6 Януари, 2021 11:37 3 947 53

Електромобили или коли с ДВГ. Кой е по-бърз? (ВИДЕО)

  • автомобили-
  • електромобили-
  • двг-
  • драг
Електромобили или коли с ДВГ. Кой е по-бърз? (ВИДЕО) - 1

Освен с коронавирусната пандемия ще запомним отминалата 2020 година със значителния успех на сектора на електромобилите, който се превърна в реален конкурент на колите, работещи с двигатели с вътрешно горене.

Журналисти от известните автомобилни издания AutoTrader (Великобритания) и Motor1 (Турция) завършиха годината с две отделни грандиозни шоута, в които се опитаха да ни покажат кои са по-бързи - електромобилите или колите с ДВГ. Електрическите превозни средства на Tesla се противопоставиха на Porsche, Aston Martin, McLaren, Lamborghini и Audi ...

Интересното е, че финалите на тези драг гонки винаги са показвали смесени резултати. Още в първите секунди на състезанието стандартен електрически автомобил развива максимален въртящ момент и изземва преднината, но във втората част на дистанцията колите с двигател с вътрешно горене догонват и често изпреварват своите съперници.

Състезанието на изключително къси разстояния от четвърт миля или 402 метра позволява на електрическите автомобили да излязат победители. Когато обаче разстоянието се удвои до 804 метра, автомобилите с ДВГ обикновено пристигат първи на финала.

На сегашния етап от развитието на технологиите резултатите от такива състезания са почти винаги предсказуеми, но експертите и ентусиастите постоянно тестват все повече и повече нови модели, потвърждавайки теорията на практика.

Арт директорът на AutoTrader Рори Рийд поведе британски екип от експерти, за да премерят силите на Tesla Model S, Porsche Taycan 4S, Aston Martin DBS Volante, McLaren 540C и Lamborghini Huracan Performante. Ето и какво се случи.

На свой ред турското издание Motor1 направи преглед на конфронтацията между три Tesla Model S (P85D, P90D, P100D) с Porsche Taycan, Audi RS6 Avant и Porsche 911 Turbo Cabriolet. В Турция състезанието се проведе на разстояние 1000 метра, като бяха тествани и спирачните параметри на автомобилите. Вижте го и него.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт!

    4 28 Отговор
    Тъп тест.Транспорта отива към все по--масов.Практиката отдавна е доказала че липните автомобили са ненужни.

    Коментиран от #5, #9, #35

  • 2 БАЙ Х@Й

    20 6 Отговор
    ‼В "24 часа на Льо Ман" очакват електромобилите на старта ‼

    Коментиран от #3

  • 3 Факт!

    12 7 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    Колкото повече се карат електрички толковя повече цената на нефта от там и на горивата пада.Тоест няма никакъв смисъл да се купува електричка.

    Коментиран от #7, #12

  • 4 БАЙ Х@Й

    12 9 Отговор
    ‼ На подходяща дистанция и лекоатлет ще бие автомобилите ‼
  • 5 Сърфиста

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "Факт!":

    Няюа нищо по-добро от железопътният транспорт.Това отдавна е разбрано от държави като Франция Япония Китай и тн.Обаче в Сащ еереите държащи петеолните компании са разбрали че личният автомобил плюс гориво за него е златна мина и са премахвяли всякаква конкуренция както в България мутрите премахнаха БДЖ за сметка на своите автобусни линии.
  • 6 БАЙ Х@Й

    14 5 Отговор
    ‼В Турция да проведат подобен тест на гастарбайтери от Мюнхен до Анкара ‼ Даже може най- слабите ДВГ срещу Тесла и Е-трон‼
  • 7 Е колко да паднат?

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "Факт!":

    Колкото и да падат цените на петрола, таксите и акцизите са половината цена, така че никога няма да станат по-евтини от тока.

    Ако решат да вдигнат акцизите и таксите за тока, ще стане още по-рентабилно да си го произвеждаш сам, в три четвърти от годината.

    Коментиран от #8, #31, #47

  • 8 Факт!

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "Е колко да паднат?":

    Самомче малко хора могат да си го произвеждат сами.От там и малкомпродажби на ел.коли което ще направи производството им безсмислено тъй като рентабилността му зависи от обема на продажбите.И накрая ел.колите ще изчезнат от само себе си.

    Коментиран от #10

  • 9 гост

    13 22 Отговор

    До коментар #1 от "Факт!":

    Теста е много показателен !! "Върха" на петролките , "суперспортен" модел , усъвършенстван над 100 години , едвам успя в края да изпревари седем местен семеен седан на едва 8 години от първа генерация !! След като на старта същия семеен седан го издуха като спрял !! А още през тази година втората генерация на същия седан ще го отвее не само на старта , но и на финала !! С което ще приключи "ерата" на пушилниците , както и на производителите им , дори на тези като Ламборджини , освен ако не минат на електрички , което вече правят , дори от съперника Ферари !!

    Коментиран от #11, #14

  • 10 гост

    9 11 Отговор

    До коментар #8 от "Факт!":

    Ееехх , мечти мечти и петролофилски надежди , хахах !! Ама безнадеждни !!

    Коментиран от #13

  • 11 Факт!

    15 8 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Ама тоя семеен седан изминава 1000 км ако се движи със средна скорост 40 км/ч и с редица други ограничения.При средна скорост 100 кю/ч ще измине едно 300-400 км а струва 105к евро тоест на цената на Ферари.

    Коментиран от #15, #20

  • 12 гост

    13 10 Отговор

    До коментар #3 от "Факт!":

    Абе да ти припомня , ако си забравил де , хахах !! 2013 година цена на нефта 120 долара , цена на горивата 2,20-2,30 лева !! 2020 цена на нефта 40 долара , цена на горивата 1,80-1,90 лева !!! В чужбина съотношенията още по-зле !! Що така бе , нане , значи и да го подаряват нефта , на бензиностанцията под 1,50-1,60 няма да видиш , хахахха !!!

    Коментиран от #22

  • 13 Факт!

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Ти произвеждаш ли си тока сам?В Сащ само в Калифорния и то не всички си произвеждат тока сами е ако Тесла продават само в Калифорния пипи ги бегали е хубаво и в Норвегия ама там пазара е мизерен все пак населението им е 5 млн по малко и от в България.

    Коментиран от #16

  • 14 БАЙ Х@Й

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Ами да , то всяко дете на 8 години ще бие един 100 годишен ‼ И това какво доказва ⁉️ Колко гастарбайтери се прибраха това лято в Турция с Тесла викаш ⁉️
  • 15 гост

    10 17 Отговор

    До коментар #11 от "Факт!":

    Първо кога намериш Ферари за 105 хиляди , ела се обади , дори за два пъти по толкова е само начална цена ! Второ същото Ферари с един резервоар няма да мине 300-400 км дори със 100 км/ч , да не почваме въобще да говорим за разходи и функционалност !! И трето Теслата със 100км/ч ще мине поне два пъти по 300-400 км , да не говорим , че в някои случаи няма да и струва дори стотинка !!!

    Коментиран от #17, #21

  • 16 гост

    6 9 Отговор

    До коментар #13 от "Факт!":

    Ами не си го произвеждам сам , щото е 11 до 20 стотинки , защо да се напъвам !! Ама ако стане 40-50 ст ще почна на момента и няма да ми струва кой знае какво ! Щото дори в България вече има фирми , които предлагат най-новите панели със вградени микроинвертори !!!! За които ти дори не си чул , ама това си е за твоя сметка , а цената на киловат със всички разходи е под 5-6 стоттинки !! И това далеч не е края на тези технологии , а само началото !!

    Коментиран от #18, #50

  • 17 Факт!

    12 3 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    И го зареждаш за 5 минути и караш пак.А тая Тесла ще я зареждаш 30 минути до 80%
  • 18 Факт!

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Ех тва ако стане ама не става.Няма по-ефективен метод от ядрена централа работеща нощем.Няма и да има

    Коментиран от #23

  • 19 Притежател

    6 4 Отговор
    Победителя за мен във вторият клип- РС6. Семейно комби отвява като спрели недоразуменията на Илончо.
  • 20 Отново изтъркана опорка

    4 11 Отговор

    До коментар #11 от "Факт!":

    Съвременните електромобили се нуждаят от минути зареждане за да изминат 1000 км. Кой кара 1000км без да спре за няколко минути И защо го прави? Ако бърза, ще си хване самолета и дори ще му излезе по-евтино.

    Дори с по-бавните зарядни Йонити, направиха тест в който изминаха 2700 км за 24 часа. Някога в живота ти, изминавал ли си повече за денонощие? Ако си един от 99, 9999999% от хората които няма да отговорят отрицателно на този въпрос, колко пъти в живота ти се е налагало?

    Коментиран от #24, #25, #45

  • 21 БАЙ Х@Й

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    ‼Явно последното което казваш е причина за потока от Тесли минали през БГ с гастарбайтери към Турция‼
  • 22 Факт!

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Щото акциз.Що мислиш че ако потреблението на ток се увеличи няма да стане същото и с него.

    Коментиран от #26

  • 23 Кой ти говори за ефективност?

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Факт!":

    Тук говорим за цена. Ако ще говорим с цифри каква е очакваната цена на тока от АЕЦ Белене?

    Каква е настоящата цена на киловатчас произведен от нов АЕЦ от последните години. Цитирай някоя цифра и от кой АЕЦ става въпрос?

    Защо така, на изхода на атомната централа, преди всички такси за пренос и разпределение и данъци цената им е по-висока отколкото ти плащаш нощната тарифа от контакта си?

    Имаш ли отговор на този въпрос? Нямаш, ама ще почнеш да шикалкавиш с опорки отпреди 20 години нали нали? Тогава наистина беше така, но сега не е.
  • 24 Факт!

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Отново изтъркана опорка":

    Мимута зареждане хахаха.Пробегът зависи от начина на каране настилката наклона на пътя използването на други функции в автомобила метеорологичните условия и тн.Та за минути колко се зарежда не ми обяснявай.Поне Тесла имат едно.предимство.че имат изграеена мрежа ама тия ФВ порше и тн електрички не виждам там изобщо смисъл
  • 25 Факт!

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Отново изтъркана опорка":

    Ама и обикновената кола не губи капацитет на енергоизточника си дамо от седене в гаража както електричката.

    Коментиран от #27

  • 26 Май не можеш да схванеш иронията

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Факт!":

    Сега тока е евтин и въпреки това е рентабилно в някои случаи да си изградиш фотоволтаична централа за собствено ползване. Вече доста предприятия в България го правят без да връщат ток в мрежата, а ако го връщат е по пазарни цени без преференции. Всяка година става все по-рентабилно, защото цената на оборудването пада именно защото производството му е в големи мащаби. Колкото по-големи стават мащабите толкова по-евтино ще става.

    Хайде сега си представи, че цената на тока вземе че се вдигне? Тогава още повече хора ще се инсталират фотоволтаични централи и цената на оборудването ще падне още повече. Ще стане рентабилно дори да го съхраняваш в батерии- чудесна причина да си купиш електромобил който реално се състои от батерия. ОГРОМНА БАТЕРИЯ.

    Да не се чудиш после защо В Германия има толкова фотоволтаични покриви? Ами точно защото таксите и акцизите представляват 80% от крайната цена на тока, а себестойността на електроенергията е една от най-ниските в Европа. Въпреки че пече 30% по-малко слънце отколкото в България, там още отпреди години е по-рентабилно да си изградиш покривна централа.

    Коментиран от #28, #30

  • 27 Не ми отговори

    1 8 Отговор

    До коментар #25 от "Факт!":

    Колко пъти през живота си, за си карал повече от 1000 километра без спиране, хайде да не питаме за 2700? Колко пъти тази година?

    Как едно 20-минутно спиране за зареждане на година ще промени живота ти?

    Коментиран от #29

  • 28 Факт!

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Май не можеш да схванеш иронията":

    Говорим за частни лица.Фотоволтаиците са с опрееелен живот и с ограничена ефективност.За да се складира енергията трябва да се използват и батерии а те имат нужда от охлаждане тоест още повече разход на ток както и да го гледаме никой не ползва енергията която сам си произвежда изцяло а винаги дърпа и от "другата" енергия иначе това производство трябва регулярно да спира когато има падове в произвеждането на ток.А малцина са хората които сами го правят да в някои богати щати единични хора може но масово е абсурд дори и в развитите държави.
  • 29 Факт!

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Не ми отговори":

    Нямааа значение дали ще карам 1000 км важното е че имам сигурност че няма да ме остави колата в район където няма станции за електрическо зареждане и да спя из горите.

    Коментиран от #43

  • 30 Факт!

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Май не можеш да схванеш иронията":

    И като имат толкова панеши що токът им е по-скъп от Франция и що купуват ток от феенски яфрени централи и газ от Русия.

    Коментиран от #44

  • 31 Факт!

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Е колко да паднат?":

    щото живееш в тпа държава на мутри.Ако живееш в нещо по-нормално като Сащ ОАЕ СА Кувейт Канада и тн. цената на горивата няма да ти правят впечатление.
  • 32 Пацо

    2 2 Отговор
    С електрокарите Китай ще издуха всички . Всички тези марки до 10 години ще са екзотика някаква.

    Коментиран от #33

  • 33 Факт!

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "Пацо":

    И как ще ги издуха като произвежда електрокари чрез замърсяващи производства.Какъв е смисъла тогава и ги транспортира до Европа с дизелови контейнеровози.
  • 34 Джуган

    7 0 Отговор
    Ха ха, ускорявам по-бързо 0-100 км/ч от F-35 но това едва ли ме прави по-бърз от него.

    Коментиран от #36

  • 35 qwerty

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Факт!":

    Това за някой град в България ли става дума или да? Ако ми кажеш как да стигна от Малко Търново до Видин, примерно с обществен транспорт в рамките на 10-11 часа - браво.
  • 36 Хи хи

    3 5 Отговор

    До коментар #34 от "Джуган":

    Ами то и Ламборджинито, какво да го прави по-бързо, като е по-бързо от 200 км/ч нагоре, а навсякъде ограниченията са до 130-140 км/ч! Е за какво ти е, да ускорява бързо от 200 нагоре? Не е ли по-добре бързо, до 100-150? Диапазона, който използваш?

    Коментиран от #37

  • 37 Джуган

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Хи хи":

    По тази логика, не ми е много ясно каква е ползата семейната кола да ускорява за няколко секунди от 0 до 100. Спортната ми кола по каталог ускорява 0-100 за 4.3 секунди, но не си спомням кога последен път съм ускорявал така. Да не говорим че сцеплението между истинските ми гуми и българския асфалт-менте е такова, че все едно карам на лед?

    Коментиран от #38, #41

  • 38 Притежател

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Джуган":

    Все едно ускоряваш на лед? Вземи си quattro и този проблем отпада!

    Коментиран от #40

  • 39 Пак не схващаш иронията

    2 4 Отговор
    Всъщност електромобилите са решенията, а не проблемът на фотоволтаиците. Електромобилите имат най-съвършената батерия за тази цел, включително охлаждане, което е необходимо само при свръх бързо зареждане, но тогава пък потенциалът им е огромен. Само 0,3% от автомобилите в България - 10 хиляди броя на 200 киловата зарядни могат да поемат товар колкото атомната централа - два гигавата. И най-хубавото е, че зарядните могат да поемат този товар дори без тях да се зарежда автомобил в момента, защото имат собствени батерии.
  • 40 Джуган

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Притежател":

    Не ме кефи, обичам задно, колата да си върти гъ...., дори и да не постигам обещаното време 0-100.
  • 41 Хи хи

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Джуган":

    Ами защото семейната кола, като си седнеш сам и можеш да си я караш, като спортна! Не можеш ли?
  • 42 АХА

    1 0 Отговор
    Никой ли не забеляза, че и в двата теста липсваше Taycan Turbo S ? Е каква е идеята тогава? Ако ще сравняват да сравняват бегачки
  • 43 Къде ще ходиш

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "Факт!":

    Къде точно ще ходиш, че 500 км пробег да не ти стигнат да излезеш от гората, като цяла България по диагонал е толкова? Хайде стига измислени опорни точки. Единственото за което си прав е че зарядните станции са на рядко, но това не е проблем на електричките, а на българите. В белите страни вече на минимум 100 километра има бърза зарядна станция.
  • 44 Я уточни

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Факт!":

    За коя цена на тока говориш? За крайната цена за потребител или за цената на тока на енергийната борса? Защото както ти казах разликата е от земята до небето. Като им е толкова скъп тока, защо тогава се съревновават точно с Франция кой ще изнесе най-много ток? Как всяка година Германия е в топ 3 на износителите в Европа, ако цената на тока им е скъпа?

