Last news in Fakti

7 Ноември, 2014 08:24 910 0

Няма причина да чертаем песимистични сценарии за банковата ни система

  • румен-
  • гечев-
  • банкова система-
  • песимистични сценарии-
  • ктб

Показателите, публикувани от БНБ, за състоянието на банковата система, са добри. Няма причина в момента да чертаем някакви песимистични сценарии. Това заяви в предаването на БНР "Преди всички" Румен Гечев от БСП, член на временната бюджетна комисия.

Той посочи варианти за запълване на дупката във Фонда за гарантиране на влоговете: Или от фискалния резерв, или гаранция от страна на държавата, което също се счита за допълнителен заем. Имаме още един вариант – ние мислим, че трябва да се направи всичко възможно да се мобилизират средствата на БНБ, тъй като там има определени резерви в "Банково управление". Ще направим всичко възможно да проучим дали самата банкова система не може да реши този въпрос. Разбира се, че законът трябва и ще бъде изпълнен, дава възможности за използването на различни инструменти. Ползването на бюджета е кредитиране от последна инстанция, това е последният вариант. Той е най-бързият вариант, защото се вземат готови пари и се плаща. Но държавата не подарява тези пари, тя на практика ги дава на заем на Гаранционния фонд и при разпродажбата на активите на банката в несъстоятелност парите трябва да се върнат обратно в бюджета.

След като фондът плати на хората с гарантирани влогове в КТБ, остава празен: Той продължава да се пълни от вноските на търговските банки. Това е въпрос на политика на Централната банка. Тя има възможност да увеличи вноските на търговските банки към този фонд, но неговото попълване ще отнеме време. /…/ Депозитите до 100 хил. евро са гарантирани по закон, така че държавата е длъжна в каквато и да е ситуация да намери средства и да финансира тези вложители, фирми и граждани.

Шефът на Гаранционния фонд обясни, че имат готовност през няколко банки да осъществят плащанията, за да не се създадат технически затруднения за хората, каза Гечев и допусна, че вероятно би било възможно, ако хората заявят банкови сметки, да не чакат на каси, а това да стане по банков път. От началото на декември до Коледа средствата трябва да бъдат изплатени на всички вложители, каза депутатът.

За липсващите средства от КТБ Гечев коментира: Следствието и прокуратурата трябва да си свършат работата. Ако е на място държавата, би трябвало да стигне до крайния получател на парите. Очевидно, че става дума за една голяма парична конспирация, за един добре организиран грабеж. Видно е, че става дума за добре организирана операция, която за съжаление ще ангажира, макар и временно, ресурсите на държавата, защото тя трябва да реши въпроса със задължителното изплащане на гарантираните депозити, макар и под заемна форма. Държавата трябва да направи всичко възможно, за да си върне парите, заедно с лихвите.

Гечев е категоричен, че са необходими промени в Банковия надзор: Банковият надзор и други институции или са проспали, без да искат, или по-вероятно не е било съвсем без да искат, а са имали някакви стимули. /…/ Когато ДАНС дойдат за утвърждаването на бюджета в парламента, ние ще ги питаме – къде са били, когато тези 4 млрд. са отпътували в неизвестна посока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА