14 Октомври, 2014 21:35 2 587 2

Плевнелиев в ЦЕРН: Важно е да има връзка между индустрия, наука и образование

  • плевнелиев-
  • церн-
  • швейцария
Плевнелиев в ЦЕРН: Важно е да има връзка между индустрия, наука и образование - 1
Снимка: Президентство

"Българското членство в ЦЕРН издига професионалното равнище на нашите учени, инженери и компютърни специалисти. Убеден съм, че България намира правилните механизми, за да може чрез наука и чрез образование да покажем, че българския талант може да даде нещо на света. Но преди всичко искам България и българите да видят резултата от труда на нашите учени“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при посещението си в ЦЕРН в рамките на втория ден от официалната си визита в Швейцария.

Президентът Росен Плевнелиев разговаря с генералния директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер и с представители на ръководството, след което се срещна и с българите, които работят в Европейския център за ядрени изследвания. Държавният глава разгледа съоръженията на Големият адронен ускорител (LHC), както и експерименталната зона на CMS. Президентът отбеляза, че още от 1990 г. български учени са имали съществен принос за изследванията, свързани с колайдера. Българинът проф. Леандър Литов е един от 30-те първи учени, стъпили в ЦЕРН, и сега ръководи обновяването на CMS.

„Много важна е ролята на ЦЕРН като място за обучение и квалификация на кадри, за изграждане на умения за работа в международен екип“, заяви държавният глава. Сътрудничеството на България с ЦЕРН води началото си от 80-те години на миналия век. Центърът редовно се посещава от ученици и учители от България, като техният брой надхвърля 2000. Провежданите към днешна дата изследвания на българските учени в областта на физиката на елементарните частици са тясно свързани с научната програма на ЦЕРН, а в момента в ЦЕРН работят над 70 българи - от Софийския Университет „Св. Климент Охридски“, Българската академия на науките, Техническия университет.

Държавният глава отбеляза, че българските учени вече са неизменна част от изследователския център и работата на учените ни в програмите на ЦЕРН открива нови перспективи за професионално развитие и реализация на младото поколение български физици и учени.

Много е важно да има връзка между индустрията, науката и образованието, коментира президентът и посочи, че това ще се постигне чрез проекта София тек парк и чрез бъдещата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Според Росен Плевнелиев приоритетите, които ще бъдат финансирани, трябва да бъдат определени в рамките на ясен и честен диалог между всички заинтересовани страни - БАН, университетите и МОН.

Президентът посочи, че по време на посещението му в ЦЕРН е обсъден и проект, който вече намира своята реализация - за български изотопен център, който да произвежда изотопи за всички болници със специална апаратура. Съвместни проекти със ЦЕРН се обмислят и планират и в рамките на проекта София тек и иновационната екосистема, която той създава.

По-рано през деня президентът посети и иновационния център на HP в Женева, в който се създават "технологии на бъдещето".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    1 0 Отговор
    ТОЯ Е ОТКРОВЕН ИДИОТ....
  • 2 Монго

    1 0 Отговор
    Що не го сложихте в тръбите на ЦЕРН, да му изследвате "божествената частица", която се рее в главата му...