    Налозите върху тока са им скъпи, защото това е държавна политика. Не се наемам да коментирам добра или лоша, защото зависи от гледната точка.
  • 45 ДВГ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Отново изтъркана опорка":

    Мечтите те са безплатни!!!

    Коментиран от #46

  • 46 Дори тук имаше статия, ако щеш вярвай

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "ДВГ":

    Tesla Model 3 измина 2800 км за денонощие

    Георги Касабов

    Собственик на Tesla Model 3 реши да докаже, че електромобилите се справят безпроблемно с дълги пътешествия и не отстъпват на колите с ДВГ. Бьорн Ниланд е успял да измине 2 781 км за 24 часа, което е нов световен рекорд.

    Впечатляващият километраж е навъртян по пътищата на Германия. За да остане максимално верен на реалните експлоатационни условия на електромобила, Ниланд е карал както в ежедневието.

    Основната част от маршрута е преминала по немските аутобани. Това обяснява високата средна скорост на "тѐслата" от 115 км/ч.

    Ниланд е използвал зарядни станции Ionity, които зареждат батериите много по-бързо от терминалите Supercharger на Tesla. Новият рекорд е поставен с модификацията Model 3 Long Range с два електромотора, която може да изминава по 500 км с едно зареждане и ускорява от 0 до 100 за 4.5 сек.

  • 47 дада

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Е колко да паднат?":

    то и тока ще се вдига поне в българия.
  • 48 bbб

    0 0 Отговор
    интересно ще е да направят 10 последожателни теста на 400 метра, тогава може и един с колело да е по-бърз от тесла-та. Аз съм фен на тази марка, но истината си е истина
  • 49 незнайко

    1 2 Отговор
    Представям си ако теслата има скоростна кутия как ще им разказва играта даже и на ЗАДЕН ХОД !!!
  • 50 дада

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    много си далеч от тока в българия пишеш неподготвен тук само ще скача вече промишления е по скъп от тая година и битовия ще стане като се излезе на свободния пазар.

    Коментиран от #51

  • 51 Дрън-дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "дада":

    Тока не е по-скъп, ако го сметнеш средностатистически за цялата година. През лятото когато пече слънце и дори малкото ни фотоволтаични централи работят, има излишък от електроенергия и цената на тока е по-ниска отколкото беше преди. През зимата е точно обратното и точно тогава реват фирмите, защото при липса на излишък (забележи че не говоря за недостиг) на ток, цената му се вдига. Дори сега през зимата, въглищните централи работят на загуба въпреки високите цени. Смятай колко е реалната цена на тока от тях и дали ще оцелеят, при положение, че от тази година отворихме пазарите и може да търгуваме ток с останалите държави в региона по пазарни цени.
  • 52 4883

    0 0 Отговор
    С к,во ш,ъ купите един електрокар??Та той струва МАКЯ СИ И БАЩА СИ и освен това не са проучени както се следва,докато автомобил с ДВГ е от преди 19 век!!Така,че не чакайте кисело от магарешкия задник когато сте му дали да гризне лимончелото!!за Днешно време НАЙ ДОБРИ СА двг!ДРУГОТО ЗА НАС И НАШИО СТАНДАРТ Е ХИМЕРА-МЕЧТА ДЕМЕК!!А,ЧАКАЙТЕ:И ТЕ СА С ДВА ДВИГАТЕЛЯ!!ОСВЕН ТОВА ИМАТ И двг/ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ?!?!НОВОТО СИ Е НОВО,НО И ТО ОСТАРЯВА!!ТАКА,ЧЕ АЗ ЩЕ СИ КАРАМ ПЕЖА-КА ОТ 02 ГОДИНА С ГАЗ И ВСИЧКИ ЕКСТРИ И ДОТАМ!!САМО,ЧЕ НЯМА КАК ДА ГО ВЗЕМА КОГАТО СЕ ВЪЗНЕСА ПРИ ИСУСА ХРИСТОС И ГОСПОД БОГ!!!
  • 53 PLAID

    0 0 Отговор
    Кралят е мъртъв. Да живее Краля