Last news in Fakti

7 Юли, 2014 17:55 1 200 0

Лавров призова ЕК да поднови преговорите за "Южен Поток"

  • лавров-
  • призова-
  • ек-
  • поднови-
  • преговирите-
  • южен поток
Лавров призова ЕК да поднови преговорите за "Южен Поток" - 1
Снимка: БТА

Русия подчертава необходимостта от реализиране на строителството на „Южен поток” в посочените срокове, каза руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция с българския външен министър. Лавров призова Еврокомисията да поднови преговорите за реализацията на газопровода "Южен Поток". „Не бих искал в съзнанието на нашите европейски и български приятели да остава впечатление, че решението на всеки проблем трябва да зависи от това какви отстъпки е готова направи Русия. Споразуменията със страните-участнички в "Южен Поток" бяха сключени достатъчно рано - преди влизането в сила на Третия Енергиен Пакет на Европейския съюз. Нашата позиция е ясна - тези правила не могат да се прилагат ретроспективно. Това е основен принцип на международното право. Пред очите ни са много примери как Еврокомисията напълно резонно прави изключение от 3-ия Енергиен пакет - в това число за проекта за Трансадриатически газопровод.”

Той допълни, че руската страна е готова за развитие на сътрудничеството с българските колеги по други енергийни проекти. Но министърът не поясни за кои проекти става дума.
Външният министър на Русия припомни, че за Трансадриатическия газопровод /ТАП/ са били направени изключения от правилата, както и за 3-4 други газопровода. Той поясни, че в България има закон, който разглежда морската част на газопровода "Южен поток" като екстериториален. Всичко отговаря на правилата, стига да не се политизира въпроса, каза Лавров.

Вигенин от своя страна заяви, че отношенията между България и Русия са традиционно добри и ние бихме желали да ги развиваме активно и в бъдеще, независимо от различията по определени въпроси. Проблемите и различията между ЕС и Русия следва да се решават по пътя на диалога. Българският външен министър подчерта, че правителството му подкрепя реализацията на "Южен Поток", ако той отговаря на европейските изисквания:
Проектът "Южен поток" е от интерес както за България, така и за региона на Югоизточна Европа и за Европейския съюз като цяло. Подкрепяме неговото реализиране в съответствие с европейското законодателство и норми.

В своето изявление Кристиан Вигенин заяви, че "Южен поток" е от интерес не само за региона, но и за ЕС.

Кървата трагедия в Украйна

Според Лавров е наложително взаимно да се прекрати огъня от двете страни и затова е необходима нова среща за преговори, но официалните власти в Украйна са казали, че на такава среща трябва да се преговаря по техния план, който включва слагане на оръжието от страна на сепаратистите.
Крайно сме загрижени от многобройните жертви и разрушенията на инфраструктурата в Украйна, подчерта Лавров. Армията е получила заповед да не стреля по мирни жители, но това, което виждаме от кадрите е, че жертвите се увеличават, разрушават се пътища, детски градини, сгради, посочи външният министър на Русия. Сега трябва да се мисли преди всичко да няма жертви, продължи той. Очакваме преговори, на които да се зачетат всички права на населението в тази братска, съседна страна, каза министърът. Той предположи, че водещите европейски страни имат разбиране за ставащото и предположи, че такова разбиране трябва да имат и САЩ.

България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна и очакваме Русия да играе важна роля за деескалация на напрежението и за нормализиране на ситуацията, отбеляза министър Кристиан Вигенин.

На въпрос за евентуално участие на България в Евразийския съюз, той отговори, че не си спомня България да е искала да влезе в този съюз. Той подчерта, че Евразийският съюз включва определени страни, ще бъдат приети и нови и се надява в бъдеще постепенно да се създаде зона за свободна търговия между Евразийския съюз и ЕС – да има свободно икономическо пространство от Атлантика до Тихия океан.
Във връзка със 135 – годишнината от началото на дипломатическите ни контакти и беше валидирана пощенска марка.

Кристиан Вигенин и Сергей Лавров обсъдиха широк спектър от въпроси, сред които търговско-икономическото сътрудничество, сътрудничеството в сферата енергетиката, културата,  образованието и науката, туризма и др. Двамата министри подчертаха необходимостта от конкретни действия за балансиране на  стокообмена чрез използване на възможностите на междурегионалното сътрудничество, облекчаване на митническите процедури, подобряване на транспортните връзки. Развитието на сътрудничеството в областта на туризма остава приоритетно, посочи министър Вигенин, като отбеляза, че Русия заема 4-то място в класацията по брой на чуждестранни туристи, посетили България през 2013 г.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА