Last news in Fakti

19 Ноември, 2014 12:57 1 075 1

КФН: Против сме национализацията на пенсионните фондове

  • кфн-
  • пенсии-
  • фондове

КФН и лично нейният председател винаги са имали категорична позиция в подкрепа на стабилността на втория стълб на пенсионната система и при правени опити за дестабилизация сме изразявали ясната си позиция против подобни намерения

Във връзка с медийна публикация под заглавие ”Нова идея – национализация на частните пенсионни фондове”, в която се твърди, че е проведена среща между председателя на КФН Стоян Мавродиев и финансовия министър Владислав Горанов, на която „е обсъждана частична национализация на частните пенсионни фондове”, КФН съобщава следното:

Не е провеждана среща с участието на представители на КФН нито в посочения, нито в друг формат, на която да е обсъждана идея за промяна в тристълбовия пенсионен модел в България.

Комисията за финансов надзор не е давала или подкрепяла идея за експроприация на активите на пенсионните фондове чрез национализация. В тази връзка е и Решение номер 7 от 31.05.2011г. на Конституционния съд на РБ.

КФН и лично нейният председател винаги са имали категорична позиция в подкрепа на стабилността на втория стълб на пенсионната система и при правени опити за дестабилизация сме изразявали ясната си позиция против подобни намерения.

КФН държи още веднъж да подчертае, че пенсионната система у нас е законово регламентирана, стабилна и устойчива, въпреки опитите на определена медийна група да провокира напрежение в сектора.

Комисията за финансов надзор се ръководи в работата си от законите на Република България и стремежа за оптимална защита на правата и интересите на осигурените лица.

Частична национализация и намерение за пренасочване на част от вноските от частните пенсионни фондове към държавната система. Такива идеи се обсъждат между представители на Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор, съобщиха за "Капитал Daily" три независими източника. Според тях финансовият министър Владислав Горанов и председателят на КФН Стоян Мавродиев са обсъждали идеята в понеделник вечерта, а според информация от един представител на сектора на срещата е присъствала и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Конкретните планове все още не са готови, но целта е една – държавата да получи по някакъв начин спешно пари, дори това да е в нарушение на конституцията и правата на осигурените. По информация на един от източниците ни на срещата в КФН е търсен вариант как пари от частните фондове да се насочат към държавата.

Окончателно решение засега не е взето, но дори споменаването на думата национализация може да разклати системата и доверието в нея. Това всъщност от дни правят от БСП. Те поискаха в закон да се запише, че част от парите за гарантираните влогове в КТБ трябва да бъдат взети от пенсионните фондове, припомнят от в. „Капитал дейли“.

Представители на пенсионни компании в България коментираха, че са чували за предложението. И припомниха случая от 2011 г., когато правителството на ГЕРБ реши част от парите на осигурените, работещи тежък труд, да се национализират – т.е. да бъдат прехвърлени към НОИ, което да доплати изплащането на по-високи пенсии.

Впоследствие национализацията беше обявена от Конституционния съд (КС) за противоречаща на основния закон. Преведените пари бяха малко над 100 млн. лв., получени от НОИ в началото на 2011 г. След това изплащането на пенсии от професионалните фондове беше отложено за 2015 г.

Идеята е апетитна, защото на близо 7.9 млрд. лв. са активите на пенсионните компании в края на септември, основната част в универсални фондове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.