Разходът зависи от натоварването, от оборотите, от температурата, от плътността на въздуха, от качеството на горивото,....... От сто и едно неща. Затова се прави честотна характеристика на мотора. С КПД нещата са по-сложни. Мисля, че бъркате, като съдите за КПД само по разхода. Този разход, който гледате, е на км. А ДВГ не знае колко км изминавате. То дори не знае, че се движите. ДВГ гори едни литри на час, при определени обороти и натоварване, а колко ще изминеш ти, зависи от стила ти на каране. Един шофьор ще кара на висока предавка и ще мине мн км. Друг ще кара на ниска и ще мине малко км. Това, че единият шофьор не знае на коя скорост да кара, не е вина на ДВГ и това не му смъква КПДто, а само смъква на шофьора IQто.

    Коментиран от #68

  • 61 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #59 от "Радев":

    Да убедите ли? Кого? Нашия приятел ли? Забрави! Да бяхте ми казали в началото, че трябвало да го убеждаваме в нещо, изобщо нямаше да се захвана. Щом това е целта, аз се отказвам отсега. Лека на всички.
  • 62 Не е така

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Димов":

    Браво Димов! Така е и аз това обяснавах и колегата. Така е, за една скорост ти трябва една мощност, а дали ще я вземеш от хиляда или от 5000 оборота, е все едно. Естествено не за разхода. Така е.
  • 63 Не е така

    0 1 Отговор

    До коментар #59 от "Радев":

    Радев, той човека ти пише отговора на въпроса в коментар 57! Ти пак обърка коментарите! Отговора е че мощността е една и съща без значение на какви обороти е двигателя при една и съща скорост.

    Коментиран от #65

  • 64 Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Благодаря!":

    Какво стана специалиста?Пак ли ще се изърташ фурнаджииска лопато?Какво излезе че нищо не ти е вярно.
  • 65 Радев

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Не е така":

    Затова ли се отказа да спори с теб?

    Коментиран от #66

  • 66 Не е така

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Радев":

    Радев, бъркаш се, по тази тема не сме спорили, аз прочетох днес! С друг колега сте спорили.
  • 67 И ти ли бе Димов?

    1 2 Отговор

    До коментар #58 от "Димов":

    Какво е КПД на двигател който няма товар? Каква механична работа е свършил той, ако е въртял един час на празен ход? Хайде прочети мнение 34 и погледни каква единица съм използвал за разход на гориво - грама за киловатчас. Колко киловатчаса енергия ще си произвел за този час, за да сметнем КПД?

    Коментиран от #69, #107

  • 68 Разход

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Димов":

    За какъв разход на километър говориш при ДВГ? Ами ако върти резачка или косачка? Ами бензинов агрегат за ток? Неслучайно обърнах разходът, който беше постигнал Радев за своя автомобил - 2,5 л/100 при 1200 оборота, при избрано от него КПД 40% - той изкара, че това са 20 киловата мощност, а аз го поправих че са 5 и оттам нататък смятахме разхода за киловатчас, а не за километър.

    Точно затова въпросът ми беше дали при едни и същи условия, мощността за поддържане на 50 километра в час е една и съща.

    После въпросът продължава дали разходът за поддържане тази една и съща мощност от 5 киловата е един и същ за различните обороти.

    КПД на двигателя е връзката между общата енергия, съдържаща се в горивото , и количеството енергия, използвано за извършване на полезна работа. Горивото за въртене на двигателя на празен ход не се брои за полезна работа. Следователно не генерираш нито мощност нито въртящ момент, защото не извършваш никаква механична работа СЛЕД оста на двигателя.

    Коментиран от #108

  • 69 Така е

    0 1 Отговор

    До коментар #67 от "И ти ли бе Димов?":

    Мисля че си прав! След като за една и съща мощност, която е нужна повишаваш разхода, означава че намаляш КПД! След като свалиш на ниска предавка и караш със същата скорост, означава че си свалил КПД, ефективността! Така е за мен, също.
  • 70 Алфа Чакал

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха ха":

    Колко км минава една S-класа 63 AMG според теб.Джокер ти давам ,че с един резервоар при яко натискане от София трудно може да стигне до Приморско.
  • 71 С това съм съгласен

    0 0 Отговор
    "Затова се прави честотна характеристика на мотора. С КПД нещата са по-сложни. Мисля, че бъркате, като съдите за КПД само по разхода."

    Точно така е. Прави се карта на ефективността, която определя колко грама гориво за kWh се харчи за всяка комбинация обороти/ въртящ момент. При едни и същи обороти, но различен въртящ момент, разхода е различен. Картата е абсолютно същата и за ефективност, защото грам гориво съдържа точно определена енергия в киловатчаса. Там на същите "островчета" вместо разхода, пише процента КПД Едното е thermal efficiency map, а другото fuel consumption map, за да ги разгледате заедно с Радев, който все още вярва че КПД на ДВГ е над 40% при всички случаи.

    Коментиран от #109

  • 72 куку руку ку

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ок имаме зделка":

    За хиляда лева няма да ти позволят да отвориш багажника дори...
  • 73 123

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Димов":

    Или някой е ползвал ника на Димов за това мнение или е бил на чашка снощи. Въртящ момент и мощност без нещо да е закачено на оста - пълна глупост! За какво въобще е тази ос?

    Мощността необходима за развъртане на коляновия вал до максималните обороти е малка и киловатите се броят само на пръстите на едната ръка, но тази мощност не се счита за полезна работа.

    Коментиран от #74, #75, #110

  • 74 Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "123":

    Това са напъните на момчето с многото никове да ме обори.Пише и сам си отговаря.
  • 75 Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "123":

    При ниски обороти мощноста е малка.За да получиш максимална мощност трябва да развъртиш двигателя до максимални обороти.

    Коментиран от #76, #111

  • 76 Аматьор

    1 3 Отговор

    До коментар #75 от "Радев":

    Това никога не може да излезе от устата на един инженер. Давам ти конкретен пример. Както сметнахме за 50 километра в час на първа скорост с 6000 оборота мощността ще е 5 киловата, при две-три хиляди оборота на шеста скорост, мощността ще е 30 - 40 киловата при 150 км в час. И цялата ти теория е разбита на пух и прах. Мощността зависи от натоварването, а не от оборотите. Въртящият момент се изчислява спрямо мощността за съответните обороти.

    Коментиран от #77, #78, #79, #112

  • 77 Радев

    1 1 Отговор

    До коментар #76 от "Аматьор":

    Дадох ти формулите смятай.Не да си правиш свободно съчинение.

    Коментиран от #81

  • 78 Радев

    2 2 Отговор

    До коментар #76 от "Аматьор":

    Как увеличаваш мощноста на двг при движение?Как увеличаваш въртящия момент на двг?
  • 79 Радев

    1 2 Отговор

    До коментар #76 от "Аматьор":

    Моята теория я има в учебниците а твоята само в главата ти.Колко хора още трябва да ме подкрепят?Стигна до това да пишеш от името на Димов.Жалък си.

    Коментиран от #82, #83

  • 80 Няма кой да ти подкрепи глупостите

    2 1 Отговор
    Потвърждаваш ли си мнението, че мощността на двигателя при 6000 оборота на първа скорост е по-висока, отколкото при 4000 оборота на шеста скорост? Никой, повтарям НИКОЙ, няма да застане да те защити за тази глупост.
  • 81 Формулите са ясни, смятай

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "Радев":

    По коя формула от едната страна на скоростната кутия имаш 5 киловата мощност, а от другата 80 киловата мощност? Дай я тази формула? Ти пренаписа физиката.
  • 82 Я пак, я пак?

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "Радев":

    Кое мнение на Димов според тебе е написано от мен? Кои номера? Я да ти видим теорията?

    Коментиран от #84

  • 83 Не е така

    3 0 Отговор

    До коментар #79 от "Радев":

    Да се включа пак, за да доразвия също с факти, без формули и т. н. Радев, имаш кола, слизаш и натискаш газта на място, включваш да гледаш на моментен разход (когато си на място ти дава разход на час). Стигаш до 4 хиляди оборота и задържаш там (гледаш не при подаване на газта, а поне 5 секунди на 4 хиляди, а може и повече ако не ти се свиди мотора). И така, когато задържиш, ще видиш един разход от около 3-4 литра на час! Нали? И другото, бях ти пращал видеа с моментния разход при 200 км/ч! Нали? Там разхода при бензина беше 15 на 100, което означава че за един час ще ти изразходи 30 литра! Как мислиш, дали от 3 литра на час изкарваш мощността на мотора, при положение че той може да гори и 30 литра на час? Не можеш да измериш мощността на мотора, без товар защото той се развърта при леко подаване на газ, ти го развърташ с 5-6 к. с. Как да измериш, че той има 150 к. с.? Ако и това не разбереш, незнам какъв инженер си! Колегата с който спорите е прав! Димов също написа вярно, че за една и съща скорост ти трябва една и съща мощност. Това се включих също вчера да обясня.

    Коментиран от #85

  • 84 Радев

    3 2 Отговор

    До коментар #82 от "Я пак, я пак?":

    Толкова коментари и пак не вдяна нищо.Въртящият момент се променя с предавките на скоростната кутия и оборотите.Мощноста се променя от оборотите и въртящия момент от формулата.Даваш газ и ускоряваш.Никой не иска да спори с умствено изостанал.Гост ФауВе и Димов ме подкрепиха и се отказаха.Време е и аз да се откажа.Никой не спори с луд за връзване.Грехота е.

    Коментиран от #87, #89

  • 85 Радев

    1 2 Отговор

    До коментар #83 от "Не е така":

    Сменяш никовете и пишеш в своя подкрепа! Браво!

    Коментиран от #86

  • 86 Не е така

    2 0 Отговор

    До коментар #85 от "Радев":

    Пак пиша, че колегата е друг човек! Двамата подкрепяме темата. Аз днес пиша първия коментар, не съм сменял ника тук в спора.
  • 87 Пак шикалкавиш

    1 1 Отговор

    До коментар #84 от "Радев":

    "Въртящият момент се променя с предавките на скоростната кутия и оборотите.Мощноста се променя от оборотите и въртящия момент от формулата.Даваш газ и ускоряваш."

    Не ми отговори на въпроса при 4000 - 5000 оборота или колкото там оборота може да вдигне твоя автомобил на първа предавка ли е ПО-ВИСОКА МОЩНОСТТА на двигателя или при 3000 оборота на пета или шеста, която ти е последната там скорост при поддържане на една и съща скорост по равен път?

    Коментиран от #88, #90, #91

  • 88 Уточнение

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "Пак шикалкавиш":

    Става въпрос за поддържане на скоростта за съответните обороти на първа и поддържане на 3000 оборота на последната предавка.

    Коментиран от #92

  • 89 Задавам въпроса по друг начин

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "Радев":

    Както си караш с 90 километра в час на пета, забиваш трета и продължаваш да караш с 90 километра в час. Според мен първо оборотите на двигателя се качват, второ въртящият му момент пада, трето мощността остава същата.

    Кое от трите не е вярно?

    Коментиран от #113

  • 90 Радев

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "Пак шикалкавиш":

    Верно е само оборотите се качват.Въртящият момент ще се вдигне на по ниска предавка а мощността ще пресметнем по формулата.

    Коментиран от #93

  • 91 Радев

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "Пак шикалкавиш":

    При едни и същи обороти мощността на двигателя е една и съща.При движение на по ниска предавка въртящият момент се увеличава.
    Ти не работиш ли?Не мога да пиша през работно време.

    Коментиран от #102

  • 92 Радев

    0 0 Отговор

    До коментар #88 от "Уточнение":

    Колегата ти спореше че при каране на 1200 оборота на 5 скорост и 6000 оборота на първа при скорост 50 км в час мощността е една и съща.
    И ти пишеш без ник и най вероятно си същия човек.
  • 93 Правилно ли разбрах?

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "Радев":

    На коментар 89 ли отговаряш, защото изглежда че отговаряш на 87?

    Да видим правилно ли съм разбрал. При преминаване от пета на трета без да променяш скоростта с която се движиш, първо оборотите се вдигат, второ въртящият момент и той се вдига и трето понеже вдигаш и оборотите и въртящия момент, мощността също се вдига? Правилно ли съм те разбрал?
  • 94 Правилно ли разбрах?

    0 0 Отговор
    На коментар 89 ли отговаряш, защото изглежда че отговаряш на 87?

    Да видим правилно ли съм разбрал. При преминаване от пета на трета ПРЕДАВКА, без да променяш скоростта с която се движиш, първо оборотите на ДВИГАТЕЛЯ се вдигат, второ въртящият МУ момент и той се вдига и трето понеже вдигаш и оборотите и въртящия момент, мощността МУ също се вдига? Правилно ли съм те разбрал?
    ПП
    Допълних това с големите букви, за да не стане някакво недоразумение.

    Коментиран от #95

  • 95 Радев

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "Правилно ли разбрах?":

    Започна да ме изпитваш нещо?Като за първолак. Оборотите на двигателя се вдигат.Въртящият момент към колелата се увеличава. Мощността се пресмята по формулата.

    Коментиран от #96, #97, #98

  • 96 По коя формула бе Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #95 от "Радев":

    По онази за оборотите на двигателя и въртящия момент на колелата ли? Питам те когато минеш на трета, какво се случва с оборотите и въртящия момент на двигателя? За оборотите отговори, че се качват, отговори какво става с въртящия момент и мощността.

    Стига си ми повтарял, че се смята по Формула, вземи сметни и кажи тази мощност вдига ли се като минеш на трета? Нали оборотите се вдигат? Стига се опитвай да се измъкнеш от кашата която сътвори. Бъди мъж и отговори на елементарните три точки по които те питам. Аз даже ти ги сметнах и ти дадох точни цифри, а не съм инженер по ДВГ. От тебе искам единствено да кажеш вдигат ли се или намаляват трите параметъра НА ДВИГАТЕЛЯ, когато превключиш от пета на трета. ВСЕКИ ТИЙНЕЙДЖЪР ЗНАЕ ОТГОВОРА НА ВЪПРОСА.
  • 97 Ако те изпитвам ще ти пиша двойка

    1 0 Отговор

    До коментар #95 от "Радев":

    Без да се усетиш пишеш глупост след глупост

    Елементарен въпрос по физика. Какво ще се случи с автомобил който се движи с 50 километра в час, ако увеличиш въртящия момент върху колелата? Отговор А, ще продължи да се движи със същата скорост, отговор Б, ще намали скоростта си, отговор В, ще увеличи скоростта си. Кой според тебе е правилния отговор.

    Коментиран от #100

  • 98 Сметки по прословутата формула

    2 0 Отговор

    До коментар #95 от "Радев":

    Тези сметки вече ти ги правих в отговор 433 написан в 22:59 17.09.2020. цитирам от там Отново се измъкваш от въпроса. Продължавам нататък, защото очевидно не можеш да схванеш, кое е причина и кое следствие. За движение с 50 километра в час с твоя автомобил, винаги са необходими да да речем 5 киловата мощност. Това е важното, останалото са следствия. При 1200 оборота въртящият момент за постигане на 5 киловата ще е 39,80833333333333, ако на четвърта предавка оборотите са 2000, въртящия момент ще е 23,885 и така до първа предавка, на която при 6000 оборота, въртящият момент ще е 7,961666666666667 От тази гледна точка, ще преразгледаш ли мнението си и ще го промениш ли по някакъв начин: "Тия 6000 об. при 50 км/ч може да достигнеш само на ниска предавка.Виж как изглежда графиката на мощността при високи обороти.Гост е прав." За каква графика на мощността при високи обороти говориш и какво общо има тя с шофирането с 50 километра в час на твоя автомобил? Още ли е прав Гост?

    Коментиран от #101

  • 99 Радев

    0 0 Отговор
    Как да ти отговоря през работно време?Явно ти си същия от предишния спор.Не искам да споря с теб.То кой ли иска всички се отказаха.Напиши учебник с твоите теории може някое училище за бавноразвиващи да го харесат.
  • 100 Радев

    0 0 Отговор

    До коментар #97 от "Ако те изпитвам ще ти пиша двойка":

    Не ме разбираш защото не си учил.С Гост Димов ФауВе и другите как се разбираме от половин дума?На теб все трябва да ти се обяснява.Приключвам с теб.

    Коментиран от #104

  • 101 Радев

    0 0 Отговор

    До коментар #98 от "Сметки по прословутата формула":

    Даваш ми някакви нереални числа и ме караш да смятам и коментирам някакви фантасмагории.Затова сметките не излизат.
  • 102 Как няма да спреш да пишеш?

    0 0 Отговор

    До коментар #91 от "Радев":

    Като стана за подигравки. Защо мислиш че Димов ще застане зад тези твои думи " При едни и същи обороти МОЩНОСТТА НА ДВИГАТЕЛЯ Е ЕДНА И СЪЩА.При движение на по ниска предавка въртящият момент СЕ УВЕЛИЧАВА. "

    Няма друг човек, който да смята като тебе. Ако караш по равен път с 3000 оборота на пета, мощността същата ли ще остане, като тръгнеш да качваш стръмен баир със същите 3000 оборота? А ако натовариш още 500кг в багажника по баира нагоре при 3000оборота ще остане ли постоянна мощността? А Надолу със същите обороти? Надолу като спускаш, ако включиш на трета, за да спираш тези 500кг и двигателя вдигне 4000 оборота, мощността по-висока ли ще е отколкото е била при 3000 оборота нагоре по баира с товара? Сигурно ще е така, защото според тебе натоварването няма отношение към мощността? Тя нали винаги е еднаква при едни и същи обороти, а с оборотите се вдига и мощността? Къде е агитката? Онемяха, като те чуват какви глупости приказваш!

    Ако ти бяха искрени приятели, щяха да те спрат отдавна, за да не продължаваш да се излагаш.

    Коментиран от #103

  • 103 Радев

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "Как няма да спреш да пишеш?":

    Да но подкрепиха мен а не теб.Всеки те знае и никой не иска да спори с теб.Непрекъснато се извърташ и преиначаваш всичко.Слагаш ми думи в устата които не съм казал.Пишеш от различни никове за да има потвърждение на думите ти.Много долен тип си.Може да си с някакво психично заболяване.

    Коментиран от #105

  • 104 Какво има за разбиране

    0 0 Отговор

    До коментар #100 от "Радев":

    При увеличаване на въртящия момент, оборотите на гумите също се увеличават, а оттам и мощността, но се увеличава и скоростта с което излизаш от условието на задачата. Единствения вариант да запазиш движението с точно 50 километра в час е двигателя да работи с абсолютно еднаква мощност при смяна на предавките от първа до пета. Промениш ли мощността, ще промениш и скоростта. Просто и ясно за всеки който е учил. Може да прочетеш 54 мнение на Димов, където той написа : "Ако трябва да поддържаш една и съща скорост, при еднакви условия на движение, но при различни предавка, мощността е една и съща." Фауве никога не се е съгласявал с тебе. Той те подкрепи (само с обиди към мен разбира се) преди да разбере за какво говориш и след това замлъкна от ужас.

    Коментиран от #106

  • 105 Кое не си казал?

    0 0 Отговор

    До коментар #103 от "Радев":

    Дай пример? Защото обикновено те цитирам! Това не бяха ли твои думи например: " При едни и същи обороти МОЩНОСТТА НА ДВИГАТЕЛЯ Е ЕДНА И СЪЩА.При движение на по ниска предавка въртящият момент СЕ УВЕЛИЧАВА. " Аз ли ти ги сложих в устата или ти ги написа?
  • 106 Радев

    0 0 Отговор

    До коментар #104 от "Какво има за разбиране":

    Мнение 54 го написа ти наглецо.Ти си обект на подигравки а не аз.ФауВе и Димов спряха да пишат като разбраха с кого спорят.Пии си хапчетата и си лягай.Лека нощ и мама да те погали по главата за лека нощ!

    Коментиран от #120

  • 107 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "И ти ли бе Димов?":

    Той, двигателя, няма вина, че ти не пускаш съединителя и не му даваш да ти свърши полезна работа. Аз ли нещо не те разбирам?
  • 108 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Разход":

    Не аз, а вие говорите за разход на км.
  • 109 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "С това съм съгласен":

    С това съм съгласен. Но още не разбирам къде е спора.
  • 110 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "123":

    Специално за него коментар не са ми ползвали ника. Не е ос, а е вал. Оста е неподвижен елемент. Как да не генерира мощност и момент, дори на празен ход, като вала се върти? Ти можеш ли да го завъртиш тоя вал, без да вложиш мощност? Да, той не върши полезна работа, защото е на свободна. Защото главунчото зад волана още не се е сетил да включи предавка. Но, за да се върти, макар и на свободна, трябва да генерира някаква мощност и момент, за да преодолее съпротивителните сили. А те не са никак малки, при тези 6000 Об. Мисля, че не се разбираме за какво говорим. Ако застопориш оборотите на мотора на 6000, или на 5000, или на 4000, на празен ход без товар, моторът генерира толкова мощност и момент, колкото да преодолее съпротивителните сили. Когато движещите са в баланс със съпротивителните, оборотите седят постоянни. Но, без товар това става с половин натиснат педал. Без товар разхода при тези 6000 Об е малък. Не е като под натоварване. Натиснеш ли педала още, мотора почва да генерира още мощност и момент, заради което оборотите се вдигат. И ще се вдигат или докато съпротивителните пак се изравнят с двжещите и застопорят оборотите на ново положение, или докато те отреже ограничителя.
  • 111 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Радев":

    Трябва и товар. Без товар моторът произвежда само толкова мощност, колкото да се върти сам себе си.
  • 112 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "Аматьор":

    Не само от натоварването. И от оборотите зависи. Мощността е функция от обороти и товар. На ниски обороти и да товариш, нямаш макс мощност.

    Коментиран от #115

  • 113 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "Задавам въпроса по друг начин":

    Въртящия не е задължително да пада. Зависи от силовата характеристика на мотора. Има мотори с много момент в ниските и малко във високите. Има и обратното - с много момент във високите и с малко в ниските. А има и с почти плоска характеристика от 2000-5000 Об.

    Коментиран от #119

  • 114 Димов

    1 0 Отговор
    Момчета, опитах се да ви прочета новите коментари, но се загубих в тях. Гледам, че говорите за разход, КПД, обороти, товар, криви на мощността и т.н...... Обиколил сте учебниците, но не разбрах за какво спорите. Само едно казвам и повече не ща да се меся. Тази крива на мощността, при различните обороти на ДВГ, тя се прави при натоварване. Никой мотор не може да му измерите мощността без натоварване. Нито на ДВГ, нито на електромотор. Едно магаре, за да разбереш колко тегли, трябва да го натовариш. Няма как иначе. Всеки дино-стенд измерва чрез натоварване. И с електромоторите е така, но при тях може на празен ход да се измерва консумираният ток и да се правят косвени измервания за мощност на празен ход. Всъщност, при тях, като кажеш, че едикойси електромотор е с 10КВт мощност, това не е отдадената мощност на вала, а е консумираната от Ел мотора мощност на тока. А при ДВГ се указва мощността отдавана на вала.

    Коментиран от #116, #117

  • 115 Товар

    0 0 Отговор

    До коментар #112 от "Димов":

    Всъщност под товар имам предвид такъв който се измерва в киловати, а не в Нютонметри. Например съпротивителната сила на въздуха е товар. Силата от триенето също. Примера който дадох не е за максимален въртящ момент, а за случай при който при 5000 оборота мощността е по-ниска, отколкото на две-три хиляди оборота. Предполагам си съгласен, че това е възможно и не задължително по-високите обороти винаги да водят до по-висока мощност.

    Коментиран от #122

  • 116 Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #114 от "Димов":

    Автомобил се движи с 50 км в час.Първо на първа предавка с 6000 оборота.После на пета с 1200 оборота.Каква е мощността при двата случая.Задачата я измисли момчето с многото никове.

    Коментиран от #118, #121, #124

  • 117 Прав си Димов

    0 2 Отговор

    До коментар #114 от "Димов":

    Точно от последното ти изказване тръгна спора. Първо говорихме за КПД от резервоара до колелата за ДВГ и електромобил. За характеристиката на електродвигател и първоначалната хоризонтална линия на въртящият момент, а след това хоризонталната на мощността. Мощността на електродвигателите се измерва косвено по консумацията именно заради малката грешка, която може да се допусне, защото КПД в работния диапазон мърда с не повече от 5%, което в повечето случаи е допустима грешка. Там получихме консенсус, но Радев твърди че при всички натоварвания и обороти, КПД на ДВГ било над 40%, а аз твърдя на база на картата на мощността, че ефективността при високи обороти и ниско натоварване пада до 10-15%.

    Този спор е за да докажем е възможно едно изследване в което се твърди, че ефективността за използване на горивото от резервоара до гумите при градско шофиране на автомобил с ДВГ може да падне до 10-15%. Това по мое и по твое мнение най-вече зависи от зад кормилното устройство. Реално ли е според тебе това КПД?

    Коментиран от #123

  • 118 Стига лъжи бе Радев, стига лъжи!

    0 2 Отговор

    До коментар #116 от "Радев":

    Това не беше ли твоя автомобил, за който сметнах с каква мощност се движи, щом според тебе КПД на двигателя е 40%, а разхода на гориво 2,5 литра на 100 при скорост 50 километра в час и 1200 оборота на пета за изминати 10 километра от маршрута? Кога лъжеш? Сега или тогава?

    По мои сметки излезе, че на база калоричността на горивото, за час ще изразходваш 1,25 литра гориво с енергийна стойност 12,5 киловатчаса, което при 40% КПД предава на вала на двигателя точно 5 киловата мощност. Нека да има в да сметне дали съм сбъркал в сметките по ТВОЯТА ЗАДАЧА.

    Според моите данни КПД в случая би трябвало да е около 30% и реалната мощност да е 3,75 киловата, но всички сметки след това правихме от твоето предположение за 40% КПД.

    Надявам се Димов да одобри методиката ми за обръщане на разхода от литри на 100 към литри за час.

    Коментиран от #125

  • 119 Разбира се, че ще падне

    0 2 Отговор

    До коментар #113 от "Димов":

    Разбира се, че въртящия момент ще падне. И то няма да падне, защото двигателя не може да го поддържа, а ще падне, защото ще са необходими повече обороти на по-ниската предавка, за да поддържаш абсолютно същата мощност, за да поддържаш 90 км в час.

    Просто скоростната кутия ще потребява по-малък въртящ момент, отколкото при по ниските обороти в на двигателя на пета.

    Ти говориш за максимален въртящ момент, а аз говорих за много по-нисък в по долна част от работната характеристика на двигателя. Почти няма автомобилен двигател който да се затрудни да поддържа 90 километра в час в доста широк диапазон от обороти. Там мощността все още е сравнително малка.

    Коментиран от #128

  • 120 Пак ли аз пиша от името на Димов

    0 2 Отговор

    До коментар #106 от "Радев":

    Защо не попита кой е написал мнение 54? С нетърпение чакам и отговорът ти на неговото мнение 110 и 111
  • 121 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #116 от "Радев":

    Еднаква е.
  • 122 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #115 от "Товар":

    Възможно е. Зависи от товара.
  • 123 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #117 от "Прав си Димов":

    Че то и при електромиторите е същото. Без товар и тяхното КПД е нула. Какво сте го задъвкали това КПД? То само показва неспособността на човеците да използват енергията от машината. Първите ТЕЦ са били само за ток и с ниско КПД. Топлата вода е била изхвърляна - отпадък. После, някой я е вкарал в домовете на хората, да ги топли и изведнъж КПД на същият ТЕЦ се е удвоило. Пълни глупости. Машината е същата, просто човека е загрял и се е усетил колко е т*п, че изхвърля толкова енергия, вместо да се топли с нея. И с парното на колата е същото. Лятото не ползваш парно и ДВГ е с 40% КПД. Но зимата ползваш парно и О, ЧУДО!!! Същото ДВГ станало по ефективно. Щото Пешо врътнал кранчето на топлото и вече не е прос.

    Коментиран от #127

  • 124 Минус един

    0 2 Отговор

    До коментар #116 от "Радев":

    Димов НЕ те подкрепя очевидно. Сега остана и ФауВе да се разграничи от глупостите ти, защото той говореше за репутации, та не вярвам да плюе на собствената си, за да се грижи за твоята.

    Коментиран от #126, #129

  • 125 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #118 от "Стига лъжи бе Радев, стига лъжи!":

    Ще загърбя стандартната дефиниция и ще изложа моя, собствена. КПД е способността на човека да се възползва от енергията, генерирана от машината. Тя, машината, е просто един трансформатор на енергия. Трансформира я от един вид в друг. Способността ти да я уловиш и да я ползваш, или да я пропилееш, е оценена с КПД. Прост пример е това с ДВГ и парното му. Освен това, едно ДВГ има няколко вида КПД: индикаторен, механичен, термичен или ефективен.
  • 126 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #124 от "Минус един":

    Стига писа с чужд ник.Пресметни по формулата за мощност.На първа скорост с 6000 оборот караш с огромен излишък от мощност който се прахосва.
  • 127 Е така де

    0 2 Отговор

    До коментар #123 от "Димов":

    Как точно мислиш да завъртиш двигателя на електромобил без товар? Дори след като пуснеш педала на "газта", товара връща енергията обратно в батерията. И между другото, повтаряш идеята ми, че ако се ползват газови турбини в жилищни сгради за зареждане на електромобили, газта ще се оползотвори много по-ефективно, отколкото да се изгори директно в автомобили с ДВГ.

    Коментиран от #132, #133

  • 128 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #119 от "Разбира се, че ще падне":

    При едни и същи обороти ДВГ може да има много различен въртящ момент. Зависи от натоварването. Ако е малко, ще отнемеш газта и момента ще е слаб. Ако товарят е много, натискаш газта и момента се покачва. Прост пример е движението с една и съща скорост, при едни и същи обороти, но веднъж на равно, а друг път по баир. Вторият случай изисква повечко момент, за да преодолееш по-голямото натоварване на баира. Нищо, че скоростта и оборотите са като на равно.

    Коментиран от #130

  • 129 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #124 от "Минус един":

    Още не мога да ви хвана спатиите, че да твърдя кого подкрепям. Все още не разбирам за какво спорите, а само отговарям откъслечно. Каква е целта на този цирк, в крайна сметка? Жена ли делите, къща ли, имот ли? За какво е спора?

    Коментиран от #135, #150, #151

  • 130 Не е така

    0 3 Отговор

    До коментар #128 от "Димов":

    Браво, чета ви и стигнахте до разбиране. Така е. Въртящият момент и мощността зависи от натоварването! Колкото натоварването е по-голямо, даваш повече газ и изкарваш по-голям въртящ момент от мотора. Оборотите не са важни в този случай, а натоварването. Ако имаш ускорение и даваш пълна газ, тогава вече се гледа графата и с увеличаване на оборотите се увеличава мощността и въртящия момент.

    Коментиран от #136

  • 131 Прав си

    0 2 Отговор
    Говорим конкретно за tank to wheel efficiency .Препоръчвам ти статията Estimation of tank-to-wheel efficiency functions based on type approval data

    Превод от статията да видим реалистично ли ти се струва, спрямо твърденията за 40% на Радев?
    Ефективността на TTW за двигатели с вътрешно горене е около 16% –20%, когато са включени всички ситуации на шофиране, както съобщава [4] . Този брой обаче варира в зависимост от ситуацията на шофиране. Според [5] типичните стойности са 10% –13% за градските цикли и около 28% за магистралните цикли. [6]

    Коментиран от #137

  • 132 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #127 от "Е така де":

    Както завъртиш и вала на ДВГ, което не е под товар. Като вкараш в него само толкова енергия, колкото да завърти само себе си. Колкото да преодолее само собствените си съпротивления. А Ел мотор без товар, но на макс обороти, колко ток ще хаби? Колкото е на табелката, нали?

    Коментиран от #134

  • 133 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #127 от "Е така де":

    Това, дали газта ще се оползотвори по-ефективно, зависи от КПД на микро ТЕЦа, от КПД на електромобила и от КПД на зареждането му. И освен това и от режима на работа на микро ТЕЦа, дали гори газ само за ток, дали е в режим на когенерация, или на тригенерация. Там проблемът е друг. Не това. А аз не ща пак да водя този спор.

    Коментиран от #138

  • 134 Не е така

    0 3 Отговор

    До коментар #132 от "Димов":

    Как Ел. мотора ще е на празен ход? Той не се върти, докато колата не се движи! Ел. мотора на Ел. колите няма празен ход. А колите с ДВГ, си работят даже и на място на светофара. Тази енергия отива в г.за!

    Коментиран от #139

  • 135 Триглавата ламя

    0 2 Отговор

    До коментар #129 от "Димов":

    Той е като триглавата ламя. Тъкмо си мислиш, че опровергаваш някоя негова глупост, той ти изръсва три нови и няма спиране. Например 80 киловата мощност при 6000оборота, независимо на неутрална или на баир с тежък товар нагоре или надолу. Винаги 80 киловата, защото толкова пишело в графиката при тези обороти. Как ти звучи?

    Коментиран от #140

  • 136 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #130 от "Не е така":

    И оборотите са важни и определящи за това, колко момент и каква мощност можеш да изцедиш от мотора. Има обороти, при които ти можеш да си настъпваш до дъно, но няма да изкараш много мощ и момент. Има и обороти, при които с малко газ ще изкараш много момент и мощ. Причината е в сложния баланс между инерционни сили, газови сили и съпротивителни сили.
  • 137 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #131 от "Прав си":

    Много поръчково ми се вижда написано. Както знаеш, има ДВГ с 50% КПД. Ако работят в режим, когато на вала на мотора КПД е 50% (защото е доказано, че могат), къде се губят едни 35% след мотора, че до колелата да стигнат само 15%? След мотора имаш една кутия, чиито загуби са много малки. Под 10% в повечето случаи. Та, къде се губят цели 35% КПД, между мотора и колелата, на съвременните, високоефективни ДВГ?

    Коментиран от #142

  • 138 Ок има сделка

    0 2 Отговор

    До коментар #133 от "Димов":

    Самия факт, че споменаваш тригенерация, буди респект и в същото време съмнения, че си писал предишното мнение за празния ход на електродвигателя. Токът на празен ход не го пише на табелата и няма нищо общо нито с номиналната, нито с пиковата мощност, а при електричките на практика липсва такова понятие.

    Коментиран от #141

  • 139 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #134 от "Не е така":

    Като я вдигна на подемник ще върти напразно. Или го вадя този мотор и го слагам на ермомелката. А има и Ел коли със съединител. Най-вече конверсии. Карах такова Рено. Не се заяждай за глупости. И ДВГ вързано за генератор няма свободна и не върти напразно. Връзката след мотора не е от значение за възможностите му по характеристика. Там, вече, отиваш към възможностите на цял агрегат.
  • 140 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #135 от "Триглавата ламя":

    Графиката е правена под товар. Без товар са много по-малко квт. Колкото са съпротивленията, толкова ще са и генерираните, за да поддържа 6000об.
  • 141 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #138 от "Ок има сделка":

    И при вентилатора на бюрото ти ли? Там товарът е почти никакъв, ама токът и мощността са по табелка.

    Коментиран от #144

  • 142 Не се и опитвай

    0 2 Отговор

    До коментар #137 от "Димов":

    Димов знае какво е карта на мощността. Покажи една такава и тогава пак ще говорим къде отиват останалите 35%. Кой лек автомобил имa КПД поне 40%? Автомобил!

    Коментиран от #143

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Хайде по-сериозно!

    0 2 Отговор

    До коментар #141 от "Димов":

    Къде е вентилатор, къде е инверторен електродвигател с водно охлаждане?

    Коментиран от #146, #148

  • 145 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #143 от "Димов":

    и от тези 37% на вала, мога да ти гарантирам, че до колелата отиват поне 25%. Знам, защото са измервани много такива, по всякакви начини. А при камион с 54% КПД, на колелата ще са 40%. Статията, която четеш, отчита стари ДВГта, които хсрчеха по 10/100 бензин и по 7/100 нафта. Съвременните правят същото но с 5/100 бензин и 4/100 нафта. Технологията е по-развита.

    Коментиран от #147, #154

  • 146 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #144 от "Хайде по-сериозно!":

    Тока е същия и принципът на електромагнитната индукция също.

