Last news in Fakti

19 Март, 2013 12:06 6 286 7

Mahindra пусна електромобил за 8500 евро

  • mahindra

В Индия започнаха продажбите на четириместното градско мини Mahindra e2o, задвижвано изцяло на ток. Електромобилчето струва 596 000 рупии (около 8 500 евро) и може да измине до 100 км с едно зареждане.

Името e2o се произнася "и-ту-оу" и обозначава процеса на превръщане на слънчевата енергия в кислород. С това индийците подчертават, че йон-литиевите батерии на колата могат да се зареждат не само от битовата мрежа, а и от мрежата соларни станции, която Mahindra развива.

Правителството на втората по населеност страна в света води амбициозна кампания за популяризирането на електромобилите. От април отпадат напълно вносните мита за йон-литиеви акумулатори и някои части за производството на подобни возила.

Индийските власти планират да инвестират около $2.5 млрд. в развитието на пазара на електромобили през следващите 5-6 години. Предвижда се и изграждането на нужната инфраструктура, чиято липса в момента спъва продажбите им.

Индия съвсем не е единствената държава, която води борба за популяризирането на електромобилите. През февруари Естония стана първата страна в света, която завърши националната си мрежа от станции за бързо зареждане на возила на ток.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кофти

    2 2 Отговор
    Със здраве да си го ползват в Индия и ако е възможно да не го разпространяват никъде другаде по света...

    Коментиран от #3

  • 2 руснака

    1 1 Отговор
    то при тия цени на ток не се знае, дали няма да е по-евтино да си караш бензинова кола)))
  • 3 Бай Миле

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кофти":

    Браво на Индийците ,само ние лапаме мухите.И Румънците произвеждат коли ,камиони,прикачен инвентар...Предните 2 коментара като сте толкова отворени какво правите по въпроса?
  • 4 too shortname

    1 1 Отговор
    Posle, vikate cigani bili indiicite! Ot nas po- cigani niama nikude..
  • 5 Вносител

    0 0 Отговор
    Няма ли някой да вземе да внесе за България да се повозим и ние в циганска каручка :) ;)
    Тая цена е като за нас!
  • 6 Е- class

    0 0 Отговор
    Уникална цена. Един ел. фиат 500 е към 60 хил. Няма аналог който да се доближи до такава цена. Ако се опрви малко физиономията на тази количка, ще се продава като...
  • 7 Бай Юнале

    0 0 Отговор
    Какво да правят по въпроса , мечтаят си един ден сглобяват китайски каруци в Ловеч