Last news in Fakti

16 Октомври, 2014 15:19 1 786 1

15 банки искат да купят кредитите на банка Виктория

  • ктб-
  • виктория-
  • банки-
  • депозити-
  • кредити

Родните трезори са готови да купят портфейл от над 300 млн. лева

Поне 15 банки са подали оферти до 15 октомври да купят кредитния портфейл на ТБ "Виктория", който се продава от квесторите на банката, след като тя бе поставена под особен надзор. Сред тях са повечето големи трезори. Кредитите са разделени на сегменти - потребителски, ипотечни, за малкия и средния бизнес, съобщава в. "Преса".

Родните трезори са готови да купят портфейл от над 300 млн. лева. Вчера (15.10.2014) изтече срокът, даден от БНБ за подаване на оферти. Чрез продажба на кредити "на парче" централната банка ще се опита да осигури ликвидност за малката "Виктория", дъщерна на КТБ, така че когато тя отвори врати, да има пари за депозантите, които искат да се изтеглят от трезора. След това кредитната институция ще бъде ликвидирана.

Клиентите трябва да са спокойни - дори и да обслужват заемите си не към "Виктория", а към друга банка, условията в договора няма да се променят, казаха експерти. Предстои БНБ да направи "къса листа", в която да влязат трите най-добри предложения за различните пакети. След това банките, които искат да купят заемите, ще имат време за щателна проверка на състоянието на всички кредити.

До финализиране на търга обаче може и да не се стигне, ако държавата или частни инвеститори представят детайлен план за спасяване на банковата група на КТБ. По данни от март тази година "Виктория" е раздала кредити за над 327 млн. лв., а привлечените средства в трезора са на обща стойност над 364 млн. лв.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    1 0 Отговор
    Кво то искат да правят по важното да си получим парите че много хора отдавна ги прежалиха заминавайки на оня свят.