Last news in Fakti

5 Януари, 2015 20:31 1 394 2

„Уестингхаус“ с проект в Украйна за ядрено гориво

  • уестингхаус-
  • украйна-
  • ядрено гориво-
  • южноукраинската аец

Съвместно изявление на Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ДИЯРУ) и НАЕК Енергоатом по повод безопасното използване на ядреното гориво на Уестингхаус в украинските реактори

Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна е съгласувала концептуално техническо решение за внедряване на ядрено гориво с усъвършенствана конструкция на компанията „Уестингхаус“ на трети енергоблок на Южноукраинската АЕЦ (ЮУАЕЦ). Съгласувано е и техническо решение за провеждане на опитна експлоатация на ядреното гориво с усъвършенствана конструкция на компанията на трети енергоблок на ЮУАЕЦ.  
Внедряването на ядреното гориво на „Уестингхаус“ се извършва без забележки и в строго съответствие с нормите и правилата за ядрената и радиационната безопасност, определени от украинското законодателство.
ЮУАЕЦ е избрана за пилотна електроцентрала в рамките на реализацията на Програмата за квалификация на ядреното гориво за АЕЦ в Украйна, чиято цел е диверсификация на доставките на гориво за ядрените реактори в страната. В режим на опитно-промишлена експлоатация горивни касети, произведени от компания „Уестингхаус“ (ТВС-W), работят в ЮУАЕЦ от 2005 година.
През май 2014 г. компанията „Уестингхаус“ финализира цикъла от тестови изпитания на горивните касети с усъвършенствана конструкция (ТВС-WR). Съгласно изводите на специалистите от „Енергоатом“ и ДИЯРУ, направените модификации значително са подобрили потребителските характеристики на касетите. Преди всичко са били направени изменения в дистанциониращата решетка на горивната касета, което е допринесло за по-голямата й здравина. Освен това е усъвършенствана конструкцията на главата и долната част на касетата.
През септември 2014 г. Държавният ядрен регулатор на Украйна издаде разрешение за зареждане с ТВС-WR на трети енергоблок на ЮУАЕЦ, което по план трябва да се извърши по време на планово-предупредителния ремонт (ППР) на енергоблока. ППР на трети енергоблок на ЮУАЕЦ започна на 6 декември 2014 г. и ще продължи 119 дни.
Едновременното използване в реактора на АЕЦ на ядрено гориво от два различни производители е общоприета световна практика. Украйна не е единствената държава, реализираща проекти за диверсификация на доставките на ядрено гориво. През лятото на 2014 г. чешката енергийна компания СEZ започна преговори с „Уестингхаус“ за доставки на гориво за АЕЦ „Темелин“, където, както и в ЮУАЕЦ, се експлоатират реактори от типа ВВЕР-1000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЕРЕКЕТ

    0 0 Отговор
    Парите от чичо Сем дадени като заеми НА УКРАИНА - гарантирано трябва да отидат там от където са дошли.
    Ами нали затова са тези войни бе, за прогрес демокрация и просперитет.
    -На Украина ли?
    - НЕ БЕ НАИВНИК, ЗА ПРОФИТ НА ЧИЧО САМ!
    - Ами Украинския народ?
    - Такава нация няма : Посредина, Нагорина, Надолина, Равнина, Украина - измишльотини!
    И Даниел Митев, запартъка да питаш и той ще ти каже, че така е по западния морал. И нашата външха политика е в тази посока.Само дето чичо Сам пълнее а бай Ганю слабее.
  • 2 Истината боли

    0 0 Отговор
    Проекта дали ще проработи не е важно!
    Важно е да се приберат парите!
    И БГ така ще ви нхлузат, че три поколения няма да се изплптите!
    Ако беше толкова лесно Михайлов.... , не е лесно да си глъм Михайлов!
    Французите защо не предложат, като са по-напред ядрените технологии от американците!