Last news in Fakti

22 Декември, 2014 20:35 2 030 0

БНБ: Намаление на кредитите и депозитите през ноември

  • бнб-
  • кредити-
  • депозити-
  • левове

35,5 млрд. лева са депозитите на домакинствата в края на ноември, отчитат от Централната банка

Намаление на кредитите и депозитите в банковата система отчете БНБ през ноември. От Централната банка подчертават, че това се дължи на изваждането на Корпоративна търговска банка от паричната статистика, тъй като лицензът й бе отнет през ноември. Депозитите в неправителствения сектор са над 53,5 млрд. лева, а кредитите - 50,4 млрд. лева.

35,5 млрд. лева са депозитите на домакинствата в края на ноември, отчитат от Централната банка. Спрямо същия месец на миналата година има намаление с 3,4 на сто. За сравнение - през октомври същият показател отбеляза увеличение с близо осем на сто, пресмята БНР.

Кредитите в сектора са близо 18,5 млрд. лева, като намалението спрямо миналия месец е незначително. Наблюдава се минимално увеличение при жилищните и потребителските кредити, но в сектора "други кредити" има понижение.

Данните не включват Корпоративна търговска банка, която е извадена от статистиката заради отнетия лиценз, подчертават от БНБ и допълват, че ако данните от миналата година се извадят кредитите и депозитите на КТБ, при някои от показателите ще се отчете ръст.

Към края на октомври необслужваните кредити са 10,48% с изключение на групата КТБ. От Централната банка определят като "необслужвани" кредите, по които има просрочие над 90 дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА