Last news in Fakti

10 Юли, 2014 09:48 1 500 0

Мирослав Николов: Посетиха ме агенти на ДАНС

  • земеделие-
  • мирослав николов-
  • агенти на данс-
  • греков

Конфликтът между шефа на фонда и земеделския министър продължава

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Мирослав Николов отново обвини министър Димитър Греков в институционален натиск.

Пред БНР и bTV Николов заяви, че министърът вчера по време на краткото заседание на Управителния съвет на фонда му казал, че или си подава оставката, или ще му бъде отнет допускът до класифицирана информация. Половин час по-късно пред сградата на фонда се появили двама служители на ДАНС, които опитали да връчат документи за отнемане на допуска на Николов, но по думите на последния те били набързо скалъпени и дори името му било сбъркано.

Версиите за самото вчерашно заседание са противоречиви. В началото земеделският министър Димитър Греков обявил, че иска оставките на Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова, но те самите са отказали да ги подадат. Самият Николов твърди, че част от членовете в управата са започнали да напускат заседанието, а от пресцентъра на министерството вчера съобщиха за Факти.бг, че всички членове на Управителния съвет са подали оставки в знак на несъгласие с отказа на Николов да напусне.

Николов каза днес обаче, цитиран от БНР, че не е видял писмени заявления за оставки, а в негово присъствие никой не е подавал такива. Той се оплака също, че "половината от УС вече е подменен и не мога да бъда сигурен кой е член и кой не е член. В УС имаше хора, които бяха за първи път на такова заседание. Продължават промените, с цел да бъде възпрепятствана работата на Фонда. Доколкото моята информация е вярна, знам, че г-н Гечев (заместник-министър - бел. ред.) вече не е член на УС. Не съм видял подаване на оставки и не мога да коментирам, обясни Николов. Не съм видял има ли подадена оставка, или това просто се тиражира. Изход има - продължаваме да работим, категоричен беше той.

Мирослав Николов обясни още, че евентуалното отнемане на правомощията му да борави с класифицирана информация не би попречило принципно на работата му, но това бил опит за дискредитация.

Заместникът на Николов - Виолета Александрова, обяви пред bTV, че натискът, който им се оказва, е свързан с овладяването на директните плащания, които фондът прави. Тя посочи, че Програмата за развитието на селските райони е единствената, която в момента не е спряна и работи.

„Програмата работи по правилата, така че вие си отговорете дали това е борба за крайните плащания”, обясни Александрова. Николов допълни, че „риба най-добре се лови в мътни води”, тъй като предстояла смяна на властта и назначаването на служебен кабинет.

Светла Боянова, председател на Института по агростратегии и иновации и бивш заместник-министър на земеделието, заяви пред БНР, че такова поведение на институциите е недопустимо и обижда целия сектор. Като процедура това е безпрецедентно. УС избира изпълнителния директо, може да го избере без мотивация. Предлага се от министъра на земеделието и той се гласува с решение две трети от УС. За мен е необяснимо и е съмнително, ако е имало кворум, и това,че Мирослав Николов не иска да подаде оставка, това няма никакво значение. УС може да го освободи, така както са го избрали, дори без да се мотивират. Вчера се разигра цирк. Действията не кореспондират с това, което се желае - ние много желаем да нямаме това лице за изпълнителен директор на Фонда, но подаваме оставки и го бетонираме. За мен действията са насочени към това той да бъде оставен като директор на Фонда. Аз лично не бих се доверила на нито един подпис от тук насетне, защото му е отнето всякакво доверие. Работата на Фонда вече е блокирана. Рисковете от създалата се ситуация произтичат от липсата на доверие. Всички такива замервания между Министерството и Фонда няма как да не се отразят върху бранша. Да не говорим, че ЕК също ни наблюдава и аз, ако съм от ЕК, няма да бъда много спокойна за парите, които ни дава Европа.

Бойко Синапов от Асоциацията на българските животновъди смята, че случващото се между МЗХ и Фонд "Земеделие" ще бъде понесено от животновъдите. Недопусимо е в такива моменти, когато в страната има огнища на заразни болести за животни, те да не успеят да направят кворум и да се проведе УС. Възмутени сме. Дръпната ни е голяма спирачка и не можем да продължим така, каза Синапов и заяви, че смисъл от протести има и животновъдите вече подготвят такива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове