18 Май, 2023 16:55 1 698 4

Китайците от Geely купиха още от Aston Martin

  • geely-
  • aston martin-
  • акции

Делът вече достига до 17%

Китайците от Geely купиха още от Aston Martin - 1

След като през септември месец миналата година Geely откупи 7.6 процента от акциите на Aston Martin, сега китайската компания си осигури още близо 10% от акциите на компанията и по този начин делът ѝ достигна до 17%. Сделката бе финализирана днес след инвестиция от над 200 милиона евро. По този начин Geely се нарежда като третия най-голям акционер в компанията, след Лоурънс Строл и Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия.

По този начин от Geely ще получат общо 70 милиона акции и шансът да назначат свой човек в борда на директорите. От Aston Martin пък ще получат над 100 милиона евро, за да подобрят положението в което се намират. Част от сделката е и особеността, че Geely няма да получава повече акции, които да надхвърлят общия размер на ценните книжа над 22%. Това условие важи до август месец следващата година. Въпреки, че Geely е китайска компания, портфолиото ѝ в момента е представено от компании като Volvo, Polestar и Lotus. Бранда може да се похвали още и с 10% дял от Daimler.

"Geely Holding, който първоначално стана акционер миналата година, вижда огромен потенциал за дългосрочен растеж и успех на Aston Martin", заяви Строл при обявяването на сделката. "Те ни предлагат дълбоко разбиране на ключовия стратегически пазар на растеж, който представлява Китай, както и възможност за достъп до тяхната гама от технологии и компоненти", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къмару

    7 9 Отговор
    Полезно инфо добре е да се знае кои коли да се избягват за в бъдеще.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Къмару":

    Щото всяка трета кола по улиците сигурно е Астън Мартин, Мазерати или Лотус. Може би не ги карат много защото нямат големи багажници…

    Коментиран от #3

  • 3 Къмару

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Аз за себе си говоря че за в бъдеще ще избягвам тази марка а ти прави каквото щеш

    Коментиран от #4

  • 4 4.4

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Къмару":

    По-добре е наистина да я избягваш. Вземи си нЕкой немски пушилник TDi и си готов. Немско е, та да открЪшиш от него! 😁😁😁