Last news in Fakti

28 Ноември, 2013 10:24 2 218 1

Махмурлиите зад волана били по-опасни от пийналите

  • махмурлук-
  • алкохол

Управлението на автомобил след изтрезняване с нулево съдържание на алкохол в кръвта може да бъде много по-опасно от карането след няколко питиета в рамките на допустимите промили, сочат изследвания на университетите на Западна Англия в Бристъл и в Утрехт.

Изводите са направени след няколко експеримента, в рамките на които доброволци са се почерпили обилно вечерта, а на следващата сутрин са седнали зад волана. Участниците в изпитанието на Бристълския университет са тествани на автомобилен симулатор, а холандците са карали истинска кола в продължение на 1 час със скорости до 100 км/ч.

Резултатите от експериментите сочат, че скоростта на реакциите и маниерът на шофиране на махмурлиите са сравними с тези на водачи, в чиято кръв има над 0.5 промила алкохол - максималната позволена концентрация в повечето европейски страни.

"Снощните" шофьори се концентрирали доста по-трудно, игнорирали пътната маркировка и извършвали нарушения. "Караха като пияни, въпреки че в кръвта им нямаше алкохол в забранени количества", разказва професор Крис Елфорт от Бристълския университет пред ABC Online.

Елфорт отбелязва, че съществуват редица биохимически тестове, които позволяват да се засекат следи от разпада на алкохола и да се докаже махмурлук. Според професора трябва да се въведат наказания за водачи, които си позволяват да карат в такова състояние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Много е кофти рано сутрин да не си си изпил ичкията!