Last news in Fakti

25 Септември, 2014 15:38 1 592 3

Васил Щонов: По-скъпият ток бил само първата стъпка

  • ток-
  • васил щонов-
  • енергетика

Останалите 80% от загубите в НЕК ще се компенсират постепенно чрез предоговаряне на дългосрочните договори

„Поради натрупаните проблеми в енергетиката НЕК разплаща на контрагентите си само 53% от задълженията си. Това ще се промени постепенно, няма как системата да се оздрави изцяло за няколко седмици.“

Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов по време на обществената дискусия "Дневният ред на България - национални цели и приоритети в енергетиката“.

Той поясни, че за да се намерят повече пари в сектора - не само за НЕК, но и за дружествата, и за производителите на електроенергия, трябва да се намалят загубите и всички участници на пазара да работят по-ефективно.

Министър Щонов бе категоричен, че увеличението на цената на електроенергията ще покрие около 1/5 от дефицита в НЕК. Останалите 80% от загубите в НЕК ще се компенсират постепенно чрез предоговаряне на дългосрочните договори и след дискусии с производителите на енергия от ВЕИ по оптимизиране на техните разходи. Някои от цените, по които се изкупува произведената от тях електроенергия, са изключително високи.

Пример за това е слънчевата ел. енергия, за която се плащат 500 лв. на мегават, т.е. 50 лв. на киловат, подчерта Щонов. Енергийният министър бе категоричен, че е необходимо правно предоговаряне на договорите за преференциално изкупуване на ел. енергия.

Той акцентира, че същевременно трябва да се запази и интересът на предприемачите, за да не бъдат отблъснати от България. Щонов припомни, че според финансовите отчети на НЕК през първите шест месеца на 2014 г. са загубени 360 млн. лв.

Тази сума представлява разликата между цената, по която НЕК изкупува произведената електроенергия и по която продава като обществен доставчик.

По отношение на протестите в сектора служебният министър заяви, че е задължение на ръководствата на фирмите контрагенти на НЕК да изплащат заплатите на служителите си, след това на доставчиците си и на банките. На практика се оказва, че задълженията към НЕК и „Булгаргаз“ на групата протестиращи топлофикации са много повече, отколкото обратното, заяви Щонов.

Разбираме миньорите и служителите на топлоелектрическите централи, но проблемът е в ръководството на протестиращите фирми, обобщи служебният министър на икономиката и енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАРКЕЛИ-ВИТЕЛА

    2 0 Отговор
    Май ще има революция тази година !!!
  • 2 Wiki

    0 0 Отговор
    мега- (на старогръцки: μέγας - голям) е десетична представка от система SI въведена през 1960 г. Означава се с M и означава умножение с 106 (1 000 000, един милион)
    кило- (на старогръцки: χίλιοι - хиляда) е десетична представка от система SI въведена през 1795 г. Означава се с k и означава умножение с 103 (1 000, хиляда)
    500/1000=0,5лв.
  • 3 потребител

    2 0 Отговор
    Според мене,електроцентралите да произвеждат тока,а ДЪРЖАВАТА да продава тока, от печалбата да купува горивото да плаща за поддръжка на преносната мрежа и заплатите на енергетиката,а останалите пари,които са много,ще отиват за ДЪРЖАВАТА ,а ЕРПтата да си ходят в техните си държави там да печелят ,а не от нашия гръб.