Last news in Fakti

12 Октомври, 2020 09:59 7 582 31

Новият автомобил на папата

  • папамобил-
  • папа франциск-
  • автомобил-
  • toyota-
  • mirai-
  • lfof-
  • водороден автомобил

Понтификът получи водороден седан Toyota Mirai

Новият автомобил на папата - 1

Папа Франциск получи кола като подарък от Конференцията на католическите епископи на Япония и Toyota. Церемонията се състоя в резиденцията на папата във Ватикана. За първи път Франсис се качи на Toyota Mirai през ноември 2019 г. по време на посещение в Япония, а сега са построени две такива коли за него.

Новият автомобил на папата

Поради специфичните модификации височината на "папамобила" се е увеличила до 2.7 метра. Колата губи част от покрива и получава специална рамка, така че понтификът да може да поздравява хората, докато стои в колата. Вместо седалките от втория ред е монтиран единичен стол, около който е монтиран стъклен навес.

Новият автомобил на папата

Иначе Toyota Mirai се захранва от електромотор с мощност 154 к.с., който има максимален въртящ момент 335 Нм и работи на водород. Вярно, както отбелязаха редакторите на италианската версия на Motor1, във Ватикана няма водородни бензиностанции, а най-близката е на 15 километра.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jap

    32 25 Отговор
    Най после е във Ватикана осъзнаха кой прави най добрите коли защото дълги години се заблуждаваха,че това е Мерцедес.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 АБВ

    16 28 Отговор

    До коментар #1 от "jap":

    Наистина ще са много добри. Раздават ги безплатно. Харесвам Тойота, но мерцедес и всички останали- това е истината.

    Коментиран от #8, #28

  • 3 Абсолютно си прав, най-добрия е!

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "jap":

    Прав си, най-добрият автомобил е подарения автомобил.

    Обаче се чудя, ако е толкова добър, колкото казваш, ако ти го подарят на тебе в натурален вид разбира се, нормален toyota mirai, ще го караш ли ежедневно? Ще ходиш ли с него на море?

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 jap

    17 3 Отговор

    До коментар #3 от "Абсолютно си прав, най-добрия е!":

    За съжаление няма кой да ми подари такава кола,иначе с удоволствие бих я карал навсякъде защото 100км с нея струват около 5 лева.

    Коментиран от #6, #9, #10

  • 6 Май не схвана иронията

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "jap":

    На кой ще ги дадеш тези 5 лв?

    На мен, ако ми подарят Тесла, ще давам 5 лв на EVN, за да заредя за 200 км пробег. Като тръгна на море ще дам 5 лв на tesla supercharger в Пловдив, за да измина 50 километра.


    Ти хубаво ги даваш тези 5 лв, но засега няма кой да ги вземе. Ако ти подарят Тойота мирай, така и ще си стои като паметник в гаража ти, докато някой не направи зарядна станция за водород в България. И да направи, няма да ти върши никаква работа дори да е само на 50 км от тебе.

    Коментиран от #17, #23

  • 7 447

    18 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: във Ватикана няма водородни бензиностанции, а най-близката е на 15 километра.
    Водородна БЕНЗИНОСТАНЦИЯ - нещо като хлебарница за месо!!!
  • 8 Скука

    26 2 Отговор

    До коментар #2 от "АБВ":

    Харесвам Мерцедес, много хубави коли са, но имам един проблем и той е хората които карат такива коли в България. Онзи ден ядох бургери в Бояна и ги гледам се прибират по домовете си (или тръгват на някъде) всичките с мерцедеси, бмвта, аудита, бентлита все едно са извадени от някакъв Конвейер или е кифла с джуки или е гологлав съмнителен субект или надрусано футболярче ама ти казвам едни и същи и се замислих "абе трябва ли ми такава кола наистина"? Единствено с рейндж роувър може би бяха по разчупени хората ама то пък това един еталон за здравина.. мани.
  • 9 Сериозно?

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "jap":

    5 лева? Сериозно? И къде го видя това? Разходите по гориво за водород, са колкото на бензинова кола! Не е 5 лева! Провери си информацията! А в България има ли водородна станция?
  • 10 Сериозно?

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "jap":

    Че и много плюсове са ти написали! Те наясно ли са с колите?

    Коментиран от #11

  • 11 jap

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Сериозно?":

    Хайде провери цената на водорода в някоя фирма която продава промишлени газове и се поинтересувай колко харчи такава Тойота...Може и да се окаже,че наистина не с 5 лева а с по малко изминава 100км.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 И как реши?

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "jap":

    Ти наистина ли реши, че ще караш toyota mirai с промишлен водород? Защо си мислиш, че от toyota не са се сетили за този вариант, Ами трябва да строят зарядни станции, чиято минимална цена е милион евро за колонка, която може да зарежда по един автомобил на час, въпреки че самото зареждане трае няколко минутки?

    Дори да успееш някак да вкараш този промишлен водород в автомобила, това е най-сигурния начин да скапеш водородната клетка, която се нуждае от абсолютно чист водород.

    И само от любопитство, каква е цената, която си намерил в България? Не вярвам водородът а е чак толкова евтин, при положение че здраво субсидираната цена за зареждане на водородна станция е равна на зареждане с бензин.
  • 13 Сериозно?

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "jap":

    Това увеличава доста цената на крайния продукт: килограм водород, произведен чрез електролиза, излиза между 4 и 6 долара, по калкулации на консултантската компания LucidCatalyst. Произведеният от природен газ струва не повече от 1-2 долара

    Коментиран от #15, #18

  • 14 Miusuka Madoto

    5 1 Отговор
    Ето, че и Ватиканът мина на Японско - пълен провал за Евро-конфекцията!
  • 15 Друг е проблемът

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Сериозно?":

    Ако една колонка струва милион долара, а може да зарежда дори 50 автомобила на ден, дори водородът да е безплатен за производство, тази колоната трябва да калкулира поне 5,5$ само за да си върне инвестицията за 10 години без лихвите. А трябва да се калкулира и печалба.

    Това са сметки при 100% денонощно натоварване на колонката с пълен капацитет 2 автомобила на час.

    Евтиното зареждане с водород засега е химера.
  • 16 Госあ

    0 2 Отговор
    Ставам и католик !!! Един Бог повече не е проблем, Шинто позволява !!! Браво на Папата! Велик !
  • 17 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Май не схвана иронията":

    😂 я беей с тея ментета бе. Даже китайците ще спрат да ги правят ! Както се отказаха от малоумните "веита" в кавички разбира се, щото бълват черно повече от тецовете.

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Госあ

    0 2 Отговор
    "Toyota обяви плановете си да създаде базирано в Пекин съвместно предприятие с пет китайски компании, целящо да разработи водородни горивни клетки за търговски превозни средства и да диверсифицира своите инвестиции, насочени към Китай.Петте китайски компании са Beijing SinoHytec , FAW , Dongfeng Motor , Guangzhou Automobile Group и Beijing Automotive Group , се разкрива в изявлението.

    Беше обявено, че Пекин SinoHytec, който произвежда двигатели с водородни горивни клетки и ще пусне акции на високотехнологичния Star Market в стил Nasdaq, ще контролира 15% от съвместното предприятие, докато останалите четири ще вземат по 5% .
  • 20 Госあ

    0 2 Отговор
    През април китайското правителство си постави за цел изграждането на индустриални вериги за производство на водородна енергия и превозни средства с водородни горивни клетки в рамките на четири години.

    Миналата година Китай е изместил 2737 единици превозни средства с водородни горивни клетки, много от които са обществени автобуси и търговски превозни средства, използвани за логистика, според статистиката на Китайската асоциация на автомобилните производители

    Коментиран от #22

  • 21 Дрън-дрън

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Статия от преди два дни:

    Има известен напредък. Сега електрическите превозни средства заемат 5% от пазара, в сравнение с малко над 1% преди пет години, сочат данни на Китайската асоциация на автомобилните производители.

    Миливирта смята, че има причина да бъдем оптимисти за това, че Китай постига целите си за продажби. Той посочи, че дори след като страната НАМАЛИ СУБСИДИИТЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ автомобили миналата година, пазарният им дял не е намалял - знак за напредък.
  • 22 2737 - много бе

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    По колко китайци се падат на всяко едно водородно превозно средство? Само за седмица, Тесла произвежда два пъти повече електромобили в китайското си предприятие, отколкото водородни автомобила са продадени в цял Китай за цяла година. С това ли се хвалиш?
  • 23 Съдията Дред

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Май не схвана иронията":

    Има малки инсталации за водород, произвеждат го от метан/природен газ/. Е, вярно ,струва повече от колата, ама ще си еко. После може и бизнес да развиеш.
  • 24 Дрън-дрън

    2 1 Отговор
    Колко да са малки тези инсталации? Ще се съберат ли в багажника заедно с багажа за морето? По пътя къде ще спра, за да си произведа водорода и колко време ще ми отнеме зареждането? Абе вие наистина много филми сте гледали?

    Днес все още почти няма зарядни станции за електромобили, но въпреки това е възможно да обиколиш в България макар и с известни неудобства.

    С водороден автомобил е абсолютно невъзможно, колкото и голям ентусиаст да си и скоро не се очаква да има някаква положителна промяна по този въпрос.

    Водородните леки автомобили нямат никакво бъдеще и ще си останат глух клон вовеки веков.

    Водородът поне засега има бъдеще за по тежкотоварна техника и тежката промишленост и в частност металургията.
  • 25 Просто

    2 5 Отговор
    България ще си остане проста до край, дай и дизел на 20гд. Или крайно не здравословния процес за производство на батерията на ел. Автомобила, и като се качи вътре си пуска Павел и венци венц как палят новата тесла... Батерията е далеч от истината, защото до ден днешен при инцидент не е измислен начин как да се загаси тая куптор сеш се Ганьо? А пък кво отделя колко отрова пука ти нали ? Важното е да сме хай лайф и да си пеем :)

    Коментиран от #26

  • 26 Неграмотен сър

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Просто":

    Много неграмотен.

    Коментиран от #31

  • 27 гост

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Папа Франциск получи кола като подарък от Конференцията на католическите епископи на Япония и Toyota.-нищо не са избирали от Ватикана,а са им подарили и на харизан кон зъбите не се гледат.Не можете да разберете това което четете,а коментирате автомобили.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Леле

    0 0 Отговор
    Обичам да махам коментари - мода
  • 31 Неграмотно

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Неграмотен сър":

    Защото не ти изнася :)