Last news in Fakti

16 Септември, 2021 10:25 9 760 9

Ще продължат ли да поскъпват новите и употребявани автомобили?

  • нови автомобили-
  • употребявани автомобили-
  • цени-
  • поскъпване
Ще продължат ли да поскъпват новите и употребявани автомобили? - 1
Снимка: Shutterstock

Отговор на този въпрос дава един анализ на JD Power, от който можем да си направим някои краткосрочни извода по темата. Що се отнася до предходните няколко месеца, то цените на автомобилите - нови и употребявани - това лято скочиха заради силното търсене и ограничените наличности, причинени от недостига на компютърни чипове и други резервни части, които ограничиха производството.

Недостигът бе допълнително засилен от компаниите за коли под наем, които продадоха около една трета от своите автопаркове през първите месеци на пандемията, когато пътуванията почти спряха. Тези компании обикновено са основен източник на доставки на употребявани автомобили.

Повишаването на цените на автомобилите е основен фактор предвид общото покачване на разходите за живот, измерено чрез индекса на потребителските цени , основния индикатор на инфлацията.

Сега е възможно цените на автомобилите да са достигнали своя връх - докладът на CPI от вторник, касаеш месец август тази година показва, че цените на употребяваните автомобили се понижават с 1,5% спрямо юли, въпреки че все още са по-високи с 32% спрямо година по-рано.

Докато цените на новите автомобили се повишават само с 1,2%, което е най -ниският темп на увеличение от април. Други сравнителни анализи за цените на автомобилите също показаха, че те ще достигнат най-високите си стойности в края на лятото.

Никога досега не е имало подобно нещо, казва Дейвид Парис, старши мениджър по пазарни анализи за JD Power. "Определено виждаме, че цените на употребяваните превозни средства продължават да се покачват и това ще продължи поне още два до три месеца. Все пак обаче има някакъв таван, но точни прогнози не могат да се дадат. Това е неизследвана територия."

По всичко личи, че тенденцията за продължаващ ръст в цените ще продължи още известно време. Колко обаче - не е ясно. Всичко зависи от производството на нови автомобили, което към момента се бави заради недостига на чипове. Вследствие на него пазарът на употребявани автомобили също изпитва дефицит, тъй като хората не продават колите си, тъй като не могат да си купят нови. Това води до повишаване на цените и в сектора "употребявани автомобили".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    24 9 Отговор
    Пред "избора" от нови косачки и електрокари , пазара реагира ‼️

    Коментиран от #2

  • 2 fon4o

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Абе карай ново, хвали старо, са казали хората.. В България трябва да приемем, че светът не свършва до 1.9 ТДИ

    Коментиран от #3

  • 3 Смеххх

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "fon4o":

    Със сигурност и светът не свършва с 1.0 битурбо 150 коня нали?

    Коментиран от #4, #7

  • 4 фо4но

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "Смеххх":

    Че кой те кара да си купуваш 1.0 турбо.. Ето например новата Октавия.. Има я с 1.0 мотор, ама ако искаш да ти е бърза има и 2.0 турбо 245 коня.
  • 5 ВикиЛексъсВарна

    11 0 Отговор
    Само че Оставия 245 коня 2021 година е 75 000 лв. и малцина могат да си я позволят. Тези които ги имат 75 000 лв. пък няма да ги дадат за Октавия - Голф 4 цл. - луди пари за такъв нисък клас и 4 цл!
  • 6 Павел Пенев

    7 2 Отговор
    Пазара на автомобили ще се диктува от Русия и Китай. Край на скъпите западни трошки с изискан дизайн.
  • 7 Е там може и да свърши

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Смеххх":

    Е тук може и да свърши :)
  • 8 Волвар

    3 0 Отговор
    Според мен, пазарът е в криза.
    Електричките са прекалено скъпи и неизпипани.
    Изпилените турбинарки до 1.4 са ненадеждни тийнейджърски автомобили.
    Старите автомобили от 2+литра, които винаги са били моят избор, или твърде остаряха, или са с автомат, или са прекалено скъпи. Не ми се дават 15-25 хиляди за Волво с Евро4 и МСК.

    Коментиран от #9

  • 9 РЕСПЕКТ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Волвар":

    Хаха " или са с автомат " вика :))) - айде обясни сега ,какво има , ако са автомат ,че не ни стана ясно ?