Last news in Fakti

7 Юли, 2014 12:35 1 437 0

Орешарски "укротява" земеделски шефове

  • земеделие-
  • фонд-
  • греков

10-минутно заседание на фонд Земеделие

Насроченото за днес заседание на фонд “Земеделие”, на което трябваше да се разгледа отчета за работата на фонда за последната една година, продължи 10 минути.

Целият управителен съвет, заедно с министър Димитър Греков, напуснаха министерството, тъй като бяха  извикани на среща при министър-председателя Пламен Орешарски.

 Не се знае по каква причина премиерът иска тази среща. Единствено сигурно засега е, че оставки във фонд „Земеделие” няма да има. Не е блокиран и достъпът на ОЛАФ за проверки във фонда.

Земеделският министър за пореден път предупреди  за забавяне на работата на фонда, което вреди на земеделските производители у нас.

Губят  хората, коментира министърът на  земеделието и храните Димитър  Греков, цитиран от БНТ.

Той уточни, че „има  задържани  900  проекта. 500 проекта  са  по мярка  311  и 312, а  останалите са на общините. Тези пари  трябва да се  оползотворят  в най-кратък срок. Не бива  да  чакаме  последния  срок  за  тяхнато  използване. А  оставките  не са най – важните. Те  така  или  иначе  ще  дойдат. Въпросът е да си  вършим  работата”.

"Събрахме се, имаше кворум. Уговорихме се с колегите - след като станат ясни точните ангажименти на членовете, отново да се съберем тази седмица и да решим въпросите, които са се натрупали", каза шефът на Фонд „Земеделие” след срещата Мирослав Николов.

От Министерството на земеделието в официално съобщение уведомиха за сближаване на позициите и укротяване на скандала между министър Греков и шефът на ДФ „Земеделие” Мирослав Николов. Ето какво гласи съобщението: „На срещата бе постигнато единомислие в позициите за подкрепа на българските земеделски производители и финализиране на проектите по всички мерки, които се разглеждат от Фонда.

По-късно през деня, министър Димитър Греков, ръководството на Министерството на земеделието и храните и ръководството на ДФЗ – РА уточниха основните теми за следващия Управителен съвет /УС/ на ДФЗ – РА. Сред тях е справка за проектите по всички мерки, които се намират в разплащателната агенция, решение за предоставяне на Държавна помощ за компенсиране на загуби, понесени от земеделски производители, и решение за предоставяне на Държавна помощ за мерки по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болестите”.

Преди дни  Димитър Греков и изпълнителния директор на ДФЗ Мирослав Николов подадоха сигнали до прокуратурата един срещу друг.

Земеделският министър сезира държавното обвинение за неправомерно одобрени проекти за еврофинансиране. Шефовете на фонда пък обвиняват Греков в умишлено провалени процедури, заради които има опасност до хората да не стигнат 4 милиарда лева от еврофондовете.

Конфликтът стана явен след като министър Греков поиска оставката на цялото ръководство на фонд "Земеделие". Причината - оплаквания от работата на фонда и забавени плащания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА