18 Септември, 2014 13:55 901 0

Щонов: Поскъпването на тока е неизбежно

  • ток-
  • поскъпване-
  • неизбежно-
  • дкевр

Топлофикациите поискаха произвежданият от тях ток да се изкупува по-скъпо

Щонов: Поскъпването на тока е неизбежно - 1
Снимка: БТА

Поскъпването на тока е неизбежно. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов в коментар относно заявеното увеличение на цената на тока. Той не посочи точно с колко трябва да се увеличи.

Дупката е огромна. Едно увеличение на цената на тока от няколко процента ще покрие малка част от дупката. Така че това ще е една от стъпките, които ще се предприемат, заяви Щонов, цитиран от БНР.

По думите му колко точно ще бъде увеличението е изцяло в прерогативите на ДКЕВР. Той подчерта обаче, че няма цялата тежест да се понесе от домакинствата.

На въпрос дали се предвиждат мерки за подпомагане на социално слаби домакинства при вдигане на цените на тока, Щонов каза, че за да се въведат такива мерки е необходимо да се структурира фонд за подпомагане на енергийно бедните, а това едва ли ще стане до 1 октомври.

Министърът каза още, че в Чирен има запас от газ за 130 дни при евентуална газова криза. Васил Щонов припомни и мерките, които трябва да бъдат предприети при евентуален проблем.

Можем да вземем още газ от съществуващата гръцка връзка, за която ефективно работим с гръцката страна в момента. И другият източник е топлоцентралите, които всъщност ще бъдат най-големият консуматор през зимата за парното. Те, при една по-дълга криза, трябва да преминат да работят на мазут. Ако се направят всичките три стъпки, по този план, по който сме го степенували в момента, в най-лошия случай пак ще има криза, но тя ще засегне малък процент от предприятията. Защото, като се съберат всички тези мерки, пак ще има някои предприятия, които ще трябва да бъдат ограничени.

Междувременно топлофикациите поискаха произвежданият от тях ток да се изкупува по-скъпо, но да не се увеличава цената на парното и топлата вода от 1 октомври. Това съобщи председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев, цитиран от Дарик радио.

По думите му част от увеличението на цената на електроенергията от началото на следващия месец трябва да се върне в топлофикационните дружества. Според Николаев приходът на топлофикациите от тока, изкупуван от НЕК, е по-важен за финансовото състояние на дружествата от постъпленията от топла вода и парно, плащани от крайните потребители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА