Last news in Fakti

8 Октомври, 2022 10:30 4 395 201

Първите камиони на Tesla ще бъдат доставени на 1 декември

  • tesla-
  • semi-
  • камион-
  • влекач-
  • електрически камион

Pepsi ще получи няколко серийни камиона

Първите камиони на Tesla ще бъдат доставени на 1 декември - 1

През изминалия ден Илон Мъск обяви, че производството на камиона Tesla Semi вече официално е започнало и първите доставки ще бъдат изпълнени на 1 декември тази година. Късметлиите, които ще получат първите екземпляри от електрическия влекач ще бъдат от Pepsi, които си запазиха 100 броя още при представянето на Semi през 2017 година.

Мъск обяви, че серийната версия пристига с пробег от 500 мили или около 800 километра и ще бъде „забавна за шофиране“, каквото и да означава това за влекач тежащ няколко десетки тона. При зареждане на така наречените „мегачарджъри“, камионът може да добави около 650 километра пробег в рамките на 30 минути. Ако към камиона не е закачено ремарке, той може да ускори до 100км/ч за само 5 секунди, но това време нараства до 20 секунди при тегленето на ремарке с тегло от 36 тона.

Припомняме, че по-рано от Tesla разпространиха снимки на серийната версия на Semi, която пристигна с няколко промени и добавени огледала. Също така новият план включва задвижване от три мотора, вместо оригинално представените четири. По първоначални планове, доставките трябваше да започнат през 2019 година, но след проблеми в разработката ето, че първите бройки ще бъдат при новите си собственици в самия край на 2022 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тиро вампиро

    19 9 Отговор
    Пепси,кока кола и ресайклинг не возя и не ми липсват.Тези камиончета ще издъхват по средата на пътя и дори "докторите на тесла няма да могат да ги поправят,защото основния проблем за всичко американско на колела са свръзките на кабелите и това е умишлено да ти ремонтират постоянно двигателя.Тази година е последната и се прибирам в България да уча българите на хубавото от Америка,което те не познават,защото би им улеснило с 50%живота
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рошко

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Асен":

    Каквото си иска това ще мисли, темата е камиони а не да коментираме глупостите на асан
  • 6 Тока не става

    12 15 Отговор
    При движение с 90 км в час един дизелов камион може да мине 2160 километра за едно денонощие, а електрическият камион ще изгуби 1,7 часа за зареждане през това денонощие и вместо 24 ще може да шофира само 22,3 часа и ще мине само 2010 километра за едно денонощие.

    Тоест за месеца един дизелов камион може да мине 64 800 километра, а електрическия само 60 300, защото дизеловия се зарежда само за 3 минути.

    Коментиран от #31

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тц, не

    6 3 Отговор
    Едва ли. Нямат толкова дълъг кабел.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Егати лъжеца

    11 6 Отговор
    Пак не си спазва сроковете този напушляк. Щеше да им почва производството през 2023, а доставките кой знае кога, но пак е излъгал клиентите. Съдра се да лъже тоя!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТYЗАРА

    10 6 Отговор
    И тоя джyган е с електродвигатели от Модел 3.
    0 грижи за ремонти и подмяна.
    Мaчкай Ильо!
  • 14 те/тях Емилия

    9 8 Отговор
    Волво, Ман и Мерцедес продават електрически камиони/тирове от две години. Никола Моторс също изпревари Тесла, от началото на годината продават Никола Тре. Другата година пускат модела с водородни клетки.

    Коментиран от #15

  • 15 Така е!

    12 10 Отговор

    До коментар #14 от "те/тях Емилия":

    Също така bmw изпревариха производството на тесла модел 3 със своето bmw i3. За седем години от него продадоха по-малко бройки, отколкото тесла модел три се продаде за последните седем седмици.

    Тоест има много по-важни неща от това кой кога си е пуснал модела. Важно е кой колко ще продава от него и кой ще направи революция в транспорта.

    Аз залагам на камионите на Тесла, които минават 800 км с едно зареждане и могат да бъдат шофирани за цял работен ден без зареждане, а през задължителната 45 минутна почивка на всеки 4,5 часа, да бъдат заредени за още 800 км.

    Ти на кои от изброените камиони залагаш, че ще имат по добър пазарен успех от камионите на tesla и ще променят тежкотоварния транспорт в бъдеще и защо?

    Коментиран от #16

  • 16 те/тях Емилия

    10 7 Отговор

    До коментар #15 от "Така е!":

    Камион на ток е вече доказано, че става за къси(между-градски) разстояния. Не заради времето на зареждане на батерията, а заради мястото, което взема. Вместо да вози товар, вози батерия. Тесла Семи се зарежда бързо, само на Тесла Суоерчарджър станция, каквито има малко в Европа. И четирите марки, които съм изброила ще продават повече от Тесла. Не са само в ЕС, но и в САЩ. Защото са лидери, всичко, което ползваме, се доставя с тези марки.

    Сравнението с бмв и3 е некоректно. Идеята на бмв беше да пуснат нещо на ток, за да се рекламират като "зелени". Нито имаха капацитет за масово производство, нито желание за доминация в ЕЛ колите. Защо не сравниш бмв М3 с тесла модел 3 на писта!? Също толкова некоректно сравнение е. Тесла кога ще станат лидери в моторспорта? :D

    Продавай/шортвай, $тсла ще падне на $120, лесният пъмп на Мъски приключи. ;)
  • 17 Ще ти се!

    5 10 Отговор
    Ето че сам/само доказваш колко са неверни твърденията ти, като лично даваш подходящите примери.

    Точно заради по-малкия си пробег, по-малкият товар който могат да возят и малкото налични бързи зарядни станции, изброените от тебе камиони нямат никакви шансове.

    Камионът на тесла товари като обем точно толкова, колкото и дизелов камион, а в 90% от случаите ограничението е по обем, а не по тегло. Дори тогава камиона на тесла има предимство, защото със старите батерии можеше да товари само 1-2 тона по-малко от дизеловите, но с новите батерии влекачът сигурно ще е със същото тегло като дизеловите, но ще има значително предимство. Вече влезе в сила закон, който позволява общото тегло на електрическите камиони да е с няколкото на по-високо отколкото на дизеловите. Тоест електрическият ще може да товари повече килограми при същото тегло на празната композиция.

    Ако тръгне от софия за хамбург, ще трябва да спре само два пъти за по половин час за зареждане за тези 2000 км. Всички изброени от тебе камиони ще возят по-малко товар и ще трябва да спрат минимум десетина пъти за по час и нещо и ще харчат много повече енергия за превозен тон или кубически метър.
  • 18 И друга важна подробност

    10 10 Отговор
    Всички клиенти, които вече са поръчали камиони, за целия живот на камиона ще зареждат по 7 цента за киловатчас на зарядните на Тесла.

    Това означава по 7 цента за километър при максимална скорост и максимално позволено тегло.

    Това са 7 евро за 100 км. Дали дизелов камион може да бъде конкуренция? При максимално тегло и максимална скорост, дизелов камион ще гори 28-30 на 100 и около 50 евро за 100 километра.

    Отиване и връщане до хамбург - 280 евро за ток или 2000 евро за дизел.

    Кое ли ще избере един превозвач?

    Коментиран от #19

  • 19 те/тях Емилия

    5 7 Отговор

    До коментар #18 от "И друга важна подробност":

    Ще избере тир с водородни клетки, каквито са в тестов период на всички марки, които изброих. Няма инфраструктура за зареждане на водород, но ще се построи в ЕС, заложено е в плана им за развитие. Тесла нямат такава технология и продължават да заблуждават багхолдърите си, че с батерии е по-добре. Пробегът, който пишеш е възможен, заради по-голямата батерия. Защо Мъски обяви, че Тесла Семи е готов за производство "днес" в презентацията си орез 2018, а още не се произвеждат!? Мъски продава, защото му трябват пари за съдебни дела, Туйтер и издръжка на една рода.

    Звучиш като Румен Виста. Румбакис, ако си ти, купи ли си имот във Бали, Индонезия? Поздрави от бат Любо! ;)

    Коментиран от #21, #22, #35

  • 20 Гост

    8 2 Отговор
    Само празни обещания,ще ще ще.

    Коментиран от #24

  • 21 Ами внимавай в картинката

    4 7 Отговор

    До коментар #19 от "те/тях Емилия":

    Всичко си има логично обяснение, но трябва да познаваш историята, която коментираш.

    На илон мъск не му е за първи път да лъже за сроковете, нито пък ще му е последен. Важното е че рано или късно това което е обещал става. В повечето случаи по-късно. Но както виждаш сега с камиона може и по-рано, защото обещанията му от 2021 година бяха, че през 2022 в никакъв случай няма да пуска нови производства, а ще работи за увеличаване на производството и задоволяване на търсенето на вече произвежданите модели с наличните батерии.

    Но както виждаш плановете се променят в движение и спрямо обстоятелствата. Преди няколко седмици обяви, че най-накрая, за първи път от съществуването на Тесла, вече са решили проблема с недостига на батерии и както виждаш няколко седмици по-късно вече започва производството на камиона, който беше отлаган заради недостига на батерии.

    А този камион беше планиран за производство преди модел У, за който имам мъск също най-нагло излъга, че производството му ще почне през септември месец 2020 година, а първите продажби бяха през март месец същата година, изпреварвайки сроковете с цяла година. Предвид това че се очаква този модел да е най-продавания автомобил за 2023 година, смяташ ли че е сбъркал, като го е пуснал по-рано за производство вместо камиона? Особено пък предвид 35% брутен марж на печалбата, каквато е невъзможно да бъде постигната с камиона, в който има батерии за производство на над 10 автомобила?

    Коментиран от #23

  • 22 А водородът е пълна измама!

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "те/тях Емилия":

    Как точно си представяш, че някой превозвач ще предпочете да плаща три пъти повече за водород на километър, отколкото за дизел?

    Знаеш ли въобще каква е идеята за производство на водород и ако случайно научиш каква е идеята кога си го представяш, че ще се случи?

    Понеже няма и да потърсиш, защото знанията са противопоказани на пропагандата с която те облъчват, а ти доброволно я приемаш за чиста монета, без да проявиш критично мислене и да провериш фактите, ще ти обясня идеята.

    Та идеята е когато има свръх излишък на възобновяема енергия и цените на електрическата енергия са отрицателни, да им плащат за да произвеждат водород, който само в такъв случай ще има някакви икономически шансове за съществуване. И това ще се случи чак когато има чак толкова голям свръх излишък, че дори батериите, които са много по-евтин начин за съхранение на енергия, са напълно заредени за да осигурят енергията за няколко денонощия напред и вече наистина няма къде да се складира тази не постоянна, но евтина енергия.

    Това коя година си го представяш, защото аз не го виждам преди 2050 година? Следващите няколко години е абсурдно да говорим за свръх излишък на енергия и водородна енергетика, при положение че в момента има свръх недостиг и цените на всички енергии поставят нови и нови рекорди и въпреки това продължават да растат.

    Коментиран от #28

  • 23 те/тях Емилия

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ами внимавай в картинката":

    В колко от заводите на Тесла ЩЕ се произвеждат Семи, и в колко се правят в момента?

    Тесла няма как да се конкурира с лидерите на влекачи, които имат в пъти повече заводи само за производство на ел влекачи, плюс че поетапно конвертират сегашните линии от ДВГ в ЕЛ. При поръчка на 100 влекача, за колко време ще я изпълни Тесла и за колко Скания/Ман/Волво/Мерцедес!? Дори Никола, които ползват завода на Ивеко ще я изпълнявят по-бързо от Тесла.

    Аргументът за 7-те цента на Суоерчарджър станции, потвърждава това, което написах - такива в Европа има малко. За САЩ може да е изгодно.

    Цената на зареждане от ел станция ще расте, бъдещето е във водородните клетки. Те не са практични за автомобили, но са перфектни за влекачи. Всички комапнии за влекачи имат тази технология, освен Тесла.

    Мога ли да си купя Тесла Семи с догкойн?

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Искаш ли да се обзаложим

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    За да е 20-тия блок от който бягаш но иначе си абсолютно сигурен в твърденията си?

    Хайде да се обзаложим че на първи декември тези камиони ще бъдат доставени? Ще изчакаме месец и половина и ще видим резултата?

    А дано, ама надали. Както винаги идваш тук, опитваш се да направиш някакво внушение, а после никога не стоиш зад думите си и се оказва че си твърдял същото като мен, ама просто не си съгласен с мен!

    Сега ще излезе че Илон Мъск лъже, че ще достави тези камиони на първи декември, но въпреки това си съгласен, че ще ги достави на първи декември. Няма да ти е за първи път да твърдиш такива неща!

    Коментиран от #27

  • 25 Предимството им е недостатък

    1 5 Отговор

    До коментар #23 от "те/тях Емилия":

    Точно това, което смяташ за предимство е най-големият им недостатък.

    Точно затова Тесла е най-продавания електромобил в света и единствено китайците могат да ги стигнат. Tesla проектира електромобилите си от нулата като електромобили, а не се опитва да напъха батерии и електромотори на платформа за ДВГ, която има коренно различни изисквания.

    Към момента Тесла наистина произвежда само в един завод в Невада, но това е само тестово производство - 5 камиона на седмица.

    Истинското серийно производство се подготвя в Тексас, където на място ще се произвеждат и батериите за него и на практика за разлика от всички автомобилни производители, в завода в по-голямата си част ще влизат сурови материали, а накрая ще излиза готов продукт.
  • 26 Имаш ли мнение?

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "те/тях Емилия":

    Какво е предимството на водородния камион пред електрическия?
  • 27 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Искаш ли да се обзаложим":

    Ти многониковия твърдеше:Камионите Тесла по поръчка на Пепси вече работят и разнасят продукцията из Америка.А тук пише още не са произведени.

    Коментиран от #32

  • 28 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "А водородът е пълна измама!":

    Измамника е Мъск.
  • 29 Гост

    5 0 Отговор
    Тесла Семи ще бъдат доставени на 21 декември.Коя година?

    Коментиран от #33

  • 30 Гост

    4 0 Отговор
    Тесла Семи ще бъдат доставени на 1 декември.Коя година?

    Коментиран от #45

  • 31 Мдааа

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Тока не става":

    Но всеки камион спира за повече от 3 минути, така че това не е никакъв проблем.

    Коментиран от #34

  • 32 Лъжеш както винаги

    0 5 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Никога не съм твърдял подобно нещо! Дай линк?

    Камионите на Тесла никога не са били продавани на никого. Но пък от години превозват собствената си продукция с тях, както батерии така и готови автомобили и има стотици клипове в мрежата от години. Вече са навъртяли милиони километри тестове по реални пътища с реални товари.

    Още в годината на представянето при тест драйв на реален клиент с реалната му стока, бяха постигнали 960 км пробег с едно зареждане, въпреки обявените 800, които обаче не са в реални условия, а с максимален товар и максимална скорост.

    Коментиран от #55

  • 33 Облог

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Те са ще достави камионите на пепси през декември 2022 година. Мога да се обзаложа че това ще е 23-я път в който ще се откажеш от облогът, дори сам да си го пожелал!

    Коментиран от #38

  • 34 Само ти така си мислиш

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "Мдааа":

    "Но всеки камион спира за повече от 3 минути, така че това не е никакъв проблем."

    Очевидно не си разбрал сарказма. Първо е невъзможно да напълниш дори резервоар на лек автомобил за три минути, камо ли за толкова време да спреш на колонката да напълниш резервоара до горе да минеш през касата да си платиш и да тръгнеш отново на път.

    За камион това отнема поне половин час, колкото е пълненето на батерията за 650 км. Единствената разлика е, че с резервоар минават няколко пъти повече километри, но това няма никакво практическо значение, при положение че са задължени по закон, да спират на всеки 400 км за минимум 45 минути, първия път, а след това за часове.



    Другото предимство на електрическия камион е, че може да се зарежда на рампата докато се разтоварва и товари и да не отнема работното време на шофьора, а също така да намали разходът за транспорт на собственика на стоката и/или транспортната фирма, като тока се произвежда на покрива на склада.

    Коментиран от #39

  • 35 Това ли беше отговорът?

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "те/тях Емилия":

    До коментар 22 от "А водородът е пълна измама!":

    Измамника е Мъск.

    Значи според тебе това са предимствата на водорода? Чудесен аргумент!

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 те/тях Емилия

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Това ли беше отговорът?":

    Не, това не съм го написала аз, но съм съгласна, че Мъски е измамник. Има видеа в ютюб, които му разкриват лъжите.

    Предимството на водородните клетки, е че влечакът изминава повече километри с един заряд, правейки ги подходящи за дълги разстояния. Като превозват през села, в пустоща, къде ще заредят влекач на ток!? Зарядните са само в градовете.

    Второ предимство е, че водородните клетки, не си губят заряда, от студ, както батериите.

    Коментиран от #40

  • 38 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Облог":

    Като оня облог София Бургас с електрокар и петролен автомобил.Кой се отказа тогава?

    Коментиран от #41

  • 39 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Само ти така си мислиш":

    На всяка бензиностанция има колонка за товарни автомобили.Маркуч с голям дебит на гориво и пълни хиляда литра за минути.Плаща се с карта също за минути.

    Коментиран от #42

  • 40 Сериозно ли?

    0 3 Отговор

    До коментар #37 от "те/тях Емилия":

    Това ли успя да измислиш? Колко е пробегът с едно зареждане на водороден камион? Ще ми обясниш ли накъде ще тръгнеш в 99, 9999998888% от маршрутите на камионите, където между населените места е повече от 800 км?

    Обаче дори и тази опорна точка е несъстоятелна, защото насред пустинята можеш да направиш самозареждаща се "бензиностанция", която не трябва да бъде зареждана с цистерни.

    Вече има зарядни станции, които разчитат основно на собствено произведения ток от фотоволтаичните навеси върху зарядната станция и дори връщат ток в мрежата при нужда.

    В африка е много по-евтино и бързо да направят локална мрежа захранвана от фотоволтаици и батерии, отколкото да прекарват далекопроводи на стотици километри заради малки населени места.

    Но пък не съм чул за водородни подобни станции?

    Но на практика опорните ти точки са анекдотични и нямат нищо общо с реалността. В България трудно ще измислиш маршрут дори за отиване и връщане по-голям от 900 км.

    Водородните клетки в Европа и дори в Америка нямат предимства за камиони. Да не говорим че сега ще те водородни камиони не могат да минат 800-900 км с едно зареждане, нито пък да заредят по-бързо от 30 минути.

    Като добавим и три пъти по-скъпата цена за изминаване на километър отколкото с дизелов камион, е абсолютно сигурно, че никой няма да пожелае да притежава водороден камион, дори да му го подарят.

    В България няма нито една зарядна станция за водород, дори някой да ти подари водороден автомобил
  • 41 Ти разбира се!

    1 4 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Даже съм сигурен, че не знаеш за какво е бил облога и си бил на моето мнение, но не си бил съгласен с мене! Нали затова ви се подигравам, че не знаете какво говорите и винаги сте на моя страна, но не сте съгласни с мен.

    Коментиран от #44

  • 42 "Предимството" пак е недостатък!

    2 3 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Нали електрическият камион и той същото прави - пълни хиляди километри за минути и даже не трябва да ходиш да плащаш!



    Обаче има една уловка - можеш да оставиш електрическият камион за 45 минути на зарядната станция, докато ти мине 45 минутната задължителна почивка заради тахографа след 4,5 часа шофиране, а след като минат тези 45 минути, да ги пишеш почивка и да тръгнеш отново на път без да губиш време.


    А като заредиш за 20 минути резервоара, трябва да преместиш камиона от колонката и няма как да направиш това в 45 минутната почивка, защото нямаш право да местиш камиона дори метър и тези 20 минути за зареждане ги губиш от времето за шофиране и трябва да ги направиш задължително в рамките на тези 4,5 часа и на практика ги губиш.

    Шофьорски подробности които не знаеш и пак пробутваш недостатъка като предимство.

    Същото е и с времето за товарене и разтоварване, където електрическият камион също може да се зарежда, никой не практикува зареждане на дизелови камиони.

    Също така пропускаш факта, че собственикът е на камион може да си го зарежда в собствения склад от фотоволтаиците на покрива си и да не плаща за транспорт?

    Също така ако си собственик на склад, който ползва външни търговски услуги, вместо да плащаш пари за транспорт, можеш просто да заредиш камиона който те зарежда и дори да ти платят за това, че са ти докарали стоката!

    Както виждаш има доста по-гъвкави решения, отколкото задължението да си купиш гориво от Лукойл, shell

    Коментиран от #43, #47, #61

  • 43 Турбо

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от ""Предимството" пак е недостатък!":

    Пак си гласиш сам опорките.Сам можеш да си сметнеш един Тир с два резервоара по 500 литра и разход 30л/100, колко километра ще измине т.е.камиона ще зареди един път при потегляне от България и ще има гориво за връщане.

    Коментиран от #46

  • 44 Турбо

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ти разбира се!":

    Че нали Гост предложи облога,а ти се отметна.Нямало смисъл да участваш в облог,който ще загубиш.
  • 45 Турбо

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    То е ясно,че ще е на 1 декември,но не се знае коя година.Той тесльо твърдеше, че Пепси вече използват Тесла семи,а те още не били произведени.

    Коментиран от #50

  • 46 Пак ли ще се обзалагаме

    0 4 Отговор

    До коментар #43 от "Турбо":

    Аз твърдя и винаги съм твърдял, че дизеловият тир минава много повече с един резервоар, отколкото електрическия с едно зареждане на батерията.

    Ти можеш ли да се обзаложиш за обратното?

    Искаш ли да се обзаложим че резервоара се пълни по-бързо от батерията, както винаги съм твърдял?

    Абе веднъж поне няма ли да се обзаложите с мен за нещо което аз съм казал, а пък вие не сте на 100% съгласни с мен? Обикновено така се прави? Не може всички да заложим на едната страна!

    Не мога да разбера как така хем сте на моята гледна точка, хем постоянно спорите спорите с мен спорите с мен и обяснявате, че не съм прав.

    Коментиран от #48, #54, #62

  • 47 Турбо

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от ""Предимството" пак е недостатък!":

    За 20 минути се разтоварва цистерна 40 тона гориво.Гост ти е написал.Колонките за камиони са с по голям дебит.

    Коментиран от #51

  • 48 Раздвоение на личността?

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Пак ли ще се обзалагаме":

    Пак ли го играеш д-р.Джекил и мистър Хайд?
  • 49 Фурнаджиска лопата?

    3 0 Отговор
    Пак лисе обръщаш на 180 градуса?
  • 50 Хайде обзаложи се де

    0 3 Отговор

    До коментар #45 от "Турбо":

    Или пак ще се отметнеш за 24-ти път че няма да е през 2021 декември месец. Виждаш ли как за няма и 20 минути ще се извъртиш на 180 градуса?

    Нали си много сигурен? Ама докато не дойде време за облог.

    Можеш ли да се обзаложиш че все още няма произведен камион? 25-ти ел блок от който ще се отметнеш че не си твърдял такова нещо?

    Коментиран от #53, #63

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хайл

    4 1 Отговор

    До коментар #50 от "Хайде обзаложи се де":

    Къде е тоя камион???? Освен рисунки има ли гуми поне ОГ?
  • 54 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Пак ли ще се обзалагаме":

    Ти знаеш ли какво е тир изобщо?

    Коментиран от #56

  • 55 Хайл

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Лъжеш както винаги":

    Ганюф,наистина трябва да те изритат от сайта за лъжи и невярна информация...лично тогава аз те попитах за Монт Блан колко дена ще го изкачват,ти почна да катериш камъните,30 км! ДЕНИВЕЛАЦИЯ ПИСА,А ТЯ Е 3 КМ.НОЩНО ВРЕМЕ ТОК ЩЕШЕ ДА ДАВАШ НА КЪЩИТЕ...НЕДЕЙ ДА ОПИТВАШ ДА ПРАВИШ ХОРАТА БУДАЛИ🐀 ТАКАВА

    Коментиран от #57

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Трийте и него

    0 4 Отговор

    До коментар #55 от "Хайл":

    Защо трите моите мнения, а мненията на трола стоят?

    Какво го чакате? Да е написал едно смислено мнение без заяждане и обиди към другите? Още като му видите ника, трябва да бъде бан-ван и изтриван.

    Коментиран от #70

  • 58 Аман от тролове

    0 3 Отговор
    Искаха да се обзалагат с няколко ника, но в момента в който се съгласих и започнахме до уточняваме условията на облозите, се изпокриха и се скъсаха да сменят никове повтарящи като грамофонна плоча техните си лъжи какво съм казал и нито един мой цитат.

    Ето аз например мога да цитирам че са казали, че тази година камионът на tesla няма да бъде доставен камиона на pepsi и аз мога да се обзаложа срещу това, но страхливците се разбягаха и се отметнаха от думите си.

    Както винаги те нямат собствено мнение но не са съгласни с моето. Тоест дори не са на противно на моето мнение, а просто не знаят какво точно твърдят.

    Нищо ново под слънцето. Играят този цирк вече четвърта година, а аз от тогава не съм си сменил мнението и си държа на думата.

    Коментиран от #77

  • 59 Коко

    5 0 Отговор
    Ток произведен от въглища вървим напред и нагоре

    Коментиран от #60

  • 60 Ако знаеш колко си прав

    0 4 Отговор

    До коментар #59 от "Коко":

    Ако знаеш колко милиарди донесе износа на ток в тези времена, добре че са въглищата, защото държавата щеше да фалира!

    Но и на тях ще им дойде края, защото има заявления за 28 гигавата мощности от възобновяеми източници само за България и продължават да растат. Колкото и да са евтини въглищата все пак са с пари, а горивото за фотоволтаичните и вятърните централи е напълно безплатно и въглищата не могат да конкурират токът произведен от тях. Ще ги ползваме само зимно време и при подобни войни и кризи.
  • 61 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от ""Предимството" пак е недостатък!":

    Съгласен съм.Ти осигуряваш камион ТеслаСеми,аз осигурявам дизелов Тир.Маршрута е Варна София Бургас Варна.
  • 62 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Пак ли ще се обзалагаме":

    Пак ли се извърташ като сап на лопата? Досега в постовете си възхваляваше Тесла Семи.

    Коментиран от #65

  • 63 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Хайде обзаложи се де":

    Еми няма да е декември месец 2021 година.Този облог вече е загубен от теб.

    Коментиран от #64

  • 64 Очевидно е лапсус

    0 3 Отговор

    До коментар #63 от "Гост":

    Аз поне си признавам грешките. Очевидно става въпрос за датата публикувана в статията, а именно 1 декември 2022 година. Готов ли си да се обзаложиш или ще се отметнеш от думите си?

    Коментиран от #67, #83

  • 65 И ще продължавам да го хваля

    0 3 Отговор

    До коментар #62 от "Гост":

    И не няма да си го купя. Кажи според тебе коя от похвалите не е вярна? За разлика от тебе аз мога да назова както предимствата така и недостатъците на нещо, каквото и да е то и каквато и да е марката или народността.

    Това е нещо напълно невъзможно за тебе. При тебе едните неща са хубави а другите лоши и няма как да притежават и добри и лоши качества едновременно.

    Виждаш ли къде е разликата? За тебе съществуват идеални неща, които вършат работа във всякакви ситуации, а аз избирам идеалното нещо за конкретната ситуация.

    Също съществена разлика в мисленето. Точно затова за вас дизеловата баничарка е най-добрия автомобил на света за всякакви видове дейности, включително да отидеш на екскурзия до португалия с нея!

    Коментиран от #66

  • 66 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "И ще продължавам да го хваля":

    За мен най добрата кола е комби втора употреба за 5 к.лева, с газова уредба на пропан бутан.Не ми хвали електрокар за 100 к лева,защото аз и ти не можем да си го позволим.
  • 67 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #64 от "Очевидно е лапсус":

    Ще изчакам до декември месец 2022 година.Ти осигуряваш Теслата,аз Тира на дизел.Да не се отметнеш?

    Коментиран от #68

  • 68 За какво ти е?

    1 4 Отговор

    До коментар #67 от "Гост":

    Този електрически камион?

    Коментиран от #73

  • 69 Даааа

    4 1 Отговор
    Иначе трябва да се къпеш по-един път на седмица и да седиш на студено ама купувайте ел коли и камиони ..... луда работа
  • 70 Хайл

    5 0 Отговор

    До коментар #57 от "Трийте и него":

    Аз не съм обидил никой за разлика от теб мохльо,който не харесва тесла е глупав и кара пушилник...никой освен теб не може да се оплаче че съм го засегнал,а теб всеки те обижда...ако бях собственик на сайта да съм те изритал като мръсно коте за разпространяване на лъжи и невярно съдържание и ОБИДИ КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ НЕОДОБРЯВАЩИ ТВОИТЕ Т.Н. "СТАТИИ"....ОСВЕН ЛЪЖИ ОТ ТЕБ ГАНЮФ ДРУГО НЕ Е ПРОЧЕЛ НИКОЙ...ПОДМИНА ПО ЛЪЖИ САМИЯ МЪСК

    Коментиран от #71, #74

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #71 от "Трол та дрънка":

    Многониковия,теб те обиждат всички,сам си си виновен.

    Коментиран от #75

  • 73 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "За какво ти е?":

    На мен не ми трябва електрически камион.На теб ще ти трябва за облога.

    Коментиран от #76

  • 74 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #70 от "Хайл":

    Многониковия не работи в сайта.На него му плащат да хвали Тесла.Платен тр ол.
  • 75 Въпрос на възпитание

    0 4 Отговор

    До коментар #72 от "Гост":

    "Многониковия,теб те обиждат всички,сам си си виновен."

    Нали знаеш, че до обиди стигат тези, които нямат други аргументи. На мен не ми липсват аргументи, за да тръгна да обиждам някого! Пък и е въпрос на възпитание, каквото определено липсва на някои от никовете.
  • 76 Ще ми припомниш ли

    0 3 Отговор

    До коментар #73 от "Гост":

    Какви бяха параметрите на облога и защо е въобще е необходим камион?
  • 77 Аман от теб!!!

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Аман от тролове":

    Ти наистина имаш отклонения!!!
    Казвай за н-ти път: къде, когс и колко???
    Осигурявам ти дизелова кола, може да избереш от няколко различни и ако желаеш също мога да ти осигуря композиция-от 10-на годишна до 2022 с аеродинамичен пакет!!!
    Идвай и доказвай на яве това което твърдиш!!! Ти се криеш и започваш да се огъваш всеки път… и само философстваш без грам покритие и практика по темата…само имагинерни сметки…има защо и да те хранят и обиждат всички!!! Не се мисли за луд гении неразбран от всички… за съжалени си просто философ….
    За теб 100 пилотни евентуално доставени бройки са постижение ли??? На нещо поръчано на чисто маркетингов принцип още през 2017-та ли???
    Имаш ли идея колко тестови бройки и “мулета” се дават на големи компании с флотилии за предварителни тестове преди премиерста от години??? 100 бройки ли ще решат пазара???
    Инфо от 1 л.ед.ч. - Волво са готови и имат работеща разработка, проблема е че пазара в Западна Европа не е готов да плати по-висока 3-5 пъти по-висока цена….

    Коментиран от #78

  • 78 Пак питам

    0 3 Отговор

    До коментар #77 от "Аман от теб!!!":

    За стотен път питам какви са параметрите на облога? С какво от това което съм казал не сте съгласни?

    На практика става така че сте съгласни с всичко което казвам, но просто не ви харесва истината и изведнъж аз съм виновен по тази причина.

    Аз ли съм виновен че тесла ще достави първите бройки на тесла на първи декември след месец и нещо?

    Аз ли съм виновен, че камиона на тесла изминава 800 км с едно зареждане, а камионите на останалите едва минават 500?

    Аз ли съм виновен, че камиона на тесла зарежда 650 км за 30 минути, а останалите зареждат по 300 км за час и половина?

    За какво ви е дизеловия камион за облогът? Да ми докажете нещо което и аз съм ви казвал? Че дизелов камион изминава повече с едно зареждане? Че резервоара се зарежда по-бързо отколкото се зарежда батерията? Какво точно ще докажете с дизеловия камион, който ще осигуриш?

    Някой поне ще ми отговори ли какво ще сравняваме, че аз все още не съм разбрал за какво точно искате да се обзаложите?

    Искате ли да се обзаложим дали баничарката на турбо ще стигне по-бързо от софия до Бургас или bugatti veyron? Ще се обзаложите ли?

    Коментиран от #88, #92

  • 79 Гост

    3 0 Отговор
    Правим си гаргара с теб, защото непрекъснато се отмяташ от твърденията си.Баничарката не може да се мери с Бугати,но ще бие всяки електрокар на дълъг път.За пазарната капитализация на Тесла да кажеш нещо?

    Коментиран от #80, #82

  • 80 Я пак, я пак?

    0 2 Отговор

    До коментар #79 от "Гост":

    Я пак повтори че нещо не разбрах?

    Аз от пет години повтарям едно и също и никога не съм се отметнал от думите си но вие ми предлагате облози и се отмятате постоянно за да ми се подигравате, че се отмятам?

    По инфантилно изказване скоро не бях чувал. Дори децата в детската градина измислят по-смислени оправдания.

    Да ти припомня ли че се отметна от това дали тесла може да мине Нюрбургринг за по-малко от 8 минути, а после се отметнахте че не било тесла модел 3, че не било официален резултат, че това, че онова, а аз три пъти повторих условията "тесла нюрбургринг 8 минути"

    После тесла не могла да произведе поне колкото през 2019 година, камо ли половин милион за 2020 година. А като ги произведе мълчание и ние не сме твърдяли такова нещо.

    Когато тесла получи екологичното си разрешително няколко месеца след започване на производство в Берлин пак имаше мрънкане и никой не си призна грешката

    А за тоталното неразбиране на физичните закони въобще да започвам ли разговор, за няколкото перпето мобилета?

    Като например твърдението че мощността за изкачване на Шипка на втора предавка с баничарката на Турбо ставало с максималната мощност на двигателя с 30 км в час и 15 на 100 разход, а на магистралата двигателя се разтоварвал на пета предавка със 140 и 7 на 100 разход и мощността била по-малка защото разхода бил по-малък?

    Аз за разлика от вас не ви се подигравам. Вие сами си ставате за смях докато си мислите, че ми се подигравате. Единственото ко
  • 81 Я пак, я пак?

    0 3 Отговор
    А за тоталното неразбиране на физичните закони въобще да започвам ли разговор, за няколкото перпето мобилета?

    Като например твърдението че мощността за изкачване на Шипка на втора предавка с баничарката на Турбо ставало с максималната мощност на двигателя с 30 км в час и 15 на 100 разход, а на магистралата двигателя се разтоварвал на пета предавка със 140 и 7 на 100 разход и мощността била по-малка защото разхода бил по-малък?

    Аз за разлика от вас не ви се подигравам. Вие сами си ставате за смях докато си мислите, че ми се подигравате. Единственото което аз правя е да ви казвам факти, които вие не можете да осмислите и постоянно отричате. Когато аз от своя страна ви помоля за факти отсреща има пълно мълчание, свободни съчинения и в общи линии лични нападки и нищо по темата, само защото не ви харесват фактите, но не можете и да ги отречете.

    Коментиран от #84

  • 82 Тотална грешка

    0 3 Отговор

    До коментар #79 от "Гост":

    Ако спазват правилника за движение, баничарката ще стигне по-бързо, защото няма да ѝ се налага да спира за зареждане за разлика от Бугатито, което не може да измине това разстояние с един резервоар. И хоп баничарката била по-хубав автомобил според вас, защото минава повече километри с едно зареждане. Всичките ви доводи са такива!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Гост

    2 0 Отговор
    Изприказва много приказки,без да кажеш нищо съществено.Само се правиш да изглеждаш по умен.

    Коментиран от #87

  • 87 Аз говоря с факти и цифри

    0 2 Отговор

    До коментар #86 от "Гост":

    Това е смислена информация за този, който може да я разбере. Дадох достатъчно технически характеристики и реални примери за използване на камиона.


    Щеш не щеш съм повишил и твоята обща култура и вече спрях да чувам 10-те з учени опорки, които са били актуални преди 10 години, но не се отнасят за нашето време.

    Хайде сега си прочети мненията в тази тема и кажи какво смислено си казал ти? Какво може да се научи от твоите мнения? Целият ти смисъл на живота е да се заяждаш с мен!

    Коментиран от #89

  • 88 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #78 от "Пак питам":

    Няма да си почивам уикенда в минерален басейн във Велинград,ами ще спорят с радиоточката тесльо.
  • 89 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #87 от "Аз говоря с факти и цифри":

    Какви факти и цифри?Само безкрайни съчинения без никаква техническа стойност,който показва ниско ниво на образование и умения.

    Коментиран от #90

  • 90 Ами давай де

    0 2 Отговор

    До коментар #89 от "Турбо":

    Вече 100 пъти те питам с кое мое твърдение не си съгласен? Посочи ми? Ама не можеш защото аз имам мнение, а ти нямаш такова.

    Ти не защитаваш тези.
    Ти не защитаваш идеи.
    Ти дори не защитаваш елементарни цифри от техническите характеристики

    Единственото което правиш е да се заяждаш с някой и да викаш таково животно нема, каквото и да каже другия дори да ти казва, че всяка сутрин слънцето изгрява.

    Ето че дори не можеш да кажеш конкретно и ясно с какво точно не си съгласен и говориш общи приказки на база личностни нападки.

    Нещо конкретно по темата имаш ли да кажеш? А дано, ама надали. Съгласен си с всичко по темата, което съм казал но просто не ти харесва и си го изкарваш на мен на принципа да убием вестоносеца.

    Коментиран от #93

  • 91 Какъв Велинград

    0 2 Отговор
    Нали щеше да ходиш с баничарката до Лисабон че щеше да се хващаш на бас, че ще ти е по-евтино и изчезна в момента в който те попитах дали ще ти стигнат 80 лева, за колкото ще стигна аз?
  • 92 Ще правим ли

    0 2 Отговор

    До коментар #78 от "Пак питам":

    тест и облог пред всички тук или не?
    Всичко останало е загуба на време и отмятане...
  • 93 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #90 от "Ами давай де":

    Моля не се дръж като ощипана и изоставена госпожица...
    С теб наистина е безмислен спора и много дълбоко се съмянвам, че имаш някакво МПС, че дори и документ за правоуправление...

    Коментиран от #95

  • 94 1678-ти път питам

    0 2 Отговор
    Какви са условията на облога?
  • 95 Искрено и лично

    0 3 Отговор

    До коментар #93 от "Гост":

    Пак ли е лични драми? Пак ли личностни нападки? Темата е електрически камиони. Ти колко такива си карал за да им знаеш недостатъците?

    Коментиран от #96

  • 96 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #95 от "Искрено и лично":

    А ти колко Тесла Семи си карал?

    Коментиран от #97, #98

  • 97 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #96 от "Гост":

    Остави колко семи-тесли е карал...изобщо качвал ли се е на камион/кола и ако да на какви, за колко???
    Колкото до облога - определи ти условията, за да докажеш, че е по-ефективен от конвеционален дизелов влекач!!!
    Аз осигурявам дизеловата страна - нататък си ти!!!

    Коментиран от #99, #100

  • 98 Не е ли очевидно?

    0 3 Отговор

    До коментар #96 от "Гост":

    В такъв случай след като и ти и аз нямаме личен опит, защо смяташ че твоето мнение което не се обосновава на абсолютно никакви факти е по-вярно от моето мнение което се обуславя от техническите характеристики на превозното средство?

    Аз поне тръгвам от някъде а ти само от предубеждение и личностни качества.

    Коментиран от #116

  • 99 Ами да се обзаложим

    0 3 Отговор

    До коментар #97 от "Гост":

    "Баничарката не може да се мери с Бугати,но ще бие всяки електрокар на дълъг път"

    Държиш ли си на думата?
    хайде да се обзаложим, че ако спазваме правилата за движение и ограниченията на скоростта, една дизелова баничарка ще стигне по-бързо ?

    Нали си отворен, искаш ли да пробваме?

    Коментиран от #101, #114

  • 100 Допълнение към облога

    0 2 Отговор

    До коментар #97 от "Гост":

    Да ти повторя че става въпрос за разстоянието софия- бургас по магистралата.
  • 101 Раздвоение

    2 0 Отговор

    До коментар #99 от "Ами да се обзаложим":

    на личността да имаш???
    Аз идвам с дизелова кола/камион-ти с ел. еквивалента….и мерим София-Бургас….където кажеш и с каквото темпо!!!
    На каквито пари кажеш-ти достатъчно отворен ли си???

    Коментиран от #102

  • 102 Съгласен съм

    0 2 Отговор

    До коментар #101 от "Раздвоение":

    Тръгваме от софия, зареждаме за 20 лв и виждаме кой докъде ще стигне? Навит ли си? Всеки си избира темпото. Ще гледам да наема някоя кола над 400 коня, така че гледай и ти да осигуриш такава.

    Казвай кога го правим и за колко пари?

    Коментиран от #103, #104

  • 103 Ще наемеш

    2 0 Отговор

    До коментар #102 от "Съгласен съм":

    излагаш се, нали се досещаш….
    На талоните на колите!
  • 104 От вкъщи

    3 0 Отговор

    До коментар #102 от "Съгласен съм":

    от контакта ли ще заредиш, на нощна и ще се движиш с 80???🤣🤣🤣

    Коментиран от #106

  • 105 Дали се излагам?

    0 3 Отговор
    Ти си този който се излага и си мисли че ще мине повече километри за 20 лв с дизелов автомобил отколкото с електромобил, особено пък, ако електромобила определя темпото.


    И какво лошо виждаш човек да наеме най-подходящото превозно средство за случая?

    Или и ти си от отбора който твърди че дизеловата баничарка е най-добрия автомобил в света и всички трябва да караме такива?

    Моята теза е че за всяка работа си има различен автомобил който е най-подходящ за случая и всеки автомобил си има предимства и недостатъци и баничарката също. Както и електромобилите.

    Не се ли сещаш колко пъти ви приземявам че преди 2050 година в българия няма да има поне 50% електромобили всеки път когато ми кажете че някой ни забранявал да си караме дизелите.

    Май забравяш че казах на турбо в никакъв случай да не поглежда електрическа баничарка?

    Тоест аз не съм за електромобилите на всяка цена, както вие сте за ДВГ на всяка цена и късате ризи да ги защитавате. И това ще е точно докато не си завъртите мнението на 180 градуса.
  • 106 Ако ще трябва да печеля

    0 4 Отговор

    До коментар #104 от "От вкъщи":

    Ако ще си дадеш талона на лекия автомобил какво ме бърка да карам и с 30 км в час за да мина по-голямо разстояние? Нещо нечестно ли виждаш?

    Нали щеше да биеш електромобила по всички параметри? От какво се притесняваш? Нали не си съгласен с моето мнение и щеше да доказваш обратното? Докажи ми го?

    Коментиран от #107, #111

  • 107 А ти залагаш ли

    2 1 Отговор

    До коментар #106 от "Ако ще трябва да печеля":

    нещо твое, ако изобщо имаш?
    Зареждам 20 лв. нафта, ти за 20 лв на бърза зарядна и караме едновременно с еднакво темпо и един зад друг, и за да е абсолютно меродавен теста-ще караме смесено….
    Иначе всички други извращения и смешки как ще караш с 30, ще в буташ едва ли не доказва колко точно са неприложими ел.недоразуменията които ТИ лично браниш с цената на скалъпени и силно изкривени сметки….

    Коментиран от #109, #112

  • 108 Гост

    4 0 Отговор
    Какви 20 лв,хитрееш ми нещо.Пак ли се въртиш като сап на лопата?Пълним резервоара,ти батерията и тръгваме София Бургас София.

    Коментиран от #110

  • 109 Я си припомни

    0 3 Отговор

    До коментар #107 от "А ти залагаш ли":

    Какви бяха препоръките ми за покупка на електромобил?

    Да видим дали си запомнил или говориш по инерция? Мога да ти дам линкове където съм ги писал на стотици места за последните три-четири години. алекса стоп

    Условията са две. Първото е домашно зареждане а второто голям годишен пробег с ежедневни дълги пътувания, като ключовата дума е ежедневни, за да има смисъл.

    За всички останали няма смисъл да сега да си купуват електромобили. И понеже всички останали са над 95%, сещаш ли се защо казвам, че в България масово ще се карат електромобили след 2050 година и най-глупавият въпрос който може да ми бъде зададен е къде ще се зареждат 3 милиона електромобили утре.

    А най-глупавото твърдение че някой ви забранявал да си карате дизелите и още догодина трябва да си купите задължително електромобили.

    Можеш да питаш всички антиелектрици, че това е тезата която защитавам последните години. С кое точно не си съгласен или и ти си на моето мнение, но не си съгласен с мен?

    Като ще се обзалагаш не трябва ли да заложиш срещу моята гледна точка, а не да си на моя страна? Ако си на моя страна кажи срещу кой ще залагаме? Кой е тоя, дето твърди обратното на нашето мнение?

    Коментиран от #113, #118

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Хайл

    4 0 Отговор

    До коментар #107 от "А ти залагаш ли":

    Що се занкмаваш с тоя профан теслю...на 49 ст за киловат до къде ще стигне с тоя боклук-на разклона на "Равно поле" и е спрял да чака репатрак да го закара до зарядно...виж го че не струва
  • 113 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #109 от "Я си припомни":

    Кой го интересува от твоите препоръки,ти за някакъв капацитет ли се вече.заври ди препоръките знаеш къде...първо се научи да ходиш преди да опитваш да летиш
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Млъкни трол

    0 3 Отговор

    До коментар #111 от "Хайл":

    Никой не ти обръща внимание! Научи се да се държиш уважително. А дано, ама надали. Това се учи в първите седем години, а после е късно.

    Коментиран от #117

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Колко дълги

    3 0 Отговор

    До коментар #109 от "Я си припомни":

    пътувания?Двеста километра?И 200 обратно.

    Коментиран от #121

  • 119 Може и повече

    2 0 Отговор

    До коментар #116 от "Хайл":

    С предишните ДАФ-ове 105-ца Евро 5 460 коня и с 2-та резервоара 1500 литра при европейско-магистрално каране спокойно се минаваше поне 4200-300 км с едно зареждане!!!

    Коментиран от #120

  • 120 Винаги може повече

    0 2 Отговор

    До коментар #119 от "Може и повече":

    Въпросът е дали е нужно и кое е по-важно!


    И благодаря че ме накрая вкара някакъв контекст в спора, защото опонентите ми бяха зациклили на опорни точки и лични обиди.


    Ако си един собственик на този камион, кое ще предпочетеш?

    На всеки 650 км шофьорът да изгуби по 30 минути - шест спирания за 4200 км за три часа закъснение, ако има къде да ги зареди на зарядна станция на тесла, общо 4200х0,07 цента за около 300 евро, или да плати 1500 литра по близо две евро за литър -минимум 10 пъти повече за километър?

    Отговори ми честно?

    Другото което искам да ми отговориш е тези 4200 км с минимум колко часа задължителни почивки се правят, за да не ми се налага да питам?

    Ето така се води дискусия - с конкретни примери и сметки и истината винаги е някъде по средата. Благодаря за което!

    Коментиран от #122

  • 121 Примерно толкова

    0 2 Отговор

    До коментар #118 от "Колко дълги":

    400 км на ден е идеалната среда, но минимумът е поне 100 150 км на ден, независимо дали е 75 км отиване и връщане или 150 км по някакъв маршрут на търговски агент например.

    За по-малко километри - дизел.
  • 122 7 цента

    2 0 Отговор

    До коментар #120 от "Винаги може повече":

    на киловатчас,няма такава цена,в Европа на бърза зарядна цената е около 0,90 евроцента.Аз бих предпочел камиона с по дълъг пробег,без да ми се налага да търся и чакам на зарядна станция.
    400 км за мен е твърде далече от смисъла дълги пътувания.Електромобила е за градско и къси пътувания с зареждане в гаража.

    Коментиран от #123, #124

  • 123 Дай пример?

    0 2 Отговор

    До коментар #122 от "7 цента":

    Ако за тебе 400 км ежедневно, което дори при 5 дневна работна седмица означава 2000 км на седмица и над 100 хиляди километра годишно е кратко ежедневно пътуване с лек автомобил, пък било то и служебен, какво би означавало дълго ежедневно пътуване?

    Колко стотин хиляди или милиона километри на година?

    400 км обикновено се изминават с едно зареждане и дори при 20 киловатчаса за 100 км и 25 стотинки на дневна тарифа или фирмен ток, означава 50 лв за хиляда километра.

    При пет на 100, което е доста по икономично шофиране, 1000 километра струват поне 150 лева.

    Разликата ти е 100 лв на 1 000 км. и поне 10 000 лв годишно. След три години можеш да продадеш електромобила с 30 000 лв по-евтино и на практика ще си карал без пари.

    При дизеловия автомобил, ще си дал 30 000 лв повече за гориво и ще продадеш автомобила поне 20 000 лв надолу и само амортизацията и горивото ще са ти стрували 50 000 лв.

    Поправи ме, ако греша някъде?

    Коментиран от #126

  • 124 А седемте цента

    1 1 Отговор

    До коментар #122 от "7 цента":

    Са актуална цена за всички камиони които ще бъдат произведени през следващите няколко години от натрупаните до сега заявки. Все пак е решил да им взима някакви пари, за разлика от първите електромобили произведени първите няколко години, които все още карат напълно безплатно и ще карат до края на живота на автомобила, дори един киловатчас да стане 5 евро за останалите.

    Коментиран от #127

  • 125 7 цента

    2 0 Отговор
    цена за електроенергия звучи комично на фона на рекордните цени на електроенергията.

    Коментиран от #128

  • 126 7 цента

    2 0 Отговор

    До коментар #123 от "Дай пример?":

    Грешиш.
    200 километра не са достатъчни за всеки шофьор.
    Цената на електромобила е два пъти по висока.
    На бърза зарядна цената не е 25 стотинки.
    Батерията и електромотора са скъп консуматив.
    Цената на електромобил без батерия ( за смяна) клони към нула.

    Коментиран от #129

  • 127 7 цента

    2 0 Отговор

    До коментар #124 от "А седемте цента":

    е рекламен трик на Тесла, за да тръгнат продажбите на камиона.Дънните риби ще се хванат.
  • 128 Седем цента разлика

    0 1 Отговор

    До коментар #125 от "7 цента":

    Ами всъщност е седем цента по-скъпо от безплатно и това на практика е себестойност на произведената от слънцето и вятъра енергия и не се влияе чак толкова от борсовите цени.

    По-скоро ще печели от продажбата на излишния произведен ток към мрежата в пиковите часове когато токът е най-скъп.

    Така или иначе всички зарядни станции точно това правят с новия софтуер, autobidder или нещо такова беше, който следи цените и зарежда от слънцето или мрежата батериите на зарядните на тесла, огромните батерии включени в мрежата и малките по домовете на хората, когато цената е най-ниска, а след това тази енергия се ползва когато цените са най-високи и дори при предвиден излишък, продава енергия към мрежата.

    Всичко това е на база изкуствен интелект и собственика дори не знае в какъв режим работи в момента батерията. При прогноза за бури или жеги, батерията се зарежда и стои напълно заредена докато отмине бурята, за да може да захранва дома при авария.

    Очаква се този бизнес на тесла да стане през следващите години по печеливш от производството на автомобили. Тоест Тесла може да си позволи тези цени, защото целта е зарядните за камиони да се захранват само от собствена енергия.

    Смятай какви ще са им печалбите, когато продават на другите на нормални цени?
  • 129 Е колко да греша

    0 1 Отговор

    До коментар #126 от "7 цента":

    Според статистиката средният годишен пробег в европа е 13 000 км, което е по около 250 км на седмица. Тоест на 95% от шофьорите ще им се налагат да зареждат веднъж на 10 дни.

    Но по ирония на съдбата точно на тези 95%, от сметките по-горе се вижда, че им е нерентабилно да ползват електромобили.
  • 130 Разбира се

    0 1 Отговор
    Че е рекламен трик и всеки с малко мозък в главата го знае включително pepsi.

    Нали не ги мислиш за глупави, да си поръчат 100 броя, за които тесла вече им изгради зарядни станции в складовете на pepsi, където да си ги зареждат на седем цента.

    При милион мили гаранция на батерията и задвижването и първо обслужване на двигателите на този милион километра, смяташ ли че от pepsi са се набутали с тези 100 милиона километра на 7 цента зареждане директно в складовете без да си губят времето да ходят по зарядни? Все още ли ги мислиш за шарени че са се хванали на рекламен трик?

    Не смяташ ли че са се набутали само тези които не са си поръчали такива камиони "на промоция"?

    За 160 милиона километра ще платят 11,2 милиона за зареждане.

    Сметни колко трябва да дадат за нафта за 160 милиона километра? Колко ли струват тези 56 милиона литра нафта?

    100-те камиона и тока за изминаване на 160 милиона километра им струват 30 милиона. Дали само горивото не струва три пъти повече?

    Коментиран от #131

  • 131 Реклама на Тесла

    2 0 Отговор

    До коментар #130 от "Разбира се":

    за шарани са милионите мили гаранция за батерията.Камионите още не са произведени и тествани.

    Коментиран от #134

  • 132 Ама разбира се

    0 2 Отговор
    Че таково животно нема.
    Това дето случайни хора са ги снимали по обществените пътища са рекламни картинки, 3d анимации на рекламния отдел на tesla, само дето тесла няма рекламен отдел и не плаща и долар за реклама.


    Как ще обясниш това, че клипа е сниман преди четири години, през 2018 година, а днес е 2022 година, а ти казваш, че досега няма произведен нито един камион, който да тестват?

    Същото като батериите които още не произвеждат но в същото време от месеци вграждат в произведените автомобили.

    Заровил си като щраус глава в пясъка и отричаш реалността. Отричаш историята. Четири години за тебе са изтрити и не съществуват.

    Колкото и да викаш такова животно нема, камионите вече са навъртяли милиони километри тестове.
  • 133 Клипа

    0 2 Отговор
    От преди четири години. Както виждаш дори не е един, а два!

    Коментиран от #136, #137

  • 134 Въобще не са тествани

    0 2 Отговор

    До коментар #131 от "Реклама на Тесла":

    Погледни ги тези в какво състояние са след зимни тестове. Очевидно не си ги жалили! Клипа също е от преди две години. Идват от Аляска. И тези са от непроизведените още камиони, които ще бъдат произведени тази година, ама са ги тествали през 2020 година.

    Коментиран от #135

  • 135 Уффф

    0 2 Отговор

    До коментар #134 от "Въобще не са тествани":

    Пак не излезе клипа

  • 136 Това наистина

    1 2 Отговор

    До коментар #133 от "Клипа":

    са меко казано несериозни клипчета от “тестове” на случайно хванати няколко тестови мулета на тесла..
    Реалните тестови камиони ще са именно тези 100 бройки за Пепси, като и двете страни много ясно си дават сметка за това!!! 100 бройки са нищо, дори за България!!! Истината ще дойде след това-като се види колко бройки ще се поръчат от фирма или други фирми с мащабите на Пепси..
    Иначе ако искаш да видиш истински тестове на Европейски камиони и ремаркета-потърси в тубата!
    Има ли реално представени конфигурации, кабини, нива на оборудване??? Тесла-семи само като 3-осен влекач с едно междуосово разстояние ли ще бъде???
    Всичката тази липса говори за едно-силно нишов и ограничен продукт, който тепърва ще се разработва за масово производтство!!!
    Пример-едно ново Европейско хладилно ремарке с ел. агрегат и ел. ос надминава 200 000 евро…при 60-70 000 евра за конвеционално с всичко по него….експлоатира се активно 5-6 годин/8-10 хил. морочада, след това започват проблемите….
    А отпред имаш и влекач….и ако и той е ел.-разликата става олеле и няма избиване…. и това ми бе казано от колеги в Гент-Волво Тръкс… От към пробег са Ок до 400-600 км макс, международно не….

