Last news in Fakti

20 Март, 2022 10:30 3 047 5

Контрабандата на автомобили в Боливия бе прославена в TikTok

  • контрабанда-
  • крадени коли

Има дори песен по темата – Chutero Yo Soy на Саймън Латоре, която вече е химн на замесените в незаконната търговия

Контрабандата на автомобили в Боливия бе прославена в TikTok - 1

Високо в боливийското плато Алтиплано има място, където пътят от Ла Пас се разклонява, единият води към Потоси, а другият към Уюни и солените блата. Това място изглежда незабележимо, но боливийците знаят, че именно то е дом на най-големия пазар за контрабандни автомобили в страната, център на търговска мрежа, простираща се от Япония до боливийската Амазонка.

Контрабандните автомобили тук се наричат ​​"chutos", а този престъпен бизнес наскоро получи нов прилив на внимание, тъй като младите хора започнаха да публикуват видеоклипове на свои „автомобилни състезания“ в TikTok.

35-годишният Ефрайн каза, че започва да се занимава с контрабандни коли, когато е на 12 години. Оттогава основите на търговията не са се променили: употребявани автомобили от по-богати страни като Япония се крадат и изпращат в Икике, свободно пристанище в Чили. Оттам, заедно с други автомобили, откраднати в Чили, те се превозват през дългата пуста граница с Боливия, използвайки тайни маршрути, за да избегнат военни патрули. Трябва да се кара през нощта, без светлини, а тук, както разбирате, няма специален път.

Видеото показва групи от кондрабандисти, които пият бира и правят ритуални предложения преди пътуването си; колони от джипове, препускащи през солените блата; някои кадри показват разбити и изгорени автомобили, изгубени по пътя.Сега, почти всички видеоклипове засягат или цитират текстове от песента Chutero Yo Soy на Саймън Латоре, който се превърна в невероятно популярен хит.

Самият Латоре не е "chutos" или дори боливийец, но има боливийски приятел, който го моли да напише песен за въпросните "chutos". Така се появява Chutero Yo Soy, който започва да се изпълнява в различни градове на границата на Боливия и Чили. Социологът Таня Хименес посочва, че да си "chutos" е вид идентичност, заобиколена от култура от ритуали, празници и песни.

В същото време тя смята за невероятно глупаво, че хората публикуват тези видеоклипове - един вид компрометиращо доказателство за себе си. Въпреки всичко бизнесът процъфтява. Анализатори изчисляват, че около 25 000 криминални превозни средства влизат в Боливия всяка година.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малоумна работа

    12 0 Отговор
    Да мъкнеш таратайки от един континет на друг, че и да ги прекарваш през разни пустини... После що се ползвало толкоз петрол, що имало такова замърсяване. Това е като нащите автоморги - плодородна земя ще я замърсяват с масла старо желязо и други биклуци, вместо да я работят. Вярно че хората са много прости, но и много прости ни управляват.
  • 2 НАТО ВЪВ ОТ БЪЛГАРИЯ

    5 3 Отговор
    ИСТИНСКИ РОМИ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дика

    7 1 Отговор
    Латино римляни...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.