Last news in Fakti

9 Ноември, 2014 15:53 2 796 0

Швейцарска компания ще разследва кой е поръчал фалита на КТБ

  • ссi-
  • швейцарска компания-
  • ктб-
  • разследва-
  • пострадалите вложители-
  • фалита-
  • поръчителя

До 10 дни Инициативният комитет на пострадалите вложители ще подпише договор с разследващата компания ССI

Швейцарска компания ще разследва кой е поръчал фалита на КТБ - 1
Снимка: БТА

Пострадали вложители в КТБ ще подадат колективен иск до Съда на Европейския съюз в Люксембург и до Европейския съд за правата на човека в Страсбург, заяви пред БНР Божидар Томалевски от Инициативния комитет. 

„Ангажирал съм целия ресурс, юридически, който подготвя колективен иск с подсъдност Страсбург и Люксембург, където има зкаони и има държави, и ви уверявам, че ще осъдим България. Въпросният колективен иск до 10 дена ще бъде подписан от хиляди на брой хора“, увери Томалевски.

До десет дни вложителите в КТБ ще подпишат договор с разследващата швейцарска компания ССI, която трябва да установи кой е виновникът и поръчителят на фалита на Корпоративна търговска банка, разкри Томалевски. По думите му, в полунощ на 20 юни, само за 11 минути, от КТБ са били извършени транзакции за 100 милиона лева в различни валути.

Политиката на БНБ по казуса "КТБ" - просто да чака някой да дойде и да предложи някакво решение, включително това чакане на инвеститора, според мен, е несериозна. Това е българска банка и инициативата трябваше да бъде от страна на отговорните наши институции, категоричен бе икономистът Ганчо Ганчев.

По думите му, са съществували възможности за привличане на международни институции, които да участват в рекапитализацията, включително на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон и Международната финансова корпорация.

Това са институции, които имат възможност да инвестират в капитала на банки, но за да стане това трябва да има ясен план за стабилизирането на КТБ. Този план можеше да се  разработи само от БНБ, каза икономистът.
Това изискваше една много целенасочена дейност, избягване на негативните последици свързани със закриването на една голяма банкова институция, включително загубата на депозити на фирми и държавни предприятия в тази структура, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА