Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 14:28 2 025 15

Големите „джипове“ ще плащат повече за паркиране

  • париж-
  • паркинг-
  • джипове

Това решиха хората в Париж

Големите „джипове“ ще плащат повече за паркиране - 1

Парижани подкрепиха значително увеличение на таксите за паркиране на големи „джипове“ - 54,5 % от тях се обявиха "за", а 45,5 % - "против" мярката. Инициативата, която е част от продължаващите усилия на Париж да се превърне в по-благоприятен за велосипедистите град, има за цел да обезкуражи използването на "обемисти, замърсяващи" автомобили, като утрои таксите за паркиране на превозни средства с тегло 1,6 тона или повече до 18 евро на час. Това решение идва по-малко от година след гласуването за забрана на електрическите скутери.

Новата тарифа за паркиране ще се прилага и за електрически автомобили с тегло 2 тона или повече. Кметът Ан Идалго, наблягайки на екологичния аспект, изрази гордостта си от поставянето на такъв въпрос на фона на глобалните екологични проблеми. Тя вижда в него форма на съпротива срещу това, което смята за тревожно движение.

Под ръководството на Идалго Париж е претърпял значителни промени, като от 2020 г. насам са създадени 84 км велосипедни алеи, а според кметството между COVID-19 и 2023 г. използването на велосипеди се е увеличило със 71%.

Тези промени обаче се сблъскаха с опозиция от страна на водачите на автомобили, особено на тези, които предпочитат джипове - популярен избор сред семействата във Франция. Критиците твърдят, че предложените такси за паркиране, възлизащи на около 200 евро на ден за някои от тях, са прекомерни и пораждат опасения относно достъпността на ежедневието и семейните нужди.

Лобистката група на автомобилистите "40 millions d'automobilistes" стартира петиция в подкрепа на свободата на водачите да избират предпочитаните от тях превозни средства. Групата се противопоставя на това, което смята за посегателство върху свободата под прикритието на екологични съображения, и изразява загриженост, че ако не се противопостави, подобни мерки могат да се разпространят и в други градове. Дебатът подчертава напрежението между екологичните цели и индивидуалните предпочитания в градското планиране и транспортните политики.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор
    Големи - 1.6 тона 🤔🤔🤔🤔
  • 2 при разчертаване

    7 2 Отговор
    на паркоместа и в ширина и дължина стандарта трябва да се увеличи с +50см

    Коментиран от #6

  • 3 Край

    14 10 Отговор
    Автомобил от 4.50м. до 1.5 тона , до 130 к.с. може да предвижи едно семейство навсякъде достатъчно комфортно, бързо и сигурно. Всичко друго трябва да се облага дзверски със всевъзможни такси и данъци. По-големите коли потребяват повече инфраструктура горят и замърсяват повече. И най-вече служат за задоволяване на ЕГО или компенсират малък шнур. Като е така - да плащат повече.

    Коментиран от #5

  • 4 Край

    14 8 Отговор
    Апропо големите и мощни коли са опасни - убиват повече хора. С такива коли се създава едно измамно чувство на сигурност защото не се усеща нито пътя нито звуците отвън и водачите на тези коли си позволяват да карат и да изпреварват неразумно. Мисълта, че си си купил 12 ербега и 3 тона джип не ти ти дава право да летиш в насрещното срещу форд фиеста или фиат пунто. Виж срещу тира - разрешаваме.

    Коментиран от #15

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Край":

    Мутрите или късопишльовците явно карат
    Опел Астра....значително по-лека от повечето си конкуренти с тегло от 1760 кг. ‼️😀😀
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "4р5т6ъ7у8ип":

    Къде видя паркомясто широко 2.50 ❓❓❓
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "4р5т6ъ7у8ип":

    "Записвай си"
    Ако паркоместата бяха по 2.50м
    то при размер от 1.80 на МПС
    биха оставали по 0.70 м между колите‼️
    А не след всяко отваряне да удрят съседния автомобил ❗

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 РАКЕТА ПЕЙТРИЪТ 📡

    6 1 Отговор
    Какви са тия плачещи етърви свободата им взимали.. Алоууу! Тая земя е общинска. Като си купиш частен път, тротоар и парцел, тогава ще решаваш какво да паркираш там!
  • 13 незнайко

    2 2 Отговор
    Превъзходно решение, това трябва да се въведе и при нас . Качил се сам в два тона и половина автамабил и се мисли за велик !!! Същото се отнася и за ВЕЛИКИТЕ електрички !!! Трябва да забранят производство на коли над тон и половина !!!
  • 14 Техно

    1 0 Отговор
    Левичарският кмет освен простотии, друго нема да предложи. В крайна сметка това освен да изгони белите, работещи, семейни хора от градът, и напълно да го превърне в гето за орки без пол и произход, друго няма да постигне. Много е важно тая зараза да се държи далеч от България. МНОГО!
  • 15 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Край":

    бегай комуне