    Коментиран от #149

  • 147 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #145 от "Димов":

    Делнали са ми коментар 143. Казах, че нямам хабер кой конкретен автомобил е с поне 40% КПД. Знам само за С20ХЕ на Опел, че е с 37% - масов мотор от близкото минало. Близо е до 40, но други данни за конкретна марка нямам, дори и за 25% КПД кои са също не знам.

    Коментиран от #152

  • 148 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #144 от "Хайде по-сериозно!":

    Ако изчакаш до петък, ще измеря тока на инверторен мотор на празен ход и макс обороти. За пробата и за темата. Ще го сравним с данните по табелка.
  • 149 Нищо не е същото

    0 3 Отговор

    До коментар #146 от "Димов":

    Вентилатора има ли честотно управление на въртящия момент от нула оборота? Има ли корекция на фактора на мощността? Може ли да се върти с два пъти номиналните си обороти? Поне асинхронен ли е двигателя или с постоянни магнити? Какво им е общото тогава? Наименованието? Как точно работи на празен ход свързан с два тона "маховик"? При максимални обороти, Тесла лети с 260км/ч.
  • 150 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #129 от "Димов":

    При 1200 и 6000 оборота стойностите на в. момент са близки.Пресмятаме мощността като умножаваме по 1200 и 6000.Мощностата не може да е еднаква.Елементарна математика.
  • 151 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #129 от "Димов":

    Пресмятам за моя дизел.
    На 5 скорост с 1200 об. 191 Nm и 24 kw
    На 1 скорост с 4000 об. 179 Nm и 75 kw

    Коментиран от #153, #178

  • 152 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #147 от "Димов":

    Кпд на трансмисията е около 90%.Умножи по 0.9 и ще получиш верен резултат.
  • 153 Стига гледа картинки

    1 2 Отговор

    До коментар #151 от "Радев":

    А каква ще е мощността на двигателя, ако въртящия момент на вала му е МИНУС 10Nm. Я потърси в твоята графика Хайде слез на земята. Въртящият момент на двигателя се определя от скоростната кутия, а не от графиката за МАКСИМАЛЕН въртящ момент. Поне ползвай правилната диаграма.

    Въртящият момент на скоростната кутия се определя от общия въртящ момент на задвижващите колела. Следователно колелата определят въртящия момент и оборотите, като те се преизчисляват спрямо включената предавка за да получиш оборотите и въртящия момент на двигателя. Добрия шофьор може да управлява автомобила си без да ползва съединителя и спирачката, като синхронизира оборотите при превключване на предавките и използва отрицателния въртящ момент на двигателя. Преди да кажеш че е невъзможно - два пъти съм прибирал автомобил без съединител и веднъж без спирачки.

    Коментиран от #155

  • 154 Не си дочел

    0 3 Отговор

    До коментар #145 от "Димов":

    Цифрите които споменаваш са за максимално КПД. В градски условия, дори докато се движиш е трудно дори да го доближиш, иначе автомобилите щяха да горят три пъти по-малко, отколкото на магистралата. А в града движението е придружено с многократни спирания и ускоряване и престой по светофарите.

    Данните са взети от тестовете за разход по Европейския цикъл, който както знаеш е доста оптимистичен и реалния разход е 50% по-голям, следователно кафе де още по-малко от написаното в статията. Както за електромобилите така и за автомобилите с ДВГ. Данните са средно аритметично между всички тествани автомобили, а не са за конкретен автомобил.

    Коментиран от #158

  • 155 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #153 от "Стига гледа картинки":

    Не е по картинки а е пресметнато по формули.Забравяш мощността която двигателя изразходва за да подържа тия 4000 оборота.Това е мощност която се пропилява

    Коментиран от #156, #157

  • 156 Формулите са ясни

    0 2 Отговор

    До коментар #155 от "Радев":

    Кажи сега откъде взе въртящия момент? Той се измерва на изходящия вал на двигателя. Пак те питам по баир нагоре и баир надолу, въртящият момент винаги ли ще е "На 5 скорост с 1200 об. 191 Nm и 24 kw На 1 скорост с 4000 об. 179 Nm и 75 kw" за твоя двигател? Колко ще гори на час, ако поддържаш 1200 оборота? Имаш формули, смятай.

    Коментиран от #160

  • 157 Интересно ми е

    0 2 Отговор

    До коментар #155 от "Радев":

    При 2400 оборота, които са ти необходими за поддържане на 100 километра в час, колко е въртящият момент моментната мощност. Ще сметнеш ли по формулата, да видим колко литра ти гори колата на 100 километра при тази скорост?
  • 158 Радев

    3 0 Отговор

    До коментар #154 от "Не си дочел":

    Май Димов не е съгласен с твоето Кпд.

    Коментиран от #159

  • 159 Максимален е ключовата дума

    0 3 Отговор

    До коментар #158 от "Радев":

    Както твоя максимален въртящ момент, така и максималното КПД. Когато Димов погледне efficiency map на който и да е двигател, ще потвърди че минималното КПД е десетина процента при минимална измервана мощност 7,5 kW при повечето диаграми. Ако поне една такава диаграма беше погледнал, нямаше да продължаваш да говориш глупости. Ти обаче все си се съсредоточил върху една-единствена диаграма за максималния въртящ момент и си правиш изводи, ГРЕШНИ ИЗВОДИ от нея. Сметни каква е мощността при 100 километра в час за твоя автомобил. Вече ти подсказах че това са 2400 оборота на пета. Погледни въртящия момент на графиката и сметни по формулата. Без да знам графиката и без да смятам, ще изкараш около 45 киловата, което е абсурдна мощност.

    Коментиран от #161

  • 160 Радев

    3 0 Отговор

    До коментар #156 от "Формулите са ясни":

    Ако беше учил щеше да знаеш.От паспортните данни на автомобила мога да пресметна .

    Коментиран от #162

  • 161 Радев

    3 0 Отговор

    До коментар #159 от "Максимален е ключовата дума":

    Няма такова нещо макс Кпд.Провери в гугъл.
    Работя не мога да смятам.

    Коментиран от #163, #180

  • 162 Нищо не можеш

    0 3 Отговор

    До коментар #160 от "Радев":

    Ако можеше, досега да си сметнал. Досега само аз смятам, а ти говориш само празни приказки и заучени фрази, отвреме навреме гарнирани с обиди. Дори без да смятам ти дадох мощност при 100км/ч по твоята логика, от тебе пак НИЩО. Това така се смятало, онова иначе, но НИТО ЕДНА ЦИФРА С КРАЕН РЕЗУЛТАТ.

    Коментиран от #164

  • 163 Какво да проверявам

    0 3 Отговор

    До коментар #161 от "Радев":

    След като преди десетина години съм видял първата диаграма на КПД, от която е очевидно, че КПД варира в широки граници в зависимост от оборотите и натоварването. Не се проверява за съществуването на нещо, което ползваш от години. Провери ти какво е това efficiency map и има ли то почва у нас, пък тогава ще говорим.

    Коментиран от #166, #167

  • 164 Радев

    3 0 Отговор

    До коментар #162 от "Нищо не можеш":

    Пак ще те питам ти не работиш ли?
    100 км в час на 5 скорост при 2200 оборота 44кв и 191 нм.
  • 165 Радев

    4 0 Отговор
    Погледнах efficiency map.Това се отнася за електромотори.Не може да правиш аналогия между електромотори и двг. Тук става въпрос за кпд на термична машина.Както и да е не ми се спори.

    Коментиран от #179

  • 166 Радев

    3 0 Отговор

    До коментар #163 от "Какво да проверявам":

    След като си видял преди години автомобил си решил че разбираш от двигатели.Утре иди да видиш самолет.После подводница.

    Коментиран от #169

  • 167 Радев

    3 0 Отговор

    До коментар #163 от "Какво да проверявам":

    После разгледай Аец Козлодуй.Ще започнеш да разбираш и от ядрена енергетика и може да построиш Аец Белене.
  • 168 Сладур

    0 2 Отговор
    Да беше продължил да търсиш. Тъкмо щеше да разбереш разликата по-добре. Например като каза, че Мазда имали най-добро КПД, ако си спомняш ти давах пример от карта за двигател Mazda , може да потърсиш epa.gov/sites/production/files/2020-06/documents/sae-high-efficiency-ic-engine-sym-pres-2018-04-18.pdf
    Където има доста такива диаграми и да погледнеш при 7,5 киловата натоварване колко е КПД. Избери си един двигател и кажи резултата за 4000 оборота? после си избери друг двигател и кажи с какви обороти и колко нютона трябва да караш за да си с 40% КПД.
  • 169 То бива функционална грамотност

    0 2 Отговор

    До коментар #166 от "Радев":

    Ама чак пък толкова? Очевидна говоря за efficiency мап, която видях преди десет години.

    Коментиран от #170

  • 170 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #169 от "То бива функционална грамотност":

    Функционално неграмотен си.Гледаш жирафа и казваш такова животно няма.
    Първата графика на Хонда- кпд 37%.Не забеляза ли че зоната в зелено представлява работният диапазон на двигателя?
    обороти от 800 до 5000
    мощност от 45 до 130 Kw
    в. момент от 60 до 220 Nm
    Гледаш нещо и не го разбираш защото не си ги учил тези науки.На мен ми беше достатъчно да погледна графиката и да я разчета.
    При 7.5 Kw мощност двигателят дали ще покрие механичните загуби? Дали ще работи изобщо?

    Коментиран от #172

  • 171 Ами смятай

    0 2 Отговор
    Аз например ти сметнах, че ТВОЯ автомобил, по ТВОИТЕ ДУМИ дори при несъществуващите 40% КПД, има 5 киловата мощност при 50 километра в час. За час 100% от калоричността на горивото ти е 11,375kWh колко да ти е мощността? Даже при максималните 37% КПД, ще получиш механична мощност 4,2kW.
    И вярно си неграмотен. На първата графика на Хонда са написали точно работните диапазони. В зелено е диапазона на празен ход и ниско натоварване. Погледни каква е мощността и въртящият момент там, дори при 3500об.

    На следващите диаграми, в зелено е само диапазона с над 34% КПД. Иначе цялата диаграма е на РАБОТНИЯ диапазон. Както виждаш за едни и същи обороти, както въртящия момент, така и мощността, могат да варират в широки граници, включително и отрицателни. Не са фиксирани, спрямо оборотите както си мислиш. Това ВЕЧЕ са правилните графики, по които може да смениш всичко необходимо.

    Коментиран от #173

  • 172 Е, няма такова животно

    0 2 Отговор

    До коментар #170 от "Радев":

    Къде го видя? Няма го и в планираните за 2025 година двигатели. Прочети отново въпроса, да не ти цитирам твоите твърдения: "после си избери друг двигател и кажи с какви обороти и колко нютона трябва да караш за да си с 40% КПД."

    Ти с какво КПД се движеше с твоя автомобил на пета с 1200 оборота и 2,5/100 разход? Нали уж КПД ВИНАГИ беше с НАД 40%?
  • 173 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #171 от "Ами смятай":

    Изложи се тотално.Гледаш жирафа и казваш това е шарено магаре с дълга шия.Абе ти нормален ли си?Къде ги видя тия отрицателни стойности на въртящия момент и мощността на графиката?Измисли нова физика математика.На графиката има още един параметър средно ефективно налягане което се променя от 5-18 бара за зелената зона.Как мислиш дали двигателя може да работи при по-ниско налягане в цилиндъра?Налягането и то ли може да е отрицателно?Големи глупости си написал.Няма да споря с неук човек.

    Коментиран от #174

  • 174 Ти не беше ли инженер по ДВГ

    0 2 Отговор

    До коментар #173 от "Радев":

    Там не ви ли учиха какво е двигателна спирачка? Вярно единият от нас е неук и дори неговите приятели спряха да го защитават. Можеш ли поне да броиш до 2? Хайде сега погледни първата графика. Нали поне до едно можеш да броиш. Ако не можеш, името на графиката е Benchmarkin est Data Points

    Сложи си очилата и погледни долу в ляво където пише минус 50 Nm, а долу в дясно минус 20 киловата.

    Ако погледнеш работната характеристика, ще видиш че слиза под нулата за мощността и въртящия момент. На същата графика се вижда в зелено колко е мощността при работа на празен ход и малко натоварване в зелено, най-отгоре в синьо е високото натоварване, а между тях в бежово е средното натоварване. Обърни внимание, че има бежова област, дори под зелената за слабо натоварване и празен ход. Сега разбираш ли колко глупости си изписал, когато твърдеше, че при 1200 оборота, въртящият момент на твоя автомобил винаги без изключения е 191 Nm и 24 kw, а на 4000 об. 179 Nm и 75 kw. Нали нямаше максимални мощности при определени обороти, а мощността винаги била една и съща. Както виждаш минималната мощност дори е отрицателна, не само че я има. Има ли такъв жираф или го няма, това е въпросът? Ти какво мислиш по него ВЕЧЕ?

    Коментиран от #175

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Много силни аргументи

    0 2 Отговор
    Мога да си представя как си се аргументирал, за да те изтрият. Не че съм очаквал други аргументи, де! То освен да обиждаш друго не ти остана, защото излагацията е огромна.

    А хем те предупредих, че където и да прехвърлиш спора, ти ще си губиш тия и излагащия се. Не е като да не съм те предупредил. Казах ти, че не е срамно да питаш, а е срамно да не знаеш. В случай да не знаеш какво е ефишънси мап. Няколко пъти ти казах, че само ако ме попиташ ще ти кажа коя е правилната диаграма, защото гледаш грешна. Но ти беше толкова убеден в глупостите, които пишеш, че дори от любопитство не пожела да питаш.

    Коментиран от #177

  • 177 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #176 от "Много силни аргументи":

    Пак ли се извърташ фурнаджииска лопото?Колко пъти трябва да те хвана да лъжеш и да се извърташ?Репутацията ти е безспорна.Всички те знаят какъв си и никой не и желае да спори с теб.Чао!
  • 178 Не стига че не знаеш, но и лъжеш

    0 2 Отговор

    До коментар #151 от "Радев":

    Как въобще се осмеляваш да говориш за репутация? Всички те видяха.

    Аз не съм си променил мнението от няколкостотин мнения насам и мога да повторя всичко, защото е подплатено с цифри и факти, зад които стоят физични закони. Твоите изцепки няма как да ги скриеш. Цитата в предишното мнение не беше ли твой? Кое е лъжата цитирам отново какво си писал във 151 мнение да кажеш какво лъжа и дали си бил прав: "Пресмятам за моя дизел. На 5 скорост с 1200 об. 191 Nm и 24 kw На 1 скорост с 4000 об. 179 Nm и 75 kw" аз ли ти сложих тези думи в устата или ти ги каза"
  • 179 Още не знаеше какво е efficiency map

    0 2 Отговор

    До коментар #165 от "Радев":

    Цитирам и това мнение от вчера, когато даже не знаеше какво да търсиш и отричаше че има ефишънси мап за ДВГ.:

    "Погледнах efficiency map.Това се отнася за електромотори.Не може да правиш аналогия между електромотори и двг. Тук става въпрос за кпд на термична машина.Както и да е не ми се спори.
    18:49 22.09.2020"
  • 180 Вече има ли максимално КПД?

    0 2 Отговор

    До коментар #161 от "Радев":

    Или мислиш, че КПД де е точна цифра за двигателя И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНЯ:

    "Няма такова нещо макс Кпд.Провери в гугъл. Работя не мога да смятам.
    Коментиран от #163

    12:07 22.09.2020"
  • 181 Каквото човек си направи сам

    0 3 Отговор
    Никой друг не може да му го направи!

    Аз съм доволен за репутацията си. Все пак се оказа, че от обща култура, знам повече от дипломиран инженер по ДВГ😷🤣

    Коментиран от #182, #186

  • 182 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #181 от "Каквото човек си направи сам":

    лелееееее инженера пак те направи смешен и ти пак много знаеш хахахаха.проверих графиките на Радев и сметките и КПД и той е прав само типродължаваш да казваш на бялото черно.всеки пътинженера ти доказва счисла факти и сметки че нищо не ти е ясно.На инженерите им плащат за знанията а ти пишеш по форумите хахахаха

    Коментиран от #183

  • 183 Ти пък какво провери?

    0 2 Отговор

    До коментар #182 от "Гост":

    Ти дори термините не знаеш за какво служат. Кажи поне на коя сметка провери, да видим какво изкара?

    Или още по-просто, погледни Brake Specific Fuel Consumption от графиката която коментираше Радев и нарече първа, а тя е втора за 2016 Honda 1.5-liter L15B7 Engine и кажи по нея колко е консумацията при
    1200 об. 191 Nm и 24 kw , а после при 4000 об. 179 Nm и 75 kw" и кажи колко е консумацията в двата случая. Да видим дали поне ще успееш да разчетеш една диаграма, от която трябва да извлечеш данните да смяташ. Сигурен съм че ще се спънеш още на тази първа стъпка, да не говорим сметки да правиш с тези данни.

    Коментиран от #184

  • 184 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #183 от "Ти пък какво провери?":

    ей смешен това е графика на бензинов автомобил.Радев кара турбо дизелов комън рейл ако не греша с КПД над 50%.мощноста и въртящия момент са много различни хахахахаха.всичко ти е пресметнал по формулите като ти е тръгнал от паспортните данни.ти промени и теоремата на Карно и измисли нова теория на двигателя бе тапан.с компресия под 5 бара двигателя не работи хахахаха.

    Коментиран от #185

  • 185 Това сега го научавам

    0 2 Отговор

    До коментар #184 от "Гост":

    Аз откъде да знам какъв е двигателя на Радев? Някъде да е споменал? Понеже знаеш точно какъв е, дай линк към графиката която четеш, за да видим какви са тези паспортни данни, а после ще коментираме. Аз няма да кажа такова животно няма, преди да съм проверил, въпреки че съм 99% сигурен че лъжеш за КПД 50%. Ако наистина е така публично ще си призная грешката и ще се извиня. Давай цифрите и данните?

    Коментиран от #189

  • 186 ФауВе

    3 0 Отговор

    До коментар #181 от "Каквото човек си направи сам":

    коментари 21 и 25
    Ами не се учудвам.Така става,когато някой с диплом от спортно училище си е повярвал ,че става за инженер.
    Чел съм коментарите на Радев и няма как да ме убедиш,че е твърдял подобно нещо.Чел съм и твои коментари И ЗНАМ,че винаги извърташ думите на опонентите си,за да ги злепоставиш,когато не си бил прав.Съжалявам но,репутацията ти те изпреварва.

    Коментиран от #188

  • 187 Това ли са ти аргументите?

    0 2 Отговор
    Аз очаквах че за разнообразие ще говорим с цифри като инженери, а не да си говорим като кифли с обиди. Ти кифла ли си?
  • 188 И знаеш ли през къде ми е

    0 2 Отговор

    До коментар #186 от "ФауВе":

    За хорското мнение на хора, който си нямат идея за темата по която говорят? Позна. Точно през оная работа ми е. Моето самочувствие се гради на знанията ми, а не на плюсчетата и минусчетата, които ще ми сложите. Няма нито да тръгна да говоря глупости за да ме харесат хората, нито пък ще се съглася с глупостите, защото това което ще кажа нямало да се хареса на някого. Ти остани да си живееш с хорското мнение, зомби. Точно така ви манипулират, защото следвате личности, а не здравата логика, реалността и фактите. Ако Радев каже че КПД на двигателя е 90% ще скочиш боя след него, без дори да се замислиш.

    Коментиран от #190

  • 189 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #185 от "Това сега го научавам":

    прочети му коментарите смешко той всичко ти е описал.паспортнте данни ги е взел от производителя не са от графика хахахаха.какво да коментираме.да споря с тапан хахахаха никой не му трябва извинението ти.
  • 190 ФауВе

    2 0 Отговор

    До коментар #188 от "И знаеш ли през къде ми е":

    Чел съм какво сте писали по темата.Самочувствието ти се гради на фантазии.Инженер бил само ти си вярваш.Радев ти дал данни за кпд и са абсолютно верни.

    Коментиран от #191

  • 191 На празни приказки не вярвам

    0 2 Отговор

    До коментар #190 от "ФауВе":

    Като има данни, дайте ги. Защо си ги криете? Аз дадох своите източници на информация, които са от истински инженери и истински тестове, а не празни приказки на самозванци като Радев, който ВЯРВАТЕ. Дайте поне марката и модела на двигателя като го знаете, да ви покажа истинските данни. Двигателя на Радев да не е извънземен, за да се подчинява на други физични закони. Обещах публично да се извиня и да се призная за виновен. Не го ли искате?

    Коментиран от #192

  • 192 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #191 от "На празни приказки не вярвам":

    никой не му се спори с форумен инженер хахахаха търси си други жертви смешко цял ден си форумите.инженер Радев защо го няма в момента сигурно работи прави пари с инженерните си знания а ти си пред компютъра хахахаха.
  • 193 Нали беше (си) проверил сметките...

    0 2 Отговор
    ...Гост, значи знаеш какъв е двигателя? Казвай го да ги проверя и аз? Не знаеш нали .... Радев. Цар си на празните приказки и лъжите и дори разхода си измисли, на измисления двигател. Признал съм те. Всички те познават, заедно с останалите ти никове, които ползваш и може да се видят тук в последните мнения. Въздух под налягане.

    Коментиран от #194, #195

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #193 от "Нали беше (си) проверил сметките...":

    виждам Радев писал новите изцепки на момчето с многото никове хахаха реших да проверя и да се посмея хахахаха

    Коментиран от #196

  • 196 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #195 от "Гост":

    Благодаря за подкрепата колеги.

    Коментиран от #197

  • 197 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #196 от "Радев":

    Моля! Пак заповядай! Дори да кажеш, че караш ДВГ с КПД 110% пак сме зад тебе. Нали трябва да правим електриците за смях.

    Коментиран от #198, #199

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #197 от "Гост":

    Браво пак коментари с чужд ник!Всички те знаят кого ще заблудиш?