    Коментиран от #138

  • 137 Това са рекламни клипчета

    2 0 Отговор

    До коментар #133 от "Клипа":

    на единични бройки на прототипи,не са от сериозно производство на камиона.

    Коментиран от #139, #140

  • 138 Ето че съм го казваш!

    0 2 Отговор

    До коментар #136 от "Това наистина":

    "Пример-едно ново Европейско хладилно ремарке с ел. агрегат и ел. ос надминава 200 000 евро…при 60-70 000 евра за конвеционално с всичко по него….експлоатира се активно 5-6 годин/8-10 хил. морочада, след това започват проблемите….
    А отпред имаш и влекач….и ако и той е ел.-разликата става олеле и няма избиване…. и това ми бе казано от колеги в Гент-Волво Тръкс… От към пробег са Ок до 400-600 км макс, международно не…."


    А колко струва влекача? Колко минават заедно с ремаркето? Общо 600 км.

    При Тесла камиона за 500 километра пробег струва 150 000 долара, а този с 800 км пробег струва 180 000 долара, като този пробег е с максимално тегло 40 т и максимална скорост. При камионите на volvo пробегът нито е с максимална скорост нито е с максимално тегло. Да не говорим за полезния товар, нито пък за разхода на енергия или времето за зареждане и затова не стават за дълго.

    При наличие на зарядни станции, виждаш ли някакъв проблем с 800 км пробег и 30 минути зареждане на 650 км пробег за дълъг път? Хайде поне веднъж някой да отговори защо не става? За 4200 км колко е задължителната почивка? Нали имате опит, отговорете?

    Коментиран от #143

  • 139 А какво разбираш под тест?

    0 2 Отговор

    До коментар #137 от "Това са рекламни клипчета":

    Значи казваш пускат серийното производство и чак тогава се почват тестовете така ли? Първият произведен прототип го продаваш на клиента и започваш тестовете? Ти сериозен ли си?

    А за какво в такъв случай служат прототипите?

    За какво въртят тези милиони километри при всякакви условия? Какво точно според тебе е муле? Това на клипа си е камион на Тесла, а не някакво муле, на което са сложили двигатели и батерии на Тесла. Както виждаш дори камуфлаж няма.

    Единствената разлика е, че за серийното производство ще ползват новите структурни батерии с 4680 клетки, които имат 10 000 цикъла живот.

    По неофициална информация, те ще осигурят еквивалентно тегло на дизелов влекач и около 1 000 км пробег с едно зареждане, но това засега са спекулации.
  • 140 Очевидно е че са прототипи

    0 2 Отговор

    До коментар #137 от "Това са рекламни клипчета":

    Нали все пак клипчетата са отпреди четири години. Ето ти и един от преди три години за какво използват оттогава насам десетките прототипи, които още преди години бяха навъртели няколко милиона километра при всякакви условия.

    В случая превозват готовите автомобили, но най-много ги ползват с пълен товар между фабриките си да пренасят батериите които ги произвеждат в joint venture с panasonic до производствената линия в другият завод.


    "Истината ще дойде след това-като се види колко бройки ще се поръчат от фирма или други фирми с мащабите на Пепси.."

    Към края на клипа можеш да чуеш кои освен теб си са поръчали освен pepsi - walmart които са най-големите верига магазини в щатите и всички големи куриерски фирми UPS, DHL и fedex.

    И това е още през 2019. След това имаше огромна поръчка от някаква логистична компания за 500 камиона и това е само от тези които са се похвалили в пресата.

    Чудно защо не ползват електрическите камиони на volvo в които се продават от години, а чакат тези на Тесла? Дали не е защото са първите напълнопрактични камиони, които могат да заместят дизеловите за разлика от 300 км зареждане за няколко часа на volvo, което ги прави безсмислени за дълги пътувания.

    Коментиран от #141, #159

  • 141 Остави

    2 0 Отговор

    До коментар #140 от "Очевидно е че са прототипи":

    Скания, Волво, Звездата.. все тая, буквояд си и се хващаш за запетайката - ти ми кажи, като е толкова велика идеята и е супер-изгоден камиона на тесла - защо не е залят от заявки от големите Европейски транспортни и логистични компании???
    Или те са по-глупави от Пепси, Уолмарт и т.н.??? Самия факт, че е са поръчани някакви предварителни бройки от американския пазар и само от техни си фирми, какво ти говори за идеята и историята на този проект тесла???
    Нищо не казваш за питането ми относно спецификации, разновидности, кабини, оборудвания, различни приложения, междуосия, борй оси...??? Кога ще има информация, след като толкова усилено се биеш в гърдите, че се започва масовото производство?
    Или с 1 модел американски Краз на ток, ще караме всичко...??? 150-180 000 долара ще е цената и на влекача в цяла Европа ли???
    И моля те не ми задавай малоумни въпроси дали съм сериозен - ако си от бранша, много добре ще ме разбереш какво ти пиша...останалото са по-подробни бакалски сметки от твоя страна, погледнато отстрани по трънския курс....

    Коментиран от #142

  • 142 Бакалски сметки

    0 3 Отговор

    До коментар #141 от "Остави":

    За да си довърша бакалските сметки, ще ми отговориш ли на сериозно зададения въпрос за колко време се изминават 4300 км с един резервоар и колко е минималното задължително време за почивка за тези 4300 км, дори да приемем часа от точка до точка и няма да спираш за разтоварване?

    Съвсем сериозно питам и очаквам отговора с нетърпение и любопитство.

    Благодаря предварително!
  • 143 Много глупости питаш

    2 0 Отговор

    До коментар #138 от "Ето че съм го казваш!":

    Отговарям ти с въпрос на питането: "При наличие на зарядни станции, виждаш ли някакъв проблем с 800 км пробег и 30 минути зареждане на 650 км пробег за дълъг път? Хайде поне веднъж някой да отговори защо не става? За 4200 км колко е задължителната почивка? Нали имате опит, отговорете?" - според теб колко хиляди зарядни станции трябва да има например само в Европа на всяка спирка за почивка / аутохоф, за да може всичките тези хиляди ултра-гига-тесли да заредят "бързо" за още едни 600 км??? Ще настанат небивали опашки, задръствания, изчаквания за "бързо" зареждане на всеки трък-стоп, неспазване на времената за каране/почивка...от там хаос във времената за доставки...имаш ли идея именно тези забавяния колко струват на транпсортните фирми и производството???
    Разбери - едно е да заредиш 1 път за 10-15 мин и да си автономен в следващите 3-4 хил км без оглед на терен, маршрут, релация, атмосферни условия - друго е да се молиш да стигнеш до следващата спирка за зареждане...затова ти казвам, евентуално могат да се наложат (ако не се появят други технически ограничения) за дистрибуция до 400-600 км.....

    Коментиран от #144, #145

  • 144 Турбо

    3 0 Отговор

    До коментар #143 от "Много глупости питаш":

    Не се мъчи да му обясняваш,няма да те разбере,тесльо на камион не се е качвал,в Европа не е пътувал.Не е наясно,че шофьора изтече ли му времето за шофиране спира на първата отбивка по пътя.На всяка отбивка ли ще сложите зарядни?

    Коментиран от #146

  • 145 Пак не ми отговори

    0 2 Отговор

    До коментар #143 от "Много глупости питаш":

    За 4300 км колко часа е минималната задължителна почивка за тяхното изминаване? Толкова ли е трудно да отговориш? Очевидно е колко си шофьор, след като не можеш да отговориш на толкова елементарен въпрос, зададен вече десетина пъти.

    Всеки професионален шофьор със затворени очи ще ти отговори на този елементарен въпрос.

    Коментиран от #147

  • 146 Въпрос за милиони

    0 3 Отговор

    До коментар #144 от "Турбо":

    Сещаш ли се за онзи пример, в който един електромобил с 80 kw часа батерия може да печели по 50 лв на денонощие. Един камион има 10 пъти по-голяма батерия и някой може да печели по 500 лв за 30 минути, като направи стоянка за камиони. Тоест 1 000 лв на час. И това е само от една зарядна колонка.

    Направи ги 10 колонки и 10 000 лв на час с произведената на място електрическа енергия.

    Дали на всяка отбивка няма да сложат по няколко колонки, как мислиш?

    Дали пък няма да направят и нови отбивки, специално заради зарядните и да улеснят живота на шофьорите?


    Май забрави че целта на тесла не е да произвежда електромобили, а да им продава ток за зареждане и това се очаква да стане по печелившия бизнес от производството на самите електромобили?

    Коментиран от #153, #154, #158

  • 147 Ти сериозно ли....

    2 0 Отговор

    До коментар #145 от "Пак не ми отговори":

    4.5h - 45 min - 4.5h ти е "нормалното" дневно каране..., като 15 мин преди настъпването на тези 4.5 часа каране, тахографа те предупреждава да си търсиш място за почивка...
    До 2 пъти в седмицата може да караш до 10 часа, но не и в 2 последователни дни...
    На 7 дни пускаш пауза 24 часа, на 2 седмици правиш пауза 45 часа, като по последните изисквания по пакет "мобилност" нямаш право да правиш паузата в кабината, ако те хванат - дупе да ти е яко...
    Очаквам с "нетърпение" да ми обясниш как теслата ще зареди за 30 мин за 600 км още и дали това ми се струва много, като така и така съм в почивка....А ако ти изобщо си помирисвал камион и знаеш как се случват нещата (паузи, почивки, товаро-разтоварни дейности, зареждания, местения и т.н.), реално няма да вадиш тези доводи в цитирам те "опорките си..."

    Коментиран от #148

  • 148 Съвсем сериозно!

    0 3 Отговор

    До коментар #147 от "Ти сериозно ли....":

    А за тези девет часа шофиране на денонощие които "съвсем случайно" са 800 км, дали не можеш да направиш повече от една почивка? Само питам? Да речем караш един два или три часа до следващата зарядна станция , правиш си на нея 45 минути почивка, караш още три-четири часа, правиш още една 45 минути на почивка, на която ако има къде пак зареждаш, но не е необходимо караш останалото време до 9 или 10 часа и лягаш да спиш. Тоест от зареждането така или иначе няма как да изгубиш дневния пробег. Просто добавяш още една или две почивки и стигаш по същото време на крайната дестинация.

    Коментиран от #149

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Извинявам се!

    0 2 Отговор

    До коментар #151 от "Не съм":

    Наистина не съм искал да те засегна, но обикновено изтриват мненията заради обиди.

    Ако върнеш назад от стрелката на браузъра има вероятност да възстановиш мнението без да го пишеш наново. Пробвай!
  • 153 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #146 от "Въпрос за милиони":

    Питай някой тираджия да ти обясни.Задаваш въпроси като аматьор и все питаш,питаш.Има срок на доставката,има и неустойки за неизпълнение.Има и стоки,който се развалят бързо.

    Коментиран от #156, #160, #161, #162, #163, #164

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Кое точно не разбра

    1 1 Отговор

    До коментар #154 от "Турбо":

    Май не разбра че през тази зарядна станция ще минават по два камиона на час и ще зареждат по 650 киловатчаса тоест продажба на общо 1300 кв часа всеки час на всяка една колонка.

    10 колонки 10 мегаватчаса. Тоест при инсталирани наоколо 20 мегавата фотоволтаици, това ще му е чиста печалба на собственика. Дали пък няма да се напълни с такива отбивки за камиони след време?

    Това е като да имаш бензиностанция за тирове на която някой безплатно ти пълни цистерните, а ти прибираш печалбата, а ти казваш че няма да има желаещи за такива "бензиностанции".

    Коментиран от #157

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #155 от "Кое точно не разбра":

    20 мегавата фотоволтаици къде ще ги разположиш?Покрай пътя в нивата с жито.Какво ще ядеш после.Ще се боядисаш с зелена боя и ще я караш на фотосинтеза.
  • 158 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #146 от "Въпрос за милиони":

    Реализирай я тази идея най сетне.Който знае и може го прави.Който знае,но не може става консултант.
  • 159 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #140 от "Очевидно е че са прототипи":

    Ще повярвам чак като видя камиона на Тесла по пътищата и да зарежда за 7 цента на зарядна.

    Коментиран от #166

  • 160 А аз какво правя според тебе?

    0 2 Отговор

    До коментар #153 от "Турбо":

    Нали точно това правя, питам тираджия да ми обясни.
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Аматьор съм

    0 2 Отговор

    До коментар #153 от "Турбо":

    Ти като не знаеш нещо обясняваш че другия е глупав защото и той не го знае.

    Обичам да спазвам правилото:

    Не е срамно да питаш, срамно е да не знаеш!

    Не боли да попиташ, пробвай!
  • 163 Ето питам те

    0 2 Отговор

    До коментар #153 от "Турбо":

    Има ли регламентиран брой почивки за тези девет или 10 часа шофиране?

    След като на 4,5 часа задължително трябва да почиваш, как се процедира при 10-часовото шофиране?

    Човек се учи докато е жив и смятам че съм си изгубил деня, ако не науча нещо ново. А от всеки може да се научи нещо.

    Ще съм ти благодарен, ако днес науча това от тебе.
  • 164 Дай пример?

    0 2 Отговор

    До коментар #153 от "Турбо":

    "Има срок на доставката,има и неустойки за неизпълнение.Има и стоки,който се развалят бързо."


    Дай пример за срок за доставка и с колко ще закъснееш заради зареждането?

    Ето ти един пример - срок за доставка 8 часа - при всички случаи пристигащ с едно зареждане.

    Разстояние за доставка над 800 км. При всички случаи с един шофьор доставката ти е след 24 часа, защото не можеш да ги минеш за 9 часа шофиране, а по закон след като минат 9 часа трябва да почиваш до другото денонощие.

    Тоест на всяко денонощие разполагаш с минимум 15 часа за зареждане на максимум 900 киловатчаса, тоест можеш да зареждаш дори с 60 kw мощност, което е четири пъти по-малка мощност от зарядните на Тесла за леки автомобили и над 20 пъти по-малко от бързите зарядни за камиони.

    И дори при тази малка мощност, ще стигнат по същото време, като дизелов камион без закъснения, когато на всеки тир паркинг има такива зарядни за дългите дневни почивки!

    Коментиран от #165

  • 165 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #164 от "Дай пример?":

    Пак пита,пита,пита ....тесльо пак не разбрал хахахаха
    Пак си нагласи опорката да ти излезе с един "дълъг" маршрут от 800 км с едно зареждане.Те електричките за по дълъг път не стават.

    Коментиран от #168, #169, #170, #171

  • 166 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #159 от "Гост":

    Днес платих сметката за ток на магазина, 0,80 лв/квтч без ДДС и без таксите пренос достъп и т.н.Интересно ми е кой едеот ще се съгласи да продава ток на 7 цента,след като пазарната цена е 10 пъти по висока.Тоя ще е много "умен".

    Коментиран от #167

  • 167 Платил си дръжки

    0 2 Отговор

    До коментар #166 от "Турбо":

    Другия път поне си направи труда да разбереш, че фирмите плащаме тока на 25 стотинки, а държавата поема разликата, колкото и да е тя. Това е само за цената на самата енергия. ДДС и таксите си ги плащаме. Май се издаде, че нямаш и фирма!

    Коментиран от #173

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Познах

    0 2 Отговор

    До коментар #165 от "Турбо":

    Значи познах, идея си нямаш за какво говорим дори в общи линии , но това не ти пречи да се смееш, че някой пита за конкретни специфични детайли в спора!

    Коментиран от #172

  • 170 Профи

    0 3 Отговор

    До коментар #165 от "Турбо":

    Това да не ти е баничарката да си правиш по 16 часов курс?

    "Дребните" подробности, които ти се губят.
  • 171 Баничка с боза

    0 2 Отговор

    До коментар #165 от "Турбо":

    Професионалните шофьори не могат дори на теория да минат повече от 800км на денонощие, защото могат да карат само 9 часа с не повече от 90км/ч, но това е максималната скорост, а средната е поне 10% по-ниска в идеалния случай.

    Коментиран от #174

  • 172 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #169 от "Познах":

    Защо да си губя времето да ти обяснявам нещо,което можеш да го прочетеш в нета?

    Коментиран от #176

  • 173 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #167 от "Платил си дръжки":

    В момента си гледам фактурата.Държавата ми е дала помощ,която е намалена от цената от 0,80 лв/квтч без таксите и ДДС.

    Коментиран от #175

  • 174 Турбо

    3 0 Отговор

    До коментар #171 от "Баничка с боза":

    Професионалните шофьори не правят еднодневни курсове.Маршрута най често е хиляди километра.Да те пратя да закараш нещо до Якутия с Тесла Семи.Докъде ще стигнеш?

    Коментиран от #177, #178

  • 175 Е така де!

    0 2 Отговор

    До коментар #173 от "Турбо":

    А ти не твърдеше ли че си ги платил тези 80 стотинки, като както винаги "забрави" подробностите, че държавата ти е върнала 55 от тези 80 стотинки и на практика си платил само 25?

    Ама за тебе е все едно и също дали си платил 800 или само 250 лв за мегаватчас. Какво са някакви си 550 лв - дреболия .

    Коментиран от #179

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Това беше най-голямата глупост

    0 2 Отговор

    До коментар #174 от "Турбо":

    "Професионалните шофьори не правят еднодневни курсове.Маршрута най често е хиляди километра."


    А бе казвам ти аз че знанията от интернет до никъде не водят, защото обикновено се сещаш да го питаш чак когато ти кажат, че не е така както твърдиш.



    Ти напълно отписа съществуването на вътрешен транспорт! Да ти напомня ли, че дори шофьор на училищен автобус също се води професионален шофьор?

    Как точно си представяш, че се вписва в твоето определение за хиляди километри?

    Коментиран от #181

  • 178 Дълги курсове

    0 2 Отговор

    До коментар #174 от "Турбо":

    А хилядите километри не са никакъв проблем, защото за всеки 1300 км, камиона губи по един час за зареждане. Единственият проблем към момента е липсата на зарядна инфраструктура, която е много бързо ще бъде запълнена по основните транспортни коридори, защото това е бизнес за милиони и милиарди годишно.

    Буквално пари от въздуха, защото директно без посредници можеш да продаваш на висока цена произведената на място електрическа енергия. Тоест до всеки фотоволтаичен парк или вятърен генератор е логично собственика или друг предприемач да направи зарядна станция. А станцията за камиони предлага най-бързи продажби - всеки час над мегаватчас енергия от всяка инсталирана колонка.

    Коментиран от #180

  • 179 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #175 от "Е така де!":

    Прав си ,но наполовина.Ето ти данните от фактурата.
    ел.енергия 0,85724
    акциз. 0,002
    м.услуги. 0,1305
    Общо. 0.98964
    С ДДС. 1,187568
    помощ. - 0,59659
    Общо. 0,590978
    Излиза,че съм платил по 0,59 лв/квтч.
    Два пъти по висока цена от тази,която си посочил 0,25.

    Коментиран от #184

  • 180 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #178 от "Дълги курсове":

    За товарните превози питай дизела.Никога не съм твърдял,че съм карал Тир.Графика им 4,5 часа шофиране,45 минути почивка, 4,5часа шофиране,8 часа почивка,общо 17 часа.До 24 часа остават още 7 часа.

    Коментиран от #185

  • 181 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #177 от "Това беше най-голямата глупост":

    Това само потвърждава тезата ми,че електричките са само за къси разстояния.За един час загубен за зареждане, дизелов тир ще мине 90 км повече на смяна.За дълъг курс от няколко хиляди километра,дизелов тир ще пристигне ден два по рано.

    Коментиран от #188

  • 182 Турбо

    2 0 Отговор
    Това само потвърждава тезата ми,че електричките са само за къси разстояния.За един час загубен за зареждане, дизелов тир ще мине 90 км повече на смяна.За дълъг курс от няколко хиляди километра,дизелов тир ще пристигне ден два дни по рано.
  • 183 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #176 от "Е така де!":

    Знанията ми са от техникума и технически ВУЗ.Не мога да помня всичко,все пак наближавам 60 години възраст.Какво съм забравил го намирам в учебниците.Ти си по Уикипедия.
  • 184 Е какво има да смятам?

    0 2 Отговор

    До коментар #179 от "Турбо":

    Преди това ме излъга че енергията е 80 стотинки и смятах на толкова, оказва се че е 85 и вместо по 550 лв на мегават час държавата ти връща още повече 600 лв на мегаватчас. И се научи да правиш разлика между себестойност на електрическата енергия и крайната цена с включени пренос, разпределение, ддс, акциз и какви ли не още други такси, които държавата не ти приспада.

    То и електрическата енергия на нощна тарифа струва 5 стотинки, ама крайната цена е 14 стотинки. Правиш ли разлика между двете?

    Точно затова ти казвам, че предприятията много бързо ще минат на фотоволтаици, най-малкото защото няма да им се налага да плащат всички тези такси, ОСВЕН СЕБЕСТОЙНОСТТА НА САМИЯ ТОК.

    Сега дано проумееш, какво означава 1200 лв инвестиция във фотоволтаици да ти носят 1300 киловата часа енергия годишно, пък било то и само когато пече слънце.

    Умножено по цитирам "С ДДС. 1,187568" това са спестени 1544 лв всяка година 25 години подред, ако се запази цената на тока от инвестиция 1200 лв.

    Сега учудваш ли се защо вече са се натрупали заявки за изграждане на 28 гигавата собствени мощности?

    Коментиран от #186

  • 185 Последно?

    0 2 Отговор

    До коментар #180 от "Турбо":

    Значи имат седем часа през денонощието в които могат да правят каквото си искат, но в същото време смяташ, че един час е повече от седем и седем часа няма да им стигнат за един час зареждане?

    Вярно сте учили някаква друга математика в училище.

    Напълно законно можеш да караш един час до първата зарядна станция, да спреш за половин час да заредиш 650 км, след още един час да спреш на следващата зарядна станция да заредиш още 650 км и така девет пъти за деня, докато ти минат 9-те часа за шофиране, а за 10-ти път да заредиш докато спиш.

    Ето ти 6500 км заредени за една смяна без да изгубиш и една минутка шофиране.

    Тоест на практика можеш да заредиш 10 пъти повече километри отколкото можеш да изминеш. Е какъв ти е проблемът в такъв случай, ако има зарядни станции по маршрута, дори да са през 700 км една от друга?
  • 186 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #184 от "Е какво има да смятам?":

    Защо да те лъжа,цитирах ти по памет 80 Ст/квтч.Мен ме интересува крайната цена на която плащам,а тя е 59 Ст/квтч.Фотоволтаици нямам къде да сложа.

    Коментиран от #187

  • 187 Дали това каза?

    0 2 Отговор

    До коментар #186 от "Турбо":

    Казват че проверката е висша форма на доверие:

    "Днес платих сметката за ток на магазина, 0,80 лв/квтч без ДДС и без таксите пренос достъп и т.н"

    Последно на 80/85 или на 25 стотинки си ги платил както аз твърдя:


    "Другия път поне си направи труда да разбереш, че фирмите плащаме тока на 25 стотинки, а държавата поема разликата, колкото и да е тя. Това е само за цената на самата енергия. ДДС и таксите си ги плащаме."

    Колко пъти да ти повтарям че когато говориш с цифри, трябва да бъдат точни!

    Същото е и с термините.

    Както виждаш, токът ти струва 85 стотинки, но държавата ти връща 60 стотинки и на практика плащаш 25 стотинки за самата енергия. Но прошка с данъците няма и държавата си прибира цялата сума от ДДС.

    А при желание винаги има място за фотоволтаици и винаги ще има място и за още. Като започнеш от козирки вместо тента и минеш през фотоволтаици по фасадата, вместо еталбонд. Вярно че няма да получаваш по 1300, а само по 1000 киловатчаса на година, но пък добива ще е повече зимно време. Само идея без да те агитирам за каквото и да е било.

    Коментиран от #189

  • 188 Направи ли си сметката?

    0 2 Отговор

    До коментар #181 от "Турбо":

    "Това само потвърждава тезата ми,че електричките са само за къси разстояния.За един час загубен за зареждане, дизелов тир ще мине 90 км повече на смяна.За дълъг курс от няколко хиляди километра,дизелов тир ще пристигне ден два дни по рано."


    Къде точно ще го изгуби този час, за зареждане на 1300 км всеки ден?

    Два дена по-късно означава 20 часа зареждане.

    Е колко пък да е дълъг този курс, за да е необходимо зареждане за 26 000 км?

    Дай конкретен пример, защото нищо не разбрах от обясненията ти. Сметките въобще не излизат!
  • 189 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #187 от "Дали това каза?":

    Аз не съм освободен от мрежови такси,акциз и ДДС.Не мога да си доставя тока сам по олука. Плащам по крайна цена 0,59 лв/квтч.

    Коментиран от #190

  • 190 Е така де!

    0 2 Отговор

    До коментар #189 от "Турбо":

    Ама 59 стотинки с ддс и всички такси, не е равно на 80 стотинки без ддс които си , ПЛАТИЛ, нали?

    Последно 80 стотинки без ддс ли си платил или 59 стотинки с ддс и всички такси защото все се изкарваш прав въпреки, че твърдиш и двете!

    Шофьора на тира има ли свободни седем часа през които да зареди, или няма никакво свободно време и трябва да зарежда от деветте часа за шофиране?

    Защото пак твърдиш и двете и не си признаваш, че поне едното е грешно.


    Как пък веднъж не си призна грешка, дори когато става въпрос за цифри и дума не може да става за интерпретации кой какво разбрал?

    Коментиран от #191

  • 191 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #190 от "Е така де!":

    Цитирах ти по памет 0,80 лв/квтч.След това проверих по фактурата 0,85 лв/квтч без ДДС и такси.Сбъркал съм.Краината цена е 0,59 лв квтч.
    За графика на шофьорите питай Дизела.Влязоха нови промени за работните часове на шофьорите,заради новите изисквания от Европа.

    Коментиран от #192, #193

  • 192 Графика си го казал

    0 2 Отговор

    До коментар #191 от "Турбо":

    "Графика им 4,5 часа шофиране,45 минути почивка, 4,5часа шофиране,8 часа почивка,общо 17 часа.До 24 часа остават още 7 часа."

    Тоест дори по твоите сметки имат свободно време за 14 зареждания по 30 минути извън задължителните минимално време за сън и максимално време за шофиране.

    Тоест във всяко денонощие имат време да заредят за 14х650=9100 километра.

    Къде видя проблем с липса на време за зареждане?

    Както ти казах, дори на всеки изминати 100 км да спират да зареждат по 30 минути, пак ще изминат толкова километри, колкото ще измине дизелов тир - 9 часа по 90 км в час равно на 810 километра теоретичен максимум за денонощие, а иначе по-малко в реалността.

    Тоест едно зареждане за 30 минути в денонощие е напълно достатъчно.

    А в реалността, вероятно ще зареждат по време на сън с малка мощност за да плащат по-ниска цена за киловатчас и с единица мощност да се зареждат повече камиони едновременно.

    Вместо 1,5 мегавата за един камион, на което трябва да стои 30 минути и да премести камиона, със същата мощност зарядните може да са 15 броя по 100 kw, за да зареждат 8 часа без да местят камионите, а след това да не спират цял ден за зареждане до следващото време за сън.

    Собственика ще е продал 12 мегаватчаса енергия за по-малко от половин денонощие - колкото на 200 леки автомобила. Дали няма да има желаещи?
  • 193 Последно?

    0 2 Отговор

    До коментар #191 от "Турбо":

    На каква цена без ддс и други такси си платил СЕБЕСТОЙНОСТТА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ЕНЕРГИЯ?

    Ключовата дума е ПЛАТИЛ.

    80 стотинки както каза в началото
    85 стотинки както се поправи по-късно
    Или 59 стотинки както твърдиш сега?

    Дали пък не си ПЛАТИЛ електрическата енергия, без такси и без ддс на 25 стотинки, както ти казах в началото? Останалото до 59 стотинки са ДДС и таксите, а самият ти говореше за цена без ддс и такси.
    Директен цитат от мнение 166

    "Днес платих сметката за ток на магазина, 0,80 лв/квтч без ДДС и без таксите пренос достъп и т.н."

    Погледни и мнение 167 какво съм ти отговорил още тогава и си държа на думата - 25ст. без ДДС.

    Коментиран от #194

  • 194 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #193 от "Последно?":

    Базовата цена е 0,85 лв/квтч,грешно съм написал 0,80.Общата сметка по фактурата е 65,01 лв при потребени 110 квтч.Цената е 0,59 лв/квтч с ДДС и такси.Да 0,25 лв/квтч е цената без и такси,но никой не ми продава на такава КРАЙНА цена

    Коментиран от #195

  • 195 Ами внимавай какво говориш

    2 1 Отговор

    До коментар #194 от "Турбо":

    Браво все пак, че си призна грешката! Респект, не го очаквах!

    На практика ти беше този който започна разговора с това, че си платил тока по 80 стотинки без ддс и такси, а не каза за крайна цена.

    Аз те поправих че си платил цената по 25 лв без ддс и такси. За крайна цена и дума не съм казал.

    А цената ти е такава, защото държавата се прави на хитра и политиците си упражняват риториката по демагогия по темата, като на 25 стотинки ток ти взимат 17 стотинки ДДС, което прави само себестойността на тока 42 стотинки с ддс, без да се включвани никакви такси и акцизи, които общо са останалите 17 стотинки до 59 стотинки крайна цена.

    Но не трябва да забравяме че и върху тези 17 стотинки вече е начислено 3ст ддс и на практика за НЕК, която отговаря за електропреносната мрежа по високо напрежение, а след това и за ЕРП-тата, а и за търговците на електрическа енергия, които са три съвсем различни търговски дружества, остава да си разделят трохите от 14 стотинки.

    Обаче всички псуват ерепетата, че са изедници и им взимат парите, а включително част от политиците си упражняват риториката върху тях. А държавата без да си мръдне пръста само от ДДС взима 20 стотинки за всеки киловатчас.

    На 59 стотинки ти взима 20 стотинки ддс, което е пладнешки обир - над 50% ДДС

    Но продължават да тръбят, как фирмите плащат по 25 стотинки тока.

    Коментиран от #196

  • 196 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #195 от "Ами внимавай какво говориш":

    Ако не си разбрал още аз съм честен човек.В търговията излъжеш ли клиента и го губиш.
    Погледнах електронната си фактура и виждам цена 0,85 лв/квтч,при писането съм сгрешил и съм написал 0,80.После разшифровах фактурата и видях,че греша.

    Коментиран от #197

  • 197 Аз също греша

    1 1 Отговор

    До коментар #196 от "Турбо":

    Редовно при това. Но нито се страхувам, нито се срамувам от грешките и даже държа хората да ми ги казват в очите и им благодаря за това!

    Никой не е роден научен, а светът се променя не с дни а с часове. А политиците вече ни правят съвсем на маймуни и не можеш да имаш на никой доверие.

    Ако и ти ми беше казал, че ДДС на тока е над 50% щях да ти се изсмея, че е невъзможно и че държавата се грижи за гражданите си като и намалява цената на тока, но както виждаш трябва да си отваряме очите на четири и като гледаме нещо, не винаги го виждаме и не е лошо да се вслушваме и в думите на останалите и да ги проверяваме задължително.

    Не случайно си изгубих времето да ти обясня подробно фактурата, защото е типичен нагледен пример за очевидна манипулация и пропаганда! Държавата казва че дава, но всъщност нищо не ти дава, а си взима своето без да отпусне на гражданите дори стотинка, а за да намали цената на тока краде от напълно честно и законно изкараната печалба на производителите на ток.

    Тоест държавата краде и от производителите и от потребителите на тока и очаква благодарности!

    А всъщност електромобилите и фотоволтаиците разрушават точно тази система за ограбване, като оставят парите в ръцете на хората. Не държа да се съгласиш или да ми отговаряш, а просто да го обмислиш като идея.

    Защо мислиш че има натрупани заявки за 28 гигавата фотоволтаици, но ги бавят по всевъзможен начин с всякакви бюрократични спънки? Защото властта и контрола им се измък
  • 198 Аз също греша

    1 0 Отговор
    Защо мислиш че има натрупани заявки за 28 гигавата фотоволтаици, но ги бавят по всевъзможен начин с всякакви бюрократични спънки? Защото властта и контрола им се измъква от ръцете по този начин.

    Подобно е и с горивата.

    Коментиран от #199, #200

  • 199 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #198 от "Аз също греша":

    Съгласен съм с теб,но нямам къде да си сложа фотоволтаични панели.Трябва да си потърся къща в някое близко село.
  • 200 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #198 от "Аз също греша":

    Четох нещо за европейска програма за поставяне на фотоволтаични панели по покривите на сградите,с безвъзмездна финансова помощ.Сигурно заради това се бавят.
  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.